Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Ökörkapcsolás

2013.12.01. 11:01 Válogatott Vendégszerző

 

Lantos Gábornak, a Magyar Rádió Zrt. sport-programszerkesztőjének sorozata abból az alkalomból, hogy idén 50 éves a körkapcsolás. Nem utolsó sorban pedig, hogy ma, december 1-n van A magyar rádiózás napja

Remélem, Vass István Zoltán elnézi nekem, hogy kedvenc szavajárását kikölcsönözve a fenti címmel illettem írásomat. A neves riporter, mikor már a magyar futball nem járt „alberti”, „göröcsi”, „zámbói” magasságokban, egy-egy bajnoki meccsre készülve mondogatta nekünk, szárnyukat próbálgató fiataloknak, hogy nemsokára kezdődik ez a remek műsor, mely természetesen a „Körkapcsolás bajnoki labdarúgó-mérkőzésekről” címet viselte. Ökrökről soha nem esett benne szó, legfeljebb a stadionokban a fülüket a Szokol rádióra tapasztók kiabálták a riportereknek, hogy mekkora címeresek, ha a kommentátorok úgy látták, hogy a bíró jogosan nem ítélt büntetőt kedvenc csapatuk javára. Következzen akkor az Ökörkapcsolás.

x_2.png

Haladás-Vasas 0-0-ról: „A meccs elején támadott a Haladás, védekezett a Vasas, akarom mondani, támadott a Vasas, védekezett a Haladás, illetve támadott a Haladás és védekezett a Haladás…” (Pálfalvy Gábor rövid összefoglalója a Vasas szombathelyi vendégjátékáról.)


„Mindjárt jön Csorna-Farád, a restiben sütik az ország legjobb rántott sertésmáját, megállunk egy kicsit” – mondta Fülöp László, s mivel sem a hangmérnök, sem a gépkocsivezető nem ellenkezett, hamarosan a vasútállomás étterme előtt fékezett a nagy fekete Volga. 1991 ősze van, a légmozgás gyenge, a friss nyugati szelek éppen csak megérintik az ország lakosságát. A nevezetes májat talán már a Gorenjében hűtötték, az asztalon kockás abrosz, csontleves 4 forintért és a máj 10 forint 50 fillér. Sült krumplival természetesen. Időnk, mint a tenger, a Bródy Sándor utcai garázsmester minden rosszra gondolva 8 órával a Haladás-MTK NB1-es meccs kezdete előtt útnak indított bennünket. A máj tényleg fenséges (és hatalmas), a krumpli sem mélyhűtött, a kézilány az imént pucolta, láttam. Ejtőzünk, aztán mennünk kell, hív a kötelesség, pontosabban a budapesti kék-fehérek szombathelyi vendégjátéka. Persze, hogy az utolsó utáni pillanatban esünk be, a Rohonci úti közönség ordít: „Most kell jönni hülye pestiek?”  Néhányan az esernyőjüket rázzák felém, pillantás az eredményjelzőre, második perc, Haladás-MTK 0-1. A végén persze megenyhülnek, 2-1-re nyer a kedvenc csapat, a riporter ÚR (!) – Fülöp Laci – a legjobb kommentátor lesz széles e hazában.


„A Verebes-korszak első bajnoki aranya után ősszel a Csepel látogatott az ETO-stadionba. A szünetben a pálya hangosbemondója „kitette” a Körkapcsolás adását a stadion hangszóróira, így a mintegy 20.000 (!) néző azt hallhatta, hogy az első félidőben önmagához képest gyengén játszott a bajnokcsapat, a Csepel remekül védekezett, a szünetbeli állás, a 0-0, reális. A második félidőben persze hengerelt az ETO, a végén magabiztosan nyert, én meg hónapokig, ha kimentem az utcára, azt hallhattam: nézd, ott megy az a szemét reális”. (Takáts Árpád, a Körkapcsolás alapító tagja, Győr)


Vass István Zoltánnal autózunk Diósgyőr felé. 1992 májusa, a Fradi bajnokavatásra utazik Diósgyőrbe. Pista a közvetítésre készül, én meg a pálya szélére, 20 évesen. 28 ezer néző előtt Wukovics a 4. és a 31. percben szerzett góljával 2-0-ra nyer a Fradi, a közvetítés végén ezrek a gyepen, Vass leadja a szót, tied a pálya, kis Lantos – mondja.

- Remek mérkőzés, sok néző, mi döntött a javatokra? – teszem fel az obligát kérdést az előttem álló, pezsgőben úszó, félmeztelen, Fradi-nadrágos embernek.

- … (semmi válasz, csak néz rám nagy szemekkel.)

- Nem örülsz? – mondom, tán nem hallja?

- …

– Hallod amit mondok? – még mindig élő adásban.

- Bájnok a Fradi és kesz – jön a válasz tört magyarsággal.

Odafent, a riporterállásban Vass alig bír megszólalni a nevetéstől. Végül annyit mond: „kedves hallgatóink, ifjú kollégámnak a füvön lévő nyolcezer ember közül sikerült az egyetlen olyat kifognia, aki nem beszél magyarul. Adásidőnknek vége, a viszonthallásra.”

x_3.pngAz illető Szergej Kuznyecov volt.


„… itt Újpesten az első félidő 12. percében Újpesti Dózsa-Rába ETO 1-0, igen, igen, közben Virág Ferenc gépkocsivezető kollégám mutogat, mutogat a tábla felé, igen, igaza van, mert nem az első félidőben járunk, hanem a másodikban és nem az Újpest, hanem a Győr vezet 1-0-ra, a többi stimmel.” (Molnár Dániel)


„A lényeg az, hogy mindig azt mondd, amit látsz, legyél nagyon magabiztos és lendületes, a többivel ne törődj” – mondta Molnár Dániel, miközben elkísértem őt egy győri mérkőzésre. A Verebes-korszak már a múlté, a nézők is megcsappantak, a lelkesebbek még kijártak. Volt ott, a rádiósfülke ablaka előtt egy öregúr, fülén a rádió, hallgatott bennünket. Dani a szokásos elsöprő lendülettel beszélt, majd egy gyanús szituációnál közölte: ez bizony nem volt büntető, hiába is reklamálnak a győriek.

Az idős bácsika megfordult és mérgében Dani felé dobta kisrádióját. Az utolsó pillanatban sikerült elhajolnunk, a készülék a mögöttünk lévő falon csattant, a földre már darabjaira esve hullott és egyetlen sistergéssel kilehelte lelkét.

A Körkapcsolás folytatódott tovább. Danit hazafelé menet botokkal és ernyőkkel fenyegették. Egy ideig nem ment Győrbe közvetíteni.


„Milyen remek kis meccs itt, a Fáy utcában, mekkora helyzet, Gubucz fejes fölé, újabb fejes, ez is fölé!” (ismeretlen riporter a XX. századból.)


A Körkapcsolásba mindenki szeretett volna bekerülni. A főnöknek, Novotny Zoltánnak pedig időnként vajból volt a szíve és engedett a kérleléseknek. Így esett, hogy az egykoron a mezőgazdasági témákban igen csak tájékozott tévés kollégának egy Dunaújváros-Vác meccs jutott. Ez akkor volt, amikor az MLSZ úgy rendelkezett, hogy legyenek nagyobbak az izgalmak, s rendes játékidőben döntetlenre végződött meccsek fejeződjenek be tizenegyesekkel. A néhai tévés pechére a hét körbekapcsolt ütközet közül csak az övé végződött döntetlennel, jöhettek a tizenegyesek. Pontosabban a szögletek. Mert a kommentátor az első büntetőtől az utolsóig úgy közvetített, hogy „Lehota készül a szögletnek, nagy lövés, gól.”

Soha többet nem szerepelt a Körkapcsolásban. Valahogy nem is ambicionálta.


„Milyen jól el lehetne adni ezeket a játékosokat, ha gépkocsik lennének. Az eladónak csak annyit kellene mondania: ezt nézze uram, alig futott.”


„Lassan gyülekeznek a futballisták a második félidőre, ha jól látom, ott van már Farkas, Kakas és Nyúl, na meg, hogy teljes legyen az állatsereglet, Maczkó játékvezető is velük van. (Vass István Zoltán)

x_4.pngMaczkó József manapság már nyugdíjas éveit éli


A Körkapcsolást annak idején Szepesi György és Roska Miklós találta ki. Utóbbira évtizedeken át fontos feladat hárult: ő volt a SZERKESZTŐ. Igen, így, csupa nagybetűvel. Neki a szombatok (olykor a szerdák, vasárnapok) ünneppel értek fel. Odahaza ennek megfelelően öltözött – nyakkendő, ing, öltöny, fényesre suvickolt cipő, majd a rádióba érve újra és újra elmagyarázta, kinek mi a feladata. A közvetítő riporterek hosszabban beszélhettek, a tudósítók viszont szigorúan csak állást és időt mondhattak. Aki ezt a szabályt megszegte, pár hétre biztosan búcsút mondhatott a Körnek.

Egyszer egyik néhai olimpiai bajnokunk is addig-addig mesterkedett, míg az adásban találta magát. Nyolcadik helyszín, Csepel, abból baj nem lehet – gondolta Roska. A nagy bajnokot gondosan felkészítette, csak az eredményjelzőt figyeld, ha gól van, ismerd fel a szerzőjét, röviden, velősen mondd el, aztán add tovább a szót.

A ma már legendás sportoló az első megszólaláskor az időjárásról értekezett, meg arról, hogy a nagy tömeg miatt mennyire nehezen jutott be a stadionba.

Bajnokunk – sportnyelven szólva – nem élte túl a selejtezőt.


„Tizenegyes, tizenegyes, micsoda dráma, a 92. percben 1-1-es állásnál Saskőy játékvezető a büntetőpontra mutat, a Békéscsaba megnyerheti a mérkőzést, ööööö, Saskőy játékvezető ott áll a tizenhatos vonalánál és lefújta a találkozót” (Fábián István, Békéscsaba)


A váci stadionban üldögélt egy szurkoló. Az egész meccset végighahotázta. Ha-ha-ha, ha-ha-ha – mindezt igen erős hangon, midőn a Duna-parti városba ért a szó, nevetése állandóan behallatszott az adásba.

Egy alkalommal, még az első félidőben odasétáltam hozzá, s aziránt érdeklődtem: miért teszi mindezt.

– Uram, én ezeken a futballistákon csak kacagni tudok, annyira gyengék (a Vác éppen az előző évben ünnepelte fennállása első és mindmáig utolsó bajnoki aranyát!), remélem, hallják, hogy nevetek, ezzel inspirálom őket a jobb teljesítményre.

- Na de ha nem tetszik a produkció, miért nem marad odahaza?

- Viccel? Néha nekem is jár egy kis szabadság – mondja, majd megkérdezi, van-e feleségem.

Mindent értek. Elmenőben látom, hogy zsebéből előhúzza a kisrádiót és gombjait tekergeti, szól-e már a Körkapcsolás.

A második félidőben, a fejhallgatóban hallom kacagását: ha-ha-ha, ha-ha-ha.

Megnyugszom: legalább nem rajtam röhög.


„A művész én vagyok. Mert nekem mindig 1 percben kellett elmondani azt, amire másoknak rengeteg idejük volt. Akár Pécsett, akár Kaposvárott, tisztában voltam azzal, milyen szerepet osztottak rám. A közvetítés is nagy dolog, de a rövidség, a tömörség, az érthetőség, az az igazi művészet, kisbarátom. Egyszer Kaposváron dolgoztam, látom, jön a Kalap (Zöllei János kazánfűtő, másodállásban fruttiárus, a Ferencváros legendás szurkolója), megáll a közvetítőfülke előtt, nagyot kiabál: két úr van ebben a stadionban a Kalap úr, meg a Kovács úr, majd egy marék cukorkát elém dobva ment tovább.” (Kovács Imre, Pécs, a Körkapcsolás alapító tagja.)

x_5.pngA felejthetetlen Kalap

Nincs már Kalap, nincs már Frutti, töki, rágógumi, és futball sem nagyon.

Körkapcsolás? Talán egyszer majd valakinek eszébe jut, hogy a műfajt érdemes lenne feltámasztani. Mondjuk fordulónként öt azonos időben kezdődő mérkőzéssel.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr975662036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lüke 2013.12.02. 07:31:43

jó müsor volt, igaz a foci is jó volt
süti beállítások módosítása