Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Osztálynapló – cserediák volt, Paul Mariner

2014.05.22. 08:02 maribor_

1953. május 22-én született Paul Mariner, egykori angol válogatott középcsatár.

osztalynaplo_paul_mariner_alairas.jpg

Paul Mariner az észak-angliai Boltonban született, pályafutása szokatlanul lassan indult: a Chorley csapatában játszott amatőrként húsz éves koráig, ekkor vetett rá szemet az akkor harmadosztályú Plymouth Argyle, és ajánlott neki profi szerződést.

osztalynaplo_Paul_Mariner_Plymouth_Argyle.jpgFelhőfejes a Plymouth csapatában

Plymouth-ban 135 meccsen 56 gólt szerzett, és első szezonjában feljutáshoz segítette a csapatot. A kupákban is szerzett pár emlékezetes gólt, alighanem ennek is köszönhető, hogy az Ipswich Town-t vezető Bobby Robson is felfigyelt rá, az 1976/77-es szezon előtt pedig 220 ezer fontért leigazolta.

osztalynaplo_Paul_Mariner_Ipswich.jpgVédőtáncoltatás az Ipswich Town mezében

Itt aztán igazán tudta kamatoztatni magasságát és gyorsaságát, az sem mellékes, hogy vékony testalkata ellenére is sikerrel tudta felvenni a harcot a védőkkel.


Az első gólja az Ipswich-ben

Az Ipswich Town színeiben összesen 96 gólt szerzett 260 bajnoki mérkőzésen, de a legfontosabbak alighanem az 1980/81-es UEFA Kupa győzelemhez vezető találatai voltak. 


Az UEFA kupa döntőjében 5:4-es összesítéssel győzött a Town az AZ Alkmaar ellen 

Az Ipswich játékosaként ezen felül egyszeres FA Kupa győztes és Év Játékosa is volt, de a bajnoki címet nem sikerült megszereznie, két második helyezés volt a legjobb eredménye.

osztalynaplo_Paul_Mariner_Ipswich_FA_Cup.jpgAz UEFA Kupával

Harminc évesen az Arsenal játékosa lett, ahol három szezon 60 mérkőzésén 16 gólt szerzett, de a végén már meredeken zuhant a formája, a Portsmouth-ba távozott ingyen, aztán az Albany Capitals csapata következett az American Soccer League-ben, a máltai Naxxar Lions, majd ismét a tengerentúl, ezúttal a San Francisco Bay.

osztalynaplo_Paul_Mariner_Arsenal.jpgAz Arsenal játékosaként

A válogatottba nem sokkal Ipswichbe igazolása után kapott először meghívót, Luxemburg ellen debütált csereként. Összesen 35 alkalommal húzhatta magára a háromoroszlános mezt.

osztalynaplo_Paul_Mariner_Anglia.jpgA válogatott mezében

A válogatottban 13 gólig jutott, szerepelt az 1980-as EB-n és az 1982-es VB-n is, 1981-ben pedig a magyarok ellen ő rúgta (vagy inkább botlotta) a sorsdöntő gólt a Wembleyben, amely Anglia kvalifikációját bebiztosította.

osztalynaplo_Paul_Mariner_1983.jpg1983 őszén a Népstadionban Kardos József és Garaba Imre aprítja...


...mégis ő szerzi az angolok harmadik gólját

Játékos-pályafutása végeztével ügynökösködésbe kezdett, majd ismét az Egyesült Államokban kötött ki, utánpótlás-edzőnek, majd másodedző is volt több csapatnál. 2009-ben tért vissza korábbi sikerei helyszínére, Plymouth-ba, hogy megkísérelje a lehetetlent: bent tartani a zuhanórepülésben levő Argyle csapatát a Championshipben. Végül kudarcot vallott, és a szezon végén megköszönték neki a munkát.

osztalynaplo_Paul_Mariner_Plymouth_Manager.jpgA Plymouth managereként

Innen Kanadába vezetett az útja, ahol a hasonlóan katasztrofális helyzetben levő Toronto FC-t vette át, és bár eleinte úgy tűnt, sikerül véget vetnie a rossz szériájuknak, szezon végére megint összeesett a csapat, Marinert pedig elbocsájtották.

Sokáig tévés szakkommentátorként és elemzőként dolgozott.

osztalynaplo_Paul_Mariner_manapsag.pngPaul Mariner a képernyőn 2013-ban

Paul Mariner, életének hatvankilencedik évében, 2021. július 9-én hunyt el agydaganatban.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr176147346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása