Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Tiltakozás a stadionépítések ellen

2013.06.19. 12:56 Fradista Utazó

Mármint Brazíliában. Elsőre nem erre tetszett gondolni, igaz? Persze a történet kicsit bonyolultabb annál, mint amit a cím sugall, de vajon a kedves olvasó idekattintana-e, ha a são paulói metrójegy áráról kezdünk értekezni?

Pedig az egész onnét indult (jobbak vagyunk, mint a bulvársajtó, nem igaz?)

275546-970x600-1.jpegSão Paulo Brazília legnagyobb városa, lakosainak száma valahol húszmillió környékén lehet (a nyomornegyedekben a népességnyilvántartás kétségkívül komoly nehézségekkel küzd). A tömegközlekedés fejlesztése a brazil gazdasági növekedés intezívvé válásával igazán csak az ezredforduló után indult be, és folyamatos lemaradásban van az igényekhez képest.

Tíz metróvonal üzemel a városban, továbbiak épülnek, és a meglévők is hosszabbodnak, de ugyanilyen ütemben kerülnek korábbi nincstelenek állásba, vagy kezdenek iskolába járni, emiatt a zsúfoltság óriási, csúcsidőben nemhogy az első metróra nem könnyű felférni, de rendszerint már az állomáson kívül kell beállni a sor végére.

275544-970x600-1.jpegAz emberek többsége leginkább azért jár metróval, mert autóra nincs pénze. Munkája már van, de nem keres annyit, hogy abból autót vásárolhasson - meg egyébként se tudná fenntartani. Persze, ha az ország tizenöt-húsz évvel ezelőtti állapotából indulunk ki, a mai helyzet szinte idillikusnak mondható.

A város vezetése azonban a közelmúltban bejelentette, hogy a metrójegyek árát az eddigi 3 realról 3,20-ra emelik (1 real = 100 forint). A lakosság nagy része számára ez már jelentős többletköltségeket jelent, úgyhogy ők tiltakozni kezdtek.

13168535.jpgAhogy ez ilyenkor lenni szokott, a tüntetések hamar túllendültek a kezdeti célokon, és a brazil társadalom minden problémája előkerült. Az egyik legfőbb jelszó pedig a labdarúgó VB megrendezése elleni tiltakozás lett. Persze, annak már mindegy, tetszettek volna ugye forradalmat csinálni néhány évvel ezelőtt.

20566107_n0HHajzAqQQLu3MX5CveftQdiVBci5XwXJKtrfRAle4.jpgFortaleza új stadionja

Azt gondolnánk, a labdarúgás őshazájában (© Egervári Sándor) a lakosság boldog, hogy náluk lesz a VB. Bizonyára a futballkedvelő fanatikusok egy része így érez, sokan viszont úgy gondolják, stadionépítés helyett ezt a rengeteg pénzt más célokra is lehetett volna fordítani. Például új metrókra, vagy a meglévők üzemeltetésére, hogy ne legyen szükség a jegyárak folyamatos emelésére. De még a legnagyobb szurkolók is megemlítik, hogy az új stadionok közül négy is olyan helyen épült, ahol nincs komoly futballklub, azaz a VB után a stadion várhatóan nem lesz kihasználva.

Az éppen a napokban zajló Konföderációs Kupa természetesen külön alkalmat biztosít a labdarúgás emlegetésére.

20130618_BRAZIL_EMBED-slide-DOAD-articleLarge.jpgA kormány persze nem hajlik a követelések teljesítésére. A metrójegyekről talán még eshetne szó, de a VB-től visszalépni már aligha lehetne, ráadásul a stadionok már nagyjából készen is vannak, ott már túl sok pénzt nem lehetne megfogni.

_68203004_protest_ap.jpgAz agresszív hatósági fellépés ugyan visszaszorítja a legnagyobb megmozdulásokat a Konföderációs Kupa mérkőzéseinek helyszínéről, de a lakosság felháborodását tovább növeli, egyesek már a mai helyzetet a korábbi katonai diktatúrákkal hasonlítják össze, amikor - legalábbis egyes vélemények szerint - ugyanígy léptek fel az elégedetlenkedőkkel szemben.

Hogy meddig fognak még fajulni az események, azt jelen cikk írásának idején leginkább csak találgatni lehet. Egyelőre reménykedjünk abban, hogy a most is zajló versenyek rendben végetérnek, senkinek ne lesz semmi baja, aztán majd meglátjuk, mi jöhet még.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr105368800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása