Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Otthon, érmes otthon - Híres magyar sportcsaládok I.

2014.01.01. 00:39 Nóbádi iz der

Az új esztendőben a méltán nagysikerű Apáról fiúra után egy újabb különlegesnek ígérkező cikksorozatot indítunk a Válogatott Blogon. Ennek keretében a legeredményesebb magyar sportcsaládokat mutatjuk be, reményeink szerint számtalan, eddig kevésbé közismert információval és rokoni kapcsolattal. Egy-egy cikkben általában több famíliával is találkozhatnak majd, de mindjárt az első részben egyetlen - igaz, a többszörös házasságok révén meglehetősen szövevényes - családfát mutatunk be Önöknek. A sorozatban nem időrendi és nem is eredményességi (főleg nem "fontossági"!) sorrendben mutatjuk majd be a jelentős magyar sportcsaládokat. Egyetlen célunk van: idővel minden szülő-gyerek, nagyszülő-unoka, férj-feleség és testvérpár említésre kerüljön, akik akár a "hőskorban", akár a közelmúltban sok-sok örömöt okoztak a sportot szerető magyar közvéleménynek.

1932_vizilabdaOB.preview.jpg

1384468772_600x500.jpgAmikor egy évtizeddel az első újkori ötkarikás játékok után, 1906. február 5-én a "boldog békeidők" Budapestjén először sírt fel a Hlavacsek család Márton nevet kapott apró jövevénye, természetesen még senki sem sejthette, hogy éppen harminc évvel később Homonnai Márton néven már kétszeres olimpiai bajnokot tisztelhetnek majd a fiatalemberben. Pedig így történt, miután 1932-ben Los Angelesben és 1936-ban Berlinben is az aranyérmes magyar vízilabda-válogatott tagjaként állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Ráadásul ekkor már rutinos olimpiai résztvevőnek számított, hiszen 18 éves korában,  Párizsban már az 5. helyen végzett csapat tagja volt, négy évvel később Amszterdamból pedig ezüstéremmel térhetett haza. 1926-ban, a sportág történetének első Európa-bajnokságán aztán már a legfényesebb érem is a nyakába kerülhetett, ráadásul mindez a magyar fővárosban történt. Ezt az első helyet 1934-ig aztán további három kontinensbajnoki cím követte. A III. kerületi TVE és az MTK játékosaként 110-szer volt válogatott, 1923 és 1939 között tizenegyszer állhatott a magyar bajnoki dobogón. A korszak legjobb hátvédjének tartották, aki akkoriban még szokatlan módon a támadásokban is jeleskedett. A klubcsapatában és a válogatottban is edzője volt a vízilabda első császára, a legendás Komjádi Béla, aki fájdalmasan fiatalon, 40 éves korában hunyt el a medence partján, agyvérzés következtében. Homonnai úszóként is kiemelkedő eredményeket ért el, hiszen magyar bajnoknak és nemzetközi versenyek győztesének is mondhatta magát. Visszavonulása után az ifjúsági vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya is volt, de játékvezetőként is tevékenykedett, imádott sportágáról pedig még könyvet is írt. A Nyilaskeresztes Párt tagjaként részt vett a nyilas hatalomátvételben. A Fegyveres Nemzetszolgálat országos főparancsnok-helyettese volt, ezért a második világháború után - már távollétében - háborús bűnösnek nyilvánították, de az ítéletet értelemszerűen nem hajthatták rajta végre. Németországi kitérő után végül Argentínában telepedett le, ahol vízilabdaedzőként dolgozott. 1969. október 15-én hunyt el Buenos Airesben.

Bátyja, Homonnai Lajos szintén vízilabdázott. Az 1920-as évek közepén közel harminc alkalommal volt válogatott, a párizsi olimpián testvérével együtt vett részt.

Homonnai Márton felesége Szőke Katalin, többszörös magyar bajnok úszó volt.

CULTiRiS_szoke-kato.jpgLányuk, Homonnai Katalin 1935. augusztus 17-én született Budapesten, és szerencsére még ma is közöttünk van. A neve elsőre talán még a legfanatikusabb sportrajongóknak sem mond túl sokat, de ha hozzátesszük, hogy szülei válása és édesapja disszidálása után a hazai sportvezetés névváltoztatásra kötelezte, és édesanyja nevét felvéve Szőke Kató néven versenyzett a továbbiakban, akkor már sokkal többen tudják, hogy kiről is van szó. Édesapjához hasonlóan ugyanis ő is kétszer állhatott az olimpiai dobogó legtetején: 1952-ben Helsinkiben a 100 méteres gyorsúszásban, valamint Novák Évával, Novák Ilonával – róluk természetesen egy későbbi részben majd külön is megemlékezünk -, és Temes Judittal a 4x100-as gyorsváltóban is diadalmaskodott, utóbbi versenyszámban hatalmas világcsúccsal. Ezen kívül kétszeres Európa-bajnok, kétszeres főiskolai világbajnok és sokszoros magyar bajnok. A melbourne-i olimpiáról nem tért haza, először Kanadában, majd az Egyesült Államokban telepedett le. Második férjével évtizedek óta Los Angelesben élnek.

3_Markovits_Kalman.jpgSzőke Kató első férje Markovits Kálmán (Budapest, 1931. augusztus 26. - Budapest, 2009. december 5.) volt, aki az eddig bemutatott két családtaghoz hasonlóan szintén kétszer nyert olimpiai bajnokságot. A Ferencváros játékosaként 1952-ben, a Vasas tagjaként pedig 1956-ban volt az ötkarikás játékokon győztes vízilabda-válogatott egyik erőssége. Négy évvel később Rómában bronzérmet szerzett. 1954 és 1962 között háromszor nyert Európa-bajnokságot, de főiskolai világbajnoki és magyar bajnoki címet is szerzett. A grófi származású Markovits az 1968-as mexikóvárosi játékok után immár szövetségi kapitányként is olimpiai bronzérmesnek mondhatta magát. Később tíz éven keresztül volt a CN Barcelona vezetőedzője, akikkel a hazai sikereken túl 1981-ben Bajnokcsapatok Európa Kupáját nyert.

Szőke Kató második férje szintén egy vízilabdázó, Domján Árpád, aki Markovitshoz hasonlóan részt vett a melbourne-i olimpián, azonban a döntőben nem játszott, így az akkori szabályok szerint nem kapott aranyérmet. A játékok végén ő sem tért haza Magyarországra.

A kép természetesen úgy lesz teljes, ha megemlítjük, hogy Markovits Kálmán második felesége Balogh Márta kézilabdázó (1943. március 2. - ) volt, aki a magyar női válogatottal 1965-ben Dortmundban az első és eddigi egyetlen világbajnoki aranyérmünket szerezte.

1965_-_női_világbajnok.jpg

Fiuk, Markovits László (1970. április 4. - ) pedig kétszeres magyar bajnok teniszező, aki jelenleg sportvezetőként tevékenykedik.

Blogunk szerkesztői az írói műfajban is kipróbálták magukat. Lepje meg magyar könyvekkel szeretteit, barátait Újévre, születésnapra, vagy névnapra! Városok,stadionok kocsmák. Igazi magyar futballregény, a magyar labdarúgás egy igen sötét évtizedéről - számtalan olyan örömről, bánatról, amit csak egy magyar szurkoló ismerhet és élhet át. A linkre kattintva minden további információ megtalálható a könyvről (ajánló, részlet, hol kapható?). Ezen felül ajánljuk blogunk másik állandó szerzőjének e-könyvét is, melynek címe, a Nagy titok.


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr555698851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

carbonara 2014.01.04. 10:14:29

Nincs köze a családhoz, csak egy érdekesség: a világbajnok női kézilabda válogatott hivatalos fotójáról hiányzik egy játékos,Hanus Ágnes, aki a döntő utáni bankettről disszidált és maradt Németországban.

carbonara 2014.01.04. 10:17:41

Nincs köze a családhoz, csak egy érdekesség: a világbajnok női kézilabda csapat hivatalos fotójáról hiányzik egy játékos, Hanus Ágnes, aki a döntő utáni bankettről disszidált és maradt Németországban.
süti beállítások módosítása