Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Osztálynapló – Mészöly Kálmán

2013.07.17. 17:39 maribor

1941. július 16-án született Mészöly Kálmán, a Szőke Szikla.

osztalynaplo_meszoly_kalman_alairas.jpgTizenegy évesen kezdett focizni Óbudán, a helyi TTVE csapatában és épp mielőtt az ifi korosztályból kiöregedett volna, tizenhét évesen, már a Vasas játékosa volt. A következő évben már a felnőttek között is bemutatkozott. Neve mindörökké összeforrt klubjával, ahol 12 évet játszott a pályafutása befejezéséig, ezalatt közel 300 NB I-es mérkőzésen több mint 30 gólt szerzett. A Vasassal négyszeres magyar bajnok, háromszoros KK (Közép-európai Kupa) győztes, kétszeres magyar bajnoki ezüst-, egyszeres bronzérmes. 1962-ben az Év Labdarúgója lett.

osztalynaplo_meszoly_kalman_bucsu.jpgA búcsúmeccsén 1972-ben

Mészöly ifi játékosként tagja volt az 1960-ban UEFA Ifjúsági Tornát (az labdarúgó ifjúsági EB elődje) nyert magyar csapatnak.

osztalynaplo_meszoly_kalman_1960_ifi_eb.jpgA döntőben szerepelt csapatban jobbról a harmadik

Pályafutása alatt 1961 és 1971 között 61 alkalommal húzhatta magára a címeres mezt, ezek alatt összesen 6 gólt szerzett. Szerepelt két világbajnokságon, 1962-ben Chilében és 1966-ban Angliában. Az 1964-s labdarúgó EB-n bronzérmet szerzett. Utolsó válogatott mérkőzését 1971. április 4-én játszotta Bécsben, ahol két Bene góllal győztünk vendégként.

osztalynaplo_meszoly_kalman_valogatott_1971.jpgA Práterben jobbról a harmadik Vidáts Csaba és Rothermel Ádám között

Aktív pályafutásának befejezése után edzőként is bemutatkozott a másodosztályban, előbb a Ganz-Mávag, később a Budafoki MTE kispadján.

osztalynaplo_meszoly_kalman_edzo_ganz_1973_budafok_194.jpg1973-ban a Ganz-Mávag (balról), 1974-ben a Budafok edzőjeként

Nem sokkal később már az elsőosztályú Békéscsabai Előre edzője 2 évre, majd újabb 2 év következik a Vasasnál. Itt bronzérmet szerez 1980-ban. Békéscsabai edzősködésének érdekessége, hogy kezei alatt lesz válogatott labdarúgó Pásztor József és Kerekes Attila. (Egyébként mindkét labdarúgó Mészöly első kapitánysága alatt játssza utolsó címeres mezbeli mérkőzését is.)

osztalynaplo_meszoly_kalman_edzo_bekescsaba_1976.jpgA Békéscsaba edzőjeként

Innen vezet az útja a magyar labdarúgó válogatott kispadjára. A Kapitány 3 különböző korszakban vezérli a válogatottat. Első alkalommal csoportelsőként viszi a fiúkat az 1982-es spanyolországi világbajnokságra. 


Részlet a nagy vihart kavart Mészöly Kálmán a Kapitány című dokumentumfilmből

A VB-t követő EB selejtezőkön nem tudja a csapata már megismételni az elvárt sikert, így 1983-ban lemond a kapitányi posztról.

osztalynaplo_meszoly_kalman_szovetsegi_kapitany_1983.jpgAz utolsó csapatkép 1983 áprilisában

Másik két regnálását már nem övezi semmilyen siker, két selejtezősorozat, egyik az 1992-es, másik az 1996-os EB részvételért - eredménytelenül.

A kapitánykodások közt szövetségi kapitány lesz Törökországban, majd edzősködik több külföldi csapatnál is, így a Fenerbahce-nál és az Izmirnél is.

osztalynaplo_meszoly_kalman_edzo_fener.jpgA Fener edzőjeként

Később a szaúd-arábiai Al-Ittihadnál és a ciprusi AEL Limassolnál is kispadot kap. Apróbb megszakításokkal még kétszer irányíthatja a Vasast is.

Hazai klubedzői pályafutásának szerves része, hogy a nyolcvanas évek végének nagy bundabotrányába belekeveredik ő is a Zalaegerszeg szakmai vezetőjeként egy ETO-ZTE 1:3-as mérkőzés kapcsán, ahol az eljárás lefolytatása után egy évre eltíltják a kispadtól és pénzbüntetésre itélik.

Edzői pályafutásának befejezése után közéleti szerepeket vállal. Többek közt szerepet vállal az MLSZ-ben, a Magyar Hivatásos Labdarúgó Ligában, illetve a 2012-es EB magyarországi megrendezése érdekében felállított hivatalos bizottságban.

Az utóbbi időben már csak a bulvármédia foglalkozott vele műfüves kispályák avatása és különféle kétes értékűre sikerült fellépések és megnyilvánulások miatt, a legkülönbözőbb viccportálok, mémgyárosok és szurkolói fórumok legnagyobb örömére.

osztalynaplo_meszoly_kalman_kalman_bacsi.jpgA nemzet Kálmán Bácsija

És egy kis bónusz azoknak, akiknek tényleg nagyon sok idejük van: az 1966-os VB magyar-brazil összecsapása teljes egészében. Akinek nincs türelme végignézni, az tekerhet egyből 1:25:30 környékére, amikor a súlyos vállsérüléssel előzőleg kidőlő Mészöly visszajön a pályára az angol kommentátor őszinte megdöbbenésére. Pedig, ha valahol, akkor Angliában voltak akkoriban kemény fodbalisták.

2022. november 2-án kritikus állapotban vitték a János Kórházba, ahol később a koronavírust is elkapta. Állapotáról később biztató hírek érkeztek, erőre kapott, de szervezete november 21-én feladta a harcot.

Isten nyugosztaljon, Legenda!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr965411836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miller draft 2013.07.17. 22:23:23

Köszi, jó lett. Mondjuk én ma is kedvelem az öreget, bár ezt a többieknek félve vallom be. amúgy a válogatott névsor valami döbbenet. valami eszméletlenül ütős névsornak tűnik, rögtön előről Bene, Kocsis, Zámbó, Fazekas, Dunai.....ez egy bohém zseni, egy gólgyáros, az állandóság, az intelligens játék, meg Tű, aki mindent tud ezekből. aztán a végén egy egyszerű aranylabdás, meg a védelem. Nekem a kapus tűnik a leggyengébb láncszemnek.

21 ezer Ft 2013.07.19. 13:55:09

Bevallom, a Kálmán bácsit kitüntették topik közelebb hozta a vén csibészt. Isten éltesse!
süti beállítások módosítása