Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

NB3 Nyugati-csoport: Nem csak a csákváriaké a világ?

2013.11.15. 19:16 Rich.mond

Méltatlanul keveset foglalkoztunk az utóbbi időben a szívügyünknek tekintett harmadik vonallal. Pedig miután megfelezték a mezőnyt, tényleg izgalmasabb lett az NB3-as pontvadászat. Hallgatásunk egyik oka lehetne, hogy az előző szezonban a legritkábban sikerült eltalálnunk a leendő bajnokot, illetve jó pár esetben mellényúltunk a bennmaradók-kiesők mezőnyének megtippelésénél. Erről majd később. Bár nem vagyunk profik, okultunk a múlt hibáiból és kizárólag előre szeretnénk tekinteni – magyarán „dolgozunk és blogolunk tovább!” Jóslásra nem csak az előbbiek miatt nem fogunk vetemedni, hanem mert jelen állás szerint megtippelhetetlen a végső sorrend, továbbá tavaly is láttunk meglepő formahanyatlást – vagy épp ellenkezőleg: csapatok megtáltosodását. Azért annyi önkontrollunk már nincs, hogy máris ne tudnánk levonni néhány sommás következtetést.

Látogassunk el először napnyugatra, az NB3 Nyugati csoportjába! Nagy utazás lesz, mert Tököltől – Szombathelyig, Mosonmagyaróvártól – Nagyatádig húzódó roppant területen találhatóak meg a mezőny csapatai. Körbeverések, szervezett szurkolótáborok, szurkolói összecsapások, hihetetlen veretlenségi sorozatok és a Sport 1-en nap, mint nap látható szaktekintély. Ugye, hogy ilyen nincs Nyugaton? Kizárólag az NB3 Nyugati csoportjában! Maradjanak velünk!

Tradíció, küzdelem, hangulat. Ez az NB3 Nyugati-csoportja

Felkészülni, vigyázz...

Először is tekintsük végig a rajthoz álló versenyzőkön! Ugyebár a tavalyi átszervezések eléggé mély nyomot hagytak a mezőny kialakításában. Elsősorban a Bakony, Duna és Dráva csoport tavalyi élmezőnye képviselteti magát. A Bakonyból hat együttes került nyugatra – tavalyi helyezési sorrendben: Dorog, Andráshida, Mosonmagyaróvár, Balatonfüred, Újbuda FC és a Körmend. A Dráva-csoportból már foghíjasabb a mezőny, mivel a Dunaújváros sikerrel vette az NB2-es osztályozót, így maradt a Nagyatád – Szekszárd, Bölcske és Komló más csoportba került. A Duna csoportból a Budaörs, Diósd és a remekül hajrázó Csepel lett nyugati. Az Alföldről még bebocsájtatást nyert a Tököli VSK. Ez eddig 11 csapat. Az NB2 létszámcsökkentésének pedig a Csákvár, a BKV Előre, a Haladás II, a Győri ETO II és a Veszprém esett áldozatául. Volt megyei elsőosztályú együtteseket hiába is keresnénk, mert elvéreztek az osztályozókon, illetve a Mosonmagyaróvárt nagy meglepetésre kiejtő Majos nem vállalta az indulást a magasabb osztályban. Rajtuk kívül az Újbuda izzadt meg a Zalaszentgrót, illetve a Tököl a Kemecse ellen. 

Elviekben tehát valamennyi csapat az előző bajnokság harmadik vonalának legjobb hat csapatának egyike volt, illetve a kétcsoportos másodosztály alsó felében végzett. Bár nem vegytisztán válik el a mezőny, azért 13 forduló után szembetűnő, hogy a volt NB II-es alakulatok uralják a táblázat első felét – ez alól a Veszprém jelenti a kivételt. Az egykori Bakony csoport prominensei viszont nem állnak túl jól – itt a még mindig cuki stadionnal rendelkező Andráshida jelenti a kivételt, csak pozitív irányban.

Azt muszáj megjegyeznünk, hogy a jól áll-nem áll jól kérdéskör voltaképpen értelmetlen, mert az első helyen álló Csákvár és a 13. pozícióban szerénykedő Balatonfüred között mindössze tíz pont a differencia. Pár forduló alatt nagyokat lehet liftezni a tabellán fel, vagy le. Remek példa erre a Csákvár csapata, amely hat forduló után mindössze kilencedik volt a tabellán – amelyet akkor a veretlen BKV Előre vezetett. Most a csákváriak vezetik a mezőnyt, a közlekedésiek pedig visszacsúsztak a hatodik helyre.

Tavalyhoz képest érdekes –és üdvözlendő- szabályváltoztatás, hogy minden csapat két, 1992. január elseje után született labdarúgót teljes játékidő alatt köteles a pályán tartani.

De további szócséplés helyett lássuk magukat a csapatokat!

Ni csak, a Csákvár!

Arról az előbb esett már szó, hogy Bognár György csapata nem igazán kapta el a rajtot, mivel simán kikaptak a nyitófordulóban Dorogon, majd két győzelmet követően a Haladás II küldte őket haza 3-0-al, amit két döntetlen követett. Ez meglehetősen szerény kezdet volt egy olyan együttestől, amely csak két ponttal maradt le arról, hogy az NB II-ért osztályozzon. De hogyan lett egyáltalán másodosztályú együttes egy 5200 lelkes községben? – illetve idén júliustól kisvárosban.

Nyilván erős gazdasági háttérrel. Ebből az  együttes honlapján nem is csinálnak titkot, a támogatók között a névadó Aqvital ásványvíz mellett ott találjuk még a CBA-t, Groupamát és a Carlsberget. Ezek mellett a csákvári érdekeltségű fafeldolgozó, a Fakupac támogatja a labdarúgókat. Társasági adókedvezményből 87.7 millió forint folyt be. 

1994-ben még Csákvár-Szentendre néven szerepeltek az NBIII-ban, de 1999-től rossz idők köszöntöttek a helyi sportbarátokra. Három szezon megyei harmadosztály után a 2008-as esztendő is csak egy szinttel feljebb találta a Csákvári TK-t. Aztán jött a támogató és a fordulat! 2009-től már jelenlegi nevén szerepelt a nagyközség csapata, amely sorra nyerte a bajnokságokat és voltaképpen könnyedén lett az NB II Nyugati csoportjának a tagja és amradt volna ott bent. A stadion voltaképpen pont megfelelő mind a csapatnak, mind a településnek. Évről-évre szépül, idén várhatóan a világítást is átadják. Érdekesség, hogy a pálya gyepszőnyegét az elbontott felcsúti centerpályáról hozták át.

De nem csak a gyepet cserélték ki, hanem a csapatot is. A tavalyi utolsó fordulóbéli, BKV Előre ellen lejátszott mérkőzés kezdőjéből mindössze három személy maradt az őszi 13. fordulóban Veszprém ellen pályára küldött csákvári csapatban – Hajdú Sándor, Racskó Roland és Imrik László.

Körülbelül 300 néző látogat ki a Csákvári TK meccseire

Racskó például 1989-ben született és pécsi nevelés. Végigjátszotta az NB3-ban gyakorlatilag a teljes 2010-2011-es szezont, majd két szezon alatt 50 NB2-es találkozót (plusz pár Liga-kupa és Magyar-kup meccset). Ebből ha jól szűrtük le, 24-et a Paks II csapatában. Egyszóval egy stabil NB2-es játékos. A most 28 éves Imrik az ETO-DAC-Felcsút-Pápa-Vasas útvonalon jutott el Csákvárig. Kettejükben amúgy közös pont, hogy az MLSz-statisztika szerint 2009 óta egyikük sem kapott piros lapot. Hajdú Sándor MTK-nevelés és van 25 NB1-es meccse is, de javarészt ő is a második vonalban edződött (64 meccsen). Alapvetően minden labdarúgóról elmondható, hogy első osztályú csapatnál nevelkedett (MTK, Vác, Újpest, Videoton, FTC), de  van saját nevelésű játékos is, a nemrég mély vízbe dobott Mihály Dávid. Varga Zoltán pedig Mátraderecskéről igazolt Csákvárra – ott 12 bajnokin 14 gólt lőtt, három megyei MK-selejtezőn pedig hetet. A csoport többi keretét ennyire nem akarjuk kielemezni, csupán a Csákvár esetén sejtetni, hogy Bognár Györgynek az NB3-hoz jó keret áll rendelkezésére, de nem volt egyszerű csapattá gyúrni őket és hiányoznak az errefelé rendre felbukkanó volt NB1-es rókák is – Budaörsön például megtaláljuk Bárányos Zsoltot, Tüske Rolandot, Jovánczai Zoltánt. Itt érdemes megjegyezni, hogy Jovánczainak és Lászka Balázsnak van futsal NB1-es meccse is.

Ki játszik vissza?

A különböző szurkolói fórumokat vizslatva kijelenthető, hogy az NB1-es fiókcsapatokat általános ellenszenv lengi körül. Sokan nehezen tudják megemészteni, hogy ellenük a győri és szombathelyi „tarcsi” mellé lejátszók is labdába rúghatnak. A Győri ETO II. például csak most engedte át az első helyet a Csákvárnak, miután a táblázat alsó harmadában szerénykedő Dorog 5-1-re verte el őket. Visszajátszók nélkül. Ellenben a Dorognak a Hali II-vel már csak azért jobban meggyűlt a baja, mert Ugrai és Szakály is pályára lépett ellenük. A Győrre visszatérve: míg Dorogra tényleg csak a fiatalok utaztak el, egy fordulóval korábban Lázokkal és Stanisic-el verték a Tökölt. De játszott már az NB3-ban Pilibaitis, Nicorec, Burgos, Dordevic, Martinez is. Ez a szombathelyiekre nem annyira jellemző – a dorogiak éppen ezért még jobban morcosak, hiszen a vasiak a jelek szerint csak nekik tartogattak hasonló meglepetést. A többiek pedig azért, mert a Győr a Dorognak adott hendikeppet azzal, hogy a bányászváros dolgát megkönnyítették.

Néha az NB3-ban is ölelkeznek (NB1.hu) 

Piros-kék Csepel, zúgjon a hangod!

Jelenleg harmadik helyen áll a Sportbusz-Csepel FC. Ők a tavalyi bajnokság 16. Fordulójában a Duna-csoport 10. pozíciójában tanyáztak, a biztosan osztályozót érő hatodik helytől hét pont távolságra. Jósgömbünkbe néztünk és arra bíztattuk őket, hogy készüljenek a BLSZ 1 küzdelmeire a reménykedés helyett. Ki gondolta volna akkor, hogy a sereghajtó Budafoktól elszenvedett hazai vereség után 13 veretlen mérkőzés következik? Így végül hat pontot vertek a hetedik Sárisáp-TASK-ra. Osztályozót még így sem játszhattak, de a visszalépések miatt végül elfogadták a jelentkezésüket. Az új harmadik vonalban ugyanott folytatták, ahol a régiben abbahagyták. 12 forduló alatt hat győzelem mellett hat döntetlent játszottak, így 25 fordulósra nyújtották veretlenségi sorozatukat. Ám a 13. fordulóban Mosonmagyaróváron 2-1-es vereséget szenvedtek, így véget ért a szigetországiak nagy menetelése. Csepellel kapcsolatosan azonban nem csak ez az egyetlen érdekesség. A körülmények és az anyagi háttér valami egészen riasztó képet mutat. Másrészről példaértékű a csepeli sportbarátok áldozatvállalása. Lássuk a részleteket!

A „klasszikus” Csepel SC (Csepel-Kordax, Csepel-Auto Trader) 2002-ben elhagyta a kerületet és Tatabányára költözött. Azt megelőzően már hosszasan agonizált a kilencvenes években még Ács, Tyukodi, Medgyes, Jakab, Vancsa, Baranyi, Petrók, stb. Nevével fémjelzett, stabil NB1-es középcsapatként számon tartott, mellesleg négyszeres magyar bajnok egyesület. Például 2000-ben már a húsz csapatos másodosztály utolsó helyét sikerült megcsípni, de az Auto Trader akkor Óbudáról költözött a XXI. Kerületbe, hogy a csepeli focit megmentve, majd magára hagyva később a Vértesaljára költözzön tovább. 2002 és 2006 között nem volt csepeli labdarúgás. 2006-ban indult újra Lánk SK-Csepel néven a csapat a BLSZ I-ben, és 2007-től máig az NB3-ban szerepelnek.

Az mindenesetre biztos, hogy Takács Krisztián nélkül nem lenne ma foci a Béke téren, mivel a legnagyobb része neki volt a csepeli foci újjáélesztésében. 

A névadó szponzor (Sportbusz) egy táti székhelyű buszos vállalkozás. Minimális pénzösszeg mellett azzal segít, hogy ingyen fuvarozza a csepelieket hosszabb utakra. Rövidtávon a játékosok saját autóikkal kelnek útra, illetve a vezetőség elviszi azt, aki lemarad. Több szurkoló havonta több ezer forintot fizet azért, hogy legjobb játékosaik maradjanak Csepelen (itt évi pár tízezer forintos „fizetésekről” beszélünk). A létesítményhelyzet szörnyű. Az ország legeredményesebb férfi röplabda egyesülete, a Csepel SC már megszűnt, mert az öltözőkben már régóta nem volt meleg víz, a radiátorok pedig semmi melegséget nem adtak télvíz idején. 

Eljön a csepeli kikelet vagy eltűnik az erdőben a Csepel?

A labdarúgók öltözőjében azóta van meleg víz és fűtés, hogy a tulajdonos vásárolt egy kazánt és felújíttatta a teljes víz- és fűtés hálózatot. A röpisekkel kapcsolatos írásban is megemlítették, valamint több csepelitől is visszahallottuk, hogy a jelenlegi kormányzat politikai ellentétek miatt meglehetősen mostohán bánik a szigetlakókkal, magyarán jelentős javulás nem várható a jövőben. Ha igaz az, hogy valóban évi 3 millió forint az éves költségvetés, akkor valóságos csoda, hogy egy ponttal megelőzik a Budaörsöt – a hírek szerint utóbbiak mellett még a kiesés elől menekülő Diósd gazdálkodik több tíz millió forintból.

Az égszinkék-meggypirosak keretéből ki kell emelnünk Teplán Jánost, aki 2007 óta van a csepelieknél. Ebben az osztályban az egyik legmagasabb a játékos-körforgás (lásd a Csákvárt), tehát nem mindennapi eset az övé.

A lelátón is zajlik az élet

Ezen felül a szurkolókról is szólnunk kell. Dorog és Körmend mellett Csepelen és Veszprémben van szervezett szurkolás – sajnos Mosonmagyaróváron pedig szünetel az ultraélet.

Sőt, nem is csupán táborok, hanem rivalizálások és szövetségek is léteznek Nyugaton. A dorogiak és a csepeliek jó viszonyt ápolnak egymással. A dorogiak és a körmendiek nem igazán. A tavalyi esetről már írtunk, de idén már Dorogon is nagy erőkkel kellett a rendőröknek kivonulniuk, hogy megakadályozzák az összecsapást a két tábor között.  Az előzmények alapján nagyon úgy tűnik, hogy a vasiak voltak az agresszorok és a rossz viszonyt kezdeményezők. A körmendiek viszont élvezik a szombathelyiek szimpátiáját (ugyebár van Hali II is a csoportban). A csepeliek a régi ellentétek dacára az érdiekkel is megtalálták a közös hangot, ellenben a régi barátság ellenére nem kedvelik az erzsébeti ESMTK híveit. Érd jelenleg megye 1-es csapat, a Liza pedig a Közép csoportban serénykedik a pontokért.

Dorog-Csepel két jóbarát

Akadémia Mosonmagyaróváron?

A többi csapatot tavasszal nagyjából-körülbelül bemutattuk így a hosszúra nyúlt bejegyzésben csak az idei eseményekre koncentrálnánk. Hogy mi áll a remekül rajtoló BKV Előre visszaesése mögött, azt nem tudhatjuk. De alapvetően már az is csoda, hogy maga a csapat létezik. Az utolsó hat fordulóban két döntetlen után négyszer is vereséget szenvedtek a kék-sárgák, bár a sorsolásuk sem volt túl kedvező, mivel sorra jött a tabella eleje. A feljutásuk szinte kizárt, de remélhetőleg az NB3-at anyagilag elbírják.

Nagyatád NB3-as indulására sem fogadtunk volna nagy összegben tavasszal, de dicsőséges tavaszi hadjáratuk meghozta a sikert és végül beértek a tabella harmadik helyére és most is kényelmesen ott vannak a középmezőnyben. Vukan Nikolics nevét feltétlenül ki kell emelnünk, aki 2009 óta áll a klub alkalmazásában. Tavaly 26 meccsen 23 gólt lőtt. Kaposvárról érkezett Dragan Zmukic, aki eddig tíz meccsen hármat termelt. Ha már Kaposvár: Petrók Viktor is Nagyatádon kötött ki kilenc Rákócziban lehúzott szezon után. A keret jó része így, vagy úgy megfordult már a somogyi megyeszékhelyen.

A Bakony csoport tavalyi bajnoka, a Dorog igazi talány. Ők voltak az egyetlenek, akik a megszerzett lehetőség ellenére sem indultak volna az NB2-ben (nem is kértek licencet). A tabella első két helyezettjét legyőzték, de a tabella aljával nem nagyon tudnak mit kezdeni. Az utolsó-előtti Diósd otthonában 4-0-ra kaptak ki – ami a szurkolóknál is kiverte a biztosítékot. A nagy rivális Körmend elleni 3-0 azért sok mindenre gyógyír. A cél az első nyolc között végezni. Immáron heti hat edzéssel készülnek az ellenfelekre és a közel kétszáz főt számláló utánpótlás számára bérlik a Tokodi üveggyár pályáját. A dorogiak hátteréről és felkészüléséről itt olvashatunk egy hosszabb cikket. 

dorogultras.gportal.hu 

A mosonmagyaróvári MTE-t tavaly már majdnem bajnoknak hirdettük (miután előtte a Balatonfüreddel tettük ugyanezt). Ugyan végig versenyben voltak az NB2-ért, de majdnem megye 1-lett belőle (lásd fent).

Jelenleg ez áll az egyesület honlapján:

Ambiciózus csapat, stabil NB III-as tagság, majd feljutás az NB II-be - ezek a biztos háttérrel rendelkező MTE 1904 Mosonmagyaróvár rövidtávú tervei. A vezetés Pro licences edző gondjaira bízta a határszéli együttest és várja azon sikerre éhes fiatalok jelentkezését, akik az NB I-be vagy akár külföldre vezető úton jó állomásnak tartanák a csapatot.

További cél még „hogy az MTE1904 a térség, a szigetközi és nyugati határhoz közeli régió meghatározó klubja legyen, mely a saját erős bázisából meríthet. A magyar-osztrák-szlovák hármashatár szomszédságában jövőbeli szándék egy kis nemzetközi akadémia működtetése is” – mondta Drescher Ottó elnök az mte1904.hu -nak. Jelenleg 10 pont a hátrány a tabellát vezető Csákvár mögött, így némileg csalódást keltő a lajta-partiak szereplése. Korábban rendre rácsodálkoztunk az óváriak egzotikus országokból igazolt labdarúgóira, de a Csepel nagy sorozatának véget vető MTE kezdője (de még a kispad is) kizárólag magyar játékosokból állt. Őszintén sajnáljuk, hogy az óvári Brigate Nord szünetelteti a tevékenységét – reméljük hamarosan visszatérnek a lelátókra!

Helyhiány miatt további részletesebb elemzésekbe nem megyünk bele, a későbbiekben az csapatismertetők helyett lesz időnk azokra is rátérni, akik most kimaradtak.

Véleményünk szerint a sereghajtó Körmend nem fogja tudni megőrizni NB3-as tagságát. A Csepregi Richárdot, vagy az újpesti Privigyei Ádámot is soraiban tudó Diósd ellenben igen. Mondom, okultunk a múlt hibáiból. 

1. AQVITAL-PUBLO CSÁKVÁR 13 8 2 3 28 15 13 26
2. GYŐRI ETO FC 13 7 3 3 25 22 3 24
3. SPORTBUSZ CSEPEL FC 13 6 6 1 23 9 14 24
4. BUDAÖRS 13 7 2 4 28 12 16 23
5. TARR SPRINT ANDRÁSHIDA SC 13 7 2 4 23 14 9 23
6. BKV ELŐRE 13 6 4 3 20 10 10 22
7. SZOMBATHELYI HALADÁS 13 5 5 3 19 13 6 20
8. NAGYATÁDI FC 13 5 4 4 12 14 -2 19
9. ÚJBUDA FC 13 6 0 7 24 27 -3 18
10. DOROGI FC 13 5 1 7 21 25 -4 16
11. FUTURA MOSONMAGYARÓVÁR 13 5 1 7 15 21 -6 16
12. VESZPRÉM FC 13 5 1 7 16 31 -15 16
13. BALATONFÜREDI FC 13 4 4 5 18 16 2 16
14. DIÓSDI TC-SELECT 13 3 4 6 15 19 -4 12 (-1 pont)
15. TÖKÖL VSK 13 3 2 8 10 22 -12 11
16. KÖRMENDI FC 13 1 1 11 12 39 -27 4

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr935635935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pedroqcu 2013.11.16. 14:32:52

Veszprémben nem szűnt meg az ultra élet, bár kétségkívül nincs túl jó színben.
Azért az összes hazain jelen voltunk, ha kis létszámban is.
Szombathelyen, Budaörsön és Csákváron is megjelentünk.
Ez például Csákváron készült:
scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/1452106_597500470320891_348456109_n.jpg

Különben grat a cikkért!

Rich.mond 2013.11.16. 16:31:23

@Pedroqcu: Hello! Akkor rossz infót kaptunk. Egyébként ha már szó esett róla: ti kivel vagytok jobb, ill rosszabb viszonbyan?

Rich.mond 2013.11.16. 16:33:20

Javítottam! Köszönjük a gratulációt!
süti beállítások módosítása