Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Három EB-arany strandkézilabdában

2013.07.14. 22:46 Fradista Utazó

A magyar női válogatott megnyerte a dániai Randersben zajló strandkézilabda Európa-bajnokságot. Méghozzá veretlenül, 10 lejátszott mérkőzésből 10-et megnyerve (döntetlen ebben a játékban nem lehetséges). A siker értékét növeli, hogy homokon még magyar női csapat nem nyert érmet soha, és a férfiak is maximum bronzig jutottak korábban.

Ez a játék rendkívül látványos (férfiszemmel nézve a női változat különösképpen is az), a sportértékét némileg csökkenti, hogy évente csak néhány héten át zajlanak a versenyek (tipikusan a teremkézilabdás szezon szünetében). A magyar válogatott játékosai kivétel nélkül mind teremben is űzik a kézilabdát, és voltaképpen a nyári szabadságuk alatt is játszanak, de parketta helyett homokon. Akik teremben a legjobbak, azok nyárok leginkább pihenni szeretnének, és a klubjuk se nagyon szokta támogatni, hogy regeneráció helyett is játszanak, sérülésveszéllyel súlyosbítva, így általában olyan játékosokból szokott összeállni a csapat, akik teremben kevésbé sikeresek.

99017552d1623643cc942790e1a4f883_nagy.jpgFotó: EHF/Handball.hu

Vannak azonban a strandlézilabdának olyan technikai elemei is, amit külön meg kell tanulni, nem is beszélve arról, hogy homokon, mezítláb azért minden mozgás másként működik, mint a megszokott cipővel, kemény talajon. Ja, és persze homokon esélytelen pattogtatva labdát vezetni. Hiba volna tehát azt gondolni, hogy ha mondjuk valamely teremben sikeres magyar klubcsapat egy az egyben lemenne a strandra, akkor rommá vernének mindenkit - valószínűleg első nekifutásra mindenki megverné őket, aki arra jár.

A magyar strandlézilabda-válogatott is több hétig készült az EB-re. A játékosok mindegyike már korábban is strandkézilabdázott, senki sem most ismerkedett meg a sportág alapjaival, és Gróz János szövetségi kapitány is már hosszabb ideje foglalkozik a játék ezen változatával is (főállásban egy másodosztályú teremkézilabda-csapat vezedőedzője), de egyrészt jó a régen tanultakat feleleveníteni, hiszen télen senki nem játszott a strandon, másrészt össze lehet csiszolni jobban a csapatot, újabb taktikai elemeket elsajátítani.

Fotó: EHF

Az alapos felkészülésnek meg is lett az eredménye: a csapat Európa-bajnok lett, amihez ezúton is gratulálunk. A döntőben a házigazda Dániát kellett megverni. A dánok nem titkoltan azért pályázták meg az EB-t, hogy végre talán hazai pályán egyszer meg tudják nyerni - nem sikerült nekik, pedig a döntőben kétezer néző drukkolt a hazai csapatnak. A magyar válogatott 2-1 (18-19, 21-16, 14-12) arányban győzött, és nyerte meg az Európa-bajnokságot.

A csapat névsora:

Csuka Alexandra, Fekete Bozsana, Gróz Kitti, Győri Ágnes, Hajdú Ágnes, Kókai Ágnes, Kretz Fruzsina, Sidó Krisztina, Tóth Emese, Zsigmond Adrienn. Szövetségi kapitány: Gróz János, edző: Rovnyai Mariann, masszőr: Erős Tamás, technikai vezető: Langauf István

A női junior EB-t is Magyarország nyerte - mondhatni szokás szerint, ez azért általában meg szokott lenni, nem sok ország veszi komolyan a junior versenyt. A junioroknál a fiúk is Európa-bajnokok lettek, a férfi felnőtt csapatunknak viszont csak a hetedik helyet sikerült megszereznie.

A videón 1:08-tól látható a döntő összefoglalója (előtte a bronzmérkőzésé)

Címkék: strandkézilabda


2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr85404857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A szerethető dózsás 2013.07.15. 05:07:56

Döntetlen miért nem lehet?

Van különbség a pálya méretében?

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2013.07.15. 08:24:49

@A szerethető dózsás:
1., Mert annak idején a szabályok megalkotói így tartották jónak :-)
2., Igen, a strandpálya jóval kisebb: a normál kézilabdapálya 40×20, a strandpálya 27×12 méter. Teremben 6+1, homokon csak 3+1 játékosból áll egy csapat. A játék a kisebb pálya és a kevesebb játékos miatt sokkal gyorsabb, a játékidő csak 2×10 perc, mégis kb. ugyanannyi gól van (a pörgésből lőtteket duplán számolják, ezért vannak ilyen 20-18, és hasonló eredmények játszmánként).
süti beállítások módosítása