Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Van-e élet Szocsi után?

2014.05.28. 09:00 Fradista Utazó

2014 elején Szocsiban grandiózus téli olimpiát rendeztek. Az olimpia egyes eseményeiről mi is beszámoltunk.

Ez a nagyszerű olimpia azonban óriási költségekkel járt. Az eredeti költségvetésben nagyjából 8 milliárd euró volt a feladatra beterveze, végül ténylegesen kb. 40 millárd eurónak megfelelő rubelből készült el. Bár elsőre ez ijesztően hangzik (a 4-es metró költségtúllépése kismiska ehhez képest), valójában maga a jelenség közel sem egyedi.

szocsi_unnepseg.jpg

Drága mulatság volt

Hasonló arányban lépték túl a tervezett költségeket Lillehammerben is. És bár négy éve Vancouverben csak 3,5-szeresen, sőt, Torino megúszta +80%-kal, de pl. '98-ban Naganóban több, mint tízszer annyit költöttek, mint ahogy eredetileg tervezték. Az 1964-es grenoble-i olimpia óta mindössze kétszer, a már említett Torinón kívül '84-ben, Szarajevóban sikerült megállni a tervezett költségszint duplája alatt (bár a jugoszláv adatszolgáltatás precizitásával és őszinteségével kapcsolatosan azért vannak kételyeink).

Ijesztően magasak voltak azonban az olimpia abszolút költségei. Nagyjából annyiba kerültek a játékok, mint a pekingi nyári olimpia, pedig az sem volt éppen kisstílű. Sőt, bár az infláció miatt nem feltétlenül tirivális az összehasonlítás, de szakértők vizsgálatai alapján a szocsi olimpia drágább volt, mint az azt megelőző összes téli olimpia együttvéve.

Ezek a számadatok ijesztően hatnak azokra, akik mostanság gondolkodnak egy olimpia rendezésén. A 2018-as téli játékok Phjongcshang városában lesznek, Dél-Koreában, az azt követő olimpiának azonban még nincs gazdája. Egyelőre kérdéses, hogy lesz-e egyáltalán.

Bő egy hónap múlva, július 9-én esedékes a NOB döntésének első lépése, hogy egyáltalán mely városokat veszik fel a jelöltek közé. Azonban azt látjuk, hogy míg korábban az egyes városok egymással versengve igyekeztek lefizetni a bizottság tagjait, akarom mondani sikeres pályázati anyagokat összeállítani, most valahogy nem tülekednek a jelöltek.

München 2018-at megpályázta, nem nyert. Meg akarták pályázni 2022-t is, azonban egy népszavazáson nagy többséggel leszavazták az újabb kandidálást. Állítólag lenne jobb helye is a pénznek - meg amúgy sincs belőle ilyen sok. Hasonló okokból, a lakosság ellenkezése miatt állt el a rendezéstől a korábban az olimpiával kacérkodó Stockholm és Graubünden is.

Marad még Peking, vagy a kazah főváros, Almati. Rajtuk kívül Oslo érdeklődött még, és bár a NOB főtitkára, Thomas Bach, személyesen győzködte a város és Norvégia vezetőit (a királyt is ideértve), egyelőre a norvégok inkább visszalépnének.

Még Krakkó jelentkezésében reménykedhettek az illetékesek, de múlt vasárnap, az EP-választással együtt megrendezett népszavazáson a lakosság 70 százaléka elutasította a jelentkezést, így a lengyel város nevét is kihúzhatjuk a listáról. Szóval Peking és Almati, hivatalosan azonban még ők sem jelentkeztek.

A pekingi nyári, majd a szocsi téli olimpia cseppet sem titkolt céljai közé tartozott, hogy elkápráztassák a világot. Elmondhatjuk, hogy ez mindkét esetben sikerült. Csakhogy ennek nagyon komoly ára volt. Nem is csak közvetlenül, dollármilliárdokban számolva, de közvetve is: a két olimpia olyan szintet állított fel, ami a jövőbeli játékok esetleges rendezői számára már nem követendőnek, hanem sokkal inkább ijesztőnek tűnik. Meglátjuk, képes lesz-e a NOB olyan irányba terelni a folyamatokat, hogy az olimpia-rendezés ne váljék a fennhéjázó diktatúrák kizárólagos játékszerévé.

Címkék: olimpia szocsi


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr346220727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2014.05.28. 14:56:46

Nagy különbség, hogy a hosszasan felsorolt országokkal/városokkal ellentétben Magyarországon stadionépítésekre tetszőleges anyagi források rendelkezésre állnak. 2022-ben akár Felcsúton is lehet a téli olimpia.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.05.28. 17:32:38

És mi lenne ha egyszerűen egy korábbi helyszínen rendeznék meg, a kirábbi létesítményekben????

Nehogy azt mondja már bárki is, hogy a tíz-húsz évvel ezelőtt stadionok annyira szarak, hogy ott nem lehetne megrendezni egy ilyet...

Mi ez a hülyeség már, hogy egy olimpia miatt egy totál új várost kell építeni????

Bambano 2014.05.28. 17:56:19

@Hoppácska: a probléma magja a százalékszámítás alapvető tulajdonsága. Ha ugyanakkora a százalékláb, akkor csak nagyobb százalékalapból lehet nagyobb százalékértéket kapni.

Äräktor 2014.05.28. 18:03:02

Lvov is pályázni akar, Kazahsztán fővárosa pedig Asztana.

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2014.05.28. 20:20:01

@Äräktor: Lvov a mostani helyzetben teljesen kizárt, hogy labdába rughasson.
Asztana ügyében viszont teljesen igazad van, elnézést a hibáért.

Shikaka 2014.05.29. 08:50:00

Lehet tudni, hogy a Szocsi olimpiára költött pénzből mennyit vitt el a korrupció?

Meglepődnék, ha reális (és nem tripla) áron foglalkoztatták volna a kivitelező cégeket.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.05.29. 11:17:50

@Shikaka: Jó kérdés, de a válasz erre nyilván az, hogy nem. Illetve biztos lehet tudni elvileg, csak ha elmondanám neked, utána meg kéne öljelek.
süti beállítások módosítása