Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Kis pesti gondolatok V.

2013.02.03. 10:32 Nóbádi iz der

A naponta megjelenő sportnyomtatvány internetes kiadása ma reggel is kiemelt hírként foglalkozik a „Lanzafame-üggyel”. Az iromány szerzői láthatóan gyermeki örömmel vetették bele magukat a témába, és a jelek szerint egy roppant igényes bulvárújság szintjére kerülve (emelkedve?) naponta szándékoznak az újabb és újabb információkat belecsepegtetni a köztudatba. Szinte már kívánom, hogy a közeljövőben a volt óvónénit és az egykori torinói szomszédasszonyt is megszólaltassák, akik majd egyöntetűen csodálkozásuknak adnak hangot, hogy „Én nem is értem ezt az egészet, ez a Davide mindig olyan kis csendes, szófogadó kisfiú volt, aki mindenkinek hangosan köszönt előre.”

Az említett sajtótermék munkatársairól és a Budapest Honvéd vezetőségéről bizony kár lenne azt állítani, hogy hétvégenként együtt járnának kirándulni. A legendásan rossz viszony miatt minden bizonnyal a falat kenyérnél is jobban jött  valami jó kis szaftos téma. Szinte előttem van a lelkes sajtóalkalmazott kipirult arca, amint az interneten kutakodva tudomást szerzett arról, hogy a Honvéd új kiszemeltje (akkor még nem volt hivatalosan a csapat játékosa) érintett lehet az olaszországi fogadási botrányban. A kispesti klub sajtótájékoztatóját alig várva ott is ezt az egyetlen kérdést látták szükségesnek feltenni, pedig remek lehetőség lett volna például Bobál Gergelyt, Lőrinczy Attilát vagy Csábi Misut, mint a saját korosztályukban nemzetközi szinten is kiemelkedő képességű saját nevelésű magyar játékosokat faggatni a jövővel kapcsolatos terveikről.

De hát a magyar olvasónak ugye főleg a botrány kell, és néha kizárólag csak az is élteti. A fáradozás egyébként messze nem volt hiábavaló, hiszen elég csak az internetes fórumok hozzászólásait elolvasni. A különböző vetélytársak szimpatizánsainak klaviatúrájából most kevés kivétellel ömlik ám a mocsok, a gyalázkodás és a gyűlölködés rendesen. A jelenség nem meglepő és nem is egyedi, ez talán mindenhol a világon így lenne.  Attól tartok azonban, hogy nem ártana ezt egy kicsit szerényebben elkövetni, hiszen neadjisten akár még az is feltételezhető, hogy a saját kedvenc háza táján is csuda dolgokat lehet/lehetne felfedezni.

Félreértés ne essék, eszembe sincs Lanzafame-t felmenteni, egyrészt mivel még nincs is miért. De én ezzel kapcsolatban sem fogok beállni abba a sehová sem vezető sorba, ami az utóbbi évek közhangulatát jelentősen meghatározza. Azaz hogy például a ti kommunistátok az egy utolsó aljas hazaáruló, a mi kommunistánk viszont az igazság és a tisztesség felkent papja. Ezért hát az a felfogás is értelmezhetetlen, hogy a ti bundázótok egy semmirekellő börtönbe való gazember, a mi bundázónk viszont egy finom úriember, aki szegény csak a körülmények áldozata volt.

Természetesen azt még senki sem jelentheti ki, hogy bundázott az olasz, hiszen az itáliai igazságszolgáltatás első fokú ítélete is legkorábban csak május végére várható. Persze ha valóban bebizonyosodik az érintettsége, akkor vitathatatlanul hibás döntés volt a játékos fél évre való idehozatala. Hiába rugdosná sorozatban a gólokat, hiába adná futószalagon a gólpasszokat, hiába emelkedne ki a magyar mezőnyből (ha egyáltalán ezek így lennének), akkor is mindig ott lenne a homlokán a jel. Illetve bármi történik, most már bizonyosan ott is lesz, hiszen az ártatlanság vélelme sem a leginkább jellemző felfogás kis hazánkban. (Onnan is látszik, hogy nem ismeri mindenki a kifejezést, hogy rengetegen ártatlanság véDelmének mondják.) És ha rátették a jelet, akkor ettől kezdve már könnyű lesz az egész csapatra ráhúzni a vizes lepedőt, megint elő lehet jönni a lassan már három évtizede megunhatatlan kedvenc témával (Honvéd -Volán 6:6), és innen már csak egy lépés lesz az is, hogy itt minden egyes meccsen megbeszélt eredmény született, hiszen Kispestre tette a székhelyét az olasz maffia. Ezzel a gondolatmenettel mindössze annyi a probléma, hogy mi is olvastunk/hallottunk/tudunk végtelenül érdekes dolgokról a rivális csapatokkal kapcsolatban (nem ám belső mendemondák ezek, hiszen ezen rivális csapatok szurkolói ezeket nálunk ugyanúgy – ha nem jobban - tudják), úgyhogy viszonylag kevesen vannak, akik A Magyar Labdarúgás Tisztaságának Töretlenül Fényeskedő Világítótornyaiként bárkiről is ítéletet mondhatnának, pláne előre.

Ha igaz lenne a híresztelés, akkor nyilván az sem lehetne mentség, hogy itt kérem az olasz szurkolók feje lett átverve, meg már amúgy is régen volt, és mivel nem itthon történt az eset, így azért ez nem is annyira csúnya dolog. És ha valaki nagyon ki akart volna maradni, az azért valahogy biztosan ki is tudott volna. Attól még a kurvából sem lesz az erény bajnoka, ha azzal takargatja magát, hogy fiatal volt, tapasztalatlan és nagyon kellett a pénz. Aki tisztességes akar maradni, az általában megteheti,  persze elképzelhető, hogy ezzel saját maga alatt vágja a fát. De hát ugye ahogy mondani szokták:  ilyen ez a popszakma…

Mindig a legkönnyebb az ellenség portája környékén keresgélni az újabb ellenséget. A csúnya, gonosz csapatról ráadásul bármit meg lehet írni, hiszen nem szeretjük őket, ráadásul nem is „szól le” senki sehonnan, hogy ezt így ilyen egyoldalúan azért talán mégsem kellene. Az ennél jóval egyértelműbb és sokkal mocskosabb balhék pedig esetleg soha sem kerülnek nyilvánosságra, ha az(ok) az ici-pici kedvenccel/kedvencekkel kapcsolatosak.

(Tudom-tudom, annak idején a Honvéd is volt a rendszer, illetve a különböző politikusok csapata. De akik ehhez az egészhez ma csak ennyit tudnának hozzátenni, azokhoz akkor valami miatt nem jutott el a mondanivaló.)

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr105059947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miller draft 2013.02.03. 11:10:16

Tök jó ilyen tudatlanul olvasni valamit, de az én hibám miért nem olvasok bulvárt. A fociban a bundán rugózni nagyon álságos dolog. Pláne Magyarországon ahol kortól függetlenül mindenki érintett a bundával. Az egészen idősek még Centrumos szatyorral hordták a pénzt (és nem 21000 forintot), a fiatalabbak "annyi libamájat kaptak, hogy haza sem tudták vinni". Voltak akik Porschéval jártak Szlovéniába fogadni, vagy éppen kapusként rohantak a 88. percben kihagyni egy 11-est.
Én most szeretném bevallani egyszer sok-sok évvel ezelőtt direkt kikaptunk Pilisszentivánon, azért, hogy a Solymár essen ki.

khorezm 2013.02.03. 12:23:51

@miller draft: Mint Piliscsabai lakos csak támogatni tudom az ilyen pozitív kezdeményezést. :)

miller draft 2013.02.03. 13:28:40

@khorezm: Köszönöm, máris igazolva érzem a bundát, igaz, hogy kb 90-92 körül volt, de mégis....

spyglass 2013.02.03. 19:47:36

Nekem eddigi kedvencem a sztoriban az nso cikkben idezett olasz infok: ket meccset vizsgaltak es szinte kivetel nelkul Bari jatekosok az erintettek. 27-en. Ebben bazmeg meg a fako is benne volt, biztosra mentek. Vicc az egesz. A Solymart kiejteni sokkal menobb.

miller draft 2013.02.03. 20:22:12

@spyglass: Köszönöm, mi is így gondoltuk. szinte semmit sem számított a Kopár csárdában elköltött felséges vacsora, melyet nemes ellenfelünk fizetett, illetve az a tény, hogy a Solymárral mindig szikrázó meccseket játszottunk, némi rugdosódással színezve.

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2013.02.04. 10:42:43

Ritkán éreztem magam annyira vörösnek, mint Csillag showjakor a sajttájon, pedgi egyszer elaludtam délben az albán tengerparton.

yidvags 2013.02.05. 10:38:58

Egy olyan országban, ahol Kálmán bácsi és Bognárgyuri rendszeres megjelenési lehetőséget kaphat a médiában, sőt állást tölthet be a futballban, ott a legcsekélyebb joga sincs senkinek bundázás miatt baszogatni valakit. Pláne nem jogerős ítélet nélkül.

Ettől függetlenül nem fogadnék a digó gyerek ártatlanságára.

Nóbádi iz der 2013.02.05. 10:53:08

@yidvags: ÁLLÍTÓLAG valahol azt mondta/vallotta/nyilatkozta, hogy hat vagy hétezer eurót elfogadott az idősebb játékosoktól (ez kb. öt éve lehetett). Mert fiatal volt, mit tehetett volna, de amúgy hányt az egésztől stb...
Úgyhogy ha ez igaz, akkor valóban nem tekinthető ártatlannak.
De a lényeg abban van, amit írtál: kinek van JOGA itthon ezért baszogatnia őt és a klubot?
Van itthon garantáltan tiszta klub? Bármelyik játékos, vezető kapcsán tűzbe tehetnénk a kezünket?
Csak előttem van, amint X és Y csapat szurkolói véres szájjal hörögnek rá. Pedig közel sem biztos, hogy náluk minden rendben van.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.02.05. 11:14:25

@Nóbádi iz der: Talán épp ezért hörögnek. Tudod, mint amikor oviban ordított valaki: félsz, vagy süket vagy?
süti beállítások módosítása