Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Címerek a nagyvilágból – Kugsak-45

2013.07.01. 12:22 Püspök utcai gombaszedő

Minden futballklubnak szüksége van címerre, és a legtöbben le is tudják ezt a kötelességet pár egyszerű sablon összeillesztésével, a klub színeiben. Na, róluk nem szól ez a sorozat.

Kugsak-45_FC_Logo.gif

Nehéz megtippelni, egészen pontosan mire gondolhatott a szerző a grönlandi Kugsak címerének megalkotása közben. Vajon sok patinás angol klubhoz hasonlóan a Kugsak együttese is eredetileg másik sportot űzött, esetünkben a kapucnis fókarögbit? Vagy inkább azt az incidenst ábrázolja a kép, amely közvetlen kiváltó oka volt az ultrák regisztrációját és szigorú motozását előíró törvénynek? Az kevésbé valószínű, hogy a környék gyenge közbiztonságára próbálnák meg így felhívni a figyelmet. ("Kérjük, vigyázzon értékeire, a buszokon fókatolvaj-galerik garázdálkodnak!")

 


A Kugsak otthona a festői szépségű Disko-öböl (sokkal, de sokkal festőibb a balatonlelleinél), amit jóval könnyebb megjegyezni, mint maga a város, Qasigiannguit, nevét. Grönlandról lévén szó, ne gondoljunk valami nagy városra itt, ezerkevésszázan lakják mindössze a települést, de a foci a világ minden táján foci.

Disko Bay, Greenland.jpgLenyűgöző jégboltív a Disko-öbölben (fotó: www.scenicreflections.com)

 

Igaz, Grönland nem tagja sem a FIFA-nak, sem az UEFA-nak, tekintve hogy egy darab füves pályájuk sincs, ami kicsit övön aluli kifogás, de igaz. Viszont most, hogy Gibraltárt felvették az UEFA-ba, újra neki fognak futni, mert ha nekik lehetett, akkor miért pont Grönlandnak nem. 

Maga a grönlandi bajnokság a földrajzi adottságokhoz igazodik: mivel az utazás meglehetősen nehézkes, a csapatok először négy helyi csoportban mérkőznek meg (Észak, Közép, Dél és Diszkó), aztán a legjobbak két négytagú "főcsoportban", ahonnan két-két csapat jut a rájátszás elődöntőjébe, és innentől már sima ügy. Bonyolult, de még mindig sokkal igazságossabb és áttekinthetőbb, mint az NB2 és az NB3 átszervezése.

Ami még megdöbbentő lehet, hogy az egész bajnokság, selejtezővel és rájátszással együtt egy hónap alatt le is zajlik. Itt aztán nem lehet rinyálni a szerda-szombat ritmus miatt, és az idény eleji formára való hivatkozás is meglehetősen sekélyesnek hatna. Az év többi részében meg ott a teremfoci.

Visszatérve csapatunkhoz, a Kugsak ugyan utoljára 2002-ben nyerte meg a pontvadászatot, de összefoglalót csak az azt megelőző, 1995-ös sikerről találtam. (Csak? CSAK? El tudta volna képzelni bárki is húsz éve, hogy egy nap majd grönlandiakat lát focizni a képernyőn?) Úgyhogy akit mindig is érdekelt, vajon milyen lehet a grönlandi foci, most megláthatja. Annyit előrebocsájtok, hogy nem a kapusaikról híresek.

kugsak ultrák.jpegUltrák drapival. 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr875374361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bob1899 2018.01.27. 07:46:52

Ahogy nézem a szoros emberfogas az nem ismert a szigeten :D
süti beállítások módosítása