Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Kozákok Szocsiban

2014.02.09. 18:13 szilvapálinka

cossacks.jpgA tizedes és a többi

Mint ismeretes, a Szocsi Olimpia biztonságáért fegyvertelen, de így is félelmetes kozákokat is bevetnek. Az alábbi néhány kép a kozák járőröket mutatja be.

A kozákok színes történelmét (aminek egy részét sajnos mi is megszenvedtük) nem áll módunkban itt leírni, de Ilja Repin híres festménye ''A zaporozsjei kozákok levelet írnak a török szultánnak'', valamint a levél tartalma (a töriblog alapján) talán összefoglalja a lényeget.

800px-Repin_Cossacks.jpg

,,A zaporozsjei kozákok a török szultánnak!

Te - török sátán, az átkozott ördög testvére és rablótársa, magának Lucifernek titkára! Az ördögbe is, hát milyen lovag vagy te, ha csupasz seggel még egy sünt sem bírsz agyoncsapni? Az ördög kiszarja, a sereged meg felzabálja. Nem vagy te jó arra, hogy keresztény fiak éljenek alattad, a seregedtől nem félünk, földen és vizen megütközünk veled. Te babilóniai szakács, makedóniai kerékbetörő, jeruzsálemi serfőző, alekszandriai kecskebaszó, a Nagy és Kis Egyiptom disznópásztora, örmény disznó, tatár tegez, kamenyecki hóhér, podolszkiji gonosztevő, a világ és alvilág bohóca, magának a viperának unokája, és a faszunk görbülete. Te disznópofa, te kancasegg, te hentes kutyája, te kereszteletlen tökfej, hogy baszom azt anyádat. No, imgyen szóltak hozzád a zaporozsjeiek, te takony. Még a keresztények disznajait sem fogod te terelgetni. Most befejezzük, mivel a dátumot nem tudjuk, kalendáriumunk nincs, a Hold az égen (szójáték, mert hónapot is jelent a ,,meszjac"), az év az évkönyvben, a nap meg ugyanaz, mint nálatok. Ezért seggbe is csókolhatsz minket.

Aláírók: Iván Szirko ezredatamán és az egész zaporozsjei sereg."

largest_1.jpgŐrszem

c7.jpgRepülőtér: Nem kozáktánccal köszöntik a látogatókat (REUTERS/Alexander Demianchuk)

c3.jpgSzocsi kabalaállatai biztonságban érezhetik magukat (REUTERS/Sergei Karpukhin)

c4.jpg

Gyanús csajok (REUTERS/Alexander Demianchuk)

00-cossack-christmas-in-volgograd-01-14-01-14.jpgKitalálták, munkahelyi buli.

Corbis-42-19545886.jpgPutyin felismerte az utánpótlás-nevelés fontosságát

abc_gutman_cossaks_140206_wg.jpgAz FBI-jal karöltve ügyelnek a biztonságra.

 

Ajánljuk szíves figyelmükbe blogunk két állandó szerzőjének regényét. Lepje meg szórakoztató magyar könyvekkel szeretteit, barátait Újévre, születésnapra, vagy névnapra! Városok,stadionok kocsmák. Igazi magyar futballregény, a magyar labdarúgás egy igen sötét évtizedéről - számtalan olyan örömről, bánatról, amit csak egy magyar szurkoló ismerhet és élhet át. Facebookon isA linkre kattintva minden további információ megtalálható a könyvről (ajánló, részlet, hol kapható?). Ezen felül ajánljuk blogunk másik állandó szerzőjének e-könyvét is, melynek címe, a Nagy titok.


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr285806401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JohnHenry 2014.02.09. 22:31:28

teljesen biztos vagyok benne, hogy azok alalatt a nagykabátok alatt minimum egy stukker.

JohnHenry 2014.02.09. 22:32:40

@JohnHenry: ez van akkor, amikor nem látom, hogy mit gépelek, mert a blogsablon szarul működik firefox alatt.

Köves D. Gábor 2014.02.09. 22:34:07

Egy kis képes-zenés aláfestés a kozákokról szóló hírhez, ez a dal az egyik kedvencem:

www.youtube.com/watch?v=t74er5nTMHo

Ambiorix 2014.02.10. 00:11:05

Hozzátenném, hogy akikről írsz, a zaporozsjei kozàkok még csak oroszok sem voltak, hanem ukránok, és a nevezetes levélíráskor még nem is álltak orosz fennhatóság alatt.

Nyilas Mise 2014.02.10. 02:47:58

kis ország kis diktatúra

nagy ország nagy diktatúra

békemenet:

ruszkik gyertek haza !!!!

Приходите домой !!!!

visszakettopadlogaz (törölt) 2014.02.10. 05:14:22

a nagy kabatok alatt tuti van valami, amugy nem tunnek felelmetesnek de biztos vagyok benne hogy nagyon nagy pofont tudnak adni. Az orosz rendor amugy sem lamental sokat hogy odaverjen e az allampolgara vagy sem - nem is huzgaljak meg erte mint a magyar kollegajat.

Rich.mond 2014.02.10. 06:17:28

@Ambiorix: A kozákok nem ukránok. Solohov Csendes Don. című eposzában is elég élesen elkülönül a két népcsoport (konkrétan ki nem álhatták egymást a kozákok és a "hoholok")

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.02.10. 06:56:20

@Rich.mond: "A kozákok nem ukránok. Solohov Csendes Don. című eposzában is elég élesen elkülönül a két népcsoport (konkrétan ki nem álhatták egymást a kozákok és a "hoholok")"

A kozákok semmilyen népcsoport nem voltak. A mi hajdúinkhoz hasonlatosak. A jobbágyi sorból szöktek a Krím környékére orosz ukrán és lengyel parasztok és a hatóságok elől menekülő betyárféle emberek, ahol konkrétan nem volt államhatalom, így egy saját államiságot tudtak létre hozni egy rövid időre. Sokszor zsoldoskodtak szervezetten a környező államoknak az egymás elleni küzdelmében, kivéve a Krími tatárokat, mert azokat gyűlölték. Az orosz cár fennhatósága alá kerültek, de kivételezett velük, és cserébe a támaszaik lettek. A kozákok egy kevert szláv militarista közösség, akik folyamatosan váltak kvázi nemzetiséggé. Valójában nem azok, hanem egy sehol máshol nem található harcos kasztként elkülönülő csoport.

Tehetséges ugandai buzi 2014.02.10. 07:15:44

Szerintem teljesebb lett volna a sztori, ha a török szultán levelével kezded, mert akkor egyértelmű lett volna, hogy a felsorolt címeire válaszoltak:

"Én, a Szultán, a Tündöklő Porta ura, Muhammed fia, a Nap és a Hold fivére, Isten unokája és földi helytartója, a Makedón, Babilóniai, Jeruzsálemi királyságok, Nagy és Kis Egyiptom ura, a királyok felett király, uralkodó az uralkodók felett, példátlan lovag, senki által sem legyőzött harcos, az élet fájának birtokosa, Jézus Krisztus sírjának megingathatatlan őre, magának Istennek bizalmasa, a muzulmánok reménysége és vígasza, a keresztények megfélemlítője és nagy védelmezője, megparancsolom nektek, zaporozsjei kozákok, hogy önként adjátok meg magatokat nékem, mindenfajta ellenállás nélkül, és engem a ti támadásaitokkal sem merjetek nyugtalanítani. Törökország Szultánja, IV. Muhammed.”

É2I 2014.02.10. 07:19:01

Befostál?
Jobb lenne állig felfegyverzett, kendővel eltakart arcú muszlin harcosokkal együtt innod a vért?
A polgárőrséget itthon is zavard el a sunyiba, legalább a cigányok szabadon lopják szét a házad, gyalázzák meg a feleséged.
Barom.

micsoda? 2014.02.10. 08:17:07

Kár volt ezt a levelet közölni a "gazdag szókincse" miatt. Tanulékony nemzet vagyunk:-)

R.T. Flakfizer 2014.02.10. 08:37:23

@É2I: de ha már muszliN, akkor miért nem baroN?
hmmmm... már megint az MTA-ból írogat valaki ;)

Ambiorix 2014.02.10. 09:10:51

Nagyon is jogos az észrevételed, bár ha jobban megfigyeled, én a doni kozákokról egy szót sem írtam, hanem a zaporozsjeiekről, akik az Ukrajnában máig nemzeti hős Hmelnyickij atamán alatt kivívták függetlenségüket a Lengyel Királyságtól. (Hogy aztán pár évtized múltán bekebelezze őket az orosz birodalom.)

T5H 2014.02.10. 10:09:01

Szép, szomorú dal. A hadba induló. Hasonló hangulatú a "Kimegyek a doberdói harctérre" c. magyar dalhoz.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.02.10. 10:22:03

Amúgy a levél mindent visz. Igen csak elkerekedhetett a Szultán szeme, amikor próbálta értelmezni. :-D

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.02.10. 11:27:38

@É2I: A muszlin harcosoktól nem félünk, széttépjük őket, mint a gézt.

Rich.mond 2014.02.10. 12:19:15

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: Azért a kozákok "hétköznap" nem katonáskodtak, hanem azt csinálták, mint mindenki:szántottak, vetettek, miegyéb. Mivel se oroszok, se ukránok, se lengyelek nem voltak, ezért hívhatjuk őket népcsoportnak.
És hogy nem ukránok, az holtbiztos.
süti beállítások módosítása