Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Magyarok a labdarúgó-világbajnokságokon: 1966

2014.06.08. 18:26 Válogatott Vendégszerző

Véget értek a bajnokságok. A világ értő fele Rióra, a futball-világbajnokságra figyel, és többé-kevésbé lázas izgalommal számolja vissza a napokat. Egy elsősorban focival foglalkozó blognak kutya kötelessége ilyenkor ugyanezt tenni, szerencsére ez nem is esik nehezünkre. Különösen úgy nem, hogy váratlan segítséget kaptunk rendszeres olvasónktól, barátunktól, a József Attila díjas írótól, Benedek Szabolcstól. Szabolcs már egészen kisgyerek kora óta fanatikus rajongója a sportágnak, eleinte Szolnokon, majd egyetemista korától Budapesten lett a stadionok állandó látogatója. A mai napig bárki találkozhat vele a Bozsik Stadion korzóján, esetleg a Kanyarban, ahogy biztatja kedvenc csapatát, egyformán figyelve a szurkolókat és a játékosokat – talán épp a következő könyvéhez gyűjt élményeket. Elképesztő historikus és futballtörténelmi ismeretei valóságos élő lexikonná változtatták: középkori regét mesél, vagy épp fejből vágja az elmúlt évtizedek bármelyik Honvéd vagy válogatott kezdőcsapatát. A riói vébét felvezető sorozatunk az ő tollából származik, magyar válogatott részvételeit mutatja be a korábbi világbajnokságokon. Szabolcs eredetileg egy önálló könyvbe írta, végül azonban úgy alakult, hogy blogunknak ajándékozta. Mi pedig hálás köszönettel felhasználjuk, és büszkén nyújtjuk át olvasóinknak. 

A külön forrásmegjelölés nélküli képek forrása Dénes Tamás, Hegyi Iván és Lakat T. Károly Válogatott Gyűjtemény - Száztíz év legemlékezetesebb futballmérkõzései címeres mezben című könyve, amiért nekik is jár a köszönet.


1966

Magyarok_a_labdarugo-vilagbajnoksagokon_1966_logo.jpg

Az 1966-os világbajnokság selejtezőiben megint csak a Német Demokratikus Köztársaság volt az egyik ellenfelünk – idegenben döntetlen, otthon győzelem volt az ellenük való mérlegünk, Ausztriát viszont oda-vissza vertük. A keret bizakodó hangulatban kelt útra a futball őshazájába, Angliába. Valóban tele voltunk egészen kiváló futballistákkal, és Barót Lajos még azt a luxust is megengedhette magának, hogy Varga Zoltánt és Tichy Lajost kivitte bár a világbajnokságra, ám egyetlen percre sem küldte őket pályára.

Magyarok_a_labdarugo-vilagbajnoksagokon_1966_magyar_keret.jpgA magyar VB-keret: Dr. Botár, Baróti, Tichy, Sipos, Géczi, Gelei, Mészöly, Mátrai, Solymosi, Szepesi, Ihász, Illovszky, Göröcs, Farkas, Bene, Rákosi, Fenyvesi, Mathesz. 

Pedig nagyon nehéz csoportba kerültünk. Az első ellenfél 1966. július 13-án, az Old Traffordban minden idők talán legjobb portugál válogatottja volt, amely mindjárt a 3. percben vezetést szerzett a Szentmihályi – Mátrai – Káposzta, Mészöly, Sipos, Sóvári – Nagy I., Rákosi – Bene, Albert, Farkas összeállítású magyar tizenegy ellen.

Magyarok_a_labdarugo-vilagbajnoksagokon_1966_magyar_portugal_1_3.jpgEusebio akcióban ellenünk az Old Traffordban

A 60. percben Bene egyenlített, ám hét percre rá Augusto már a második gólját szerezte, megint csak fejjel, és megint csak Szentmihályi Antal nagy hibájából. A pontot a 90. percben tették fel a portugálok az i-re, amikor is Eusebio szögletét Torres bólintotta a hálóba.

A mérkőzés góljai:

A vereség azt jelentette, hogy a továbbjutáshoz a két hátralévő meccset meg kellett nyerni. Ezek közül az első tűnt igazán nehéz falatnak, hiszen július 15-én Liverpoolban nem más volt az ellenfél, mint a kétszeres világbajnoki címvédő Brazília, amely még úgy is igen erős összeállításban lépett pályára, hogy Pelé sérülés miatt hiányzott. Nálunk három poszton változtatott a szövetségi kapitány: Szentmihályi helyett Gelei állt a kapuba, illetve Sóvári helyén Szepesi, Nagy I. helyén pedig Mathesz kezdett.

Magyarok_a_labdarugo-vilagbajnoksagokon_1966_magyar_brazil_3_1_2.jpgAlbert: a magyar 9-es 10-esre játszott

Az előző mérkőzéshez hasonlóan mindjárt a 3. percben gólt született, ám ezúttal a mieink szerezték meg a vezetést, Bene egy varázslatos cselsorozat után talált a hálóba. Tostao az első negyedóra végén büntetőből egyenlített, ám a magyar csapat lendülete nem tört meg, továbbra is sorra vezette a támadásokat, a fölény pedig a 65. percben Farkas bombája nyomán góllá érett.

Magyarok_a_labdarugo-vilagbajnoksagokon_1966_magyar_brazil_3_1_1.jpgEz lehetett volna a negyedik... Dagnall bíró aligha tudta elmondani az ünneplőknek, miért nem adta meg Farkas szabályos gólját

Tíz percre rá a fergetegesen játszó Benét csak szabálytalanul tudták megállítani a tizenhatoson belül. A tizenegyest az a Mészöly rúgta, aki sérült vállal, felkötött karral játszotta végig a mérkőzést (ekkor kapta a Szőke Szikla becenevet) – be is lőtte, a végeredmény 3:1 Magyarország javára.

A mérkőzés rövid összefoglalója.

A továbbjutás az utolsó fordulóban dőlt el. A helyszín újból Manchester, az időpont 1966. július 20.

Magyarok_a_labdarugo-vilagbajnoksagokon_1966_magyar_bolgar_3_1.jpgA bolgárok ellen győztes csapat (forrás: magyarfutball.hu)

Baróti Lajos a brazilok ellen győztes csapatot küldte a pályára a bolgárok ellen, akik az első félidőben kétszer is betaláltak – igaz, az egyik gólt a saját kapujukba lőttek, sőt két perccel az egyenlítést jelentő bolgár öngól után és egy perccel a félidő lefújása előtt Mészöly is a bolgár hálóba küldte a labdát. A második félidő tehát 2:1-es magyar vezetéssel indult, a végeredményt Bene állította be, az 55. percben: 3:1. Mindkét gól szöglet után született.

A mérkőzés góljai.

A negyeddöntőben sajnos nem sikerült megismételni a brazilok és a bolgárok elleni kiváló játékot. Július 23-án Sunderlandban a szovjetek már a 3. percben vezetést szereztek megint kapushibából, a vétkes ezúttal Gelei volt, aki sajnos a második félidő elején lőtt újabb szovjet gólban is benne volt.

Magyarok_a_labdarugo-vilagbajnoksagokon_1966_magyar_szovjet_1_2.jpgVoronyin kifejelt labdája Káposzta felé tart. Kettejük között Malofejev, Ponomarjov és Farkas, hátul az aranylabdás kapus, Jasin követi az eseményeket

Az 57. percben szépített a magyar csapat (Bene révén), ám többre nem futotta.

A meccs maga.

Megint nem jutottunk a legjobb négy közé, ám azt senki nem gondolta volna, hogy a következő világbajnoki szereplésre tizenkét évet kell várni.


Maradjanak velünk, holnap folytatjuk!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr846261605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ppppalika 2014.06.08. 19:09:03

Mészöly csak a gólja után pár perccel elszenvedett sérülés miatt játszott tovább felkötött kézzel:
www.youtube.com/watch?v=j9hzBf3KSbs&feature=youtu.be&t=82m15s

ppppalika 2014.06.08. 19:16:38

Lehet, hogy az írói szabadságba belefér, de a brazil gól nem büntetőből volt.

gr82wök6ószfater 2014.06.08. 21:32:56

"Régi dicsőségünk, hol késel az éji homályban?",,,:-(
süti beállítások módosítása