Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Már megint Ők jártak jól...

2013.01.13. 14:13 Rich.mond

„...a FIFA közleménye szerint az európai rasszizmus ellenes mozgalom (FARE), egy bécsi izraelita kör és egy harmadik társaság (Simon Wiesenthal Központ) jelentette fel a magyar szövetséget az augusztus 15-én játszott mérkőzésen történt incidens miatt. A szurkolók egy csoportja az antiszemita rigmusokat zengett, illetve sértő transzparenseket mutogatott... A történtek súlyának mérlegelése után döntöttek úgy, hogy a magyar válogatott következő hazai tétmeccsét zárt kapuk mögött kell játszani...”

Magyarán a magyar labdarúgó válogatott soron következő világbajnoki selejtezőjét –Románia ellen- zárt kapuk előtt kénytelen lejátszani. Az MLSZ természetesen azonnal fellebbezett, de csekély a remény arra, hogy a rasszizmus elleni harcra mindig is nagy hangsúlyt fektető FIFA megváltoztatja a döntését.

Függetlenül attól, hogy mit gondolok az augusztusi mérkőzésen történtekről -amelyen sokakkal ellentétben én jelen voltam és több fórumon is elítéltem a látottakat-, az ítéletet nevetségesnek és aránytalannak tartom. Amellett, hogy a döntés labdarúgó válogatottunkat is aránytalanul nehéz helyzetbe hozta, a társadalmi hatása sem feltétlenül az, amit el szerettek volna vele érni –és akkor még finoman fogalmaztam.

Tökéletes hivatkozási alapja lesz még évek és évtizedek múlva is a „zsidóknak mindent lehet, bezzeg a magyarokkal bármit megcsinálhatnak” gondolatmenetnek. Még mielőtt azt mondanánk, hogy úgyis mindig ezt mondják a jobbszélen, továbbá a büntetés jogosságához nem férhet kétség, azért nézzünk egy kicsit a dolog mélyére, megvizsgálva nyugat és kelet európai példákat.

Egyáltalán mit történt?

Elmondom, hogy én mit tapasztaltam azon az ominózus, augusztus 15-i mérkőzésen. Meglehetősen jól láttam mindent, mert mintegy tíz fős baráti társaságommal egyedül foglaltunk el egy szektort -ami jelzésértékű a látogatottságra nézve- és tökéletesen ráláttunk a tőlünk két szektornyira balra, az eredményjelző másik oldalán, a kapu mögött helyet foglaló táborra.

Ezen a meccsen ők sem voltak valami sokan,a  szektort mintegy félig töltötték meg a T-szektort. Az izraeli himnuszt végigfütyülték, többször is felhangzott a „Viva, viva, viva Palesztína!” Valóban elhangzott a „mocskos zsidók!” rigmus is. Az, hogy ezeket az egész szektor kiabálta volna nem igaz –egyébként a 10-12 ezer nézőből körülbelül 4-500 foglalt helyet ebben a szektorban. Körülbelül a  felezővonalnál, a tábortól több  szektornyira felbukkant két iráni zászló is, de azokat a rendezők hamarosan eltávolították –a táborból is eltűnt egy palesztín zászló, másokat be sem engedtek hasonló lobogóval. A tábor –és az őket összefogó szervezett csoport, a Carpathian Brigade- többször is szurkolással –félreértések elkerülése végett: sportszerű szurkolással- nyomta el a szektorban elhelyezkedő több kisebb csoportot, amennyiben azok politikai rigmusokat kezdtek skandálni.

A meccs egyébként dögunalmas volt. Másnapi beszélgetésünkkor ugyanerre a megállapításra jutott egy vendégszektorban helyet foglaló ismerősöm. Ők nem hallottak antiszemita rigmusokat –egyrészt a saját szektoruk moraja, másrészt a Puskás Ferenc Stadion sajátosságai –nagy távolság- miatt.

A hírforrások azt is megemlítik, hogy az izraeli nagykövet csupán a már említett, táborban lengetett palesztín zászlót kifogásolta- rigmusokat ő sem említett.

A palesztín, de főleg az iráni zászló egyébként a nem éppen liberális nézeteikről közismert magyar ultrákat is megosztotta. A leglátogatottabb nyilvános szurkolói fórumon (az Index Drukkerkocsma Magyarország Ultrái topicjában) többen is kifogásolták ezen lobogókat, de még az izraeli himnusz kifütyülését is. A másik oldal –egyébként némi joggal- arra hivatkozott, hogy egyik zászló sem tiltott jelkép, semmiben sem különböznek a norvég, spanyol, stb. zászlóktól. Mivel semmiféle jogszabályba nem ütközik lengetésük, ezért a legjobb esetben is csak „nem elegáns” lobogtatásuk, de semmiképpen sem tilos.

Remélem senki előtt sem kell ismételten leszögeznem, hogy nem azt akarom mondani, hogy a primitív zsidózás megengedhető labdarúgó mérkőzéseken. Az iráni zászlónak –bár szerintem nem kitiltható- főleg nincs semmi keresnivalója magyar válogatott meccsen.Egyébként itt muszáj megjegyeznem, hogy az izraeli zászló nálam elfér MTK-meccsen.

De a találkozón én semmilyen nagyobb botrányt nem tapasztaltam, aminek ilyen büntetést kellett volna maga után vonnia –pl mint a Dánia-Izrael meccsen, ahol a találkozót félbe is kellett szakítani.

Ami történt megtörtént, de az eset koránt sem példa nélküli –legfeljebb a szenvedő alanyai mások. Például magyarok. Amíg ezekben az esetekben a FIFA-nál az MLSZ-t bemószeroló szervezetek  nem tesznek feljelentést, addig újra és újra visszakanyarodhatunk a  „kettős mérce” és a „bezzeg a magyarokkal bármit megcsinálhatnak” sablonokhoz. Mi egészen pontosan a bajom ezzel a büntetéssel?

Nekik mindent lehet!

A „Nekik” leginkább a nyugat-európaiakat jelenti. Téves elgondolás azt hinni, hogy a „művelt Nyugaton” ez elképzelhetetlen lenne és kizárólag magyar, vagy balkáni sajátosság a szélsőséges lelátói megnyilvánulás. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy jelen esetben sem az egész stadion zsidózott.

Azonnal ott van Prince-Kevin Boateng példája, aki a Milan Pro Patria elleni felkészülési mérkőzésén vonult le a pályáról nézőtéri rasszista megnyilvánulások miatt. Egyébként feltehetőleg ez adta az apropóját és az aktualitását a mi büntetésünknek is –kár, hogy a kárvallottak magyarok és bolgárok. Mással nem tudom magyarázni azt, hogy a döntést öt hónap és három hazai mérkőzés után hozták meg.

Mario Balotellinek már Olaszországban is „Nem léteznek fekete olaszok!” kiírással kedveskedtek a Juventus ultrái, de a horvátok banánnal dobálták és mintegy háromszáz spanyol huhogta végig minden labdaérintését –a labdarúgó Európa-bajnokságon! A horvátok egyébként egy Livornóban megrendezett Olaszország-Horvátország mérkőzésen „viccből” horogkeresztté álltak össze a vendégszektorban, provokálandó a város híresen szélsőbaloldali szurkolóit.

Roberto Carlosnak is rendszeresen kedveskednek banánnal Oroszországban. De huhogásra/banándobálásra volt már példa az Arsenal stadionban, vagy a Chelsea-Manchester United rangadón és Németországban is. Hollandiában és szerte Európában az Ajaxot rendszeresen fogadják antiszemita rigmusokkal. Skót szurkolók Neymarnak dobtak banánt. A sor gyakorlatilag végtelen. A többnyire egész napos utcai ütközeteket hozó angol-skót/ír/walesi, a francia-német, a görög-török, lengyel-orosz, holland-német rivalizálásokat talán már kár is megemlíteni.

Hallottak önök horvát/angol/skót/spanyol/olasz stadionbezárásról egy sorsdöntő válogatott mérkőzés előtt? Ugye, hogy nem?

És akkor jöjjön a magyar érdekeltség: a moldáv és a román szövetséget sem igazán szankcionálták az alábbiak miatt, pedig legalább ugyanaz a kategória, mint a Magyarország-Izrael meccsen történtek –a képek azt hiszem önmagukért beszélnek.

Ez felmenti a magyar szurkolókat? Nem, egyáltalán nem. De akkor tessék ugyanúgy szankcionálni minden esetet!

Következmények

Ha a fenti civil és zsidó szervezetek netalántán szimpátiát és támogatást óhajtottak szerezni a zsidóság és az antiszemitizmus elleni harc számára, akkor nem a legmegfelelőbb eszközhöz nyúltak. Egyrészt a politkai pártok –igen, persze, hogy a Jobbik- már kivetítést szervez a meccs napjára és szinte biztos, hogy nem az Ebony and Ivory című Stevie Wonder slágert fogják énekelgetni.

Másrészt „vérliberális”, alapvetően antifasiszta fórumozók kezdtek el hasonló véleményeket megfogalmazn: „Ismertek, hogy nem szokásom zsidózni. De most már nekem ebből baromira elegem van, hogy bizonyos csoportok egyszerűen szentek és sérthetetlenek. Ha egy református papot ér atrocitás, akkor az apróbetűs hír, ha egy rabbiba kötnek bele, akkor az már államfői bocsánatkérést követel meg” A véleményével nincs egyedül, így még meglehetősen visszás eredménnyel járt a feljelentés.  

Persze akinek már standard meggyőződése volt a világméretű cionista összeesküvés, az ettől markánsabb véleményeket fogalmazott meg, sajnos nem egy esetben a FIFA Facebook oldalán, tovább rontva a helyzetünket – mert el lehet mondani, hogy „Na ugye!”

Ezzel az aránytalan és kollektív büntetéssel több tízezer magyar szurkolónak okoztak jóvátehetetlen kárt. Minden túlzás nélkül: ez lett volna az elmúlt másfél évtized Nagy Meccse.

A bolgárok a Málta elleni mérkőzésüket játsszák majd zárt kapuk előtt, ami nekik nem oszt, nem szoroz. De a mi meccsünk bizony tényleg sorsdöntő lehet, mert ez a két csapat pályázik a legnagyobb eséllyel a csoport pótselejtezős helyére. Mivel fej-fej mellett állnak, így szinte biztosan az egymás elleni meccsek lesznek a döntők.

Hogy ezzel nem azok jártak jól, akik nem zsidóztak/ érdekli őket a válogatott/ szerettek volna hosszú idő után egy jó hangulatú meccsen egy fontos győzelmet ünnepelni és legfőképpen NEM egy kvázi Jobbik-rendezvényen nézni a románok elleni sorsdöntő selejtezőt, az már biztos. Két egymással szembenálló, feltűnési viszketegségben szenvedő szélsőséges csoport aratott diadalt, akik a saját szájízüknek megfelelően kommentálhatják a történéseket.

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr975015539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miller draft 2013.01.13. 14:28:47

Nagyon jól összefoglaltad, betehetnéd esetleg a Moldávia-Magyarország meccsen készült képeket is. Ez a román drapi a Steaua-Újpest meccsen került ki.
Ja és nem voltunk 10-en szerintem.

Rich.mond 2013.01.13. 16:10:39

De, a MILF+leánya kettőssel voltunk tízen. A netet körbejárt képet nem tudtam valamiért berakni.

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2013.01.13. 17:57:50

Csak azért rossz pont ezt a drapit használni - persze érem én, tényleg ocsmány - mert pont ezért kaptak büntetést. Ahogy a Feca által berakott mno cikk is itt bukik, hogy ez a lá a kép alá, berakták képaláírásnak, hogy ezért miért nem járt büntetés. Hát járt.

Enok mester 2013.01.18. 08:19:43

Rich, az Ebony and Ivory inkább Paul McCartney. Ha már egy nevet akarunk megnevezni. McCartney a szerző, az ő nagylemezén jelent meg, de persze duettben énekli Wonderrel.
süti beállítások módosítása