Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Ricardo Moniz tragédiája

2013.12.02. 08:20 Fradista Utazó

Hát, vége.

A Ferencváros vezetése szerződést bontott Ricardo Monizzal. A holland szakember valamivel több, mint egy éve volt a Fradi edzője.


Ricardo Moniz (Fotó: Wikipedia)

A szurkolók egy része úgy várta, és úgy fogadta, mint a Messiást. Kétségkívül Prukner László és Détári Lajos után egy egészen más mentalitású ember ülhetett a Fradi kispadjára. Moniz hamar a szurkolók kedvence lett, azt is elnézték neki, hogy elméleti felkészültsége nincs éppen a világelitben, hogy taktikailag tán még a magyar NBI-es edzői karban is vannak, akik jobbak nála. Más tényezőkkel ezt feledtetni tudta - legalábbis az első évben maradéktalanul.

A Fradi-szurkolók szemében Moniz volt a király, és a vezetőség is megbízott benne, a nyáron hároméves szerződést kötöttek vele. A Fradi gyakorlatilag szó nélkül leigazolt bárkit, akire Moniz rámutatott, hogy őrá van szükségünk. És a friss igazolások elég komoly (legalábbis magyar viszonylatban, főként pedig a régebben itt lévő játékosokhoz képest komoly) fizetést is kaptak. A Fradi anyagi lehetőségei (hogy milyen forrásból, az mai témánk szempontjából mindegy) a magyar mezőnyben a legjobbak közé tartoznak, ennek megfelelően tudott a klub játékosokra pénzt költeni. Az igazolások ugyan ingyen jöttek, de a havi fizetésük nem csak a korábbi játékosok bérét haladta meg jelentősen (némi feszültséget keltve ezzel), hanem úgy általában is hazai viszonylatban kiemelkedő.

A teljesítményük viszont nem volt az. Még ebben a nem túl magas szintű magyar közegben sem. Az egyedüli, aki tényleg jól játszott, Akeem Adams volt... A többi új igazolás a nagy remények és a magas fizetések ellenére inkább lefelé lógott ki a csapatból. A csapat nagyjából eredményes volt (erre mindjárt visszatérek), de a szekeret igazából a régiek húzták, akiket még nem Moniz hozott a Fradihoz. Én magam nem látok be az öltöző falai közé, de igen meglepő volna, ha ez a helyzet nem okozott volna feszültségeket egyfelől a régiek és Moniz emberei, másfelől a játékosok és maga Moniz között.

A Fradi igencsak jól kezdte az évet. Az első 8 fordulóban 6 győzelem, 2 vereség, 18 pont. Két csapattól szenvedtek vereséget, a Debrecentől és a Videotontól. Ma már látjuk, ez a két csapat erősebb, mint a Ferencváros, így ezek tulajdonképpen vállalható vereségek voltak. Legalábbis szurkolói szemmel.
Nem voltak viszont vállalhatóak (és főként az nem, hogy egyik meccsen se nagyon volt esélyünk) azok számára, akik elég sok pénzt tettek az új játékosokba azért, hogy a Fradi Magyarországon senki ellen ne legyen esélytelen, és minden bizonnyal nem tettek jót Moniz tekintélyének házon belül: idehozott a nyakunkra jópár drága játékost, és velük is ott vagyunk, hogy már a magyar élcsapatok (akikről láthattuk, hogy nemzetközi összevetésben mennyire súlytalanok) ellen sincs esélyünk sem.

Valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt gondoljuk, ez a helyzet magát a vezetőedzőt is megviselte.

És akkor, az Újpest elleni győzelem eufóriáját követően jött Akeem Adams infarktusa. És itt valami végképp elszakadt.

Egy megfigyelő megjegyzése szerint, ha a veszprém kézilabdacsapat túl tudott lépni Marian Cozma tragédiáján, akkor a Fraditól is elvárható ugyanez, mégiscsak profi játékosok, profi szakvezető.
Én azt gondolom, a két eset közt van két, igen jelentős különbség:

- Cozma meghalt, Adams él. Alapvetően ez jó hír, de egyben azt is jelenti, hogy a friss hírek mindig újra és újra mindenkinek eszébe juttatják a játékos helyzetét, a vele történteket.

- Cozma esetében a halál oka egyértelmű volt, bűncselekmény történt, aminek a sporthoz semmi köze nem volt. Adams esetében viszont nem tudjuk (és valószínűleg sosem fogjuk megtudni) az infarktus okát. Ami ennél is fontosabb: a játékosok és Moniz sem tudja (vagy, ha mégis tudják, az még rosszabb).

Ez utóbbiból két dolog következik: egyrészt az edző megijedt, és (okkal, vagy ok nélkül) felelősnek érezte magát az esetért. Másfelől a játékosok is megijedtek, hogy Adams szívproblémájának talán az edzésmódszerekben, a kapott különféle szerekben van az oka. És látták Moniz tépelődését, ami sem a játékosok biztonságérzetét, sem a vezetőedző tekintélyét nem erősítette.

Moniz, Adams mezével (Fotó: Fradi.hu)

Ezen a ponton látványosan megtört a Ferencváros játéka. Adams infarktusa után 8 mérkőzés, 1 győzelem, 3 döntetlen, 4 vereség. És mindezt úgy, hogy a tabella utolsó 5 helyezettje közül 4-gyel játszott a csapat ebben az időszakban, és egyiküket sem sikerült legyőzni. Ebben a 8 fordulóban egyedül a Kaposvár szerzett kevesebb pontot, mint a Ferencváros.

És amikor győzött a Fradi, talán az volt a legárulkodóbb. Moniz Diósgyőrben sem a győzelmet ünepelte, hanem Adams mezét hordozta körbe (ekkor a hátvéd infarktusa óta már 5 hét eltelt, a csapat túl volt 4 meccsen, összesen 2 pontot szerezve!). Amikor a meccs utáni interjúban a tévériporter Adams-szel kapcsolatos kérdést tett fel, Moniz elfordult, elment, nem nyilatkozott. Ennél látványosabban aligha derülhetett volna ki, hogy nem sikerült feldolgoznia, ami a játékosával történt.

Aztán még néhány meccs, közte fájó vereség. És Moniz miről nyilatkozik? Adams lábáról. Van, aki úgy véli, Moniz ezzel terelni akart, hogy ne a meccsről beszéljen, azért hozott más témát, én ellenben úgy látom, Moniz fejében éjjel-nappal Adams járt. És emiatt vesztette el szinte teljesen a kapcsolatot a csapattal, aminek következtében az amúgy is problémás közösség (ld. gondolataim első felét) teljesen szétesett, és a csapat értékelhetetlen teljesítményt nyújtott, ami meg is látszott az eredményeken.

Ha nincs Akeem Adams infarktusa, Moniz talán ma is ünnepelt edző lenne, pár kritikus felhang mellett. Bár lehet, hogy a nyári igazolások kudarca akkor még látványosabb lenne (mert nem takarná azt el az egész csapat kritikán aluli teljesítménye), nem tudhatjuk. Azt viszont igen, hogy ez így nem mehetett tovább.

Címkék: foci futball nb1 Fradi


12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr925670647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

those with loaded guns 2013.12.02. 08:49:33

Jól passzol ehhez blikkben megjelent interjú:

"A Blikk természetesen megkereste Szelid Zsoltot, aki megdöbbent a tréner szavain. – Megértem, hogy a szakembert sokkolta, ami a játékossal történt, de ez nem magyarázat a kifakadására. Ricardo Moniz naponta többször meglátogatja a futballistát, rendszeres tájékoztatást kap Adams állapotáról – nyilatkozta Szelid. – Amikor a focista Budapestre érkezett, a kardioló­giai és sportorvosi vizsgálata megfelelő eredménnyel zárult, de a mozgásszervi vizsgálatok problémákat vetettek fel, így az orvosi stáb nem támogatta a leigazolását. Azért került a Ferencvároshoz, mert a kérésünk ellenére Moniz ragaszkodott hozzá. Sőt a holland tréner tudott róla, hogy a labdarúgónak az édesapja kardiovaszkuláris probléma miatt halt meg, de nem tartotta fontosnak, hogy ezt megossza velünk, ahogy erről a sportoló sem beszélt.
Adams már a szeptember 25-i edzésen rosszul volt.

– Megtudtuk, hogy a védő azon a napon, amikor kórházba került, már a tréningen sem volt jól – folytatta Szelid. – Erről sem tájékoztatta Moniz az orvosi stábot. Amikor Akeem este telefonált a csapattársának, már kritikus volt az állapota. Kizárólag a városmajori szívklinika dolgozói heroikus küzdelmének köszönhető, hogy még él.
"

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2013.12.02. 09:18:38

@those with loaded guns: Igen, ezek végülis megerősítik, hogy Moniznak volt is oka a lelkiismeret-furdalásra, arra, hogy magát felelősnek érezze az eset miatt.

hogweed 2013.12.02. 10:42:40

Jó írás! Viszont ez a félmondat nem okés: "de a szekeret igazából a régiek húzták, akiket még nem Moniz hozott a Fradihoz."
A régiek, mint Besic? :) Vagy, bár jól tudom, hogy milyen üresjáratai vannak, a gólpasszfelelős Jenner (aki megverte a Gyôrt, és nem tudom ki lőtt volna olyan gólt annak a meccsnek a végén a helyében)? Emellett kár lenne tagadni, hogy Böde Moniznál fogyott le, szerzett erőnlétet és lett válogatott csatár, persze ez sajnos nem olyan nagy érték manapság. Meg Somália.. aki tényleg szinte csak futni tudott korábban. Nem lett zsonglőr, de kihagyhatatlan igen.
Újak közül Mateos nagyott játszott az Újpest ellen.
egy átalakított kerettel, amelybe drágán, ám mégus kukából igazolva szereznek játékosokat, nem olyan egyszerű az élet, a csapatépítés, újak beilleszkedése sem egy-két hónap. És bizony eurómilliókért is lehet csalódni igazolásokban, hát még ingyen.
A többi rendben van, de ne vegyük el Moniztól, ami az övé.

miller draft 2013.12.02. 11:38:30

Érdekes írás, bár szerintem akármennyire is érzéketlen és szívtelen dolog, de az élet nem áll meg egy játékos sajnálatos tragédiája után.Az általad említett párhuzamban az is fontos, hogy anno a Veszprém plusz erőt és motivációt merített a sajnálatos esetből, míg a Fradi látványosan összezuhant. Az lett volna az igazán nagy edzői munka, hogy Moniz a tragédiát, így kezelje. ez nem sikerült neki. Összességében én mint Újpest drukker örülök, hogy már nem Moniz a Fradi edzője, és ez mindent elárul arról, hogy szerintem is jó edző volt. remélem valami magyar ökör jön a Fradihoz vagy László Zsuzsi.

those with loaded guns 2013.12.02. 11:45:21

@hogweed: én ezt a Böde dolgot továbbra sem értem. Oké, lefogyott, de ez azért ne legyen már külön értékelendő érdem egy edzőnél. Viszont semmivel sem lett jobb vagy eredményesebb játékos, mint amilyen Pakson volt. A válogatottsága akkor is időszerű lett volna, ha a Paksban marad, sokán már onnan is követelték a válogatott keretbe.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.12.02. 11:51:06

@those with loaded guns: Egyébként is az, hogy egy edző ki tudja hozni a maximumot egy játékosból, teljesen különböző kérdés attól, hogy jól tud-e megítélni egy új igazolást.

Moniz az előbbiben verhetetlen volt, a lelkesedése és a szaktudása (a Coerver-módszer kifejezetten az egyéni képességek fejlesztését célozza) mindenkin segített, aki hajlandó volt befektetni a munkát.

Amiben viszont nem volt olyan jó, az a kiválasztás, hogy kit is kéne leigazolni. Lehet, hogy idővel ez is javult volna, de a türelem sajnos eddig tartott csak.

Sajnos, mert így a magyar Szakma megint károghat, hogy naugye.

those with loaded guns 2013.12.02. 11:57:20

@Püspök utcai gombaszedő: pedig nincs semmiféle naugye, mert Moniz kudarca elsősorban abban a környezetben gyökerezik, amit a hazai szakma állított elő, és tart fenn foggal körömmel. Nem véletlen, hogy a holland csak itt bukott.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.12.02. 12:00:40

@those with loaded guns: Ettől ők még teli szájjal kárognak, mint jóllakott nyugdíjas hullarablók.

those with loaded guns 2013.12.02. 12:03:37

@Püspök utcai gombaszedő: ez meg a mi szegénységi bizonyítványunk, hogy ezt nagy bólogatás közepette megtehetik. Nyilván ez nemcsak a futballunkra igaz, hanem gyakorlatilag mndenre.

Tamás(Ottawa) 2013.12.05. 04:48:07

@miller draft: mint FU azt írta is, egy hirtelen befejezett katasztrófa és egy mind a mai napig húzódó között hatalmas különbség van. A szokásos reakció (döbbenet, elkeseredés, düh, és elfogadás) esetünkben nem tud végbemenni, ezért is tart sokkal tovább az eset feldolgozása. Erre persze még rájön minden egyéb - eddig úgy, ahogy szőnyeg alá söpört - tényező, ami válszeg háttérben is marad, ha jönnek az eredmények.

Függetlenül attól, hogy Fradista vagyok, úgy érzem egy kitörési lehetőséget szalasztottunk el ezzel a távoztatással.

Tamás(Ottawa) 2013.12.05. 04:53:23

@those with loaded guns: Saját katasztrofális tapasztalatokból kiindulva (és magamat marhára visszafogva) mondom, hogy szelídebben a lovakkal. A malpractice ugyanis él és virul... egy kis alázattal, ha kérhetem.

those with loaded guns 2013.12.05. 15:32:57

@Tamás(Ottawa): Az én személyes tapasztalataim mindkét oldallal kapcsolatban ugyanazt sejtetik. Konkrétan volt már csapattársam, aki meccsen esett össze és halt meg, ott ugyanez az egymásra mutogatás ment, pedig mikor a sportorvoslás el lett kamuzva, akkor ment az egymásra kacsintgatás. Majdnem száz százalékig biztos vagyok benne, hogy ebben az esetben is ugyanez zajlott.
süti beállítások módosítása