Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Gyorskorcsolya VB - Kicsúszik egy magyar érem?

2013.03.07. 18:25 Rich.mond

Holnap délben az ünnepélyes megnyitóval kezdetét veszi Debrecenben a rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokság. Tíz magyar versenyzőért szoríthatunk egyéniben, csapatban és váltóban. Kimondott éremesélyünk nem igazán van, de döntőbejutási sanszunk talán –erről lentebb bővebben olvashatnak. A hazai rendezésű világbajnokság legnagyobb jelentősége hazai részről talán az, hogy most már le lehet mérni, hogy az október óta Magyarországon dolgozó kínai szaktanácsadó által vezényelt edzésmunka tényleg átültethető-e némi módosítással Európára. Ennek most már technikában, sebességben és eredményességben is meg kéne mutatkoznia.

Fogalomhatározó: Shot track speed skating

De első körben: mi egyáltalán ez a rövidpályás gyorskorcsolya (shot track speed skating) és miért került fel a gyorskorcsolya-térképre a téli sportokban nem kimondottan sikeres Magyarország? A rövidpályás szakágat nyilván rövidebb pályán űzik, mint a hagyományosat. Míg a hagyományos táv 400 méter (néha csak 333 1/3), addig Debrecenben valamivel több, mint 111 méteren küzdenek majd a versenyzők. Utóbbi pontosan megegyezik a nemzetközi szabványú jégkorong-pályával (60m*30m). Tehát amíg a gyorskorcsolyához gyakorlatilag egy fedett atlétikai stadion-méretű létesítményt kell építeni, addig a rövidpályás változat űzéséhez „csak” egy jégpálya is elegendő.

 400 méteres szabvány gyorskorcsolya-pálya

Maga a verseny megrendezése –ezzel együtt maga a versenyre való felkészülés- sem olcsó mulatság, hiszen az sem mindegy, hogy a jég maga hány fokos. A gyorskorcsolyázóknak -5.5 fok az ideális hőmérséklet –a műkorcsolyának például -3. A jégkorongnál -5 és -7 fok között optimális a jég hőmérséklete. Akit érdekel a jég vastagsága és más hasonló adatok, annak ezt az oldalt ajánlom tanulmányozásra

Rövidpályán a leghosszabb egyéni táv 1500 méter (500 és 1000 mellett), míg nagypályán 3000 és 5000 méteres távon is rendeznek egyéni futamokat. A három egyéni távból egyébként megállapítanak egy 3000 méteres összetett eredményt (500+1000+1500) és a csapatverseny mellett van egy klasszikus váltó is –hasonló elven, mint futásban, csak itt a váltott lökéssel lendületet is ad a váltónak. Annyi különbség azért még van, hogy a csapattagok különböző távokat is futhatnak –a lényeg, hogy legalább egy kört mindenki menjen a versenyen.

Magyarok a jégen

Mivel az elmúlt 10-15 évben nálunk is megszaporodott a fedett jégpályák száma –legalábbis a korábbi kettőhöz képest-, így szépen lassan megjelentek a magyarok is a mezőnyben Később már a mezőny közepén, EB-ken és néha már az Olimpián is az élmezőnyben. 2006-ban Torinóban Huszár Erika már negyedik, Knoch Viktor pedig ötödik helyen ért célba az Olimpián –ázsiaiak mögött. 2009-ben pedig a női csapatunk (Huszár Erika, Darázs Rózsa, Heidum Bernadett, Keszler Andrea) Európa–bajnokságot nyert. Nem is olyan régen ifjú titánunk, Liu Shaolin Sándor VB-bronzáról is beszámolhattunk. Tehát akárhogyan is nézzük, ez az egyetlen sportág a Téli Olimpiai Játékokon, amikor reálisan ponttal, pontokkal számolhatunk. Vagy akár éremmel.

Négy nemzet tornája

Utóbbira azért még mindig nagyobb eséllyel pályáznak a koreaiak és kínaiak, valamint az amerikai és kanadai versenyzők. Rajtuk kívül még japán és ausztrál (!!!) korcsolyázók kerülhetnek a dobogó közelébe. Néhány ország fölényét jelzik az alábbi számok is: a koreai férfiaknál Ahn Hyun-Soo 39 világbajnoki és olimpiai érmet szerzett (egyéniben és csapatban), Lee Ho-Suk 26-nál jár, a kanadai Gagnon negyven medáliát söpört be pályafutása során.

A nőknél a kínaiak elképesztő fölényét sejteti Yang-Yang, akinek 56-szor akasztottak érmet a nyakába. Bár ő már nem áll rajthoz, honfitársai ott lesznek és valószínűleg ők viszik haza majd a legtöbb érmet.  Egyébként 35 ország 135 versenyzője adta le időben a nevezését. Világbajnokok, olimpiai bajnokok és világcsúcstartók is tiszteletüket teszik majd Debrecenben. A négy „nagy” nemzet mellett sajnos nem csak a japánokra és ausztrálokra, hanem a Szocsi Olimpiai Játékokra gőzerővel készülő oroszokra, no meg a gyorskorcsolyázásban mindig jó hollandokra is figyelni kell. Az őszi Calgaryban megrendezett világkupán a férfi 1000 métert egy ukrán nyerte, de a hölgyeknél ugyanezen távon brit ezüst, ötszáz méteren pedig olasz bronz született. Ezek az országok lényegesen nagyobb tradícióval rendelkeznek gyorskorcsolyában, sokkal több pénzük és pályájuk van, nem beszélve a versenyzők számáról. Éppen ezért a döntőbe jutás (legjobb 4-6. hely) már óriási eredmény lenne.

Csak a szokásos: kínai ünneplést szemlélő koreai dobogós

Van keresnivalónk?

Miért hiszem mégis azt, hogy előbb-utóbb egy érem is juthat a mieinknek? Egyrészt azért, mert a -következő bekezdésben felsorolt- eredményekből is látszik, hogy egy erős mezőnyben mekkorát lépett előre (a nulláról) a magyar gyorskorcsolyázó különítmény. A jövőben pénzből nem lesz hiány, mert elviekben idén 530 millió forintot különítenek el a sportág számára. A valódi fejlődéshez ennek a többszörösére lesz szükség, de van még egy dolog, ami ideális –szerencsés- esetben érmet teremthet számunkra. Ez pedig a rövidpályás gyorskorcsolya sajátossága, miszerint egy relatíve kis pályán könnyen előfordulhatnak ütközések, kicsúszások és lökdösés. Utóbbi miatt gyakoriak a kizárások, a verseny végső sorrendje nem ritkán jóval a befutó után derül ki videoelemzést követően. Ebből jöttünk már ki rosszul, de pont a torinói olimpián jól sült el.

Nagy a tülekedés (www.moksz.hu)

Persze ehhez azért ott kell lenni az élmezőnyben, mi pedig oda-odaérünk bizonyos versenyszámokban. A decemberi shanghai világkupán és az októberi calgary-i viadalon a női váltó hatodik lett, Heidum Bernadett egyéniben negyedik, nyolcadik és kilencedik helyeket szerzett a Shanghajban és Nagojában megrendezett világkupákon. Neki az 1500 méter a legerősebb versenyszáma, a Nagojában szintén negyedik helyen befutó Knoch Viktornak pedig az 1000 méter.  A januári EB-n mindkét váltónk döntős volt, a férfiak meg is szerezték a  bronzérmet az oroszok és a hollandok mögött. A februári, Szocsiban megrendezett világkupa nem sikerült túl jól, de a formaidőzítés a debreceni VB-re volt kihegyezve.

Az elmúlt jó fél év eredményeit itt lehet végigböngészni.

A magyar válogatottat ennél jobban nem lehet bemutatni, így ezt rá is bízom a hivatalos oldalra.

A helyzet annyiban változott, hogy a férfiaknál Oláh Bence és Lóth Dávid Manó, a  hölgyeknél pedig Darázs Rózsa maradt ki a keretből. Tehát a nőknél egyéniben Heidum Bernadett és Keszler Andrea, míg csapatban/váltóban Kónya Zsófia, Lajtos Szandra és Tóth Patrícia alkotja a magyar csapatot Heidum és Keszler mellett. A férfiaknál Knoch Viktor és Liu Shaolin Sándor indul egyéniben, csapatban őket egészíti ki Béres Bence, Burján Csaba, valamint Nagy Konrád.

A hivatalos program itt található

Pénteken tehát indul a világbajnokság az 1500 méteres előfutamokkal és döntőkkel, valamint a 3000 méteres női váltó elődöntőivel –főleg utóbbin lesz érdemes nagyon szurkolnunk. Egészen pontosan itt a legnagyobb esély egy szép eredményre, illetve még a férfi váltóban bízhatunk. De minden magyarnak szurkoljunk, mert ebben a sportágban egy felkészült versenyzőnek kis szerencsével egy jó eredmény bármikor kicsúszhat...

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr975121843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mundr 2013.03.08. 11:07:15

Huszár befejezte. Vele azért jobb lenne gondolom a váltó is. Egy döntőt meg egy elődöntőt tippelek az idei eredmények alapján egyéniben. Kár, hogy az előfutamokat nem adják élőben.

Mundr 2013.03.08. 15:45:29

Az 1. nap alapján az is nagy szó lesz, ha valaki saját zsíron továbbjut a futamából...

Rich.mond 2013.03.08. 21:10:52

Huszárt különösen kedveltem. Félelmetes akaratereje volt - hajnali négykor futott (!!!) át a városon, hogy edzhessen -azt hiszem még Jászberényben ismerkedett meg a korcsolyázással, de persze mire nagyobbacska lett, már csak Pesten tudott edzeni.

Rich.mond 2013.03.08. 21:16:10

A női váltó...hát ebből nem lesz döntő. Nyolcból nyolcadikak. Egyébként ennyire pocsék sorsolásunk egy hazai VB-n hogy lehet?
shorttrack.sportresult.com/Results.aspx?evt=11212100000019&gen=w&ref=14913&view=dcl
süti beállítások módosítása