Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

A peches peruiak és a b**i bírók

2013.09.09. 12:45 Rich.mond

Úgy tűnik, megint lemaradtunk egy világbajnokságról. 1986 óta egyszerűen nem megy! Mielőtt azt hinnénk, hogy egyedül vagyunk bénák a nagyvilágban, szeretném felhívni a figyelmet Perura, amely 1982 után megint a tévéből fogja figyelni a brazíliai történéseket. A Rojayblanca hazai pályán szenvedett 2-1-es vereséget Uruguaytól, így már csak matematikai esélye van a pótselejtezőt jelentő ötödik hely megszerzésére. No de hogyan viselte a vereséget a dél-amerikai viszonylatban feltűnően nyugodt, demagógiára is kevésbé vevő perui nemzet? Maradjunk annyiban, hogy végre előttem is megmutatták, hogy milyen az, amikor lángra lobban a latin vér. Semmi lélegeztetőgép, semmi pályabeszántás, semmi "zavarjuk el a külföldieket és kezdjünk fiatalítani!" közhely. Mindenért a játékvezető a hibás! Megszólal a női röplabda csapat kapitánya, a perui labdarúgó-szövetség (FPF) elnöke, Lima érseke és a Perui Kisember. Már a Todo Sport (kb.: Minden, ami sport) címoldala is beszédes: "Bíró, a k***a anyád!" És ez még semmi! Olvassanak tovább!

A meccs előtt

Az előzményekről röviden: amennyiben Peru győz, akkor utoléri Forlanékat és a keddi, Venezuela elleni rangadó gyakorlatilag bebiztosíthatja az inkák ötödik helyét. Egész augusztusban az Uruguay elleni meccs dől még a vízcsapból is. Gyakorlatilag minden harmadik reklám valamilyen módon a meccsel van összefüggésben. Nyilvánvalóan óriásplakátokon is hirdetik, hogy szeptember hatodikán együtt lesz az egész perui nemzet és mutassuk meg a világnak! Ezt nem nehéz kérni tőlük, mert nagyjából minden házon, épületen ott leng a perui nemzeti lobogó. Mint korábban írtuk, belépőhöz lehetetlen jutni. Sajnos nekem sem sikerült. Egyébként a legolcsóbb tikett is 16000 forint körül mozgott, és erre jön rá ugye az üzérek "jutaléka". A meccs napján az iskolai egyenruhába öltözött iskoláslányok nyakába szurkolói sálat akaszt az anyjuk. Az autók felén piros-fehér-piros zászló leng. Az egyik forgalmas kereszteződésben a többnyire csokit, szendvicset és rágót árusító öreg indián ezúttal sálakat kínál az autósoknak. Egy piros lámpányi idő alatt kettőt ad el. Az irodámban a dolgozók fele magával hozza a perui válogatott nagyon is tetszetős mezét. Fiúk-lányok vegyesen. A kezdő sípszó előtt másfél órával hosszú sorok kígyóznak a benzinkutaknál sörért és rágcsáért (ott a benzinkúton sok minden olcsóbb) és egy óra múlva kiürülnek az utcák. De tényleg.

A meccsen és a lefújás pillanatában

A meccsről röviden: Pizarro minden kihagy az első harminc percben, amit ki lehet hagyni. Három elpuskázott ziccer után a negyvenedik percben megpecsételődik Peru sorsa. Az argentin játékvezető szerintem jogosan (hiába játszik rá Suarez)  tizenegyest ítél Uruguay javára, majd pár perccel később egy dulakodást követően némileg túlzóan piros lapot mutat fel a perui Yotúnnak. A csúszós pályán a felfokozott hangulatban egyébként sem volt könnyű dolga a síposnak a rengeteg fetrengés, ütközés és apró szabálytalanság miatt. Cavani többet használta a könyökét, mint a Van Damme klasszikus hallhatatlan Tong Poja, bár az egyetlen kényszerű csere a mérkőzésen Forlané volt még az első félidő közepén. Íme az összefoglaló. 0:50-től a kiállításhoz vezető dulakodás.

És így áll a táblázat. Peru 13 meccsből mindössze négyet tudott megnyerni. Ilyenkor Peruban akár gondolkozhatnának kapitánycserén, a honi labdarúgás reformján, vagy a fiatalításon. De nem, ennél sokkal összetettebb problémára mutat rá csaknem a teljes perui társadalom. Ideje jobban a játékvezetők körmére nézni! De előbb lássuk az azonnali reakciókat:

Lefújás után: szurkolók a pályán

Csalódott hazai szurkolók búcsúznak a játékvezetői hármastól

És akkor jöjjenek a visszhangok!

A perui szövetség azonnal tiltakozott a minősíthetetlen játékvezetés ellen. Első lépésként Manuel Burga, az FPF elnöke visszaléptette minden játékvezetőjét a CONMEBOL által rendezett mérkőzésektől, hogy így tiltakozzon az argentin Patricio Hernán Loustau ténykedése ellen. Tehát se Libertadores-kupán, se a Copa Sudamericanan nem lesznek perui játékvezetők. De valószínűleg a Copa Américán sem. "A perui játékvezetők semmi ilyesmihez nem akarják adni a nevüket!" - szögezte le határozottan. Bár a tizenegyest csak "kétségesnek" vélte, de szerinte Yotún jogtalan kiállítása alapvetően fordította meg annak a mérkőzésnek a képét, amin addig Peru dominált. Ezen felül a FIFA számára is levelet fogalmazott meg, hogy "nézzenek szét, mik történnek Dél-Amerikában!"

 Az Isten verje meg a bírót!

Természetesen ilyet még Lima érseke, a nem mellékesen bíboros Juan Luis Cipriani sem mondhatott - és nem is mondott. De azért megvan a véleménye a történtekről.

" Soha, ismétlem soha nem tudtam elfogadni egy argentin bírót. Amikor láttam, hogyan bántja a játékosaimat, ugyanúgy felugrottam a helyemről, mint azok, akik körbevették azt a szégyentelent!" - mérgelődik őexelenciája, aki nem mellékesen nem is rosszul kosárlabdázott anno.

" Persze úgy is mondhatjuk, hogy Uruguay jött, megbüntetett és megvert minket, de mindennek tetejébe még kaptunk egy szerencsétlen bírót is!" - zárta gondolatait.

Finom és nőies

 
Peruban a második elgnépszerűbb sport a női röplabda. A nyolcvanas években voltak a csúcson, amikor egy VB-bronzot egy olimpiai ezüst követett Szöulban. A bajnokság kb. hasonló érdeklődésre tart számot, mint nálunk a női kézilabdázók pontvadászata, de a válogatottat talán még nagyobb rajongás övezi. A Las Matadorcitas-nak is nevezett csapat tagjai igazi hírességek, számtalan showműsor vendégei. Sőt, külön valóságshow-t is kaptak. Talán az alábbi kép sejteti, hogy miért.
Perui női válogatott röplabdázók
Nyilvánvaló, hogy aki össze tud fogni ennyi nőt, annak erős személyiségnek kell lennie. A csapat edzője, Natalia Málaga, vagy Peruban közismertebb nevén "Doña Bárbara" tökéletesen alkalmas erre a feladatra - bár most a juniorokat trenírozza. Amikor a vereség okáról kérdezték, egy pillanatig sem kertelt: "Mert ez a bíró egy katasztrófa volt, a jó kurva anyját..."
Majd egy hazánkban nem is szokatlan tanáccsal látta el a labdarúgók szövetségi kapitányát, Sergio Markariant: "Többet kell dolgozni!" Egyébként "kissé" eltérő karakterek az öreg szövetségi kapitánnyal, akinek habitusa nagyjából Garami Józsefét idézi. Máris mémsztár lett a szókimondó ex-röpis szövetségi-kapitánynőből , aki már két világbajnokságra is kijuttatta csapatát. A focistáknak ugyebár ez 32 éve csak álom.
Adjátok nekem a labdarúgó válogatottat és kijuttatom őket - ba***a meg!
- Azt hiszem, megkérem Nataliát, hogy legyen a technikai igazgatóm...
- Te töketlen f*sz, te leszel az én labdaszedőm!
A Kisember is megmondja!
Kommentár nélkül következzen egy kis perui mémgyűjtemény. Bizony, az átlagpolgár is megbántva érzi magát.
Ön vezette a Peru-Uruguay meccset? Megkeresem, megtalálom és megölöm!
 
Talán majd a 3050-es Intergalaktikus játékokra Peru is kijut
Ezt gondolom nem kell fordítani

 

Címkék: Peru


6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr865501412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maracanazo · http://mindenuruguay.blog.hu/ 2013.09.10. 04:38:40

Hali,

Király poszt lett, és egyben üdv Montevideóból is. Nem csodálom, hogy nem jutottál jegyhez... Láttam egy riportot arról, hogy Chiclayóban 3-4 fazon elvitte az összes, több száz jegyet a nyitás utáni percekben. Agyrém... A sajtó meg. A perui válogatott sokkal jobb sajtót érdemelne. Minden jót!

Tamás(Ottawa) 2013.09.10. 07:28:39

@maracanazo: ...és üdv Ottawából is! :-)
Valahogy jó lenne megtartani/felvenni a kapcsolatot, mert soha sem lehet tudni... :-)

A firka tényleg jó lett, de/és ismervén a kontinenst, ott jó bíró soha sincs a megvert ellenfél szemében. És örüljön, hogy életben marad. Ennek ellenére tömérdek mazochista fütyörészik vasárnap, vasárnap után... érthetetlen...

maracanazo · http://mindenuruguay.blog.hu/ 2013.09.10. 17:18:06

@Tamás(Ottawa): Üdv Ottawa! Annyival egészíteném csak ki, amit írtál, hogy itt jó bíró soha nincs (még a győztes szemében sem). :D Szerintem a kontinens legrosszabb bírói a paraguayiak, őket pedig az uruguayiak követik (minden hétvégén megcsodálhatom a tevékenységüket). Van az uruguayi blognak fbook oldala (www.facebook.com/pages/Mindenuruguay/209829335815799), de van email-címem is (ghiggia50@gmail.com). Persze, vegyük fel a kapcsolatot. Üdv.

Rich.mond 2013.09.12. 06:16:57

@maracanazo: Hello!:)
A jegy egyébként ismerősön keresztül lett volna, akinek rokona dolgozik a jegyelosztásnál... hát így megy itt a jegymutyi :) De most sajnos mások ügyesebbek voltak.
Amúgy tanusíthatom, hogy szerencsétlen peruiak rettenetesen rá voltak pörögve erre a meccsre és alapvetően békés népek a történtek elelnére is - pl. a Venezuela elleni meccset teljesen reálisan tudták értékelni. Hát itt most kihagyott a józan ész.

Zigi 2013.09.15. 12:58:46

"Soha, ismétlem soha nem tudtam elfogadni egy argentin bírót. Amikor láttam, hogyan bántja a játékosaimat, ugyanúgy felugrottam a helyemről, mint azok, akik körbevették azt a szégyentelent!" - mérgelődik őexellenciája, aki nem mellékesen nem is rosszul kosárlabdázott anno.
Akkor jól kicsesztek szegénnyel, amikor az év elején argentin főnököt ültettek a nyakára.:))

Rich.mond 2013.09.15. 18:23:01

@Zigi: Hát, amíg a jó Francisco nem fúj a sípba, addig csak nem támadnak eretnek gondoaltai :)
süti beállítások módosítása