Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Osztálynapló – Schumann Péter

2014.04.24. 09:57 maribor_

1954. április 24-én született Schumann Péter, az Újpesti Dózsa egykori védője és középpályása.

osztalynaplo_schumann_peter_alairas_1.jpg

Schumannak tálcán kínálta az élet, hogy gyerekkorában az Újpestben ismerkedjen a labdarúgással, hiszen édesapja a kor egyik legnevesebb utánpótlásedzője volt hosszú éveken át a Megyeri úton.

osztalynaplo_schumann_peter_apja.jpgA két Schumann

Az ificsapattal, melynek édesapja volt az edzője, Süni pedig a csapatkapitánya, zsinórban nyerték itthon a bajnokságokat, külföldön pedig a nemzetközi tornákat.

osztalynaplo_schumann_peter_dozsa_ifi_1974.jpgEgy tornagyőztes csapat 1974-ből, Bellinzonában. Karszalaggal Schumann az álló sorban

1975 februárjában mutatkozott be az élvonalban, rögtön gólt is szerzett, a Dózsa a Zámbó, Schumann, Noskó középpályás sorral lépett pályára A dolog szépséghibája az volt, hogy Pécsett 4:2-es vereséget szenvedtek a lila-fehérek (ez volt az az emlékezetes találkozó, mikor Dárdai Pál a Népsporttól 10-es osztályzatot érdemelve négy gólt rúgott Szigethi Károlynak).

A Népsport így értékelte a Dózsa teljesítményét (egyébként Dunai III. Edével ketten kaptak 6-os érdemjegyet, a többiek csak kevesebbet): Az Újpest kapujában Szigethi feltűnően bizonytalanul, gyengén védett. Idegessége ráragadt a hátvédekre is, akik közül egyedül Dunai III. nyújtott a közepesnél jobb teljesítményt. Az újonc Schumann góllal mutatkozott be és játékára sem lehet panasz. Annál inkább a vérszegényen, ötlettelenül futballozó csatárokra.

A jól sikerült bemutatkozás ellenére tavasszal már nem kapott helyet a csapatban, sőt, nyáron, gyakorlatilag Tóth Józsefért cserébe egy évre kölcsönadták a Pécsi MSC-nek.

osztalynaplo_shumann_peter_pmsc_1975.jpgA PMSC új igazolásai között az álló sor balszélén (a másik oldalon a későbbi újpesti csapattárs, Kiss Sándor, aki Komlóról érkezett a csapathoz)

Öt idényt töltött el Újpesten. Nagyon megbízható kiegészítő játékos volt a védelemben.

osztalynaplo_schumann_peter_munkaban.jpgMunkában

72 bajnoki találkozón 8 gólt szerzett. Az Újpesti Dózsával 3 bajnoki arany-, és két bajnoki ezüstöt nyert.

osztalynaplo_schumann_peter_ujpesti_dozsa_1977_78.jpgAz 1977/78-as bajnokcsapatban, az alsó sorban balról a harmadik Kovács II. József és Tóth József között

Süni gyakorlatilag minden poszton bevethető volt.

Élete mérkőzése 1980 tavaszán volt, mikor a mezőny legjobbja volt, gólt is szerzett.

osztalynaplo_schumann_peter_1980.jpgAz Újpest 4:1-re verte a Fradit a Népstadionban. Süni remek cselsorozat után a következő pillanatban a hálóba lő

Miután csapata hosszú évek után sem tudott segíteni neki a lakásproblémái megoldásában, ezért az idény végén a harmadosztályú Vácba igazolt (tőlük az odaigazolásakor rögtön kapott), ahol egy évet játszott, 34 találkozón hét gólt szerzett.

osztalynaplo_schumann_peter_vaci_izzo_1980.jpgA Váci Izzóban az álló sorban balról a második játékos a korábban újpesti, salgótarjáni és ferencvárosi Ádám László és a későbbi ferencvárosi Strausz László között

1981-től két szezonon át a Tatabánya játékosa volt, egy sérülés miatt csak 4 bajnoki találkozón léphetett pályára, de így is tagja volt a bronzérmes csapatnak.

osztalynaplo_schumann_peter_tatabanya.jpgA Tatabánya 1982/83-as csapatképén Weimper István mellett az ülő sor jobbszélén

Pályafutása befejeztével nem szakadt teljesen el a labdarúgástól, hosszú évekig focizott még a Vác, a Duna Cipő és az Újpest öregfiúk-csapataiban. Mellette alacsonyabb osztályban edzősködött is.

osztalynaplo_schumann_peter_edzo_vacszentlaszlo_1996.jpg1996-ban a Vácszentlászló edzőjeként bajnoki címet ünnepel

2005-ben, ötvenegy évesen egy érszűkület miatt amputálni kellett az egyik lábát, egy év múlva a másikat is. Döbbenetes akaraterővel tornázik, súlyzózik és húzódzkodik, tragikus sorsa ellenére nem adta fel.

osztalynaplo_schumann_peter_manapsag.jpgSchumann Péter 2014-ben

Süni alig több, mint két héttel a hetvenedik születésnapja előtt, 2024. április 5-én váratlanul hunyt el.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr876011567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása