Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Megyei manna: Nem gyerekmese Ebesen

2013.05.30. 06:47 Rich.mond

Egy egészen rendkívüli sorozat szemtanúi és elszenvedői azok a hajdú-bihar megyei csapatok, amelyeket az Ebesi KKSE-vel hoz össze a szerencsétlenség. Hol van már az előző bajnokság zárófordulójában a Józsától elszenvedett 5-2-es, megsemmisítő vereség? Az Ebes pont akkor, 2012 június 17-én kapott ki utoljára. Azóta 29 forduló telt el. Szeptember 16-án a Hajdúnánás emberfeletti bravúrral otthon tartott egy pontot, majd májusban Hajdúdorogon verhették félre a harangokat egy hasonló bravúr után. De ezt leszámítva nem veszített pontot az EKKSE! Mivel a nyitófordulóban 9-1-re verték a Polgár csapatát, úgy tűnik, hogy rajt-cél győzelmet aratnak. A 29 forduló alatt összeszorgoskodott 83 pont sem rossz teljesítmény (a 87-ből), de a 149 lőtt gólt már tényleg nehéz hová tenni. Ez átlagban több, mint 5 gól fordulónként! Bátran mondhatjuk, hogy a megyei Űrfocit Ebesen játsszák.

Los Galacticos de Ebes

A Polgár legázolását elnézve nem volt meglepő, hogy összejött a közel másfélszáz találat. De ez még nem volt minden! A második fordulóban 8-3-ra, ezt követően 6-1-re diadalmaskodtak. Nagyhegyesen 7-0-ra győztek, Kabán a hat találatukra nem érkezett válasz. Józsának alaposan visszavágtak, mivel oda-vissza 5-0-al nyomatékosították riválisuknak az idők változását. Legrosszabbul mégis szegény Nagyhegyes járt, amely a hazai hetes után 12 gólt kapott Ebesen. Kaba és Hajdúdorog megúszta kilenccel. Utóbbiak azért kétszer válaszoltak, és a hazai döntetlenjüket is három góllal csikarták ki. Ez azért meglepő, mert a Szövetkezetek SE Hajdúdorog hátulról a harmadik a tabellán. A második Sárrétudvari Ebesen csak 2-1-re maradt alul –bár otthon már 9-2-re páholták el őket.

Azért megyei első osztályban ezek egyáltalán nem megszokott eredmények. Néha-néha máshol is kiszakad a gólzsák, de itt folyamatosan repkedtek az 5-6-9 gólok. Mi az ebesi csoda titka? Megpróbáltunk utánajárni. Az elsődleges okokat a játékoskeret minőségében véltük megtalálni.

Domokosok, Szabók és az ukránok

A hivatalos góllövő-listán öt ebesi játékost is találtunk, akik tíz gólnál többet lőttek a bajnokságban. A listavezető Domokos Imre, a maga 35 találatával. Csapattársa, Nagy Zsolt követi mind az összetett, mind a háziversenyben a maga 25 góljával. Ketten együtt jutottak 60 gólig!

A játékos-névsort böngészve feltűnik még pár érdekesség: egyrészt az, hogy három Domokost is találunk (Imre, Attila, Roland), hét Szabót (két Gábor, egy-egy Máté, László, Tamás, Attila és Gergely János), három Nagyot (Zsolt, Imre, Milán), két Leitert (Bálint, Krisztián).

A valódi érdekesség nem ez, hanem hogy ott találjuk például Bojan Brnovicot is –aki NB1-es múltja ellenére is csak négy gólt szerzett. De nem ő az egyetlen külföldi játékos. A tavaszi összeállításokban tűnik fel Vagyim Ribalcsenkó és Olekszandr Szavin –a kapus Vlagyiszlav Csangelija már korábban csatlakozott a kerethez.

Vetésforgó

Egyébként a mérkőzésenként összeállítások alapján nincsenek híjával a rotációnak az ebesiek.

Például a 28.fordulóban az alábbi összeállításban léptek pályára –ha jól látom ez egy 4-1-3-2-es felállás.

Szalánczi Zoltán (Kapus)

Varga László, Szabó Gábor(Kelemen Lajos 46.p), Barabás Zoltán, Szabó Gergely János

Nagy Tamás(Brnovic Bojan 62.p)

Nagy Milán(Rybalchenko Vadym 70.p), Szabó Máté(Nagy Imre 62.p), Fehér Attila(Nagy Zsolt 46.p)

Mészáros Tamás(Tóth Lajos 46.p), Domokos Imre(Bácsi Zsolt 63.p)

A 27. körben pedig így –ekkor az együttes honlapja szerint a 4-4-2-t preferálták. 

Changeliya Vladislav (Kapus)

Domokos Roland, Barabás Zoltán, Szabó Gábor, Boruzs Tibor(Szabó Gergely János)

Savin Oleksandr(Tóth Lajos), Nagy Imre(Nagy Tamás), Kanál Roland(Szabó Máté), Fehér Attila

Nagy Zsolt, Brnovic Bojan (Domokos Imre)

Karcagi Rambó

No de visszakanyarodva a kerethez. Domokos Imre sokáig az NB3-ban játszott, mégpedig Hajdúszoboszlón. Ott megesett, hogy mesterhármast lőtt . Idén már a magyar amatőr-válogatottba is beverekedte magát és ott sem spórolt a gólokkal.  Az egyébként karcagi születésű játékos Rambó becenévre hallgat és karcagi színekben az NB2-ben is megfordult. Szülővárosa büszke rá –ahogy a több, mint százszoros női válogatott Pádár Anitára is. A HLSZ honlapja szerint 25 NB2-es meccsen tíz gólt szerzett, tehát több okból sem meglepő eredményes szereplése a megye-egyben.

Nagy Zsoltról annyit érdemes tudni, hogy „ötven-hatvanszoros ifjúsági labdarúgó” és az önkormányzati ülés szerint a helyi fiatalok számára is példakép lehet. Egyébként ebből a nyílt ülés jegyzőkönyvből derül ki, hogy az önkormányzat 1.6 millió forinttal támogatja a labdarúgókat.  

A két gólvágó, a volt NB1-es Brnovics, az ezen a szinten mindenképpen erősítést jelentő külföldiek, valamint a többi, mindenképpen erősítést jelentő igazolás (csak ősszel 12-en érkeztek a tavaly negyedik csapathoz) emeli ki a mezőnyből az Ebest.

Bajnokavató ünnep (www.haon.hu)

Szerettünk volna tovább turkálni a zsebekben és szenzációs tízmilliós tételekről beszámolni, de mindössze 2,7 milliós Tao-pályázatot találtunk. Csalódottak vagyunk. 

Eszerint a Népszabadság cikk szerint 17 millió forint az éves költségvetésük - ami megye egybe bőven jó, és több játékost is tudnak belőle fizetni bizonyos szintig –például nem valószínű, hogy az ukránok ingyen játszanak.

Négyről a háromra lépnek?

Hogy mik a tervek? Míg a borsodi bajnok Szikszó-Tomor-Laknál igen óvatosan és diplomatikusan tereltek, amikor az NB3-ról kérdezték őket, addig Ebesen kerek-perec célul tűzték ki a bajnoki cím megszerzése mellett a sikerrel megvívandó osztályozót is. Meglehet, hogy nem is kell majd messzire utazniuk, mert jelen állás szerint a Hajdú-Bihart is magába foglaló Tisza csoportból néz ki a rivális. Onnan is egészen pontosan a Hajdúböszörmény –ez mindössze 28 kilométer lenne. Azért az Űrfoci ellenére se adjuk oda előre a pálmát az EKKSE csapatának, mert egy erős NB3-as középcsapat azért még mindig esélyesebbnek számít, függetlenül az imponáló ebesi mutatóktól.

A hajdúságiak ennek megfelelően keresgettek a téli felkészülés alatt ellenfelet. Nem aprózták el, mert egészen az NB2-ig jutottak –ott a Fradi II 5-0-ra, a Szolnoki MÁV 10-0-ra verte őket. 

Muszáj megjegyeznünk, hogy a község 2011-ben már ünnepelhetett bajnokot, mivel a település kisebbik csapata, az Ebesi SBKE 2011-ben megnyerte a megyei harmadosztályú küzdelmeket. Egy évet el is töltöttek a megyei második vonalban. Bár nem estek ki, idén újra a legalacsonyabb osztályban futballoznak.

Amit Ebesről tudni kell

Ebes Debrecen (13 km) és Hajdúszoboszló (10 km) között található –konkrétan az egyetlen település a megyeszékhely és a fürdőváros között.  2010-ben 4412-en lakták (2012-ben már csak 4390-en) , hivatalos státusza község. Innen származik az Ebesi Községi Közhasznú Sport Egyesület elnevezésből az első K-betű.

Ebesi református templom (www.puszta.com)

Művelődési ház

Van műanyaggyára (Curver Magyarország ) és sajtüzeme. Utóbbi miatt sajt és borfesztiválja is. Tekintve a nem kimondottan magas népességet, így azt sem mondhatnánk, hogy nincs munka  helyben.  Főleg, hogy Szoboszló közelsége miatt sokan turizmusból is élnek. A községnek ipari parkja is van mindemellett

De gondolom mindenkit jobban érdekel a helyi fiatal nőlakosság.

A haon.hu az ebesi –amúgy gimnazista- Alexandrának ítélte oda nemrégiben a „Nap szépe” titulust. Gratulálunk!

 Ajánljuk szíves figyelmükbe blogunk két állandó szerzőjének regényét. Lepje meg szórakoztató magyar könyvekkel szeretteit, barátait Újévre, születésnapra, vagy névnapra! Városok,stadionok kocsmák. Igazi magyar futballregény, a magyar labdarúgás egy igen sötét évtizedéről - számtalan olyan örömről, bánatról, amit csak egy magyar szurkoló ismerhet és élhet át. A linkre kattintva minden további információ megtalálható a könyvről (ajánló, részlet, hol kapható?). Ezen felül ajánljuk blogunk másik állandó szerzőjének e-könyvét is, melynek címe, a Nagy titok.

 

 

Címkék: megyei foci Ebes


1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr815331242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kreatív Alkotók 2013.05.30. 13:12:23

11-0-ra verték a HTE-t a megyei kupában.
süti beállítások módosítása