Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Kapitánykérdés a nőikézilabda-válogatottnál

2013.06.24. 21:03 Fradista Utazó

2013. február 6-án jelentette be a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ), hogy a női válogatott szövetségi kapitánya, a norvég Karl Erik Bøhn leukémiás. Mint valószínűleg olvasóink többsége is tudja, ez nem egy különösképpen vicces betegség, a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a 48 éves Bøhn hónapokon át életveszélyben volt, saját bevallása szerint megtervezte már a saját temetését is.

bs10982-jpgh-ndball--826.jpgAmikor még minden rendben volt (Fotó: vg.no, BJØRN S. DELEBEKK)

Bøhn kinevezését komoly viták előzték meg, és még nagyobb lett a vihar, amikor fél évre a válogatott mellett a Győri ETO-t is edzette (vezetésével a győriek a BL döntőig jutottak, és ott idegenben lőtt kevesebb góllal szenvedtek vereséget).

Feburár elejétől, kb. négy és fél hónapja tehát van is szövetségi kapitánya a válogatottnak, meg nincs is. Bøhn él, hivatalosan betölti ezt a posztot, ő sem mondott le, és nem is váltották le. Talán nem is lett volna illendő, ha leváltják, ebben a helyzetben. A feladatait ténylegesen ellátni viszont, sajnos, nem tudja.

bohn_leukemia1.pngA csontsoványra fogyott kapitány, a lehetséges koporsóvivők neveivel (Fotó: vg.no, Alf Øystein Støtvig)

Ez mostanáig nem okozott gondot. A decemberi EB óta a válogatottnak nem volt tétmérkőzése, a hivatalos felkészülési időszakokat ilyen-olyan hivatkozásokkal kihagytuk, tavaly december óta a csapat barátságos mérkőzést sem játszott, a keretet általában össze sem hívták. Az EB-bronznak, valamint annak köszönhetően, hogy a világbajnok is előttünk végzett, selejtező nélkül jutottunk ki az idei VB-re (a szabályok szerint a világbajnok, valamint további két európai csapat mentesül a selejtezők alól), így a június eleji VB-selejtezős időszakot is megúsztuk. Ekkor tartottak a válogatott számára egy összetartást, de láthatóan senki nem vette a bátorságot, hogy hozzányúljon a kerethez, és teljes egészében Bøhn korábbi játékosait hívták össze.

A Szövetség nem jelölt ki helyettest a válogatotthoz, abban reménykedtek, hogy a következő éles megmérettetésre, a decemberi világbajnokságra, a norvég mester ismét a csapat élére tud állni.

Az elmúlt héten ebben a kérdésben változás állt be. Bøhnt kiengedték a kórházból. Bár ijesztően néz ki, de életben van, és nagyon jók az esélyei a teljes felgyógyulásra. Ugyanakkor az is világossá vált, hogy a kapitány nem lehet ott a csapattal a világbajnokságon (az nem kizárt, hogy elkísérheti őket, de aktívan a csapattal dolgozni biztosan nem fog tudni). Így tehát, mivel a VB-részvételt már semmiképpen nem lehet elbliccelni, most edzőt kell keresni a válogatott mellé - remélhetőleg átmeneti időszakra.

Az első név, aki szóba kerül, nyilván a válogatott másodedzője, korábbi kiváló játékos, Siti Beáta. Vetési Iván, az MKSZ elnöke egy június 24-i tévéinterjúban azt mondta, a szövetség első számú jelöltje is Siti a posztra.

bohnsiti.jpgSiti Beáta és Karl Erik Bøhn tavaly decemberben, Újvidéken, az Európa-banokságon (Fotó: NSO, Mirkó István)

Azonban Vetési azt is elmondta, hogy Sitivel még nem egyeztetett a kérdésről, ami arra utal, hogy az MKSZ valóban csak most kezdett foglalkozni a kérdéssel. Siti Beáta kimagasló egyénisége a sportágnak, jópár éve másodedző Székesfehérváron (miközben a feje felett cserélődtek a vezetőedzők), Bøhnnel való kapcsolata is ragyogó, a válogatottnál másodedzőként végzett munkájával mindenki elégedett, pedig közel sem csak annyi volt a feladata, hogy rakosgassa edzésen a bójákat, és lefordítsa a kapitány szavait az angol nyelvben kevésbé járatos játékosok számára, hanem maga is tevékenyen részt vett a csapat felkészítésében és a meccsek levezénylésében is - Bøhn saját bevallása szerint is tanult Sititől. De a most negyvenéves egykori játékos még soha nem volt vezetőedző, semmilyen csapatnál. Kérdéses, hogy egyből a válogatottnál kell-e kezdeni, ráadásul nem biztos, hogy Siti vállalja a keretösszeállítás ódiumát.

nemethandras.jpg

Németh András
(Fotó: delmagyar.hu, Tésik Attila)

Vetési kellemetlen helyzetbe hozta őt azzal, hogy még a vele való beszélgetés előtt jelezte a szándékát a televízióban, de Siti így is megteheti, hogy nem vállalja. És megteheti azt is, hogy elvállalja, de valamely ismert és elismert szakembert választja maga mellé másodedzőként - ahol valójában ez utóbbi fogja irányítani a csapatot.

Akár így, akár úgy, hogy ténylegesen egy beugró vezetőedzőt keresünk, mindenképpen nehéz a választás. Nehéz, annak ellenére is, hogy deklaráltan átmeneti időre kellene ellátni a feladatot, úgy, hogy formailag nem is neveznék ki szövetségi kapitánnyá a jelöltet.

Megfelelő szakmai tudással többen is rendelkeznek az országhatárokon belül is, ez nem kétséges. A válogatott vezetéséhez azonban ennél több kell. Sőt, az utóbbi hét év legsikeresebb kapitánya éppen a szakmailag talán nem a legelismertebb edzők közé tartozó Karl Erik Bøhn lett a tavalyi EB-bronzéremmel, míg az egyik legkevésbé vitatott szakértelmű Németh András jó kezdés után kudarcot vallott a válogatott élén.

Németh egyébként most is szóba jöhet, már csak azért is, mert a hatvanat az idén betöltő kiváló szakember, miután néhány hete a Hypóval megnyerte a KEK-et, nyugdíjba vonult, azaz az idén sehol nem vállalt megbízatást. Magyarul: ráér. Szakmai elfogadottsága hiánytalan. Ugyanakkor 2007 nem volt még olyan régen - igaz, a játékoskeret azóta jelentősen kicserélődött. Ráadásul neki már különösebben nincsenek tervei, belefér, hogy esetleg valakivel összevesszen, mert mondjuk nem hívja be a válogatottba. Amúgy sem a kompromisszumok embereként ismerik.

rothkalman.jpg
Róth Kálmán

Alkalmas lehet Elek Gábor (FTC), Köstner Vilmos (Debrecen), Róth Kálmán (Veszprém), ez utóbbitól, sok éven át utánpótlásban dolgozó szakemberként bizonyára nem volna idegen a fiatalítás gondolata sem (már csak azért sem, mert a szóba jöhető fiatalok szinte kivétel nélkül az ő tanítványai voltak). Ugyanakkor mindannyian klubedzők a magyar bajnokságban, és több okból sem volna szerencsés, ha, akár csak átmenetileg is, valamely NBI-es csapat edzője vállalná a feladatot. Elek esetleges szerepvállalása azért is visszás lenne, mivel még két éve sincs, hogy a Ferencváros hangosan követelte a szövetségi kapitányi poszt leválasztását a klubedzőségtől (épp' Bøhn győri kinevezése kapcsán) - persze talán más a helyzet, ha csak néhány hónapra kell vállalni a feladatot (jut eszünkbe, Bøhn is csak néhány hónapra vállalta mindkettőt). Ilyen esetben szinte borítékolható volna, hogy az edző klubjából érkezők és a többiek között feszültség keletkezik, ami nem teszi könnyebbé sem a válogatott irányítását, sem a VB utáni életet. Köstner talán ezért volna jó jelölt, mert Debrecenből most aligha kerülhet bárki is a válogatottba; Elek viszont szinte biztosan megkapná (nem népligeti irányból), hogy legutóbb még más volt a véleménye, de bezzeg, amikor ő kerül oda, már nem tartja kifogásolhatónak a posztok halmozását. Róth pedig éppen az esetleg a saját korábbi, vagy akár jelenlegi tanítványainak újoncként való szerepeltetésével vívhatna ki ellenszenvet.

Komoly felelősség, talán még egy hosszú távú kinevezésnél is nehezebb helyzet elé kerül a szerepet elvállaló szakember, mivel a keret voltaképpen nem az övé. Ha eltér Bøhn korábbi keretétől, akkor belenyúl valamibe, amibe nem kéne - ha nem tér el, akkor övé a felelősség, hogy nem a legjobb, legerősebb kerettel vág neki a VB-nek. 

Egy biztos, bármi is lesz a választás, komoly vitákat fog szülni, és leginkább csak a VB után fogjuk tudni megmondani, hogy bejött-e.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr705376252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása