Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Miért éppen kézilabda? - A sportág helyzete hazánkban és a világban

2013.01.28. 21:39 Fradista Utazó

Blogunkban az indulástól kezdve a fő témaként szolgáló labdarúgás mellett sokat foglalkoztunk kézilabdával is. A fejlécben kapott a sportág egy külön rovatot, rendszeresen jelennek meg kézilabdás írásaink. Miért választottuk ezt a sportágat, miért pont a kézilabdával foglalkozunk szívesen, és gondoljuk azt, hogy ez rajtunk kívül másokat is érdekelni fog?

A dolognak van egy személyes vonala is: szerzőink között többen vannak, akik aktívan érdeklődnek a kézilabda iránt. Van köztünk, aki éveken át játszott igazolt játékosként, van, aki jelenleg is aktív játékvezető, és van, aki egyszerűen csak végignézett évente 100-120 meccset helyszínen, serdülőtől a BL-ig, itthon, idegenben, külföldön egyaránt (jut eszembe, lesznek majd kézilabdás túrabeszámolók is, de ez most nem tartozik ide).

valogatott.jpgA magyar kézilabda-válogatott tagjai - mögöttük üres széksorok (Fotó: MTI)

És van egy általános megközelítés is. Ez a blog főként a magyar válogatottal foglalkozik, márpedig a csapatsportok közül a vízilabda mellett kézilabdában éri el a magyar válogatott a legnagyobb sikereket, ez pedig szinte folyamatos média-jelenlétet is biztosít. Felnőtt egy generáció, amióta labdarúgó-válogatottunk legutóbb világversenyen szerepelt (és lassan felnő még egy), jégkorongban nagy ünnep volt, amikor feljutottunk az A-csoportba, de azonnal kis is zúgtunk onnét, és hasonlóan sikertelenül zárult a női kosárlabda válogatott egyetlen EB-szereplése az elmúlt években.

A vízilabdázók sikeresebbek - voltak. Sokan emlékszünk a férfiak három aranyérmére, de az utóbbi négy évben (2009-12) a férfi és a női válogatott is csak egy-egy alkalommal tudott világversenyen érmet szerezni (ugyanakkor, és mindketten bronzot). Precízen nézve ez még mindig jobb egy árnyalattal a kézilabdázók eredményeinél, ezeket a sikereket viszont egy olyan sportágban érték el, ahol alig öt-hat komolyan vehető válogatott van, és csak azért ilyen sok, mert az egykori Jugoszláviából hárman is esélyesek szinte minden verseny végső győzelmére. 

És mi is a helyzet a kézilabdában? Mekkora itt az élmezőny? És mekkora a magyarországi érdeklődés? 

A kézilabda helyzete a világban

A kézilabda, ha minden szempontot összevetünk, kb. a harmadik-negyedik helyen áll a csapatsportok közül presztízs szempontjából Európában. A vitathatatlanul kiemelkedő labdarúgás mellett biztosan megelőzi a kosárlabda is, a jégkoronggal való összevetésben pedig az dönt, hogy milyen szempontokat milyen súllyal veszünk figyelembe. A kézilabda mellett szól a nagyobb területi lefedettség (jégkorongban Európa nyugati és déli része csak kiegészítő szerephez juthat, míg kézilabdában az elmúlt években Spanyolország, Franciaország, Oroszország, Norvégia, Montenegró is nyert világversenyeket), valamint, hogy ebben a sportágban a női játék iránt is van érdeklődés. 

A sportág légköre azonban (főként a nőknél) amatőrbe hajlik. Szerte Európában egyetlen, teljes egészében professzionális női bajnokság működik (a magyar NB I). Az régóta bevált dolog, hogy még az európai élcsapatok küzdelmeiben is össze-vissza időpontokban zajlanak a mérkőzések (ki mikor kap időt a rendszerint vegyes használatú sportcsarnokban), de pont most az is előfordult, hogy a BL legjobb 8 csapata között egy mérkőzést egy teljes héttel előrébb kellett hozni, mert a kijelölt hétvégén a sportcsarnokban egyéb rendezvényt tartanak. És ez nem egy, csodával a nyolc közé jutó kisvárosi csapat története, akiknek a csarnokában pont a helyi gimnázium szalagavatója lesz: az érintett klub a Larvik HK, a tavalyelőtti BL-győztes, a legutóbbi olimpiát megnyerő Norvégia kirakatcsapata. 

A férfi Bundesliga nézőszáma kiemelkedik, az idei szezonban átlagosan 4.400 néző váltott jegyet a bajnokikra. De a nőknél már ugyanebben az országban is alig lépi túl az ezret az átlagos nézőszám. Más országokban pedig a férfiaknál is csak az élcsapatok meccseire kíváncsi egy-kétezernél több néző. 

A kézilabda helyzete Magyarországon

Első blikkre azt is mondhatnánk, hogy kiemelkedő a kézilabdázás népszerűsége Magyarországon. A hírek szerint a válogatott szereplése rendszeresen egymilliós nézőszámot ültet a televíziók elé, és a Norvégia elleni VB-selejtezőre is megtelt a veszprémi sportcsarnok (a legnagyobb magyarországi létesítmény jelenleg, ahol fenntartások nélkül lehet kézilabda-mérkőzést rendezni). De valószínűleg nem tévedünk, ha azt gondoljuk, ez a sokszázezer néző nem annyira a sportágnak, hanem a világbajnoki szereplésnek szól. Ha labdarúgó-csapatunk játszana VB-n a legjobb nyolc közt, az elődöntőbe jutásért, hány néző lenne? Vagy jégkorongon? 

A női válogatott Azerbajdzsán elleni EB-selejtezőjén pedig tavaly még az alig kétezres dabasi csarnok is igen szellős maradt. A bajnoki mérkőzéseken a nőknél ritkán van ezernél több néző, a férfiak mezőnyében is csak néhány klub produkál rendszeresen négyszámjegyű nézőszámot. A válogatottat külföldre alig pártucatnyian kísérik el, még a közeli Szlovákiában is alig voltunk százan néhány évvel ezelőtt, egy VB-selejtezőn. 

A versenynaptár

Ami miatt még sokat beszélünk a kézilabdáról, az a versenynaptár. Könnyen mondható: persze, hogy most ők a téma, hiszen VB van. Csakhogy mindig van, de legalábbis elég gyakran.

Labdarúgásban négyévente van VB, és szintén négyévente EB. Azaz egy négyéves ciklusban kettő világverseny (és a mi válogatottunk nélkül mindegyik, immár lassan 27 éve). Kézilabdában kétévente van VB, és kétévente EB, azaz minden évben van világverseny. Ráadásul a férfi és a női válogatottunkat is követjük, az máris duplázás (minden évben januárban van férfi EB vagy VB, és decemberben női). Mivel pedig ebben a sportágban - a labdarúgással ellentétben - az olimpia a versenyek versenye, ezért egy négyéves ciklusra összesen már 9 verseny jut. A magyar csapattal ritkán fordul elő, hogy ne jusson ki, női válogatottunk a tavalyelőtti VB-t hagyta ki, de decemberben az EB-n már ott voltunk, és bronzérmet szereztünk. Belgrádban, alig ezer magyar szurkoló jelenlétében. Futballról ne is beszéljünk, de, ha jégkorongban játszanánk EB-bronzmeccset, ugyanott? 

De nem játszunk. Úgyhogy marad nekünk a kézilabda. Úgyis szeretjük ezt a sportágat. 

Címkék: kézilabda


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr465049916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.01.29. 09:09:54

A kézilabda vs. jégkorong összevetésben szerintem fontos szempont, hogy az utóbbi Észak-Amerikában is népszerű. Az amerikai érdekeltségű sportágak pedig (illetve azok amerikai bajnokságai) folyamatos médiafigyelmet kapnak, ennek az oldalszelét a helyi bajnokságok is ki tudják használni...

Nyugdíjas Szektor 2013.01.29. 14:11:01

A kézilabda igazi európai sport, a kontinensen kívül nem sok vizet zavar. Ahogy több pénz fog áramlani belé, úgy leszünk mi is majd egyre rosszabbak.

Rich.mond 2013.01.29. 19:53:16

@Nyugdíjas Szektor: Mondjuk ne feledjük, hogy lassan, de biztosan fejlődik Afrika (főleg Észak, de a nőknél pl. Angola)és Amerika. Kis pénzből azért most csodát tehetnénk az utánpótlásban.

fortune hai 2013.01.29. 21:08:41

"Mondjuk ne feledjük, hogy lassan, de biztosan fejlődik Afrika (főleg Észak, de a nőknél pl. Angola)és Amerika"
kb. 15 éve ezt hallom, sőt, igazából már akkoriban is sikeresebbek voltak az Európán kívüliek, mint most Egyiptom pl. jutott négy közé is vb-n. pár hete volt az a világsportos vita a fórumon, ennek fényében is érdemes megnézni, hogy a kosárlabdával és a röplabdával összehasonlítva mi a helyzet a kézilabdában.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.01.29. 21:30:21

@Nyugdíjas Szektor: "Ahogy több pénz fog áramlani belé, úgy leszünk mi is majd egyre rosszabbak."

A több pénznek korlátja, hogy a sportpiac véges és a kézilabdának nála sokkal népszerűbb csapatsportokkal kell megküzdenie, amit nagyon jól mutat pl. a spanyol kézilabda helyzete. Szóval egyáltalán nem lenne lehetetlen fenntartani a hosszútávú versenyképességünket.

Nyugdíjas Szektor 2013.01.30. 11:25:24

@Rich.mond: Abban egyetértek, hogy a "csodatételhez" elég lenne kevesebb pénz, mint a fociban. Ez azonban összefüggésben van azzal, hogy jóval kevesebb pénz is elég egy jó kézilabda csapathoz. 5-6 millió eurós költségvetéssel BL esélyes csapatot lehet összetákolni a férfiaknál is, ennyi pénzből fociban a csoportkör is erősen valószínűtlen.

szanisz 2013.01.30. 12:59:14

@promontor: azért a népszerűség egy elég gyorsan változó dolog, lásd az európai foci térnyerését usákoknál-

USA-ban még mindig belengi a kézit egy egyfajta "posztkommunista" imágó.
süti beállítások módosítása