Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Puskás, Felcsút, Hungary

2014.03.11. 00:02 Fatusi

Valami lehet mostanában a levegőben, hiszen szerkesztőségünk azon tagjai is olthatatlan vágyat éreznek, hogy véleményt nyilvánítsanak "Puskás-ügyben", akik nem tartoznak a Honvéd szimpatizánsai körébe. Sajnos fogalmunk sincs, mi lehet ennek az oka, csak sejteni véljük, hogy a Puskás Akadémia vezetőinek, valamint a hozzájuk ezer szállal kötődő, szerkesztőségüket éppen Felcsúton állomásoztató, és egyébként általában igen színvonalas FourFourTwo magazin szerzőinek mérhetetlen pofátlansága veri ki a biztosítékot nálunk. Ugye a történet szombati epizódját kollégám már megénekelte egy korábbi posztban (aki eddig nem olvasta, itt megteheti), de most egy váratlan cikkben torzszülöttnek nevezik a Honvédot, Puskás egykori klubját. Szöllősi úr a héten a Harmadik félidőbe kapott meghívást magyarázkodni egészen véletlenül időzítve, most valaki a 442-n is támadásba lendült.

Ki mint vet, úgy arat. Fotó: kormany.hu


Tehát a fentebb említett orgánum megjelentetett ma egy írást (a szerző neve elhallgatását kérte), amely rosszindulatú megjegyzésektől hemzseg, ezeknek mindegyikébe beleköthetnék, de inkább csak a legfontosabbakat emelem ki. A bevezetőben a szerkesztő úr "kétségkívül szellemes"-nek ítéli az "olvasói levelet", de a "szánalmas" jelzőt talán egy picit közelebbinek érzem. 

Távolról sem az a szándékom, hogy a kommunizmus legsötétebb éveit relativizáljam, vagy hogy összehasonlítsam napjainkkal mint ahogy sajnos az író is teszi, de azért finoman kijavítanék néhány apróságot.

Kezdjük rögtön az elején: manapság több olyan klub is akad kis hazánkban, amely egy politikusnak köszönheti a létét, mindenki döntse el maga, hogy ez jó-e, vagy nem, de a jelenség létező. Ennek ellenére a szösszenet elkövetője szeretettel dobálózik a „politika” vagy „politikus” szóval többféle kontextusban, tanult barátaim szerint erre azt lehetne mondani, hogy ingoványos talajon járkál.

Nézzük tovább: összevásárlás kérdésköre. Nem vitás, hatalmi akarat állt a Honvéd 1949-50 körüli megerősítése mögött, és ez nem mindig zajlott tiszta eszközökkel. Azonban nem is volt olyan rég, hogy a frissen feljutott Mezőkövesd központi döntéssel 400 millió forintos támogatásban részesült, minden bizonnyal pusztán piaci alapon, és nem a „neve elhallgatását kérő alkalmi szerzőnk” által olyannyira rettegett politika segítségével. Az ún. Puskás Akadémia kerete pedig hemzseg a rutinos, sok nagy csatát megélt játékosoktól, saját nevelésnek az első csapat számottevő labdarúgói között gyakorlatilag híre-hamva sincs. Egy akadémista csapatban, amely valójában a Videoton hulladéklerakója szerepkörből próbál kitörni néhány komoly pénzeket megmozgató igazolással. Hogy erre honnan szedték össze a zsetont, ahhoz semmi közünk, mint ahogy itt a helyi kis ékszerdoboz felépítésének körülményeit sem fogom érinteni (mondjuk a Pancho Aréna elnevezés okán minimum megállhatnánk egy szóra, hogy stílszerű legyek).

"Egy mesterségesen fölfuttatott kiscsapat..." - ez annyira magas labda, hogy le sem csapom.

Hogy ki sajátította ki Puskás Ferenc nevét, azon viszont érdemes lehet elmélkedni. Puskás könnyen lehet, hogy életében még csak nem is járt azon a szép fekvésű Fejér megyei településen, melynek futballcsapata jelenleg az ő nevén fut. A PFLA mai közleménye szerint a még élő Puskás Ferenc tudtával történt a nagy keresztelő, ezt ebben a formában leírni a legenda utolsó éveiben tapasztalható nagyon súlyos és megrázó agyi leépülése tudatában minimum nem túl ízléses, de lelkük rajta. Bözsi nénivel valószínűleg nagyon sokáig tervezték egész közös életük során, hogy ide költözzenek, de ez sajnos nem következett be. Ellenben a szemét, bitorló Honvédban nevelkedett, Székesfehérvár környékén egy büdös percet nem játszott, őt senki nem rendelte a "főváros közeli település" csapatához, sőt, Kispesten töltötte egész gyermekkorát, ott játszott a grundon, majd ugyebár felnőtt labdarúgóként is, engedtessék már meg tehát ezeknek a szerencsétleneknek, hogy valamilyen szinten magukénak érezzék a Száguldó Őrnagyot és örökségét. Vajon mit éreznének a felcsúti polgárok, ha 70 év múlva egy magáról megfeledkező tulaj Celldömölkön megalapítaná a Vaszicsku Gergő Középhátvéd-képző Céhet? Bele sem merek gondolni.

„Egy futballcsapat, amely Puskás Ferenc hírneve mögé bújt, de amely történelme alapján nem méltó arra, hogy a nevét használja.” 

Majd pedig: „egy NB I-es futballcsapat, amelynek már nevében sincs köze régi, helyi hagyományaihoz” – na most akkor visszasírjuk ezeket a hagyományokat, vagy elvetjük, tessék szíves lenni eldönteni a szerző úrnak. Különben is, milyen helyi hagyományokat tagadtak meg, ugyanott vannak emberemlékezet óta, hogy nem külön településként, hanem Budapest részeként, arról meg nem hiszem, hogy ők tehetnek. 

Puskás a képen látható templomban házasodott, Kispest régen is volt

Szöllősi György főszerkesztő úr, aki a Puskás Akadémia kommunikációs igazgatója, leghíresebb futballistánk nagyszabású monográfiájának szerzője, jeles nekrológ-író valószínűleg mindezekkel tisztában van. Hiszen közeli kapcsolatban áll Puskás Ferenc özvegyével, ápolja a hagyatékot (sajnos Felcsútra vitte), anno Öcsi bácsival is remek viszonyban volt, tehát valahol legbelül bizonyára tökéletesen tisztában van azzal, hogy a jelenlegi helyzet meglehetősen faramuci.

szollosi_gyorgy_felcsut_kiralya.jpgSzőllősi György, olvasói levél

Az a fajta arrogancia, ahogyan ezt kezelik, a drapilevétellel és ezzel az írással elérte a tetőpontját, nem igazán lehetne fokozni. Történelmet hazudni önmagunknak nem lehet (ez szlovák és román szomszédainknak is igen problémás), sajnos nincs olyan ember széles e hazában, aki ne törne ki röhögőgörcsben, ha mondjuk épp Szöllősi György megpróbálná megideologizálni azt, hogy valójában csak és kizárólag a Puskás Akadémia és az azt körülvevő szedett-vedett miliő formálhat igényt a fentiekben említett névhasználati jogra. Ha esetleg csendben, vagy éppen a Honvédtól, Real Madridtól, Panathinaikosztól, South Melbourne-től (és még sorolhatnám a klubokat, melyekhez Puskás Ferencnek játékosként, de főleg edzőként valóban köze volt) sűrű elnézéseket kérve és kooperálva létrehoztak volna egy olyan műhelyt, amely nem csak a nevében kapcsolható Puskáshoz, akkor feltehetően nem övezné ilyen ellenszenv ezt a kezdeményezést. De ami jelenleg zajlik, az vérlázító pökhendiség, és a történelmi tények teljes mértékű kifacsarása, amely ellen e hasábokon tiltakoznunk kell a magunk módján.

Dühösek, de igazából szomorúak vagyunk ezek miatt. Hogy sikerül Puskáson is háborúzni, az nem siker, az tragédia.

Akinek esetleg rossz kedve lett volna mindezektől, nézze meg az alábbi videót és jobb kedvre derül! Szép stadion lesz, sokan fognak csodájára járni!

Ajánljuk szíves figyelmükbe blogunk két állandó szerzőjének regényét. Lepje meg szórakoztató magyar könyvekkel szeretteit, barátait Újévre, születésnapra, vagy névnapra! Városok,stadionok kocsmák. Igazi magyar futballregény, a magyar labdarúgás egy igen sötét évtizedéről - számtalan olyan örömről, bánatról, amit csak egy magyar szurkoló ismerhet és élhet át. Facebookon isA linkre kattintva minden további információ megtalálható a könyvről (ajánló, részlet, hol kapható? - pl a Honvéd Ajándékboltban). Ezen felül ajánljuk blogunk másik állandó szerzőjének e-könyvét is, melynek címe, a Nagy titok.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr325853415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czjanos 2014.03.11. 18:08:38

Puskás a Honvédban lett világsztár. A kispesti Honvédban. A kispesti Honvédra épülő magyar válogatottban. Aki ezt vitatja (netán elvitatja), az annyit ért a focihoz, mint a mai focistáink. Semmit. Ettől függetlenül, lehet Puskás Ferenc a névadója a felcsúti foci-mutyinak, ha az örökösei ezt nem kifogásolják (és nem kifogásolták).

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2014.03.11. 18:17:21

Meghallom ezt a szót, hogy Felcsút és a hányinger kerülget.

Serkill 2014.03.11. 18:31:28

Egy normális futball kultúrában ez a szőllösi max pályamunkás lehetne. Az ilyen tesiből felmentett senkiháziak igen jól élnek a magyar futballból, míg a 60-as, 70-es, 80-as évek klasszisai, akik minden héten emberek ezreinek okoztak örömöt nélkülözésben, szegényen, elfeledve várják a elmúlást. Mi meg csodálkozunk hogy miért szar a foci.

Gyorgy Nagy 2014.03.11. 20:22:56

A " villa és a stadion diszpáholya között a biztonsàgi alagut elkèszült?

Paul Summers 2014.03.11. 20:28:00

Készül már a liberálbolsevik horrordiktatúra...

miciur 2014.03.11. 20:42:48

Mindenesetre Bozsi neni gazdagon es joool alszik..:/

eöeöe 2014.03.11. 21:41:15

Minden értelmes ember, aki olvasta a four four two "olvasói levelét" tudja, hogy annak a végén eredetileg valószínűleg semmi sem szerepelt, csak a kettőspont, és az író is a "Felcsút"-ot képzelte oda, de ezek az önelégült szerencsétlenek ott Felcsúton még erre sem jöttek rá, s odabigyesztették a Honvéd nevét. Most meg mindenki hörög.

safranek 2014.03.11. 21:50:08

Egy NB I-es magyar futballcsapat, amely egy politikusnak köszönheti a létét.

Egy magyar futballklub, ellenszenves módon összelopott játékoskerettel.

Egy mesterségesen fölfuttatott kiscsapat a futballbolond diktátor hátszelével.

Egy főváros közeli település kis klubja, amely azelőtt, hogy politikai támogatott lett, nem ért el számottevő eredményeket.

Egy futballcsapat, amely Puskás Ferenc hírneve mögé bújt, de amely történelme alapján nem méltó arra, hogy a nevét használja.

Egy NB I-es futballcsapat, amelynek már nevében sincs köze régi, helyi hagyományaihoz.

Egy korábban legfeljebb helyben népszerű kisegyesület, amelynek politikai alapon sok százezer – alkalomadtán ugyanilyen gyorsan eltűnő – szimpatizánsa lett.

Egy magyar klub, amely képes elhallgatni, hogy Puskás Ferenc egy másik klub színeiben érte el legnagyobb sikereit.

Egy csapat, amelynek pofátlan képviselői nem röstellik agresszíven kisajátítani Puskás Ferenc nevét.

Egy csapat, amelynek a neve: FELCSÚT!
süti beállítások módosítása