Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Osztálynapló – Nyilasi Tibor

2014.01.18. 00:22 maribor_

1955. január 18-án született Nyilasi Tibor.

osztalynaplo_nyilasi_tibor_alairas.jpg

Az eddigiekben az ünnepelt neve után mindig írtam valamit, valamilyen „titulust”. Például, hogy melyik csapat játékosa volt, volt-e válogatott, milyen poszton játszott. Nyilasi esetében ezt teljesen feleslegesnek éreztem, mert ő egyszerűen csak - számomra -  a Nyilasitibi. Elfogult vagyok vele, nála jobban csak az örök baráttal, Törőcsik Andrással vagyok az. Ő volt az, aki miatt - természetesen a Dózsán kívül - élvezettel mentem gyermekként kettős rangadókra. És ő volt az, aki miatt szinte minden Üllői úti meccsen ott voltam, ha az épp nem ütközött az aktuális Dózsa meccsel.

osztalynaplo_nyilasi_tibor_torocsik_andras.jpg osztalynaplo_nyilasi_tibor_torocsik_andras2.jpg
Ha ők ketten nincsenek, egész biztos, blogunk sem ebben a formában és tartalommal működne...

Tíz évesen kezdte a labdarúgást a margitszigeti Úttörőstadion SC-ben. A már akkor nyíltan Fradi-érzelmű és meccsre járó fiatal srác korosztályának egyik legtehetségesebb játékosa volt. Öt esztendő alatt 68 mérkőzésen 128 gólt szerzett a már tizenöt évesen 180 centis nyurga Nyíl.

osztalynaplo_nyilasi_tibor_uttoro.jpg osztalynaplo_nyilasi_tibor_uttorostadion.jpg
Az úttörő és az Úttörőstadion mezében

Nem is történhetett másként, mint hogy egyenes útja vezetett az Üllői útra a Fradi ifibe, ahol négy évet töltött el, mielőtt 1973-ban, tizennyolc évesen a felnőttek közt is bemutatkozhatott a Komló elleni bajnoki mérkőzésen.

osztalynaplo_nyilasi_tibor_ftc_ifi_1974.jpgA Fradi ificsapatában

A Fradiban tíz szezont töltött el, 243 bajnoki mérkőzésen 131 gólt szerzett.

osztalynaplo_nyilasi_tibor_ftc.jpgZöld-fehérben

Páratlanul sikeres évtizedet hagyott maga mögött a zöld-fehéreknél. Két bajnoki cím, öt bajnoki ezüst-, és két bajnoki bronzérem, három Magyar Kupa (MNK) győzelem, egy kupaezüst, KEK-döntő.

osztalynaplo_nyilasi_tibor_ferencvaros_malmo_1975.jpg1975-ben 3:1 arányban nagyszerű győzelmet ért el az FTC a malmöi KEK-mérkőzésen. Nyilasi Roy Andersson és Müller mellett megszerzi az első gólt

A Fradiból volt Európa-válogatott, európai Ezüstcipős, az Év Labdarúgója Magyarországon.

osztalynaplo_nyilasi_tibor_ezustcipo.jpgAz Ezüstcipővel. És mindenki tudja, miért olyan, mintha citromba harapott volna...

1983 nyarának elején az Austria Wienbe igazolt. Öt szezont töltött el Bécsben, ezalatt 120 bajnoki mérkőzésen 81 gólt szerzett.

osztalynaplo_nyilasi_tibor_austria_wien.jpgAz Austria Wien 1983/84-es bajnokcsapatában

Háromszoros osztrák bajnok, kétszeres ezüstérmes, egyszeres kupagyőztes, kétszeres kupadöntős, egyszeres osztrák gólkirály, BEK- és UEFA Kupa-negyeddöntős.

osztalynaplo_nyilasi_tibor_austria_wien_bajnok.jpgOsztrák bajnokként

Nyilasi már túl volt 3 serdülő-, és 15 ifjúsági válogatott mérkőzésen, mikor 1975-ben bemutatkozhatott a nagyválogatottban is.

osztalynaplo_nyilasi_tibor_ifi_valogatott_1974.jpg1974-ben az ifiválogatottban alsó sorban Szabó Ferenc és Pogány László között...

osztalynaplo_nyilasi_tibor_irani_tura.jpg...és egy évvel később már a válogatott kerettel az iráni túrán, ahol először léphetett pályára címeres mezben sz alsó sor jobbszélén Kovács László mellett

1975-ben, ötödik válogatottsága alkalmával 5 gólt rúgott Luxemburgnak.

osztalynaplo_nyilasi_tibor_luxemburg.jpgAz egyik gólöröme az ötből Luxemburg Hercegének

1985-ig 70 válogatott mérkőzésen 32 gólt szerzett.


Az egyik felejthetetlen gólja 1981-ből

Szerepelt az 1978-as, és az 1982-es labdarúgó világbajnokságokon.

osztalynaplo_nyilasi_tibor_argentina.jpgGarrido, Tarantini és Nyilasi 1978-ban...

A VB-ken 5 mérkőzésen 2 gólt szerzett.

osztalynaplo_nyilasi_tibor_cimeres.jpgCímeres mezben, a válogatott csapatkapitányaként

Közvetve egy gerincsérülés és műtét akadályozta meg, hogy 1986-ban, Mexikóban is szerepelhessen, bár a selejtezőkön kulcsszerepe volt a kijutásban.

osztalynaplo_nyilasi_tibor_valogatott_wales_1985.jpgUtolsó válogatottsága alkalmából Wales ellen 1985 őszén az alsó sorban jobbról a második

Aktív pályafutásának befejeztével edzősködött. Két alkalommal is volt a Fradi edzője.

 

osztalynaplo_nyilasi_tibor_edzo_kupagyozelem.jpgKupagyőztes edzőként

Edzői pályafutása sem volt sokkal kevésbé sikeres, mint játékosként. Egy magyar bajnoki cím, három ezüst-, és egy bronzérem, három Magyar Kupa és egy Szuper Kupa győzelem. Összesen 170 bajnoki mérkőzésen ült a Ferencváros kispadján.

A fentiekben felsorolt címei mellett az FTC örökös bajnoka és a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztje cím birtokosa, Bécs városának Pro Urbe díjazottja.

Nyilasi az utóbbi időben sportcsatornákon működött közre szakkommentátorként, 2010. augusztus 1-től az MLSZ sportigazgatója, 2013. január óta pedig az UEFA szakmai bizottságának is tagja. 2014. szeptemberétől Dárdai Pál szövetségi kapitány szakmai stábjában tevékenykedett. 2015 novemberében távozott a válogatottól, miután Bernd Storck szövetségi kapitány kicserélte a stábot. Storck felajánlotta Nyilasinak, hogy maradhat, de nem kívánt élni a lehetőséggel.

osztalynaplo_nyilasi_tibor_dardai_pal_2015.jpgDárdaival 2015-ben

2018-ban új szakmai bizottság alakult a Magyar Labdarúgó-szövetségben, amelynek a vezetője lett.

osztalynaplo_nyilasi_tibor_2022.jpgNyilasi Tibor 2022-ben

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr735734768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JuAn 2014.01.18. 14:31:09

Már majdnem egy hete készülök arra, hogy megírjam, tudom ki lesz az Osztálynaplóban Piroska napján, de az egész heti bolondokháza miatt lemaradtam.

Feyyaz 2014.01.19. 23:50:05

Helló!
Az 1976-os koponyasérüléséről nem akartál írni?

maribor_ 2014.01.20. 09:44:19

@Feyyaz: Bahhh, az nekem teljesen kimaradt. A Volán elleni meccsről akartam írni, mikor abba akarta hagyni, meg Argentína után az eltiltásról, de ezeket inkább hagytam.

miller draft 2014.01.20. 13:37:39

Nekem játékosként és edzőként is szimpatikus volt, bár edzőként tovább kellett volna lépnie ha egy Egervári és Pintér leülhetett a válogatott kispadjára.

Feyyaz 2014.01.21. 22:57:36

Azt a '78-'79-es időszakot inkább tényleg hagyjuk,(pl.a visszatérés körülményeit),emlékezzünk csak a szépre,és ünnepeljük az IGAZI Európa klasszis labdarúgónkat!

Én még 1982 tavaszáról szerettem volna olvasni,amikor komolyan gondolkodott benne a Barcelona,vitték volna a sérült Simonsen helyére.

maribor_ 2014.01.21. 23:02:02

@Feyyaz: Kelenföldön akart a zöldségesládán ülni. Bécsből könnyebben abszolválta, elfogadtam neki/tőle.
süti beállítások módosítása