Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Ügynökmúlt?

2013.05.25. 13:06 Püspök utcai gombaszedő

– Halva lássam az anyámat, Kudelász, vakon vezessenek a Népkonyhára, ha egy kétéves angolkóros gyerek az Ortopéd Klinika elfekvő osztályáról nem rúg különbül belsővel, mint maga.

Az egyforma raböltözetben az emberek általában elveszítik az egyéni jellegzetességeiket, de a szivarozó öregembert már ezekről az első mondatairól felismertem. Forgács Vilmos volt, minden idők legnagyobb magyar játékosügynöke, valószínűleg évi rendes szabadságvesztését töltötte itt a börtönben.

Forgácsról legendák keringtek a labdarúgóvilágban, mióta eladta az olaszoknak a Nyomorékok FC csillagát: Perzát, a vaslábú centert, akinek ráadásul a Brenner-hágón való átkelés közben a másik lába is lefagyott, úgyhogy vállból amputálni kellett. Forgácsot már rég kitiltották minden olyan európai országból, mely ad magára valamit, ha kimondják a nevét, a nagy világklubok vezetői elvörösödnek, és a mellényzsebükbe nyúlnak vérnyomáscsökkentő tablettáikért.

Moldova György: A börtönválogatott

Játékosügynökről ritkán jelenik meg pozitív hangvételű cikk a sportsajtóban. A FIFA mindenféle ügyleteiről úgyszintén. Kinek szurkoljunk hát akkor, amikor ez a két társaság összeakasztja a bajszát?

Márpedig pontosan ilyesmi készülődik, ha nem is titokban, de a szélesebb nyilvánosság érdeklődését nem felkeltően: a FIFA ugyanis ki óhajtja terjeszteni a már pár éve működő online játékosregisztráló rendszerét (TMS - Transfer Matching System)  egy globális játékosbörzévé. Míg a jelenlegi rendszer a már lekötött nemzetközi játékosigazolások adatainak gyűjtését és ellenőrzését szolgálja, ezáltal megkönnyítve a játékosengedélyek kiadását, a tervezett GPX (Global Player Exchange) már arra is alkalmas lenne, hogy a klubok igazolandó és igazolható játékosokat keressenek, mindezt természetesen ügynökök és egyéb közvetítők közbenjárása nélkül.

Mondanunk sem kell, hogy az ügynökök nincsenek ettől elragadtatva, és jól elmagyarázták, hogy ők miért is nélkülözhetetlenek és az új rendszer miért lenne teljességgel illegális. (Bár bevallom, ez utóbbit nekem nem sikerült felfognom.) Na de ez legyen az ő bajuk, hiszen jelenleg a bejegyzett FIFA ügynökök hivatalosan évi 400 millió eurót kaszálnak Európában,(és ők az összes ügynöknek alig felét teszik ki),, vagyis az átigazolási díjak 28%-a landol a zsebükben, sajnálni tehát semmiképpen nem kell őket.

Persze nagyon sok részlet még nem nyilvános, sőt, még eldöntve sincs, de az ötlet mindenképp szerethető, még talán a magyar klubok szempontjából is: ha nem kell húsz falábú afrikai/brazil/délszláv játékost megvenni ugyanattól az ügynöktől, hogy azt az egy használhatót is felajánlja. A rendszer sikere végső soron pedig azon fog állni vagy bukni, hogy milyen színvonalú játékosok között lehet majd böngészni.

Kár érte, kiváló ügynök volt.

Ügynökökre persze ezután is szüksége lesz a játékosok többségének, mert mindenkinek jobb, ha a játékos és a klub közötti bértárgyások egy harmadik fél közbenjárásával történnek, de talán végre sikerülhet őket visszaszorítani arra a területre, ahonnan eredetileg indultak: a játékosok érdekeinek képviseletére, amiért magától a játékostól kapnak pénzt.

És ha ez megvalósulna, azzal a FIFA valamicskét jóvátenne számtalan, a futball tisztasága ellen elkövetett bűncselekményéből.

Címkék: fifa fodbal


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr515195904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása