Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Osztálynapló – P. Nagy László

2013.11.13. 08:40 maribor_

1955. november 13-án született P. Nagy László, a Tatabánya egykori csatára.

osztalynaplo_p_nagy_laszlo_alairas.jpg

Pöci, a Nagy Pöccintő, ahogy mindenki hívta őt Tatabányán, utólag illesztette születési neve mellé a P betűt. A születési helyéből eredeztethető, Prügy községében, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében látta meg a napvilágot. A felvett előtag oka, hogy Tatabányán akkoriban játszott egy másik Nagy is, akit Istvánnak hívtak és Paróka volt a beceneve. Nos, P. Nagy elsősorban tőle akarta megkülönböztetni magát. A Pöci név is, talán, onnan eredhet, egyszer a legendás dr. Lakat Károly mondta róla, a csapatban neki van a legnehezebb taktikai feladata, mert szabadrúgásnál csak le kell a labdát pöccintenie Csapónak...

A megyei I. osztályú Tokaji Vörös Meteorban kezdte pályafutását. Onnan került másfél évre Rakamazra, az NB III-as csapathoz.

Rakamaz akkoriban vonult be a magyar labdarúgás történelmébe.
Az év nagy felfedezettje kétségkívül a rakamazi születésű tatabányai játékos, Halász István (A Baróti-bébi) volt.

Kevesen tudják, hogy a felfedezett, egyben felfedező is. Halász Pista, amikor csak tehette, Tatabányáról hazautazott szülőfalujába. Természetesen ilyen alkalmakkor megnézte régi egyesületét is. A Rakamazi Spartacus csatársorában felfigyelt egy játékosra.

- A rakamazi csapatban szerepel Nagy László, akit el tudnék képzelni a mi csatársorunkban is - mondta a tatabányai vezetőknek.

Nosza, a bányászcsapat megfigyelői utaztak Rakamazra. Hamar megállapították, hogy Halász Pista nem tévedett. A csatár, akire felhívta a figyelmet gyorsaságával, robbanékonyságával, góllövőkészségével sakk-mattá tette az NB III-as védelmeket.

A fürge rakamazi labdarúgó jó híre hamar elterjedt. Jöttek az NB I-ből a diósgyőriek és a békéscsabaiak is. hogy megszerezzék maguknak a játékost. Halász hívó szava döntött. Nagy László a Tatabányai Bányászt választotta.

Húsz évesen a Rakamazi Spartacusból került Tatabányára. Hamar játéklehetőséget kapott, Jakab megsérült, a helyére került be. A Dunaújváros ellen a Felszabadulási Kupa keretében mutatkozhatott be a csapatban. Jobbszélsőt játszott, két gólt rúgott, három gól pedig a beadásából született. Soha jobb bemutatkozást!

osztalynaplo_p_nagy_laszlo_tatabanya_elso_meccs_1976.jpgEz pedig az első NB I-es mérkőzése volt, 1977 márciusában az Újpesti Dózsa ellen mutatkozott be. A 4:3-ra elveszített találkozón pedig rögtön meg is szerezte első élvonalbeli gólját is (forrás: Regős László: Tatabányai futballtörténelem)

Monostori Tivadar, az edzője minden mérkőzésen azzal küldte a pályára, hogy sokat fusson, erőszakosan, gólratörően játsszon. Minden estere az akaratára, lelkesedésére nem lehetett panasz…

osztalynaplo_p_nagy_laszlo_tatabanya_1977.jpgElső tatabányai idényében

Tizennégy szezont töltött el csapatában, Magyarországon máshol nem játszott.

osztalynaplo_p_nagy_laszlo_tatabanya_1978.jpg1978-ban a Képes Sport teremtorna győztes csapatban, az alsó sorban balról a negyedik

1976 és 1990 között 357 bajnoki mérkőzésen 51 gólt szerzett.

osztalynaplo_p_nagy_laszlo_tatabanya_1980.jpgEgyik legemlékezetesebb meccsén ünneplik a társak, 1980-ban hármat rúgott a Dózsának

A bányász csapat legsikeresebb korszaka fűződik nevéhez.

osztalynaplo_p_nagy_laszlo_tatabanya_1981.jpgA Real-verő csapatban az alsó sorban balról a második Szabó György és Sándor Tubi gyúró között

Két-két bajnoki ezüst-, és bronzérem fűződött a nevéhez, továbbá egy kupaezüst.

osztalynaplo_p_nagy_laszlo_tatabanya_1979.jpgAz első ezüstérmes szezonjában az újpesti Tóth Andrással csatázik

9 utánpótlás-válogatott mérkőzésen 5 gólt rúgott.

osztalynaplo_p_nagy_laszlo_utanpotlas_valogatott.jpgAz utánpótlás válogatottban, alul, Szántó Gábor és Gyimesi László között

Játékos-pályafutásának befejeztével a Tatabánya pályaedzője volt kilenc éven keresztül, majd két évig vezetőedzője. Egy rövid bicskei kitérő után 2015-től ismét a bányászok vezetőedzője volt két évig. Utána az utánpótlásban dolgozott, 2017 és 2019 között ismét a felnőttek szakmai munkáját irányított. Azóta is utánpótlás edzőként dolgozik Tatabányán.

osztalynaplo_p_nagy_laszlo_2019.jpgPöci 2019-ben a Tatabánya kispadján

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr635600506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása