Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Azok a régi nagy bunyók: MTK-Torino (1970)

2013.11.26. 20:40 A szerethető dózsás

a_42.jpgAz olasz gyúró szódásüveggel frissíti a magyarokat.

Találják ki, ez melyik Rejtő-könyvből való:

Lombardo adta meg a jelt: a fütty utáni pillanatban ököllel leütötte a mellette álló Kunsztot, Castellini kapus pedig ámokfutóként rohanta le Koritárt. Hajdú szállt vele szembe, de ahogy emelte a kezét az olasz gyúró hátulról egy szódásüveggel fejbe vágta. 

December van, és már nem sok magyar csapat érdekelt a nemzetközi kupákban. A Dózsát a Crvena Zvezda, a Honvédot a Manchester City, a Vasast a Salzburg, az FTC-t a Liverpool verte ki. Egyedül a Pécsi Dózsa vitézkedik, kiverték Newcastle United-et és a Juventus ellen mutathatják meg mit tudnak. A másik, még harcban álló csapat az MTK, ellenfelük a Torino.

Néhány szó az 1970-es Torinóról.

Ebben az évben a Juventus ellen volt a nézőcsúcs (minő meglepetés) 44491 fizető nézővel (nálunk ilyen pontosan még ma sem tudják megmondani a nézőszámot). A meccset a Torino nyerte 2:1-re a Juve gólját Fabio Capello lőtte. A legkevesebb néző pedig az MTK meccsre volt kíváncsi: 5664-en mentek ki (ez 6.725.000 lira bevételt jelentett). Ebben az idényben a Torino kupagyőztes is volt, tehát nem számíthatott könnyű ellenfélre az MTK.

A Torinóról minden totózó tudta, hogy otthon bárki ellen jók legalább egy döntetlenre, idegenben pedig döntetlennél jobbra nem számíthatnak tőlük. Ebben az idényben 14 döntetlent játszottak a Seria A-ban, ezekből 9 volt 1:1-es meccs. Így volt ez az MTK ellen is, Torinóban 1:1 lett a végeredmény. Kérdés volt, hogy az első meccsen a Torino a sűrű olasz meccsprogram miatt a legerősebb csapatával állt-e fel, de azt, hogy a visszavágót nagyon komolyan vették az olaszok,  gondolom már sejtik... 

176px-Marino_Lombardo.JPG i.jpg

Marino Lombardo egykor és ma

 

Az előjelek békés, sportszerű csatára utaltak, a két csapat együtt vacsorázott:

a_43.jpg

b_17.jpg

A csapatok így álltak fel:

MTK: Hajdú József, Török József, Dunai Lajos, Csetényi Csaba, Oláh József (91' Kiss Tibor),
Strasszer László, Koritár Lajos, Sárközi István (46' Oborzil Sándor), Becsei József,
Szuromi Antal, Kunszt Jenő. Edző: Palicskó Tibor

AC TorinoCastellini Luciano, Lombardo Marino, Fossati Natalino, Puia Giorgio, Cereser Angelo, Ferrini Giorgio,
Rampanti Rosario (91' Zaccarelli Renato), Maddé Sergio, Petrini Carlo (60' Bozzi Stanislao),
Sala Claudio, Bui Gianni. Edző: Cadè Giancarlo

Az első félidőben már elég feszült volt a helyzet, a magyarok közül különösen Oláh és Strasszer játszott durván. Az igazi izgalom a második félidőben kezdődött Puia góljával, amit Becsei egyenlített ki. Ekkor már látszott, hogy a sok durvaságot a cseh játékvezető Bogumil Kopcio nem tudja kezelni, erélytelensége miatt a játékosok pankrációba kezdtek és főleg az olaszok többször meg is ütötték a magyarokat. Csattantak a pofonok és rendszeresen leköpték egymást a küzdő felek. A történethez tartozik, hogy a cseh bíró segítői magyar partjelzők voltak, az olaszokat a magyar partjelzők ítéletei hozták igazán méregbe.

Ahogy már az lenni szokott, a bíró egyszer csak gondolt egyet és kiállított valakit egy olyan (valóban kiállítást érő) szabálytalanság után, amit addig ötvenszer elengedett. A szenvedő fél, Cereser elvette a magyar rádió mikrofonját és a földhöz csapta azt, az edző pedig a bírót lökdöste.

Szuromi hosszabbításban lőtt gólja végképp felidegesítette az olaszokat, akik a lefújást követően ökölharcot (meg szódásüvegest) kezdeményeztek. A bunyóba beszállt az olasz kispad, szakácsostól, sőt a korábban kiállított Cereser is visszajött egy kis vidámságra. Az MTK játékosok védelmére és ünneplésre néhány száz szurkoló is berohant pályára. Az igazsághoz tartozik, hogy bár az olaszok kezdeményeztek, a magyarok is ütöttek, akit értek. Az olasz oldalon persze olyan minden hájjal megkent rókák is voltak, mint a santiagói csatában edződött Giorgio Ferrini, aki megfékezhetetlenül őrjöngött. Koritár szája felrepedt, de később a játékosok inkább dicsekedtek a kék-zöld foltokkal, súlyosabb sérülés nem történt.

220px-Batalla_de_Santiago.jpg

A 1962-es chilei világbajnokságon a Chile-Olaszország (2:0) meccs 12. percében kiállították Ferrinit, aki nem volt hajlandó elhagyni a pályát. Vegül csakúgy, mint 8 évvel később Budapesten, a rendőröknek kellett közbeavatkozni. Ferrini fiatalon, 37 évesen hunyt el. 

A verekedés megfékezéséhez a rendőrség közbelépésére volt szükség. Ők mentették ki az olaszokat, akik az öltözőfolyosón újra csatába szálltak. Később az MTK-szurkolók még el akartak búcsúzni az olaszoktól, de ez nem sikerült, mert a torinóiak a busz ablakait bőröndökkel takarták el, és a busz padlójára feküdtek.

Az edző, a masszőr és a szakács!

c_10.jpg

Ahogy a magyarok látták:


c_11.jpg

És ahogy az olaszok: 

2zdpy84_1.jpg(A Stampa beszámolója) 

A meccset Vitár Róbert közvetítette. Amikor a mérkőzés végén a két csapat játékosai összeverekedtek, a riporter először szomorúan számol be az ''emberi mivoltukból kivetkőzőtt'' játékosokról, ''ehhez nem kell kommentár''.  Aztán persze kitör belőle a lelkes sportriporter és felemeli a hangját: "Ez marha nagy pofon volt!" Ekkor, a kor szokásai szerint, lekeverték a közvetítést. Az eredeti hangfelvétel részleteit meghallgathatják, mert a szilveszteri kabaréban is előkerült az ügy:

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr685657959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attila János Nagy 2014.04.24. 21:34:55

Ott voltam, legalább is a nézőtéren, jó "meccs" volt! :) Milyen jó, hogy van aki így összeszedte az archívokat is! Gratulálok!!!

quglis 2017.12.22. 14:30:51

Ott voltam. Nagyon hektikus meccs volt, köszönhetően a bíró mélyrepülésének. Mi magyarok is keménykedtünk, vagy csak nem hagytuk magunkat. A végén mi nyertünk. A buszra nagyon sokáig kellett várni.
süti beállítások módosítása