Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Könyvajánló - Az otthon zöld füvén

2013.11.27. 09:29 Nóbádi iz der

Győztes csapaton ne változtass!

Ezt az örök érvényűnek tartott elvet a mai magyar labdarúgás szereplői sajnos az ismert okok miatt ritkán tudják kamatoztatni, azonban most már biztos, hogy a régi események megörökítésére két évvel ezelőtt sikerült megtalálni az ideális hármast. Ami hazánk zöld gyepén a labdával Cseh-Sárosi-Zsengellér, a későbbiekben pedig Kocsis-Hidegkuti-Puskás volt, az az íróasztalnál a számítógéppel (esetleg a tollal és a papírral) Dénes-Hegyi-Lakat T.

2011-ben a Királyok, hercegek, grófokkal vitték be az első találatot, egy évvel később a Válogatott gyűjteménnyel dupláztak, most pedig Az otthon zöld füvén jelenti a mesterhármast. Nekünk mindenképpen ez a gól tetszett a legjobban, hiszen ebben található a legtöbb olyan információ, amely nem csak az újszülöttek számára jelent újdonságot. És ez nem vicc…

valogatott_blog_az_otthon_zold_fuven_borito.jpg

„Ebben a könyvben a szó elszánt, az írás megragad. Igaz, nincsenek benne fények és kamuk, csak tények és tabuk. Körkép, korkép és kórkép. A közel háromszáz oldalban benne van az első meccs, akkor tájt még úgy írták, első match, a második világháború és néhány harmadik típusúnak is beillő találkozás. A mesék, történetek, elbeszélések magyarosak. Itt a Kalmár nem velencei, hanem szegedi. Itt Ózd a csodák csodája, és igen, képünkbe az igazságot Vágási, ha nem is a Szomszédokból Feri, hanem Békéscsabáról Sanyi mondja. Eltűnődhetünk, hogy már több mint száz éve volt bundameccs, és közel száz éve volt már ötödik játékvezető, azaz gólbíró. Szakadt félbe mérkőzés ellenséges gépek országunk légterébe érése és berepülő – ha nem is 4-es – metrófogantyú miatt. Rácsodálkozhatunk, hogy régen nem az OTP, hanem az OTT vezetője irányította a futballt, előfordult, hogy a magyar bajnokság dobogóján két erdélyi csapat állt, a Fradinak volt Dózsa nevű centerhalfja, sőt edzője egyszer – még játékosként – az algebrát is magyarázta."

(Varga Sándor, a kötetsorozat szerkesztője)

Ennek a könyvnek a közelgő ünnepek apropóján két ideális helyet tudunk elképzelni: először a karácsonyfa alatt, a betűről betűre való elolvasás után pedig a könyvespolcok központi helyén. Kizárt dolog, hogy egy mai magyar családban ne legyen legalább egy olyan férfi (esetleg labdarúgással beoltott hölgy), akinek ne játszana a hazai foci kiemelt szerepet az életében. Persze az könnyen elképzelhető, hogy a mai teljesítményt látva inkább már csak az emlékeikbe menekülnek, de ha idősebbek, akkor bizony könnyű a dolguk: nekik ugyanis van még mire emlékezniük.

Ezért hát minden kedves Olvasónk rokonának csak azt ajánlhatjuk, hogy kegyelmezzenek ezeknek a szeretett családtagoknak! Ne a huszonkettedik nyakkendőt, pizsamát, borotvahabot vagy zokniszettet vásárolják meg a számukra, hanem ezt az igényes, felbecsülhetetlen dokumentumokkal és fényképekkel illusztrált könyvet.

Mert ebben aztán benne van minden.

Az első magyar bajnoki mérkőzés, ahol háromszor csapott le a Róka. A Postás, amelyik hétszer csengetett. Az MTK-Fradi 11-2.  A Fradi-Újpest 11-1. Weisz Manfrédék és az erdélyi fejedelmek bajnoki címe. A második világháború eseményei miatt félbeszakadt Fradi-Újpest.

valogatott_blog_az_otthon_zold_fuven_regmult.jpgRendkívül gazdag képanyag, a régmúlttól... (a Szeged AK 1942-ben, az egyik szerző édesapja játékosként szerepel rajta)

 

A perecesiek által felfalt Ferencváros, akik nem sokkal később 140 szerzett góllal nyertek bajnokságot. A meccs, ahol Kocsis és Deák is ötször volt eredményes. A Vörös Lobogó – Szegedi Haladás 14-0, negyvenezer néző előtt. A Honvéd-Lobogó 9-7, ahol Sántha ellépni, Fecske pedig elrepülni nem tudott a gólok elől. Puskás Ferenc, a Honvéd kapusa. A Tatabányán és Dorogon egyaránt a bánya mélyére került Ferencváros.  A Honvéd-Fradi 7-2. A győzelembe menekülés, amikor Egervári Sándor leszerelte Pelét.

valogatott_blog_az_otthon_zold_fuven_filmmuveszet.jpg...a labdarúgáshoz köthető filmművészeten át (Henni Géza és Szusza Ferenc a Civil a pályán című film szereplőiként)...

A miniszterelnök, aki egykoron csak egy egyszerű statiszta volt. Gagarin komlói látogatása és meccsélménye. Dárdai apuka mesternégyese az Újpest ellen, akik aztán a Fradi elleni 8-3-mal kárpótolták magukat. A párharc, amelyen ősszel és tavasszal is 5-4 lett a végeredmény. Vágási, aki ötször büntetett. A Volán-Honvéd 6-6 a Czabán Kamu téren. A Honvéd-MTK 5-5.

valogatott_blog_az_otthon_zold_fuven_manapsag.jpg...egészen napjainkig (Videoton-Debrecen 2012-ből).

Büszkén mondhatjuk, hogy az „Akiknek a szerzők külön is köszönettel tartoznak” részben a blogunkhoz szorosan köthető neveket is találhatunk.

Mi is köszönettel tartozunk a szerzőknek, amiért nem tartották magukban ezeket a felejthetetlen bajnoki és kupameccseket, és már most türelmetlenül várjuk a negyedik bombát is a pipába!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr575655527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása