Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Játékosfigyelő: Bogdán Ádám és a Bolton Wanderers

2013.02.10. 16:52 Püspök utcai gombaszedő

Ezen a hétvégén keményebb fába vágtam a fejszém: Bogdán Ádám teljesítményét szerettem volna közelebbről szemügyre venni és beszámolni róla. A fa keményebbnek bizonyult, mint hittem: Ádámnak egyetlen védése se volt a meccsen, de hát ha meccset lehet értékelni gólok nélkül, kapust is lehet védések nélkül.

Egyúttal azonban arra is választ próbáltam keresni, hogy mi történhetett a Bolton Wanderers csapatánál: bár tavaly kiestek a Premier League-ből, mindenki arra számított, hogy egyből sikerül a visszajutás, de legalábbis a rájátszásba könnyedén bekerülnek. Ehhez képest a Burnley elleni hazai meccs előtt mindössze három pontra álltak a kieső helyektől.

Így aztán a megyei derbinek (a két város mindössze harminc kilométerre van egymástól) még a szokásosnál is nagyobb tétje volt - a feljutásról már lényegében lemondtak a szurkolók, de még egy kiesés megengedhetetlen lenne.

Az idegesség szinte tapintható, és nem csak a lelátókon, hanem a játékosokon is el-eluralkodik: Bogdán több kirúgást és szabadrúgást is az oldalvonalon túlra helyez el, a januárban a West Bromtól kölcsönben érkezett Craig Dawson sorozatban fejel mellé szögletekből, és bár a Bolton egyértelműen uralja az első félidőt, mégis bizonytalannak tűnnek.

Szögletből a Burnleynek is kijut jópár, de ezek többnyire elérhetetlenek számára, Ádám azért lehúz pár mély beadást, a lelátóra rúgja párszor a labdát, aztán lassan vége is az első félidőnek. A hivatalos statisztika szerint a Burnleynek volt egy kaput eltaláló lövése, de én nem emlékszem ilyesmire. A Boltonnak se volt sok helyzete mezőnyjátékból, köszönhetően főleg annak, hogy a 4-2-3-1-es felállásukban mind a három támadó középpályás a pehelysúlyú cselezős fajtából való, és bár ügyesen bűvölik a labdát, rendre zsákutcákba futnak vagy felcsavarodnak a labdára.

Akrobatikus, de nem elég magabiztos. (A kép illusztráció, forrása: thesun.co.uk)



A második félidő ugyanúgy kezdődik, ahogy az első: mezőnyben gyűrkőzés és szöglet szöglet hátán. Bogdánnak láthatóan gondja van azokkal, amiket magasan emelnek be az öt és feles hosszú sarkára, a tömegen nem tud átvágni, meg se próbálja. A sokadik löbbölt szögletet aztán visszafejelik a rövidre, ahol Edgar fejel könnyedén az üres kapuba két méterről: Bogdán látványos szökelléssel próbálja megzavarni, de hiába.

És még rosszabb is jöhetett volna, mert két perccel később a védők elalszanak egy kiugratásnál, Ádám jól startol ki a tizenhatoson kívülre, a labda magasra pattan, de sikerült mellel eltolnia a rárontó támadó mellett és felszabadítania.

Dougie Freedman edző (Torghelle egykori “riválisa” a Crystal Palace-nál) rögtön cserél is: két csatár, N’Gog és Craig Davies jön be az eddigi egy csatár és a jobbszélső helyére, így lényegében 4-4-2-re váltanak. A szurkolók hangos fújolással és skandálással fejezik ki nemtetszésüket, pedig a lecserélt játékosok tényleg semmit nem tettek hozzá a játékhoz, ráadásul a cserék (vagy tán a kapott gól?) rögtön lendületet hoztak a Bolton játékába.

Olyannyira, hogy pár percre rá egy megcsúsztatott Bogdán-kirúgásból a koreai Lihez kerül a labda, aki a balszélről cselez befejel, majdjobbal a kapu elé ad, ahol Davies megelőzi a védőjét és látványos egyenlítő gólt fejel.

És van tovább is, mert a Bolton egyre nagyobb nyomás alá helyezi a Burnley kapuját, míg végül a másik csere (aki viszont Németh “Kisjézus” Krisztián riválisa volt a Liverpool tarcsiban) is betalál. A Bolton megfordította a meccset, a fújolók meg nyilván kicsit hülyén érezték magukat, de valahogy majdcsak kimagyarázzák.

Zat Knight a daru kung-fu megszállottja (fotó: sportinglife.com)

Mit tudtunk hát meg Bogdánról? Nem sokat, azt leszámítva, hogy az önbizalmával komoly gondok vannak. (Mert azt azért nem hiszem, hogy a rúgótechnikája romlott volna el ennyire hirtelen.)

És a Bolton szenvedéséről? Itt is úgy tűnik, a fejekben van leginkább a probléma. Egyes pletykák szerint az előző edző, Owen Coyle a Détári-módszerrel tanította a védekezést (és a szezon eleji meccsek tanúsága alapján az erőnlétet is), de a védelem mostanra úgy-ahogy összeállt. és ha sikerülne sorozatban nyerni pár meccset, még mindig lenne esélyük akár még a rájátszásig is jutni.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr765072851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása