Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Kis magyar-magyar fodbalszótár

2014.05.04. 19:59 bigacsiga

Kedves olvasóinknak összeállítottunk egy kis szótárat annak érdekében, hogy könnyebben ki tudjanak igazodni a magyar fociból élő riporterek, edzők, játékosok, szakemberek és újságírók által teremtett világban. Ez a világ szövevényes, tele csapdával és buktatókkal, azonban mi itt és most az Önök kezébe adjuk a kulcsot!

Cikkünk soha nem jöhetett volna létre Faragó(ú) Richárd és a többi riporter szervilizmusa és a Nemzeti Sport mindent helyesen látó szakértelme nélkül. Köszönjük!

Fiatal magyar tehetség - 18 és 30 év közötti magyar focista aki a magyar NB1-ben lőtt már egy gólt, vagy volt egy jó becsúszó szerelése esetleg egy jól sikerült hosszú indítása. A jelző levakarhatatlan ha egyszer megkapta valaki. Gyakorlatilag az összes NB1-ben játszó magyarról leírta vagy elmondta ezt már valaki. Ragályosan terjed és nem gyógyítható, soha le nem mosható.

farago_richard_pacafeju.jpgFaragó Richárdnál minden mindig tökéletes. Kivéve, ha nem.

A játékvezető jól vezette a mérkőzést - A beszámolók és tudósítások szerint gyakorlatilag az összes NB1-es mérkőzésen ezt láthatjuk. Ebbe belefér két-három tévesen megítélt tizenegyes, öt-tíz fölöslegesen kiosztott sárgalap, két-három téves kiállítás, ugyanúgy mint öt-tíz jogosan elmaradt sárga és piros lap. A leshelyzetek megítélése tízből három esetben helyes.

A játékvezető kisebb hibákkal vezette a mérkőzést, de döntő hibája nem volt - Ez az a mérkőzés ahol legalább kettő, de inkább három vagy négy tizenegyest ítélt a bíró, amiből csak kettő volt teljesen téves, ahol három könyöklésért nem állít ki senkit, ahol csak nyolc leshelyzetet ítélt meg rosszul, ahol az egyik edzőt kiállítja mert idegbajosan reklamál, ahol csak három tömegverekedés alakul ki a pályán a játékosok közt az ítéletek miatt. Több játékvezető kategória nincs, ne keressék.

Szimpatikus vidéki kiscsapat - Ahol focizni nemigen tudnak, ellenben rugdosódásban, szabálytalankodásban és ízes kurvaanyázásokban kiemelkedően jók.

Küzdelmes mérkőzés - A pályán az égvilágon nem történik semmi, háromszor nem tudnak egymáshoz passzolni a csapatok, helyzet nincs, a nézők megdöglenek az unalomtól.

Hajtós, jó iramű mérkőzés - Ahol a mérkőzés egy adott, maximum öt perces szakaszában akad a pályán legalább négy olyan játékos aki olyan sebességgel sprintel mint ahogy Cristiano Ronaldo kocog. Ritka jelenség.

Bátor, dicséretes próbálkozás - Amikor a csatár huszonöt méterről kapura lő és nem bedobás, hanem kirúgás lesz belőle. Amennyiben a játékos huszonöt év alatti magyar és még a kaput is eltalálja, azonnal megkapja a fiatal magyar tehetség jelzőt, élete végéig.

 


Válogatott csatár

Megvoltak a lehetőségek - Amikor az egyik csapat a mérkőzésen egy, de maximum kettő helyzetet kialakított majd azt elrontotta. Az, ha egy csapatnak megvoltak a lehetőségei szinte mindig azt jelenti, hogy a maradék 88 percben kétszer nem lépték át a félpályát és háromszor rúgták ki a védők a stadionból a labdát miközben minimum harminc szabálytalanságot elkövettek.

Gyors, korszerű kontratámadás - Amikor a véletlenül előrebikázott labdát úgy tolja meg a szél, hogy az az elől ragadt csatárnak pont jó és a támadással még felsprintel egy, nagyon ritka esetben kettő csapattárs. A magyar pályákon látható gyors és korszerű kontratámadásoknak egyáltalán nem feltétele a gól vagy a ziccerig kijátszott helyzet, elég, ha cirka egy percen belül a saját tizenhatostól az ellenfélig eljut a csapat.

Ügyes, technikás játékos - Szinonimája a már említett fiatal magyar tehetségnek támadó pozícióban. Hatvan kilós játékos, kétszer át tudja lépni a labdát biciklicsel közben. Lövései a kapuig nem mindig gurulnak el, néha nehéz eldönteni, hogy a védő vagy egy széllökés borította fel. Minden magyar fociakadémia nevel tíz-tizenöt ilyen játékost.

Családbarát mérkőzés - Ez a mai fogalmaink szerint az a mérkőzés, ahol a helyi kiskirály/pártvezér/polgármester/adócsaló tulajdonos a sporttv csinos műsorvezetőjével a szünetben kisorsol egy-egy érdekeltségi körébe tartozó szállodában wellness hétvégét egy helyi boldog családnak. Ezen kívül a családbarát mérkőzés fogalmába belefér az este 8 órás kezdés, az alapos motozás, a szűk rácsokon való átpréselés, a duplaáron ócska minőséget félórás sorban állás után kínáló büfék, a női wc hiánya, a férfi wc-ben bokáig érő hugy, a mocskos székek, a szektorokat elválasztó három méteres, szögesdróttal megerősített rácskerítés.

papai_ultra.jpg

Rutinos, neves játékos - Az az NB1-ben focizó 30+ éves focista, aki nyugati bajnokságokra alkalmatlan volt, vagy eljutott odáig, de ott csúnyán megégett. Rengeteg képviselője van a hazai fociban, Tököli, Kenesei, Éger, Halmosi, Dombi stb. A rutinos, neves játékos általában sokkal jobb teljesítményre képes a hazai bajnokságban, mint a fiatal magyar tehetség, annak ellenére is, hogy nem egy már 35 évnél is idősebb.

Hősiesen védekező csapat - Az a csapat, amelyik még nem kapott gólt az első tizenöt percben egy papíron erősebb bivalyerős NB1-es csapattól, de legalább a félpályát sem lépte át és három passz egymáshoz még nem sikerült. Még hősiesebben védekező csapat az, akik találtak egy gólt és onnantól több bokát, sípcsontot és combot rúgtak meg, mint labdát.

Tehetségtelen külföldi légiós - Ezt a fogalmat ritkán olvashatjuk direktben, azonban indirekt módon minden tévéműsorban és újságcikkben rengetegszer találkozhatunk velük. Olyan, NB1-ben játszó nem magyar játékosok, akinek nincs meg a kétszeres szorzójuk. Vagyis nem kétszer erősebbek, nem kétszer gyorsabbak, nem kétszer jobban védenek, nem kétszer jobban helyezkednek, nem kétszer több gólt lőnek, nem kétszer jobban hajtanak, mint a fiatal magyar tehetségek, hanem csak másfélszer. A fizetésük viszont általában kétszer kevesebb. Ők a tehetségtelen külföldi légiósok, a magyar foci sírásói.

Ajánljuk szíves figyelmükbe blogunk állandó szerzőjének regényét! Városok, stadionok, kocsmák. Magyar futballregény, labdarúgásunk legsötétebb évtizedéről. Kapható a Líra és Lant könyvesboltjaiban, a Fókusz könyváruházakban és az Auchanban. Látogasson el a könyv hivatalos Facebook oldalára is! 

Címkék: szótár nb1 fodbal


3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr86117573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zavarta az edzéseket 2014.05.04. 21:21:18

Kellemetlen, pattogós lövés - 10-15 méterről nagy vagy reménytelen helyzetből szánalmasan eltört kapu felé passzolás.

Okosan játszik a csapat - félgőzzel veri negyedgőzzel játszó ellenfelét.

De azt hiszem, nem kell szégyenkeznünk - idén is előbb kiesett az összes csapatunk a kupából, mint hogy elindultunk volna nyaralni.

Remekül fejelő játékos - 180 centinél magasabb.

Több volt ebben a támadásban - elcsúszott a középhátvéd passza a visszalépő balbunkó talpa alatt.

Kitűnő meglátás - Lipták előrebassza a labdát a kis Kovács fejére.
süti beállítások módosítása