Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

A kispesti Afrika Korps - tíz válogatott vörös-feketében

2013.02.17. 08:55 Rich.mond

Volt idő, amikor szinte kizárólag budapesti csapatokból lehetett válogatott valaki. A kilencvenes évektől kezdve aztán eljött a vidékiek ideje és egyre kevesebb jelentősége volt annak, hogy ki melyik együttesben játszik – a válogatottság inkább függött a szövetségi kapitány-játékos viszonytól. Mindenkinek voltak kedvencei és érthetetlen mellőzései. Rossznyelvek szerint az ugyancsak érthetetlen ragaszkodásban igen komoly részük volt bizonyos ügynököknek, managereknek. Persze ezt mi nem hisszük el, mert végtelenül naivak és jóhiszeműek vagyunk.

Nos, hogy a közelmúltban miért került célkeresztbe ismét az NB1 válogatott-kerethirdetés előtt, arra szintén rengeteg elmélet van. Hol a Videoton, hol a Debrecen, újabban pedig a Diósgyőr adja számolatlanul a jobbnál-jobb játékosokat Egervári mesteredző aranykezei alá. Miként lehetséges, hogy a Budapest Honvéd, amely gyakorlatilag egymaga adta az Aranycsapatot, majd a szép reményekkel Mexikóba utazó utolsó, reményt keltő válogatottunkat (persze, tudom, behívóval...), manapság nem kénytelen játékosokat elengedni hivatalos FIFA-játéknapokon? Eltekintve az időközben az NB2 Keleti csoportjába száműzött Debreceni András pár másodperces szerepeltetésétől legfeljebb a lelátón dobbannak meg kispesti szívek, amikor felcsendül a Himnusz. Vagy mégsem?

Fekete-Afrika sötét oldala

 

Meglehet, hogy a Budapest Honvéd nem mindig igazolt szerencsés kézzel Afrikából. Bár elhatárolódunk Mészöly Kálmán csibészes kijelentéseitől, azért az alábbi, a teljesség igénye nélkül összeállított lista még mindig előcsalogatja a politikailag inkorrekt énjét még a legliberálisabb vörös-fekete szurkolónak is. Patricio, Mano Mano, Marito, Ariel, Eric, Maganghida, Tangara. Utólag már nem fogjuk megtudni, hogy ezek a nevek pontosan hány játékost jelölnek, mert a mozambiki különítmény előszeretettel váltogatott művészneveket. A következő tulajdonos ezt a veretes névsort kibővítette még a Gebro, Adewunmi, Alfi vonulattal, csak hogy végképp ne a Mesebeli Afrika jusson a kispestiek eszébe a fekete földrészről. A lista, mint mondtam, korántsem teljes.

Ez nem kispesti sajátosság egyébként. A leghírhedtebb trió Miskolcon keserítette meg a szurkolók életét - Komi-Hadra-Bakumba egyenesen Szudánból érkezett Borsodba. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy Komi Konyha Péterrel alkotott ékpárt, akkor különösen csodálatra méltó, hogy nem ürült ki a diósgyőri stadion egy emberöltőre.

Ám úgy tűnik, hogy hiába gúnyoltak lassan egy évtizeden át újpesti és fradista szerkesztőtársaim. Ugyanis kiderült, hogy a sok ocsú között azért jócskán akadt búza is. A Honvéd még manapság is termel válogatott játékosokat, csak éppen nem a magyar válogatott számára. Ha jobban utánanézünk, akkor meglepően magas azoknak a játékosoknak a száma, akik valamelyik afrikai csapat válogatottjának a mezét húzhatták magukra.

Fekete gyémántok

Legutóbb például a Szolnokról igazolt, kameruni Hervé Christian Tchami-Ngangoue, aki most februárban mutatkozott be a Tanzánia-Kamerun barátságos mérkőzésen – ott hatvan percet játszott. Mondjuk nem tudom, milyen jó ómen egy Tanzánia ellen 1-0-ra elveszített meccsen debütálni.  Érdekes, de Haman Sadjo szintén Tanzánia ellen szerepelt először Kamerun válogatottjában. Másodjára Gabon ellen kapott meghívót, akkor már a Honvéd játékosaként. Ő jelenleg Kazahsztánban futballozik.

Talán ekkor figyeltek fel Tchamira

A nagy afrikai előd, sokáig közönségkedvenc, magyarul tökéletesen megtanuló Eugenio Fernando Bila (Genito) öt év alatt 114 mérkőzésen lépett pályára a Honvéd szerelésében. Szülőhazája, Mozambik mezét pedig ez idáig 41 alkalommal öltötte magára. Ugyanebben a válogatottban Daniel Almiro Lobo, vagy közismertebb nevén Miro 39 mérkőzésen kapott lehetőséget. A Kispestről (95 meccsen 25 gól) a francia első osztályig jutó Abraham Gneki Guie eddig mindössze egyszer szerepelt Elefántcsontpart legjobbjai között, de a vele együtt Kispestre érkező Brou Benjamin Angoua már 13 szereplésnél tart – ráadásul védő létére már lőtt is egy gólt.    (Genito és Abraham, www.nso.hu )

Misheck Lungu, bár nem töltött éppen emlékezetes éveket a Honvédnál (11 meccsen játszott), ám mégiscsak 37-szeres zambiai válogatott. Bár nem éppen manapság volt, hogy John Mosest és Philip Tarluet utoljára a Bozsik Stadion környékén látták, de ettől még tény, hogy mindketten libériai válogatottak voltak. Moses egyébként a magyar hajléktalanválogatottat is trenírozta, hiszen egy UEFA B licenc büszke birtokosa. A libériai újságcikk szerényen csak Liberian Football Legend-ként emlegeti Mosest. Joel „Sunnyboy” Toe Libériában U-20 és U-23-as válogatottságig vitte, de ő a Honvédnál eltöltött kellemes másfél év alatt nem lépett pályára.

Babatünde, MacBeth, Foxi

Persze nem a Honvéd az egyetlen magyar csapat, amely afrikai válogatottakba delegál játékosokat. Mindenki emlékszik rá, hogy a Fradi Fatusija 1996-ban az olimpiai aranyéremig vitte Nigéria csapatában. Legutóbb a Kecskemétből hívták be a kongói Litsingit és a közép-afrikai (Diósgyőrben és Újpesten is megfordult) Foxit. MacBeth Sibaya  (nso.hu)  feltehetőleg maga sem gondolta, amikor Óbudára igazolt 1998-ban, hogy 2010-ben a hazai rendezésű világbajnokságon kerettag lesz - 58 válogatottság egyébként igen szép szám. Azonban játszott Magyarországon tragikus sorsú afrikai válogatott is. A Lombard Pápánál alkalmazott Lloyd Mumba hatszoros zambiai válogatott volt, amikor elhunyt maláriában. Egyébként a Reading által alkalmazott elefántcsontparti Emerse Faé is átesett ezen a betegségen, ahogy Zokora is. Csak nekik szerencséjük volt, hogy Angliában megfelelő kezelést kaptak. Szegény Mumba megbetegedésekor már Afrikában élt.

         Sibaya (www.nso.hu)                                                      Babatünde Fatusi

Mindenesetre a kispesti számot még csak megközelíteni sem tudja senki. Ez persze nem feltétlenül vigasztalja a vörös-feketéknek szurkolókat. Némi malíciával mondhatják, hogy a nagy számok törvénye alapján akár Drogbát is kifoghatják Kispesten pár éven belül. De abban valamennyien egyetérthetünk, hogy a fentebb felsorolt urak nem csak úgy leestek a fáról...

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr725083988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

!CSABEE! 2013.02.17. 12:39:14

Azt hiszem, a 33-szoros kongói válogatott Jean-Claude Mbemba méltó elődje volt a közelmúlt kispesti afrika-sztárjainak. Áldom az eget - és a magyar építészoktatás messze földön híres színvonalát -, hogy hétről-hétre élőben láthattam őt a magyar pályákon.

Fodbalista (törölt) 2013.02.17. 12:45:15

Lesz még Csámi-stadion Tiszabőn.

Rich.mond 2013.02.17. 12:51:40

@!CSABEE!: HA már Vasas, akkor ne feledkezzünk meg Jessyről sem.

!CSABEE! 2013.02.17. 13:07:18

@Rich.mond:

Na igen, nagy kedvenc volt a népszerű Justice-Eden, de nem tudom, hogy kameruni válogatott volt-e valaha?

Közbiztonság Szilárd 2013.02.17. 21:53:50

"Volt idő, amikor szinte kizárólag budapesti csapatokból lehetett válogatott valaki."

Mikor?

Vagy csak a nagyotmondás-világbajnokságra edzel?

Rich.mond 2013.02.17. 22:08:23

@Közbiztonság Szilárd: Nagyjából az ötvenes évektől a nyolcvanasig. Azelőtt meg kizárólag. Mivel akadtak kivételek, azért volt ott a "szinte". Egyébként ezen nem tudom, miért akadtál fent, kb. te vagy az első, aki ezen a kijelentésen fennakadt az elmúlt harminc évben.

Vinnie Jones 2013.02.18. 02:55:26

Kiket vonultatott be a Honvéd 1956 után (elötte sem igen) akikből lett is valaki???

esefe 2013.02.18. 05:19:57

Az, aki a magyar bajnokság tizedik (ötödik, tizenvalahanyadik, esetleg másodosztályú), helyezett csapatából sem ragyog ki, komoly erősítés lehet bármelyik válogatottnak.:))

Viszont ezek miatt a hihetetlen tehetségek miatt, amiket a Honvéd termelt ki, van olyan ismerősöm, aki leszokott a meccsrejárásról. Előtte meg évtizedekig minden Honvéd meccsen kinn volt. És nincs egyedül, mert ma már ünnep, ha ezren vannak Kispesten.

Rich.mond 2013.02.18. 06:37:03

@Vinnie Jones: Egyrészt ebbe fűztem nem kevés iróniát, másrészt ott van például a jó öreg Döme.Tíz évesen (gondolom behívóval) vitték Kispestre és csak jó harminc év múlva mondhatta el magáról, hogy ő voltaképpen fradista

Rich.mond 2013.02.18. 06:38:30

@esefe: Attól függ, honnan nézzük. Fentebb le lett írva, hogy Benjamin és Abraham a jelek szerint erősítés volt a francia elsőosztályban is, tehát nem feltétlenül voltak falábúak.

those with loaded guns 2013.09.19. 11:29:50

Benjamin szerintem az egyik legjobb légiós volt, aki pályára lépett Honvéd mezben, legalábbis, amikor volt kedve játszani. A Barbiban például tanári volt a Hamburg ellen.
süti beállítások módosítása