Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Reál-Barca - avagy a méret a lényeg?

2013.03.03. 01:21 bigacsiga

Rengeteg sok blogbejegyzést, újságcikket olvashattunk mostanában a Barcelona válságáról. Mind azt a kérdést feszegette, hogy mi a probléma? A tiki-taki halála, hogy kiismerték és megtanultak ellene játszani a csapatok? Messi viszonylag gyengébb formája? Vagy egyszerűen csak az edző sajnálatos betegsége és hiánya? Nem tudjuk és nem is fogunk most ebbe belemenni, nem erről fogunk most írni. Nem is Hegyi Iván egészen minősíthetetlenül elfogult és ostoba véleményeiről a stúdióból, mert annyit nem ér az egész.

Arról írnánk ami teljesen látható és mérhető: a Reál Madrid sokkal magasabb csapat, mint a Barcelona. Megnéztük a transfermaket oldalon, ki hány centiméter és bizony várakozásainknál is sokkal nagyobb különbséget kaptunk. Nézzük meg a classicón pályára lépett 13 mezőnyjátékos magasságát:

magassag.jpg

Pár érdekesebb adat a táblázatból: A Barcelona 13 mezőnyjátékosából 2, azaz kettő játékos nőtt nagyobbra mint 180 centiméter. A védelem négy tagjából három alacsonyabb mint 175 centiméter! A Barcánál egyedül Busquets és Pique rendelkezik nagyobb magassággal, a többi játékos rendkívül alacsony. Még ha feltételezzük, hogy a két magas barcelonai meg is tudja nyerni a fejpárbajait (egyik sem híres erről, sőt) akkor is a maradék 175 centiméter alatti játékosra jut egy szögletnél ugyanannyi 185 centiméter magas Reál játékos. Ezek nagyon nagy különbségek.

ramosfejese.JPGRamos sokkal magasabbról fejeli a győztes gólt. Mellette a legmagasabb barcelonai, Piqué...(fotó nso.hu)

A fenti kép mindent elárul. Persze jogosan merül fel az a tény, hogy a Barcelona az elmúlt pár évben mindent megnyert ilyen alacsonyan is. Igen, mert a tiki-takával egészen újat hoztak. Azonban ahogy ezt az ellenfelek kiismerik, egyre több szögletet rúghatnak, egyre több beívelés, szabadrúgás lesz a kapujuk közelében, ami hatványozottan nagy veszélyt jelent egy ilyen alacsony védősornak.

Amit még érdemes lenne vizsgálni, hogy nem csak magasságban, de egyszerű izomtömegben is jelentősen el vannak maradva, legalábbis szemre mindenképp. Piqué langaléta nyakigláb inkább mint jó felépítésű, Busquets is inkább vékony mint sportos. Nem is beszélve Xaviról, Iniestáról akik mellett még egy Özil (aki egyébként 183 centiméter, majdnem 10 centivel magasabb mint egy átlagos barcelonai) is egyenesen izomtömegnek tűnik, nemhogy akkor mikor Pepét is feljebb küldi Mourinho a középpályára aprítani. Természetesen a foci éppen azért egy remek sportág, mert rengeteg különböző tényezőtől függ, hogy mennyire jó egy csapat vagy játékos, lehet az nagyon pici mint Messi, átlagos mint CR vagy egyenesen egy izomkolosszus óriás mint Zlatan, attól még mind remek gólvágók. Azonban úgy látszik a Barcelona annyira nem figyelt oda a magasság és erő követelményeire, hogy ezen a téren nagyon nagy hátrányban van jelenleg, amit már nem, vagy egyre nehezebben tud kompenzálni azzal, hogy ennyire tökélyre fejlesztették a passzolós focit.

A Barcelonának mindenképpen el kellene gondolkodni nem 1-2, de sokkal inkább 3-4 magasabb és erősebb játékos csapatba illesztésén. Ez persze megköveteli majd a végletekig kifinomult körömpasszos foci helyenkénti feladását is. Bár voltak kísérletek ilyen játékosok beépítésére, a baj ott lehetett, hogy egyszerre csak egy ilyen játékost akartak beépíteni, az meg mint az elefánt a porcelánboltban így nem megy semmire. A foci (szerencsére talán) nem csak a szépség és a technika játéka, hanem bizony az erőé is. Ha ezt nem értik meg Barcelonában akkor nehezebb évek elé néznek.

 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr295113959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bög 2013.03.03. 19:55:04

"átlagos, mint CR" :DDD

aha, OK. Konkrétan, mint a bivaly, olyan a csávó.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.03.03. 20:29:06

Igazából sztem ez mondvacsinált probléma, a Barcából annyira hiányoznak az erős, magas játékosok, mint a Madridból a vérbeli középcsatárok. Ha egyszer ez a csapat játéka, akkor az ezt kiszolgáló emberekre van szükség, és ebben benne van az, hogy sok gólt kapnak pontrúgásból, de közben meg támadásban sokkal jobbak ezek az emberek. Inieista és Keita között ég és föld volt a különbség.
A 2-6on is két gólt fejeltek a blancok, csak mellé még rúgott hatot a Barca, most ez a 6 hiányzik, nem a másik kettő a sok. A bajokra tehát inkább szerintem a bevezetőben átugrott kérdésekben van a válasz, először is motiváltan kéne pályára lépni, meghúzni a megfelelő taktikai módosításokat, és akkor tökmind1, hogy a Madrid hány gólt fejel.

Azt meg egyébként még kérdés szintjén is felejtsük el, h kiismerték a tiki-takát, ez eleve értelmetlen kifejezés, olyan, mintha azt mondanánk, h kiismerték, hogy a Real Ronaldora játssza a támadások nagy részét. Egy ilyen játékrendszer milyensége nyilvánvaló dolog és nem lehet sokat tenni ellene taktikai szinten, legalábbis akkor nem csak a Madrid meg a Milan lenne képes rá egész Európában, évente 4-5ször.

bög 2013.03.03. 20:48:08

@Püspök utcai gombaszedő: úgy már inkább, bár 186 sem átlagos.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.03.03. 21:19:56

@bög: Azon lehet vitatkozni, de a lényeg, hogy valahol a Messi és Zlatan közti két véglet között van.

rexter 2013.03.03. 22:44:33

@danialves: az igaz, hogy a "kiismeték a tiki takát" erős túlzás, de tény, hogy mostanában már több csapat is jobban játszik ellene. a cikk csak pusztán arra akart igazából rámutatni, hogy a barca alacsony csapat, ezt eddig is tudtuk, de hogy ennyire alacsony az kicsit meglepő. ez bizony akkor, ha nem jön 2-3 gól meccsenként mér erős hátrány is lehet.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.03.03. 22:56:32

@rexter: ott van a mondatodban a lényeg, "ha nem jön 2-3 gól." A magasság egy olyan Achilles-sarok, amivel a Barca mindig is együtt kellett, hogy éljen, de alapvetően nem hátráltatta, amíg nem voltak más problémák. A Manchester, a Chelsea nem tudott fejesgólokat szerezni, mert egy normális presszing mellett el sem jutottak odáig, hogy beadják a labdát.
A tiki-takával is ugyanez a helyzet, a Kazany már 4 éve is meg tudta fojtani teljesen, ezen kívül az Inter volt sikeres ellene, a Real az utóbbi időben egyre inkább, illetve idén a Celtic és a Milan. (A Chelsea 2009-es teljesítménye jöhet még ide esetleg, mert nekik tavaly közük nem volt ahhoz, hogy megöljék a játékot, csak minden ziccer kimaradt). De sztem egy rendesen pörgő Barca ellen a Milan is csak a tavalyi önmagát tudta volna hozni, ahol szintén viszonylag hatékonyan, de végül eredménytelenül játszottak.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.03.03. 23:00:20

A lényeg az, hogy a futball mindigis a támadás és a védekezés közötti egyensúlyra alapult. Ideig-óráig lehet sikereket elérni azzal, hogy egyik vagy másik összetevőt háttérbe szorítod, de pár év után visszabillen a mérleg.

REM. 2013.03.03. 23:47:26

Színésztörpék. Eddig is tudtuk eztán is tudni fogjuk.

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2013.03.04. 11:03:15

Semmivel sem színészkednek többet, mint bármelyik mársik csapat tagjai

☉ ☾ 2013.03.04. 12:43:30

Tetszik, hogy evidens az, hogy csak a magasságuk miatt nyerhetnek a Real játékosai...

Szerintem törvényszerű, hogy nincsen tökéletes csapat, és egy nagyobb sikerszériát holtbiztosan válságok követnek.

Az igazi nagyság a gödör alján állva látszik meg.

Novafresco 2013.03.25. 13:27:32

Azt hiszem, a visszavágón kellően csattanós választ adtak a katalánok. A kb 30 remek meccs után becsúszó 2-3 vereség (ami minden évben benne van február környékén náluk) mindig elég arra, hogy repkedjenek a "gödör", a "hullámvölgy" vagy a "korszak vége" kifejezések.
süti beállítások módosítása