Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

A vidéki foci tündöklése és bukása: Koplárovics Béla az iráni másodosztályba igazolt

2013.01.27. 09:28 A szerethető dózsás

Először is szögezzük le: nincs vidéki foci és pesti foci, jó foci van és rossz foci van. Ugyanakkor nem lehet tagadni, hogy az elmúlt évtized a vidéki foci sikereitől hangos, de sok esetben miután a csapat eljut a csúcsra, el is tűnik az alsóbb osztályokban (Dunaújváros, Zalaegerszeg).

Mi lehet ennek az oka? A közös háttér egy gazdag mecénás. A 92 milliárdra becsült vagyonú, s az ország harmadik leggazdagabbjának számító Leisztinger Tamás (43) a Diósgyőrt választotta. Az 5,5 milliárddal rendelkező Tarsoly Csaba (57) a Győr, a 9,5 milliárdot magáénak mondható Garancsi István (44) a Videoton, a 10 milliárdot összegyűjtő Szima Gábor (52) a Debrecen tulajdonosa. Ezeket az urakat az is összeköti, hogy gyanús körülmények között szerzett vagyonukból támogatják a csapatukat. Ki adna nehezen szerzett 10 milliárdos vagyonából évi 1-2 milliárdot egy focicsapatnak. És meddig?

Közös még, hogy egy-két játékos eladásán kívül igazi bevételt nem termelnek ezek a vállalkozások, sőt, általában a nézőszám (a Manchester United elleni kötelező kivételével) is elmarad az elvárhatótól. Mert ha egy vidéki város vonzáskörzetében él mondjuk 300 ezer ember, akkor, ha tényleg igény van focira (és ezért az eladósodott város is támogatja), akkor én arra számítanék, hogy 5-10 százalék kijár a meccsre. Kérdés, hogy 20 ezer néző eltartana-e egy csapatot, de ne ugorjunk a sci-fi világába.

Sorozatunk a jelenben, a Videotonnal kezdodik. Ezután visszatekintünk a múltba (Debrecen, Dunaújváros,Zalaegerszeg) és kitekintünk a jövőbe (Győr, Diósgyőr).

Videoton

A klubot 1941-ben alapították Székesfehérvári Vadásztölténygyár SK néven, 1968-ban szerepelt először az élvonalbeli bajnokságban, és akkor vette fel a Videoton nevet. A Videoton sikersorozata a focis körökben ismeretlen Garancsi István színrelépésével kezdődött.

Garancsi nevét a nyilvánosság a CD Hungary Kft. 2001-es privatizálásakor ismerte meg. A Budapest legszebb helyein fekvő diplomataingatlanokat birtokló és hasznosító állami céget az első Orbán-kormány idején az ÁPV Rt. értékesítette, mégpedig az OTP által alapított Magyar Ingatlan Befektető Kft. részére 18,2 milliárd forintért (az átlagos négyzetméterár nem érte el a 150 ezer forintot).

Az árat sokan túl alacsonynak tartották, mivel olyan értékbecslés is rendelkezésre állt, amely 30 milliárdra taksálta a CD Hungary ingatlanvagyonát. A támadások felerősödtek, miután kiderült, hogy a vevő túladott a CD Hungary Kft.-n: 3 millárd baráti (Csányi Sándor) OTP kölcsönért a Garancsi István és Hernádi Zsolt által 20 milliós alaptőkével létrehozott Szinva 2001 Kft. tulajdonosa lett.

Olimpiai ötkarika

Azt tehát, hogy honnan volt pénze Garancsinak a Videotonra már sejthetjük. De miért vesz valaki egy fociklubbot?Úgy tunik, hogy Garancsi István világos célokkal vette meg 2007-ben az egy milliárd forint adósággal küzdo Videotont:

''Alapvetően üzleti vállalkozásnak tekintem a futballklub újjáépítését és muködtetését. Abból indultam ki, hogy a nemzetközi szintű labdarúgás a világ minden táján a szórakoztatóipar egyik nyereséget termelő ágazata. Ha valaki kellő pénzügyi háttérrel, szakértelemmel és türelemmel vág bele a munkába, akkor egy futballklub üzemeltetése hosszabb távon nagy biznisz lehet Magyarországon is.'' (forrás: nol.hu)

5 évvel késobb azonban még nem világos, hogy Garancsi milyen hosszú távon gondolja, hogy a befektetett pénze megtérül. Arról, hogy pontosan mennyibe kerül a Videoton évente, nem szívesen nyilatkozik:

''Túl van misztifikálva ez a dolog, hazai szinten valójában nem kell horribilis összeg egy futballklub talpraállításához. Én például korábban más léptékű befektetésekhez szoktam hozzá, amelyekhez képest a Fehérvár FC Kft. felfuttatása nem számít grandiózusnak.'' (forrás: nol.hu)

Ha az üzleti sikerek nem is, a focisikerek már eljöttek. A Videoton az UEFA EL csoportkörébe került. A csoportkörbe vezető út azonban nem volt sima. Az egyik legnagyobb kudarcot Djordjic és Mutumba megvásárlása jelentette. Berzi Sándor, a fehérvári klub korábbi ügyvezetoje egy svéd lapnak adott interjújában az egyik játékost Roberto Baggióhoz, míg a másikat Ronaldinhóhoz hasonlította. A székesfehérvári klub vezetőedzője, dr. Mezey György szerint ''e két játékos Magyarországra történt igazolása áttörést jelenthet nem csak a Videoton életében, de hosszabb távon talán az egész magyar futballban is''.

Mutumba mindössze 3 meccsen lépett pályára a Videotonban (Eddig még nem láttam tőle olyan teljesítményt,amely arra jogosítaná, hogy legalább a tizennyolcas keret tagja lehetne – indokolta Mutumba mellőzését Mezey György), azonban azóta az AIK Stockholm alapembere.

Gyuri bácsival sikerült megszerezni a Videoton történetének egyetlen bajnoki címét, nem sikerült viszont a hőn áhított nemzetközi kupasiker. Garancsi nem rejtette véka alá csalódottságát:

''Egyszerűen súlytalanok voltunk. Akkor szembesültem azzal, milyen messze vagyunk még egy szlovén csapattól is. 1-1 és 0-2 volt az eredmény, de lelkileg felért a 0-6-tal. De az inkább csak dacot szült, erősebb lettem attól, hogy lefociztak, mert tudtam, nem hagyhatom ezt annyiban.'' (forrás: sportgeza.hu)

Nem hagyta. Gyuri bácsi lapátra került és jött az új seprű, aki jól sepert. Paulo Souza az UEFA EL csoportkörbe taktikázta a Videotont, hosszú távú, új klubmodell kialakításáról beszélt, majd lelépett.

251866_468951429831305_1198937042_n.jpg

A kérdés, hogy hosszútávon hogyan lehet anyagilag fenntartani a külföldi játékosokkal teletűzdelt Videotont. Az Európa Liga csoportkör 1 milliárd forintot hozott, de ez csak a töredéke annak a pénznek amit a csapat 5 év alatt nyelt el. Meddig és mire elég Garancsi, és az üzleti előnyökért a politikához dörgölőző szponzorok (MOL) pénze?A MOL 2011-ben veszteséges volt, 2012-re sem várható nyereség, kérdés tehát, hogy hogyan engedheti meg magának a Videoton támogatását. Az állam egyébként 500 milliárd forintért megvette az orosz Szurgutnyeftegaz MOL részvényeit és ezzel 21 százalékos tulajdonjogot szerzett.

Garancsi mindenesetre hosszú távra tervez:

''Jövőre talán már a második körben kiemeltek leszünk, akármelyik sorozatban is veszünk részt. Szeretnénk odáig eljutni, hogy a második körben nekünk már ne kelljen játszani. Ez iszonyú messze van, ha a nyugdíjas koromig tart, akkor is kitartok, bár azért nem gondoltam volna, mekkora nyomás, stressz van egy-egy kieséses meccs körül.'' (forrás: pepsifoci.hu)

A Videoton letaszította a trónról a DVSC-t, legyőzte a pénzt még több pénzzel. Most úgy látszik, rajtuk a sor, a Győr is kinyitotta a feneketlen pénzesládát és magasan vezeti a bajnokságot.

A legnagyobb gond, hogy a nézőszám a sikerek ellenére sem emelkedik számottevően. Az átlagnézőszám 3000 körül van. Egy bajnoki címért küzdő csapatnál! Ez Garancsit is bántja:

''Annyit elárulhatok, hogy ennyi energiával, befektetéssel, ekkora szurkolói kiszolgálással Újpesten király lennék, és lenne 20 ezer nézőm'' (forrás: pepsifoci.hu)

 A legnagyobb kihívás a nézőszám radikális emelése, mert ha ezen nem sikerül változtatni akkor a Videoton nem lesz más mint egy Felcsút-közeli kiscsapat.

Orbán Viktor fiát (Paulo Sousa mellett jobbra) leigazolta a Videoton

A végszót Muszbek Mihálytól vesszük át:

''A legfőbb problémát az jelenti, hogy a magyar klubok, így a Videoton költségvetésének is nagyjából csak a tíz százalékát teszi ki az üzleti bevétel, a többit a tulajdonosnak kell előteremtenie.''

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr695045632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABA76 2013.01.28. 08:26:43

Mikor is volt a MOL veszteséges? Ennyit a cikk komolyságáról.

miller draft 2013.01.28. 13:43:26

@GABA76: Gaba kitalálhatom, hogy Videoton drukker vagy? :-)
Sikerült a leglényegesebb kérdést kiemelned, de ha már erre jársz lenne két kérdésem: nem féltek attól, hogy Orbán falusi csapata lefölözi tőletek is a pénzt, illetve a polkorrektség jegyében, kötelező-e a Fideszre szavaznotok 2014-ben (amit egyébként simán megértek, ennyit megér)

GABA76 2013.01.28. 18:16:00

Kitaláltad, valóban Vidi drukker vagyok. A Felcsúttól nem félek, hogy bármit is lefölözne, de attól viszont tartok, ha visszajönnek a vörösök, annak a magyar sport egésze kárát látja. Meg kell nézni az olimpiai éremtáblázatot 2008-ban és 2012-ben. Meg kell nézni, hogy a Fidesz alatt mennyi pénz áramlott a sportba és mennyi áramlott előttük. Pályák épülnek és nemcsak Felcsúton és nemcsak profi csapatoknak. Ezeket féltem. Tehát nem kizárólag a Vidi miatt fogok a Fideszre szavazni, hanem a magyar sport egésze miatt.

miller draft 2013.01.28. 18:36:35

Akkor kicsit konkrétabban: kicsit úgy érzem, hogy ti mint tábor mélyen nyaltok Orbánnak (amúgy megértem, de azért mindennek van határa). Márk is érdekesen szokott nyilatkozni mióta ennyire "Fidesz függők" letettek, ráadásul az Ulra felhívásra is ti voltatok az egyetlenek akik nem nyílt egyenes választ adtatok, hanem valami homályos maszatolást. Nem baj, hogy párt tábor letettek, de talán akkor Márk visszaléphetne a szurkolói iroda éléről, ti meg mondjátok ki nyíltan, hogy bocs fiúk, de mi abbahagyjuk ezt az ultráskodást, mert állambácsi tolja a lét.
Nem személyeskedő vitát szeretnék generálni, hanem komolyan érdekel egy fehérvári vélemény.

yidvags 2013.01.28. 19:30:47

@GABA76: csodálatos hsz volt, szaladj fel legközelebb a páholyba, biztosan megsimogatja érte a buksidat a Viktor.

Én biztos vagyok benne, hogy ha ti kimaradtatok volna a pénzszórásból, és most szokott helyeteken, a középmezőny első felében vegetálnátok, akkor is ilyen őszintén rajonganál pártunk és kormányunk sportpolitikájáért.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.01.28. 21:18:08

@GABA76: Tessék mondani, azt is meg szabad nézzük, hogy az olimpiai érmes sportágaink mennyivel kapnak kevesebbet most és hányan dobbantottak már most külföldre a nélkülözés elől? Vagy azt tilos?

Mert azt, hogy honnan is áramlik az a pénz a sportba, inkább meg se kapartgatnám, nem akarok bíróságról bíróságra járni.

GABA76 2013.01.28. 23:13:00

@miller draft: Nem vagyok Ultra, soha nem is voltam, ebben a kérdésben nem tudok állást foglalni. Nem az elmúlt néhány évben lettem Vidi szurkoló, 25 éve járok meccsre, bárhogy is szerepel a csapat.

GABA76 2013.01.28. 23:14:51

@yidvags: Provokatív hozzászólásodra csak annyit mondanék: ha áramszedőd lenne, te lehetnél a trolibusz. Nem érdemes olyanba belemenni, mi lenne ha...

GABA76 2013.01.28. 23:24:00

@Püspök utcai gombaszedő: mennyivel kapnak kevesebbet? Több pénz van a sportra mint az előző kormány idején? IGEN! Akkor mi a kérdés?

GABA76 2013.01.28. 23:30:03

@yidvags: Persze, kinek mi a fontos. Számomra fontos a sport és ezt támogatják. Más területen látom a hibákat is, nem vagyok elájulva a tevékenységüktől. Nem látom azt, ha mások jönnek, olyan k..a jó lenne majd minden, de a sport nem lenne ennyire kiemelt, vagyis háttérbe szorulna, ahogy már láthattuk is

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.01.29. 01:19:17

@GABA76: T0bb pénz van az államilag támogatott focicsapatoknak, köztük is elsősorban nektek.

Minden más sportnak viszont kevesebb. Szóval mesélj csak, hány olimpikonunk kényszerült emigrációra vagy a pálya elhagyására ebben a dicsőséges sportrezsimben?

GABA76 2013.01.29. 13:34:35

@Püspök utcai gombaszedő: Most jött el az idő, hogy megkérjelek, támaszd alá valamilyen forrással azt az állításodat, hogy a labdarúgáson kívül más sportágaknak kevesebb jut, mint az előző kormány idején. Mellékelj egy listát is légy kedves azokról az olimpikonokról, akik "emigrációra vagy a pálya elhagyására" kényszerültek. Ez a lista legyen megalapozott, tényleg azok kerüljenek rá, akik kényszerültek.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.01.29. 13:45:28

@GABA76: Mert lista nélkül aztán baromira nem látszik, hogy a kajakszakosztályaink haldoklanak, hogy a vizilabdánk haldoklik, nem beszélve az összes többi sportágról.

De persze a lista nem ezért kell neked, te kópé, hanem mert akkor majd jól el lehetne csámcsogni minden egyes elemén, és lehetne magyarázkodni, ahelyett, hogy a lényegre koncentrálnánk: annak ellenére, hogy minden eddiginél több adóforintot lapátolnak bele (ami ugye különösen izléses és bölcs dolog válság idején), minden eddiginél nagyobb szarban van a magyar sport.

Te addig is csak örüljél, hogy kamionnal hordják a kedvenc csapatodba a zsét, mert nem fog örökké tartani.

Viszont a racionalizálástól, hogy számodra fontos a sport, kímélj meg, ha kérhetlek. Neked egyedül a Vidi a fontos, ami rendben is van. A sportot hagyd másra.

GABA76 2013.01.29. 15:53:49

@Püspök utcai gombaszedő: Köszönöm a beszélgetést! Viszlát!

losik 2013.01.29. 19:03:26

@Püspök utcai gombaszedő: A kajakosok azért "haldokolnak", mert többen vannak mint amennyi hely van. A vízilabda meg amúgy is haldoklik, nézd meg a Recco-t, meg az Euroligát, ahová úgy kellett hálóval összefogdosni a csapatokat. A vízilabda amúgy is tao sportág, tehát oda is "áramlik" a pénz. Nem tisztem megvédeni a kollágát, de azért van igazság amit mond.
Persze tudom, most az jön, hogy mi meg stadiont kapunk...

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.01.29. 20:54:34

@losik: Tehát haldokló sportágakba toljuk az adóforintokat?

Az egészben a nyilvánvaló pénzlenyúláson kívül a legdühítőbb a koncepció totális hiánya. Szíjjártó például kitalálja, hogy ő futsalozni akar, nosza, gründolnak neki egy csapatot akkor. Jövőre kitalálja, hogy ő márpedig sqasholni akar, futsal csapat megy a levesbe, squashba ömlenek a milliók.

Teljesen esetleges az egész és ezt képtelen felfogni az állami csöcsnek tapsikoló kolléga, hogy amíg ő örvendezik, amilyen gyorsan a csapata nyakába tették az aranyozott kötelet, pontosan ugyanolyan gyorsan fogják kirántani alóluk a sámlit.

losik 2013.01.29. 21:07:55

@Püspök utcai gombaszedő: Szíjjártó azért már évek óta futsalozik, a csapatot később kapták fel....
De értelek. Igazad is van részben, de abban a másik kollégának is, hogy most legalább van pénz itt-ott a sportban. előtte nem nagyon támogatták se ezt - se azt. Kinek melyik a jobb.
Hozott-e a magyar focinak valamit a Vidi El szereplése? Aki szerint igen, annak ez pozitívum, akinek nem annak kidobott pénz. Azt láthatjuk, hogy ez a raklap pénz sem garancia a bajnoki címre. Tényleg nehéz ügy ez az egész.
Különben meg mindig kell egy állami csapat, akit lehet utálni....

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.01.29. 21:11:36

@losik: Az nem kérdés, hogy hozott-e valamit, mert hozott. A kérdés az, hogy hatékony felhasználása-e ez a pénznek. Szerintem nagyon nem.

losik 2013.01.29. 21:20:05

@Püspök utcai gombaszedő: ez majd csak később derül ki.
Amúgy meg el lehet költeni a pénzt úgy is, hogy nem tudjuk meg mire ment el. Itt legalább tudjuk... :)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.01.29. 21:26:11

@losik: Ja, Mutumbára. Nem tudom, nem lenne-e jobb, ha mégsem tudnám.

De ugye a pénz elköltése ott kéne kezdődjön, hogy szépen felmérjük, mire lehet költeni, és mindettől milyen megtérülést várunk, mik a rizikók és a többi. Utána meg lehet dönteni.

Ehhez képest Orbán kitalálta, hogy most ő épp gyerekkora óta Vidi-drukker (miután volt gyerekkora óta dózsás is meg még valami, talán vasasos?), és akkor hajrá.

losik 2013.01.29. 21:31:56

Ő legalább szereti a focit, pedig nem is volt sportminiszter.... :)
Amúgy meg azért ne feledjük, nem a Vidi az egyetlen csapat akinek csurran-cseppen.
Majd kiderül, mi lesz jövőre. Ha elzáródik a pénzcsap akkor sokaknak rossz lesz, ha nem akkor meg meglátjuk, lesz-e valamilyen távlati haszna.
süti beállítások módosítása