Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Elcsúsztunk...

2013.01.21. 09:40 Nóbádi iz der

Van ám nekem egy sanda gyanúm, hogy nem én világosodtam meg először, miszerint a különböző sportágak támogatása között megfigyelhetőek "bizonyos" eltérések. Vannak olyan szakágak, amelyekbe irdatlan összegeket szokás belapátolni, és bizony olyan területek is akadnak, ahol már a meleg víznek és a fűtésnek is úgy örülnének, mint bolond a sapkájának. És itt nem a labdarúgás és a kirakós römi közötti érthető különbségekre gondolok, hanem akár két olimpiai sportág között is hatalmas lehet a szakadék.

Itt van mindjárt a rövidpályás gyorskorcsolya. Azt persze nem merném állítani, hogy bármikor is eljön majd az idő, amikor több tízezren szoronganak a Műjégpálya mellett egy-egy verseny alkalmából, vagy bárhol ökölharc folyik majd az utolsó belépőjegyekért, mindenesetre az tény, hogy az utóbbi évtizedekben a téli olimpiákról ők szállították a legjobb helyezéseket. Mint tudjuk, Magyarország azért nem kifejezetten a téli sportok hazája (bár hosszú évtizedekkel ezelőtt műkorcsolyában és gyorskorcsolyában is világbajnoki aranyakat szereztünk), de 2006-ban Torinoban Huszár Erika 4. helyezést, Knoch Viktor pedig 5. helyezést szerzett az 1500 méteres versenyszámban. Ráadásul ezt megelőzően 1980-ban szereztünk utoljára olimpiai pontot, az összes olimpiai sportágat beleértve.

Tegnap a Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor (!), Béres Bence, Burján Csaba összeállítású váltó bronzérmet szerzett az Európa-bajnokságon. A döntőben azokat az olaszokat előzték meg, akik azért ebben a sportágban sem éppen a "futottak még" kategóriát képviselik.

gyorskorcsolya_valto.jpg

A női váltó a szintén dicséretes negyedik helyezést érte el, az alábbi összeállításban: Keszler Andrea, Lajtos Szandra, Kónya Zsófia, Tóth Patrícia. Utóbbi a csapat tartalékjaként futhatott a döntőben, mivel a legjobb női versenyzőnk, az egyéni összetettben ötödik helyezést elért Heidum Bernadett nem állhatott rajthoz a fináléban.

Heidum sem betegséggel, sem sérüléssel nem küszködött. A távolmaradásának ennél jóval prózaibb oka volt: az egyéni döntő során eltört egy csavar a korcsolyájában, amit a váltó fináléjának kezdetéig nem sikerült megjavítani.

A rövid pályás gyorskorcsolya meglehetősen hektikus sportág. Itt nem feltétlenül a legnagyobb esélyesekből lesznek a végső győztesek. Már nem egyszer fordult elő, hogy egy élmezőnyben kialakult tömeges bukást követően az addig a sor végén iparkodó korcsolyázó szakította át képletesen elsőként a célszalagot. És így már olimpiai és világbajnoki döntők is dőltek már el.

A magyar versenyzők a sportág közvetlen élvonala után egy kicsivel helyezkednek el. De a fent említett kiszámíthatatlanság miatt IS bármikor benne van a pakliban, hogy akár egy olimpiai döntőben jönne ki számukra a lépés, és állna melléjük a szerencse.

És akkor esetleg azon fog múlni a dolog, hogy nincs pénz egy rohadt tartalékkorcsolyára????

Címkék: gyorskorcsolya


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr605030103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mundr 2013.01.21. 10:30:34

...és nálunk lesz ugye a vb is

mondjuk, az hogy nincsen tartalékkorcsolyájuk szerintem edzői/versenyzői hanyagság is lehet. mennyibe kerül egy kori amúgy?

Nóbádi iz der 2013.01.21. 10:33:55

@Mundr: Én abban sem vagyok biztos, hogy nem saját pénzen utazgatnak ki a világversenyekre.
Szerintem ha lenne több korcsolyájuk is, akkor azokat azért csak becsomagolnák egy EB-re...

miller draft 2013.01.21. 11:43:36

Nem tudom....bár a tartalék korcsolya, illetve csavar azért nem az elérhetetlen álom kategória. Ha egy bringásról jön ilyen hír, azt feltétel nélkül elhiszem, mert egy verseny kerékpár egy autó ára.....de baszker egy korcsolya, nem kerülhet 100 ezernél többe.

2013.01.21. 13:01:28

hát, a fene tudja, én ezen azért nem tudok szörnyülködni.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.21. 19:52:02

Szerintem információhiány van. A cikk szerint nem sikerült megjavítani a korcsolyát. Meglehet, úgy tűnt, hogy sikerült, aztán a belemegítésnél megröccsent, így hát gyorsan szóltak a tartaléknak.

Legalább ő is pályára léphetett, nem kell ebből olyan nagy ügyet csinálni szerintem.

Ha csilliárdok múltak volna rajta, akkor felteszem, lett volna, aki befekteti azt a háromszáz ajrót egy új korcsolyábam, teszem azt egy csöves a legközelebbi aluljáróból, ha a népes delegáció vezetőségének sok is lett volna az összeg.

De még egyszer, nem hiszem, hogy pénzkérdés lett volna.

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2013.01.21. 20:55:43

100 ezernél? Nyugodtan szorozd meg kettővel. Persze ez sem horror ár mondjuk a bringákhoz képest.

miller draft 2013.01.21. 21:04:16

Hát most nem dobtam hanyatt magam, 200 ezer Ft, egy élsportoló felszerelése, úgy, hogy olimpián indul. Lócsöcs. Egy komolyabb megye 1-es focistának cipőből van ennyi. (nekem volt: régi, új meccs cipőm, egy éles, egy műfüves, egy terem cipő. Egy futó cipő edzésre. Plusz néhány védő, egy-két "aláöltözet" és máris hasonló az összeg.
Ha egy bob beszarik, elhiszem, hogy nincs másik....korcsolyából legyen.

Gutt kapitány 2013.01.22. 13:53:09

300 ezer. A cipő, amit speciálisan az ő lábára készítenek. A csavar a cipő tartozéka, és a menete ment szét, ami a cipőbe van beleépítve.
Ehhez rögzítik a pengét, na annak az ára már tényleg nem sok, potom 100-120 ezer. Csak az a kár, hogy ezt mindenki saját zsebből fizeti.
És szerintem, nem mindegy, hogy valaki Európa-bajnok, vagy "csak" negyedik. Nekik nem mindegy...

Tomi010101 2013.01.22. 14:35:59

egy komplett felszerelés túlzások nélkül kb 600 000 Ft.Sisak, vágásbiztos ruha, vágásbiztos kesztyű,spec sípcsontvédő,cipő,penge, élező keret, sorjakő, élező kő, /eddig alapfelszerelések egy profi versenyzőnek/ívmérő óra , hajlító és akkor már 800 000 Ft-nél járunk. Csak, hogy egy picit belelássanak azok is akik még életükben nem láttak hasonlót sem. A cipő több hetes megszokás feltétele, a súlypont miatt. Egy új penge hajlítása és ívezése sem egy egyszerű feladat.Ha van egy kijövő csavar és azon lerágódik a menet, azt nem feltétlenül elég menetmetszővel áthajtani...

Nóbádi iz der 2013.01.22. 14:45:22

@Tomi010101: Bárhol máshol, ahol ugyanígy a világ élvonalába tartoznak a versenyzők, előfordulhatna egy ilyen malőr?
Gondolom, mi vagyunk az egyetlenek, akik egy pár cipővel, saját pénzen versenyeznek. (A saját pénz egyébként az utazásra, szállásra is vonatkozik, vagy a szövetség ilyenkor áll valamennyit?)

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2013.01.22. 14:52:15

De jó, hogy igazán hozzáértők is írnak ehhez a témához! Azt mondjátok meg, hogy én, aki elég tájékozottnak tartom magam, sportban meg különösen, miért nem tudtam arról, hogy márciusban Debrecenben lesz a világbajnokság?

Tomi010101 2013.01.22. 17:57:58

Ez bármelyik országgal előfordulhatott volna.A legtehetősebb országok versenyzői sem járnak két pár korcsolyával. Pótpenge van mindenkinél, de cipőből nem szoktak többet vásárolni.Ilyen bakival nem számolhatott senki.A felkészülés, és a versenyek utazások nagy része önköltséges.A felszereléshez a szövetség semmilyen támogatást nem biztosít.A vb-n, eb-n történő utazás és szállás a szövetség és a nemzetközi korcsolyázó szövetség 100%támogatásával zajlik.

Debreceni Vb. -----> marketing hiánya
2 hete a főnix csarnokban megkeresésünkre annyit mondtak,hogy lesz :) egyéb információval nem tudtak szolgálni.... A Főnix weboldalán kikerült már a logo ennyi történt 2 hét alatt.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.01.22. 18:03:10

Szerintem mi szívesen népszerűsítenénk.

Már ha lenne akkora közönségünk, hogy ennek érezhető hatása legyen. :)

Sándor Szabó 2013.01.22. 19:58:26

Bizony nem olcsó sport Az egyik fiú most csináltatott kori cipőt Kanadába,igaz ez EB bronz lett csapatban.Ott van még egy két apróság és biz már 800-900ezer huss.

miller draft 2013.01.22. 20:09:01

Lehet veletek érdemben vitázni vagy besértődtök? konkrétan összehoztatok egy kb 600 ezres felszerelést. Így elsőre tényleg sok, bár gondolom nem egyszerre kell megvenni.De! van egy sport amit kb a magatok szórakoztatására csináltok, jó persze valaki még olimpiai pontszerző is tud lenni (annak már fizet annyit az állam amiből kijön egy korcsolya), de igazából ez az a sport amit kb még az sem néz meg akinek kötelező lenne. Mondjuk ki egy országos bajnokságra kb annyian mennek ki mint egy megye 1-es Etyek.-Bicske rangadóra. szóval, szép meg jó, meg drága.....de igazából ti választottatok egy olyan sportot ami kb senkit nem érdekel, ráadásul a sikereik is árnyékban maradnak 8éppen ezért). Ment volna a gyerek, focizni, úszni, kézilabdázni, vízilabdázni, kajakozni és máris minden meg van oldva.
És ezt nem bántásból írtam, hanem vitaindítónak.....győzzetek meg

miller draft 2013.01.22. 20:09:54

@Püspök utcai gombaszedő: A 120 lájkolonk kb meg triplázná az érdeklődők számát.

Gutt kapitány 2013.01.22. 21:07:15

@miller draft:
Hidd el, érdekesebb, mint egy úszóverseny, sőt, továbbmegyek: a kajak-kenunál is. Látványosabb, mint a Forma-1, bár nyilván nem olyan gyors. Leginkább a salakmotorhoz hasonlít, a futamok lebonyolításának szempontjából: négyen (vagy hatan) versenyeznek, és csak az ügyesség és a helyzetfelismerés dönt (a jó edzettségi állapot valamint kiváló felszerelés mellett természetesen) arról, hogy ki nyer.
Mondjuk, biztos, hogy sokkal jobban lehetne népszerűsíteni, erre jó egy ilyen világverseny nálunk. (Amit ezek szerint szintén nem népszerűsítenek eléggé.)
Vannak országok, ahol telt házasak ezek a versenyek, ha nálunk még nem is.
Hát, Debrecenbe kéne menni... :D

batusoriginal 2013.01.22. 21:53:37

@miller draft: Én mint igazolt versenyzője a szakágnak úgy gondolom, hogy ne azért kezdjen bárki bele egy sportba mert népszerű és sokan nézik, illetve magasabb összeggel támogatják, hanem azért mert tehetséges benne. És igazán igazságtalannak tartom, hogy ha csak a jeges sportokat nézzük, a mi szakágunk szállítja messze a legjobb eredményeket, és a jeges sportok között sem mi vagyunk a legjobban támogatva. Én úgy gondolom, teljesítményhez mérten kéne támogatni a sportágakat, persze akkor szeretett focistáink éhen halnának :)

batusoriginal 2013.01.22. 21:59:05

@miller draft: 200 ezer forint csak 1 pár cipő, hozzá még 150 ezer a penge az egyéb felszerelések nagyjából még 2-3 százezer forintot tesznek ki egy versenyzőnél aki még csak nem is olimpikon, plus egy verseny nem abból áll, hogy kibringázok a focipályára, hanem szállást foglalok tankolok eszem 3-4 vagy akár 7-8 napig aminek az ára versenyenként alsó hangon 150 ezer forint.
Ha szerinted ez lócsöcs akkor biztos nagyon jómódú vagy :)

yidvags 2013.01.22. 22:04:46

@Gutt kapitány: én készséggel elhinném, hogy érdekesebb, az a baj, hogy ez nem hit kérdése.

Meg kell nézni, mennyi embert érdekel, mennyien hajlandók egy fillért is adni azért, hogy megnézzenek titeket.

Én csak egy vélemény vagyok, de ha nem haragszotok: szerintem a rövidpályás gyorskori halál unalmas, ráadásul a tolerálhatónál nagyobb szerepe van benne a (bal)szerencsének. A nagypályás ugyanakkor baromi klassz sport.

yidvags 2013.01.22. 22:11:36

@batusoriginal: nézzük más szemszögből. Nekem van 3 gyerekem, egyik sem fiú, de tegyük fel, hogy azok lennének. Mit tennék, ha odajönnének, és azt mondanák, apa, mától mi jéghoki edzésre akarunk járni, vegyél 2 kilóért felszerelést, és fizesd be a havidíjat, 10-15 ezret fejenként

két opció:
1. jómódú vagyok, meg se kottyan az összeg, azt mondom a srácoknak, persze, nyomás, sportoljatok, amit akartok.

2. ez a realistább: gyerekek, járjatok a suliba tömegsportra, focira, úszni, hétvégenként meg megyünk túrázni.

Ha nincs rá, akkor nincs. Nem fogok az államtól kérni, hogy térítsék a gyerekeim hobbiját, pedig ki tudja, lehet, hogy tehetségesek.

Gutt kapitány 2013.01.22. 22:29:03

@yidvags:
Erre mondom én, hogy népszerűsíteni kéne. És ha valami halál unalmas, hát az a nagypályás gyorskorcsolya: ketten egyszerre futnak versenyt az óra ellen - ez igen! A szerencsefaktorral viszont egyetértek.
Egyébként meg akkor az összes sportágat nyugodtan fikázhatjuk, mert nekem pl. az amerikai foci is dögunalmas, pedig százezrek imádják.
Ne is rendezzünk szerintem semmilyen világbajnokságot, olimpiát se, hülyék is voltak a görögök, hogy egyáltalán kitaláltak ilyesmit!

yidvags 2013.01.22. 23:02:44

@Gutt kapitány: tévedsz, semmit sem fikáztam, véleményt írtam, kár felbosszantanod magad.

"nekem pl. az amerikai foci is dögunalmas, pedig százezrek imádják."

nekem is. De a lényeg a második tagmondat: a te meg az én szubjektív véleményem szart se ér, hiszen láthatóan rengetegen őrülnek meg érte. A helyzet viszont az, hogy a rövidpályás gyorskorcsolya ezzel szemben családi szórakozás Magyarországon.

A VB-s olimpiás megjegyzésed meg betudom annak, hogy bántásnak vélted a véleményem, és felhúztad magad. Sehol nem állítottam ugyanis, hogy a vb vagy az olimpia felesleges lenne.

"népszerűsíteni kéne"

hajrá

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.01.22. 23:26:08

@Gutt kapitány: Pont ezt akartam én is mondani: az a tény, hogy külföldön népszerű a sport, viszont nálunk nem, nem pont arra utal, hogy rosszul van menedzselve? Ezen az állami pénz se segítene sokat.

We.Te 2013.01.23. 02:49:11

@yidvags:idézlek..." Én csak egy vélemény vagyok, de ha nem haragszotok: szerintem a rövidpályás gyorskori halál unalmas, ráadásul a tolerálhatónál nagyobb szerepe van benne a (bal)szerencsének. A nagypályás ugyanakkor baromi klassz sport."
Azt gondolom..nem tudod mit beszélsz..a következő hozzászólásod pedig bizonyossá teszi,hogy a rendkivüli irigység beszél belőled,mivel te nem tudnád a gyerekednek finanszirozni a sportolást...ne gondold,hogy itt mindenki gazdag ember..erejükön felül güriznek azért,hogy atehetséges gyerekük érvényesülni tudjon a sportágában és nem mellékesen hazánk jó hirét keltik avilágban..igy hát elvárható ,hogy az állam támogassa őket...egy idő után ez már nem csak a gyerek hobbija ahogy te gondolod....hanem, ha sorra nyeri a versenyeket akkor már nem lehet ill.nem szabad abba hagynia.
Inkább mondanék sok hobbi focista gyereket akik bizony támogatva vannak ők mitől érdemelnek többet,mint pl.a gyorskorcsolyások?
Nagyon tévedsz,hogy családi szórakozás...sajnos talán attól nem elég népszerű,mert ilyen emberek vannak akik ilyen hülye véleményt terjesztenek a világban,mint te és szégyelheted magad,hogy tudatlanul terjeszted az egyéni véleményedet.

éljen a Short-track 2013.01.23. 03:04:12

igy van éljen ..éljen ..éljen:-)))

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.01.23. 03:15:08

@We.Te: Csak halkan kérdem meg, nem lehet, hogy azért nem népszerű, mert senkit nem érdekel? És nem azért, mert valaki udvariasan véleményt nyilvánít róla?

Csak kérdem.

Gutt kapitány 2013.01.23. 06:46:04

@Püspök utcai gombaszedő: Akkor én is csak halkan: szerintem az egyáltalán nem udvarias vélemény, hogy "haláli unalmas" meg "senkit nem érdekel". Ráadásul végtelen egocentrizmusra is utal, hiszen azt sugallja, hogy mivel a kommentelőt nem érdekli, akkor már senkit sem érdekel. És az, hogy Magyarországon kevéssé ismerik, nem azt jelenti, hogy nem egy népszerű sportág a világon. Hozzáteszem: a 70-es, 80-as években az öttusa nálunk rendkívül népszerű volt, de pl. az amerikaiaknál már nem annyira. Akkor most aztán a magyar sikereket már el is felejthetjük? Emberek! Gondolkozzatok! A short track nagyon fiatal sportág, ne írjátok már le!
Az meg, hogy unalmas lenne...! Ne már!

miller draft 2013.01.23. 07:11:52

Gyorskorcsolya vs túlértékelt focisták :-)
Tisztelt korcsolya fanatikusok, a tömegigény világszerte eldönti ezt a kérdést. A Ti sportotokat a kutya sem nézi meg, ezért eladhatatlan mind a tévében, mind a helyszínen. a foci még a tehetségtelen hazai szinten is hozzátok képest tömegeket vonz. Az, hogy vannak országok ahol népszerű( ha jól tudom Hollandia)semmit nem jelent, minden országnak vannak hülye hobbijai, nekünk a vízilabda, meg talán a kajak-kenu. Szóval a focista gyerekek azért érdemelnek többet, mert baromi könnyű a tehetségüket forintosítani,ezért mindig lesznek támogatóik.

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2013.01.23. 09:28:09

Ha engem megkérdeznének arról - mintahogy nem teszik - hogy Felcsúton 4 milliárdból épüljön-e 4 csillagos UEFA stadion, vagy mondjuk 40 millióból segítsék a rövidpályás korisokat, hát vessetek meg, de én az utóbbi választanám. Oké, én nem tartom unalmasnak, szerintem kifejezetten látványos és izgalmas, jó tudom, én a síugrást és az amerikai focit is szeretem.

yidvags 2013.01.23. 09:34:37

@We.Te: hű, barátom, tehát az irigység :)

Az azért feltűnt, hogy amit írtam, az egy hipotézis?

Másrészt miért az lenne az irigy, aki belátja, mire van kerete, és azon belül gazdálkodik? Ha drága sportot választottál, két dolgot tehetsz: finanszírozod, vagy ha nem bírod, keresel mást. Vagy a harmadik, hogy állami támogfatásért könyörögsz. Ha viszont nem kapsz, akkor ne sírj, és mutogass más sportágakra, mert azt hívják irigységnek.

S hogy az én véleményem miatt nem lenne népszerű a gyorskori?

Elárulom, nekem ugyanúgy halálosan unalmas az amerikai foci, a póló, a női kosárlabda, a Forma 1-et meg aztán egy percig sem bírom nézni. De érdekes módon egyik sportág sem perelt be, amiért rontom a népszerűségüket. Egyrészt, mert le se szarnak, másrészt, mert elég jól megvannak nélkülem.

yidvags 2013.01.23. 09:36:33

@eMTé: én meg inkább az egyetemektől elvont pénzeket pótolnám belőle, de tudom, ez már nagyon demagóg. :)

yidvags 2013.01.23. 09:40:23

@Gutt kapitány:
ezt írod: "Ráadásul végtelen egocentrizmusra is utal, hiszen azt sugallja, hogy mivel a kommentelőt nem érdekli, akkor már senkit sem érdekel"

mindezt azután, miután én ezt írtam:

"a te meg az én szubjektív véleményem szart se ér, hiszen láthatóan rengetegen őrülnek meg érte"

Namost vagy nem olvasol, vagy nem érted, amit olvasol, vagy nem akarod érteni. Válassz.

Nóbádi iz der 2013.01.23. 09:48:13

Rövidesen írok egy újabb bejegyzést a különböző sportágak támogatása kapcsán. A demagógiának már a látszatát is kikerülve nem arról fog szólni, hogy a felcsúti stadionból mennyi lélegeztetőgépet, nyugdíjemelést vagy kórházfejlesztést lehetne eszközölni.
De az akkor is járhatatlan, hogy amikor Szilágyi Áron olimpiai bajnok lett, a Vasastól valaki azt mondta, hogy most ez remélhetőleg támogatókat hoz, és végre talán kifesthetik az öltözőt.
És itt azért nem is arról van szó, hogy mik azok a sportágak, ahol legfeljebb a barátok és a családtagok járnak ki a versenyekre.
Nem CSAK az a fontos sportág, ami bennünket érdekel. Az érmek és helyzések között nem lehet válogatni, hogy ez lényeges sport, ez meg nem.
Minden helyezés pontosan ugyanannyit ér, olyan nincs, hogy aki népszerűbb sportágban nyert, az INKÁBB olimpiai bajnok.

GabikA 2013.01.23. 10:09:53

@miller draft: "Ment volna a gyerek, focizni, úszni, kézilabdázni, vízilabdázni, kajakozni és máris minden meg van oldva."

Nekem gorkoriznak a gyerekek, jo sport. A lanyom kuldenem kezilabdazni, de nem akar, kajakon iszonyat suttyo volt az edzo kiscsaj, de szerencsere terhes lett, igy azzal tavasszal ujra probalkozunk. Szoval nem csak a szulotol fugg, hogy mire megy a gyerek :)

GabikA 2013.01.23. 10:13:23

@yidvags: Szerintem havidijat nem sporolod meg azzal, ha focira jaratod ;) A kezdo felszereles meg nem 200k, az majd akkor jon, ha mar jart par evet a gyerek. (Legalabbis nalunk.) Focinal is kell cipo, mez stb. (Es koribol van allithato, eleve vehetsz 1-2 szammal nagyobbat, igy akar 2-3 evet is kibir, szemben a focicipovel :D)

Ildikó Talabos 2013.01.23. 10:15:29

Kedves Mindenki !
Mosolyogva olvasom a hozzászólásokat,én mint gyorskoris anyuka :)Néhány szösszenet ami közben eszembe jutott :
arra felvetésre,hogy a család a maga szórakozására teszi :
-minden délután ,és hetente kétszer pluszban még reggel 6-tól a jégcsarnokban állunk (NEM SZÓRAKOZTATÓ)
- mióta ezt a sportot űzzük (6 éve)nem voltunk nyaralni (NEM SZÓRAKOZTATÓ)
- családi programot szinte lehetetlen szervezni (NEM SZÓRAKOZTATÓ)
-éjszakánként és autóban jövet-menet tanulásra bírni a gyereket (NEM SZÓRAKOZTATÓ)
Arra felvetésre,hogy unalmas:
-lehetséges,azoknak akik nem értik mi zajlik a pályán
DE ABBAN A PILLANATBAN mikor a TE gyereked,barátod, ismerősöd, honfitársad áll a rajtnál már rögtön nem az,mert aki egy kicsit is ért hozzá tudja ,sőt nem egyszer látott már olyan szörnyű balesetet egy-egy versenyen,hogy nem tudja unatkozva végignézni a futamokat.
Arra a gondolatra,hogy sokba kerül:
-NAGYON
-Nincs támogatás? NINCS
Nem beszélve arról,hogy a családok 80%-nál az egyik szülő nem tud dolgozni,mert a gyerek amíg nem éri el az "önjáró kort" hozni-vinni kell, havonta 1-2 alkalommal csütörtökön pakolás és indulás valamerre a világban versenyre,a nyári szünetben ugyan úgy minden reggel indulás edzésre (lássuk be így elég nehéz munkahelyet találni )és ez nem jelenti azt,hogy mindenki olyan nagyon jómódú lenne!!
Persze felmerül a kérdés ,hogy akkor MIÉRT CSINÁLJUK ?
-Mert a gyereknek csillog a szeme a jégen(BÜSZKE VAGYOK RÁ )
-Mert 8 évesen törött bokával lefutja versenyét úgy,hogy a célvonal után már csak a mentős tudja összeszedni,és egy egész csarnok állva tapsol Neki (BÜSZKE VAGYOK RÁ)
-Mert 2 órás kézműtét után az első kérdése az orvoshoz,hogy mikor mehet edzésre (BÜSZKE VAGYOK RÁ)
-Mert ilyen terhelés mellett 4-5 bizonyítványt hoz haza (BÜSZKE VAGYOK RÁ )
-Mert a verseny végén a dobogón áll (BÜSZKE VAGYOK RÁ)
Ezeknek a gyerekeknek,szülőknek,edzőknek ,nincs sok mindenük,de van ÖNBECSÜLÉSÜK,AKARATEREJÜK,KITARTÁSUK,SZORGALMUK ,és azt gondolom MINDANNYIAN BÜSZKÉK LEHETÜNK RÁJUK,MERT TELJESÍTMÉNYÜKKEL ELISMERÉST SZEREZNEK A HAZÁJUKNAK,HONFITÁRSAIKNAK ,MÉG AZOKNAK IS AKIK ITT NEM TÚL POZITÍVAN VISZONYULNAK HOZZÁJUK !

miller draft 2013.01.23. 10:19:49

@eMTé: Te olyan kis ellenzéki liberális vagy, ezért is szeretünk. Inkább épüljön Taktapölöskén műfüves pálya, csili-vili lelátóval, mint milliókat költsenek olyan réteg sportokra amely a családtagokon kívül senkit nem érdekel. Egyébként a véleményeden nem csodálkozom, olyan pályán szocializálódtál, ahol a játékosok meccs előtt név szerint köszönnek a szurkolóknak :-)

miller draft 2013.01.23. 10:24:09

@Nóbádi iz der: De van, barátom. Igenis aki népszerübb sportágban olimpiai bajnok az jobban az, évek múlva is hívják haknizni, főzőműsorba, vetélkedőkbe. Egerszegi Krisztával a mai napig vitamint lehet eladni, mert ismert arc, Kokó műsort vezet, és Csapó vagy Faragó bárhova bemegy a mai napig megismerik.

miller draft 2013.01.23. 10:28:09

@Ildikó Talabos: Ildikó, gondolom elhiszed, hogy ugyanezeket a pozitívumokat éreznéd akkor is ha a gyereked más, olcsóbb, kevésbé idő és pénzigényes sportot választott volna. Ráadásul ha pl focizna, nem 7 néző örülne a sikerének hanem mondjuk 700!

Nóbádi iz der 2013.01.23. 10:29:41

@miller draft: A sportértékről beszéltem, leszarom a főzőműsort. Fentiek nem feltétlenül népszerűbb sportágak, hanem jobban felkapottak. Gondolok itt például egy-egy magyar bajnokira. Nem hiszem, hogy bokszban vagy úszásban milliószor többen járnának ki mint gyorskorira, és voltam én már a 100 néző egyike, amikor négy olimpiai bajnok dobálta a labdát a vízben.

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2013.01.23. 10:33:19

@Nóbádi iz der: Ezzel azért nem teljesen értek egyet, de nincs kedvem nagyon erről vitát kezdeni most :-)

losik 2013.01.23. 10:35:25

A rövidpályás változat nem olyan unalmas sportág, sokkal jobb mint a hosszútávú változat, ahol az óra ellen küzdenek. Viszont ez még egy fiatal sportág lehet még fejlődni.
Lehetne népszerűsíteni, de olyan népszerű sosem lesz itthon mint a csapatsportok. Sokan felkapnák a fejüket, ha az olimpián érem jönne össze, aztán elfelejtené a többség, mint ahogy elfelejtette a cselgáncsozókat, birkozókat stb. Pedig mennyien szurkoltak nekik a nyáron...
Valamennyire kell támogatni őket, de azt nekik is be kell látni, hogy ilyen (réteg)sportágban könnyebb kijutni, netán sikereket elérni mint az atlétikában, úszásban. És ez mindenhol így van. Nem hiszem például, hogy az ausztrál férfi kézilabda csapat olyan óriási támogatást kapna, pedig népszerű sportág. Csak nem ott.
Amúgy azért az már jelent valamit, hogy az egyik legnépszerűbb blogbejegyzés itt ez. :)

Nóbádi iz der 2013.01.23. 10:37:37

@Fradista Utazó: Pedig érdekelne! Azt szoktam néha mondani, hogy nincs az a fontos mondanivaló, amit egy mondatban ne lehetne összefoglalni.

miller draft 2013.01.23. 10:39:43

Te leszarod, de Juli néni a szomszédban bem....és ha látja a fözőműsorban akkor megismeri majd a Tescóban is mikor adventkor arra probálja rávenni, hogy adjon 200 Ft-ot a gyermekfalunak.

yidvags 2013.01.23. 10:44:07

@GabikA: köszi, hogy megragadtad a hsz lényegi részét :)

Nóbádi iz der 2013.01.23. 10:44:59

@miller draft: És akkor az most kinek a hibája/felelőssége/akármije, hogy Cseh Lacit mindenhol felismerik, Csernoviczki Évát pedig a szomszéd utcában sem?
Az egyik sportteljesítménye különb, mert Juli néni felismeri? Jó, legyen.
De akkor a másikat miért nem hívják főzni vagy vetélkedni?

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2013.01.23. 10:54:21

@Nóbádi iz der: Nem akarom ezt a gyorskorcsolyás posztot lehúzni vele.
Azt gondolom, az élsport (ne keverjük a tömegsporttal) nem csak a sportolóért van, hanem a közönségért, nézőkért, szurkolókért.
Ahol nincs néző, hanem jobbára csak a versenyzők családtagjai vicsorognak egymásra a lelátón, az tök klassz, és tök jó, hogy ezt művelik, akik művelik, de a társadalom számára mindenképpen kevésbé érdekes, mint akikre több ezer ember kíváncsi.
Vita maximum arról lehet (és arról viszont tényleg lehet), hogy mik az arányok, jók-e úgy, ahogy vannak.

Ildikó Talabos 2013.01.23. 10:57:50

miller draft : biztos ezt érezném,de sajnos a gyerek ezt választotta :) ez jutott :) Egyébként érdekes a dolog megközelítése abból a szempontból is,hogy a gyerekek, hogy látják ezt.(Az enyém most 11 éves )eddig Csanádiba jártunk suliba, aki ismeri az tudja ,hogy az egy olyan sport iskola,ahová csak leigazolt sportoló gyerekek járhatnak.Az osztálytársak kézisek,focisták voltak DE annak ellenére hogy mindenki jól teljesített a maga sportágában,és mi szülők soha nem beszéltünk előttük a gyerekek mégis valamiért jobban értékelték azt amit az enyém elért ,vagy jobban felnéztek rá,mert tudták,hogy azt Ő egyes egyedül érte el.

Nóbádi iz der 2013.01.23. 10:58:30

@Fradista Utazó: Mennyien vannak egy kajak-kenu OB-n? (Nem a szegedi vb-n, ami egyébként minden második évben ott van, hanem egy ob-n)
Kammererék szoktak főzni? Szoktak.
Remélem a gyorskorcsolya vb-n a Főnix is megtelik majd (gondolom ott lesz.) Persze ha lesz megfelelő marketingje.

Ildikó Talabos 2013.01.23. 11:03:13

Hahaha a marketingen nevetnem kell,mi akik 100% hogy ott leszünk a mai napig nem tudjuk,hol lehet jegyet szerezni és mennyiért,pedig március 8 mindjárt itt van.

yidvags 2013.01.23. 11:03:29

@Nóbádi iz der: "Az érmek és helyzések között nem lehet válogatni, hogy ez lényeges sport, ez meg nem"

már hogyne lehetne? Ha úgy működne a világ, ahogy e gondolatod alapján kellene, akkor Szőnyi Ferenc vagy Lubics Szilvia milliárdos lenne. Valahogy sosem hallottam őket panaszkodni, hogy jaj, a focisták mennyit kapnak. Fanatikusak, szeretik, amit csinálnak, áldoznak rá, illetve szponzorokat igyekeznek felhajtani, és eközben van egy civil életük. Pedig egy 20-szoros távú triatlon világbajnoki címnek vagy egy Spartathlon-győzelemnek szerintem van akkora hír- és sportértéke, mint egy gyorskori EB-bronznak.

Én elismerem a gyorskorisok teljesítményét, gratulálok is hozzá szívből. Ettől még nem hat meg, hogy nem jutott pótkorira nekik.

Dolgozzanak, hozzák az eredményeket, hívják fel magukra a figyelmet, és aztán a ha a közvélemény melléjük áll, talán az állam bácsi is hajlandó foglalkozni velük. De addig kár panaszkodni, meg ilyen sületlenségeket mondani, hogy egy itt leírt vélemény miatt nem népszerű a sportáguk

Nóbádi iz der 2013.01.23. 11:07:27

@yidvags: Van valami ötleted arra, hogy hogyan tudnák felhívni magukra a figyelmet?
És mi alapján lényeges egy sport? Tudom, amit többen néznek. Ergo ahol nem pattog a labda, az le van szarva, mert úgy alakult, hogy nincs rajtuk kellő figyelem?

Ildikó Talabos 2013.01.23. 11:09:31

Én mondjuk nem olvastam sehol olyat,hogy az itten vélemények miatt nem népszerű a sportág,de azért valamit lássunk be :
A gyorskoris sportoló is aki világversenyre vagy olimpiára készül ugyan úgy napi 8-10 órát edz ami mellett képtelenség dolgozni,családot eltartani...mégsem kap egy fillért sem...pedig az eredményeket hozza

Nóbádi iz der 2013.01.23. 11:09:43

@Ildikó Talabos: Úszó vagy kajak-kenu világverseny idején tele van a város óriásplakátokkal, és a sportcsatornák is orrba-szájba hirdetik.
Azt egyáltalán lehet tudni, hogy ezt közvetíti-e majd a tv? Vagy éjfélkor lesz valahol egy 20 perces összefoglaló?

Nóbádi iz der 2013.01.23. 11:11:49

@Ildikó Talabos: Ugyanaz a véleményünk. De jelenleg nem tehetünk többet, mint beszélünk róla.
Remélhetőleg ez egy népszerű és közismert blog lesz, és akkor ígérem, én rajta tartom majd a szemem a sportágon :-)

yidvags 2013.01.23. 11:12:00

@Ildikó Talabos: kedves Ildikó, ez nagyon szép. Ezzel az égvilágon semmi gond nincs, sőt, erről szól a sport. Sok sikert a gyermekednek.

Csak nem erről szól a vita.

Ildikó Talabos 2013.01.23. 11:13:26

:) hátha Kósa Úr lányai átigazolnak a jégtáncból a gyorskorihoz :) akkor talán lesz reklám,pénz :)

miller draft 2013.01.23. 11:13:36

@Nóbádi iz der: Bakker Kammerer meg a többi kajakos azért szokott főzni, meg azért ismeri meg őket Juli néni az utcán, mert a világ legjelentősebb sporteseményén hülyére nyerik magukat, stabilan évtizedek óta. Ha majd a gyorskorisok is nyernek egy téli olimpiát vagy csak közel kerülnek mint anno Regőczyék akkor őket is megfogják ismerni.

Nóbádi iz der 2013.01.23. 11:15:59

@miller draft: Van olimpiai 4. helyezettünk a sportágban. Az még nincs elég közel? Egy ezüstnél azért már jobban lehet valaki?

miller draft 2013.01.23. 11:16:15

@Ildikó Talabos: Ildikó, milyen eredményeket hoznak? Sajnos ebben az országban elvagyunk kényeztetve, ahol több száz olimpiai bajnok él,élt, ott egy gyorskorcsolya EB-n elért 4. helyezés semmi.

Ildikó Talabos 2013.01.23. 11:16:46

Ahhoz hogy olimpiát nyerjenek ,meg kéne adni a felkészüléshez szükséges támogatást,nem ????mint más sportágaknak :)

Ildikó Talabos 2013.01.23. 11:18:37

Ezt a 4. helyezést tudtuk hozni az olimpián is ..úgy hogy a felkészülésre semmi pénzt nem kaptak...na itt van a baj ..ugyan olyan eredményeket vár el a közvélemény mint azoktól a sportolóktól akik mindent megkapnak

miller draft 2013.01.23. 11:18:53

@Nóbádi iz der: Nincs....szerinted mennyi olimpia 4 helyezettünk van? Én megtippelni sem tudom. Ez itt nem Burkina Faso ahol 4-en mennek az olimpiára és ha egy maratonista bejön 7.-nek akkor a király megteszi a testőrsége parancsnokának az embert.

miller draft 2013.01.23. 11:20:59

@Ildikó Talabos: De valahogy el kell indulni. Van kb 100 olimpiai sportág, mindenhova nem pumpálhatnak milliókat. Csak oda ahol van esély a tartós jó eredményre. Lehet ha anno Hunyady Emese nem diszidál most másképp állnátok ti is. De ő Ausztriának nyert.

yidvags 2013.01.23. 11:21:51

@Nóbádi iz der: ez nem az én dolgom, hanem az övék, csak ezt tudom mondani.

A nővérem egyik fia kajakozik, de nem olimpiai számban, hanem maratoniban. Többször vett részt külföldi versenyeken, a junior vébén is ott volt. Pedagógus szülőknél ez kemény anyagi teher (egy jó hajót sem vágnak csak úgy az emberhez), de még a vidéki versenyek is (a klubnak nincs busza, mindenki maga oldja meg az utazást).

Valahogy megoldják, igyekeznek támogatást szerezni, ha lehet. Egyszer az újpesti önkorm. kifizette az útiköltségét.

Ennek ellenére imádja, eszébe sem jut, hogy abbahagyja.

De most tényleg szívtelen vagyok, hogy egy pótkori hiánya nem hoz lázba?

Nóbádi iz der 2013.01.23. 11:22:20

@miller draft: Cseh Laci olimpiai ezüstérmes, Lőrincz Tamás olimpiai ezüstérmes. Melyiket ismerik jobban? (Ugyanaz az eredmény.)

yidvags 2013.01.23. 11:22:34

@Ildikó Talabos: ez jó ötlet, tessék, rá kell beszélni őket :)

Ildikó Talabos 2013.01.23. 11:25:04

Értelek Titeket ,csak Ti nem akartok megérteni :) hogyan legyenek jobbak mikor egy versenyző mire bekerül a felnőtt válogatottba ,már felélte a családja pénzét,és mire beérne egy olimpiára addigra abba kell hagynia a versenyzést mert egyszerűen kicsit eltúlozva de éhenhal..a hokisok olyan szörnyű nagy eredményeket hoznak ? műkoris eredményről mikor hallottatok utoljára ?? mégis oda megy a pénz :)

Nóbádi iz der 2013.01.23. 11:25:11

@yidvags: Nem vagy szívtelen.
De Felcsúton épül a 180. pálya, és mégis körülbelül csak a 3.-4. legerősebb akadémia az övék. És még a legerősebből sem biztos hogy kijönnek az új Puskások.
Ilyenkor azért dühítő az a hiányzó csavar.

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2013.01.23. 11:25:34

@miller draft: Nem. Ha Hunyady Emese nem diszidál, az életben nem nyer olimpiát.

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2013.01.23. 11:26:52

@Nóbádi iz der: Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok. Az olimpiai bajnokokra akkor is figyel a közvélemény, ha amúgy a sportágukra nem kíváncsi. Az ezüstérmeseket már csak néhány sportágból ismerik.

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2013.01.23. 11:27:02

AMúgy nem is diszidált, kötött egy névházasságot, hog ykimehessen Ausztriába.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.01.23. 11:31:30

@Gutt kapitány: Ha megnézel pár blogot és benne a kommentek hangvételét, rá fogsz jönni, hogy ez egy rendkívül udvarias vélemény volt.

Senki nem írja le a sportágat, és senki nem gondolhatja komolyan, hogy egy (vagy akár tíz vagy száz) kommentelő véleménye miatt van az, hogy borzalmasan rosszul vagytok menedzselve.

Ildikó Talabos 2013.01.23. 11:33:06

@yidvags: már egy ideje törjük a fejünket,hogy hogyan lehetne...a másik probléma ami nem túl igazságos mi is szereztünk támogatást,ami természetesen a korcsolya szövetség nagy kalapjában kötött ki és nem a gyorskorisokhoz került a végén..

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.01.23. 11:33:22

@Nóbádi iz der: Jó, azért mint megtudtuk, ez a világon bárkivel előfordulhatott volna.

yidvags 2013.01.23. 11:33:25

@Nóbádi iz der: jó, azt azért gondolom, tudod, hogy Felcsútról hasonló a véleményünk.

yidvags 2013.01.23. 11:36:21

@Ildikó Talabos: "sajnos talán attól nem elég népszerű,mert ilyen emberek vannak akik ilyen hülye véleményt terjesztenek a világban,mint te"

kicsit feljebb

Ildikó Talabos 2013.01.23. 11:49:05

@yidvags: mi volt szerinted hülye vélemény ??

yidvags 2013.01.23. 11:51:37

@Ildikó Talabos: ?

Írtad, hogy nem olvastál olyat, miszerint az itteni vélemények miatt népszerűtlen a sportág, én meg idéztem neked. egy We. Te nevű kedves hozzászóló klaviatúrájából származik.

Ildikó Talabos 2013.01.23. 11:55:51

jaja..ok az nekem kimaradt....itt gondolkodtam,hogy hol írtam hülye véleményt...nem is írtam le a véleményem csak a tényeket :) :)

GabikA 2013.01.23. 11:56:22

@yidvags: Azt a reszt ami igaz, es egyet is ertunk, azt miert probalnam cafolni? :) (Amugy nem igazan akarom, hogy versenysportolo legyen barmelyik gyerekem, erre az edzo mar fura szemekkel nezi az 5 eves fiamat, hogy tehetseges, nagyon tehetseges. Meg a vegen gorkoris sportolot akar belole faragni, pedig en focistanak szanom :))

Ildikó Talabos 2013.01.23. 12:00:07

@yidvags: én nem látom az Ő hozzászólását :)

yidvags 2013.01.23. 12:00:52

@GabikA: hidd el, én is jobban élvezném, ha kézilabdázni járna a lányom, nem balettra, meg valami akrobatikus izére :)

miller draft 2013.01.23. 12:50:53

@Ildikó Talabos: Kedves Ildi, a hokisokhoz ne hasonlítsd a ti sportotokat. Ők képesek rendszeresen sportcsarnokokat megtölteni, a válogatottat a tévében is százezrek nézik, sőt a bajnokság is tud bármikor néhány ezer nézőt vonzani. Egy-egy jó Újpest-Fradin 6-8 ezer néző fagyoskodott anno a Kisstadionban!Sőt vannak olyan hülyék, mint például én aki még az A csoportos VB-re is kiautóztak Svájcba.

miller draft 2013.01.23. 12:52:27

Tehát a jégkorong eladható sportág még itthon is, vonza a tévét és a szponzorokat.
Szóval rossz példa, a foci után talán a legjobban nézett sport hazánkban.

kasu 2013.01.23. 12:59:48

@Ildikó Talabos: 10:15:29-nél tökéletesen összefoglalta Ildikó a lényeget! Akinek eddig fogalma se volt a short track mibenlétéről, a feltételekről stb. innen megtudhatja. Ami általában a sportot illeti, nos az én lányom maga találta ki magának, hogy görkorizni akar, megtanult, aztán hogy jégkorizni és később short trackezni. SOHA nem kellett ösztökélni, imádja és megyünk, kész. Akkor is amikor sajog, fárasztó és másnap alig tud leszállni az ágyról. Emellett színötös tanuló. Nem a támogatásért, nem a szülői dicsőségért csináljuk, hanem mert imádja, remek a társaság és ráérzett milyen nagyszerű sport!
Ami az EB-n történt Heidum Bernivel, a csavartörés tudtommal a rajt előtt kettő perccel történt. Nem szokványos probléma. Ami meg az árakat illeti, azon a szinten minden professzionális, az árak is, ne is találgassatok...
És még egy dolog: aki unja ezt a sportot nézni is (meg F1-et, am.focit másokat, amelyeket valószínűleg ugyanúgy nem ért) vegye a fáradtságot, legalább egyszer jöjjön ki a Jégcsarnokba és nézze meg élőben. Hihetetlen adrenalin, félelmetes gyorsaság és izgalmak. Amit nem ismerünk, azt ne szarozzuk le, nem ez a sport tehet róla, hanem a tudatlanság.

Ildikó Talabos 2013.01.23. 13:19:03

@miller draft: Ebben igazad van teljesen,nem is ezért említettem a hokisokat,hanem mert valaki ott írta,hogy csak az kapjon támogatást aki eredményeket hoz.Azt még a korcsolya szövetség is elismeri,hogy a legtöbb érmet a koris sportok közül a rövidpályás gyorskori hozza...pénz mégsincs :)

kasu 2013.01.23. 13:26:18

@miller draft: bocsánat, szeretném felhívni a figyelmedet valamire. Nem csak "eladható" sportágak vannak. Rengeteg, ha nem több olyan van, amit kevesebben néznek, mégis hatalmas élmény, aki szereti, érti, és CSINÁLJA. Pl. a hosszútávú, szabadvizes maratonúszás vajon mennyire vonz tömegeket mondjuk az olimpián kívül, általában? Ne hasonlítsd össze a látványos csapat sportokat másokkal! (és mégis vannak akik ezeket is unják, mondjuk a jéghokit, am. focit, kézit, kosarat...)
Ami pedig a 4. vagy akárhanyadik helyezést illeti, illene megbecsülni a sportolókat. Ilyen alapon az első egy-kettőn többnek nem is kéne indulnia? Nem kéne utánpótlást nevelni? Nem kéne sportolni a kiugró tehetségeken kívül? És az hogy derülne ki, hogy vki tehetséges? Nem értem, de főleg hibásnak tartom ezt a hozzáállást. Igenis a nagyon jók között lenni, benne lenni az első tízben, az EB-n 4.diknek lenni óriási dolog. Még akkor is, ha nem hoz sokakat lázba és ha nem lehet főzőműsort eladni vele.

yidvags 2013.01.23. 13:40:52

@kasu: "aki unja ezt a sportot nézni is (meg F1-et, am.focit másokat, amelyeket valószínűleg ugyanúgy nem ért)"

úgy bírom az ilyen odamondogatást. Nyilván akinek más az ízlése, az szellemi fogyatékos.

És kösz, de nem veszem a fáradságot. Láttam többször tévében, ez alapján nem ragadott meg. Azt is elmondtam, mi nem tetszik benne.
És sose kértem, hogy bárkinek is ugyanaz tetsszen, mint nekem.

Személyes sértésnek veszed, hogy vannak, akik nem osztoznak a szenvedélyedben, és aztán meg te személyeskedsz. Gondolod, ezzel meggyőzöl?

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2013.01.23. 13:52:05

@yidvags: Szerintem kezd rossz irányba menni ez a vita. Az egész onnan indult, hogy támogassa-e az állam, a gyorskorcsolyát, a nem látványsportokat, amelyek nem vonzanak tömegeket, vagy maradjon a pénz a focira, látványsportokra. Az a baj, hogy már a kérdés konfliktust szül. A rendszerben kódolva van az ellenségeskedés. Holott a sportágaknak nem egymás kárára kéne kapni a támogatást. Ki tud itt igazságot tenni? Hiszen a short track erôn felül szállítja az eredményeket, az Ebé, vébé, olimpiai helyezéseket, pontokat. Mégsem zarándokolnak ezrek a versenyekre, megmarad a szent ôrültek sportjának, akik 6ra járnak edzésre, önerôbôl finanszirozzák a felszerelést stb. Míg a fociba ömlenek a milliárdok, eredmény gyakorlatilag semmi, és ha egy Fradi meccsen csak 5000 nézô van, már világvégérôl beszélünk. Szóval nehéz ügy. Ráadásul most olyan kormány van hatalmon amelyik a focit, de úgy általában a sportokat kiemelten támogatja, sokkal több pénz kerül a rendszerbe, mint régen. Valószínûleg ott lehet az igazság, hogy nem fog az állam minden sportot támogatni, lesznek olyan sportágak, amelyeknek maguknak kell megszerezni a szponzorokat, a támogatókat. Gyanítom hogy a short track is ilyen. Persze okosan, jó marketinggel meg lehetne ismertetni az emberekkel a gyorskorit, és a márciusi vébé remek alkalom lenne erre. És ha jó eredményeket érne el a magyar csapat, gondolom szponzor is akadna.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.01.23. 14:03:22

@eMTé: Szerintem ha valamit támogatni kell, akkor azt, hogy egy potenciálisan látványos sport (és a gyorskorcsolya az) valódi látványsporttá nője ki magát.

Ez talán meg is térülne.

De azt el kell fogadni, hogy a jeges sportoknak (és sok másik sikersportágunknak is) mindig meglesz az a hátránya, hogy nem tömegesíthető.

Ha gyerekek focizni akarnak a játszótéren, nem kell hozzá más, mint egy labda és pár négyzetméter sík terep, ezzel szemben viszont korcsolyázni nem lehet "csak úgy".

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.01.23. 14:06:38

Oké, zárjuk rövidre a dolgot.

Lenne kedve valamelyik korcsolyarajongónak írni egy "Amit a gyorskorcsolyáról tudni kell" jellegű vendégcikket?

Lehetőleg minél több részlettel a debreceni VB-ről (jegyárak, menetrend, kik az esélyesek, ilyesmi).

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2013.01.23. 14:08:05

@Püspök utcai gombaszedő: igen, ez így van. Emlékszem, gyerekkoromban egész télen azt vártam, mikor fagynak be a tavak, hogy végre hokizhassak. Akkor nem gondoltam volna, hogy eljön az az idô, amikor nyáron, a legnagyobb kánikulában sem lesz utopia, hogy heti kétszer elmenjek jégkorongozni. Persze nem olcsó a jégbérlés és a felszerelés még amatör szinten sem.

kasu 2013.01.23. 14:11:13

@yidvags: a sportágakat többen úgy szólják le, úgy ítélkeznek, hogy fogalmuk sincs miről beszélnek. Most pl. a short trackról. Éppen hogy a személyes véleményüket teszik közzé: "unalmas". Az F1 és még egy csomó, százezreket vonzó sport is unalmas.
A véleményem pedig annyi, talán mégse a sportágakkal van a probléma.
Ez nem személyeskedés.
Azt pedig komolyan gondolom, látni kéne élőben mi munka van abban, hogy valaki egyáltalán elindulhasson egy EB-n. Szerintem nem lenézni kell a helyezéseket, hanem min. gratulálni. Persze nem csak erről a sportágról beszélek. Ezt pedig nem személyes sértésnek veszem, de eszembe jut, lehetne így is.

miller draft 2013.01.23. 14:38:42

@kasu: Ok, gratulálok! Viszont azt nektek kellene tudomásul venni, hogy egy rétegsportot űztök, ami kb soha-senkit sem fog érdekelni a résztvevőkön kívül. Éppen ezért az állam sem fog bele pénzt pumpálni, mert egyrészt nulla a megtérülés esélye, másrésztmég szavazatokat sem szerez. Mielött lecsapnál rá, igen a fociban van megtérülés. Én elmegyek meccsre, veszek jegyet adóbevételt generálok, a játékosok,alkalmazottak szintén generálnak nem kevés bevételt, Jóska Pistát eladják a Dinamó Moszkvának szintén adóznak és így tovább.

yidvags 2013.01.23. 14:45:18

@eMTé: igazad van. De a véleményem ez ügyben is leírtam.

A focit hagyjuk, abban nyilván könnyebben egyetértünk, meg ott erősen kilóg a lóláb (Felcsúti pénzek, stb)

Ami az állam kötelessége, az a sportolási lehetőségek minél jobb biztosítása, legyen tornaterem, legyenek parkok, pályák, jégcsarnokok, játszóterek, futóútvonalak, kerékpárutak, stb. Itt is még bőven van lemaradás. De a lényeg, hogy itt nem az eszközökről van szó, hanem a feltételek megteremtéséről - hogy valamilyen (lehetőleg minél több) sportolási lehetőség mindenki számára elérhető legyen.

Az élsport esetében viszont szerintem az állam adHAT, de nem kötelessége adni. Mminden kormány mérlegel, politikai döntés, hogy mit és milyen mértékben támogat. A mostani jobban pénzeli a sportot, nyilván nem elsősorban sportszakmai, hanem politikai célból, a korábbi inkább leszarta.

Én szeretném, ha olyan országban élnénk, ahol nem az államtól vár az ember mindent, hanem gondolkodik, ötleteket gyárt, hogyan segíthetne magán, vagy egy közösségen belül egymáson. Egyszerű dolgokra gondolok, semmi forradalmi: versenyekre összeállnak a szülők, és megdumálják a gyerekszállítást, igyekeznek támogatókat szerezni, nyílt napokat szerveznek, hogy népszerűsítsék a sportágat, stb, stb.

yidvags 2013.01.23. 14:54:56

@kasu: de értsd meg, nem mehet minden ember el minden sportág edzéseire, hogy úgy döntse el, melyik tetszik neki. Hanem megnézi, és ha tetszett, újra megteszi. Ha nem, akkor nem, akár hogy is akarod győzködni.

semelyik sportággal nincs semmi probléma. Egyszerűen van, amelyik népszerűbb, van, amelyik nem. Ezt viszont illik elfogadni, vagy tenni ellene: de azzal biztos nem fogod népszerűbbé tenni, ha tudatlannak tartod, aki nem szereti, és mindenkit edzésekre akarsz hurcolni.

A szép helyezést pedig az égvilágon senki sem szólta le. Azért csak gratuláció jár.

kasu 2013.01.23. 16:36:50

@yidvags: nem hurcolok edzésre senkit. Mindenki azt teszi, amit jónak gondol, azt szereti, ami bejön neki. De nyilatkoznak, akik sose látták.
Pl. "....bár a tartalék korcsolya, illetve csavar azért nem az elérhetetlen álom kategória. Ha egy bringásról jön ilyen hír, azt feltétel nélkül elhiszem, mert egy verseny kerékpár egy autó ára.....de baszker egy korcsolya, nem kerülhet 100 ezernél többe."
Az is elhangzott, semmiség a 4. hely.
Szószerint ezt írta valaki: "...milyen eredményeket hoznak? Sajnos ebben az országban elvagyunk kényeztetve, ahol több száz olimpiai bajnok él,élt, ott egy gyorskorcsolya EB-n elért 4. helyezés semmi."

Ezekre válaszoltam, jóindulatúan és senkit meg nem bántva.

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2013.01.23. 16:42:51

@kasu: Igazad van. A 4. hely semmi, az sajnos egy általános állaspont Magyarországon, ahol nem hogy a negyedikekre nem emlékszünk, de a másodikokra sem. A 4. helyezést az értékeli, aki ért a sportághoz, esetleg érdeklôdik. Én vagyok olyan hülye, hogy alég sok mindent elolvasok sporttémában a szinkronúszástól a sakkon át a gyorskoriig, így elég tájékozottnak tartom magam. De még az átlag sportrajongó sem mindig tudja hogy hova tegyen egy 4. helyet.

miller draft 2013.01.23. 17:09:44

Nézd a 4.5. helyre is emlékszik az ember ha látványos dologról van szó. Kovács Attila 5. helyére a római VB-n simán emlékszem. akkor ő volt a világon a leggyorsabb fehér ember :-)

whatttt 2013.01.24. 21:46:28

akkor minek kell nektek "rohadt pótkorcsolya"-ra pénz ha a cipőt meg kell szokni és lecserélni meg így nem tudjátok?? vagy csak a pénz jönne jól????? (mint mindenkinek)

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2013.01.25. 10:47:09

@whatttt: Remek. konstruktív hozzászólás. Gratulálok
süti beállítások módosítása