Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Rossz játékkal pürrhoszi győzelem Szlovénia ellen

2014.07.08. 14:28 Fradista Utazó

Javában zajlanak a női junior (U20) kézilabda-világbajnokság küzdelmei. A VB-t Horvátországban rendezik, 24 válogatott részvételével. A magyar csapat a csoportkörben Svédország, Portugália, Kongó (ex-Zaire), Japán és Franciaország legjobbjai ellen léphetett pályára.

u20_hun_slo.jpg

A magyar csapat a nyolcaddöntő után (Fotó: Kisricsó).

Mind az öt mérkőzést megnyertük, bár közülük kettőt (Portugália és Svédország ellen) csak kínkeservvel, egyaránt 21-20-ra. A játékunk kulcsa minden mérkőzésen a védekezés volt, nagyon kevés gólt kaptunk, így a gyengébb támadójáték melett is hibátlanok tudtunk maradni.

Különösen az utolsó csoportmeccsen jött ez ki nagyon. Franciaország ellen a csoportgyőzelemért játszottunk, ami azért volt kiemelkedően fontos, mert látni lehetett, hogy aki a csoportunkat megnyeri, az biztosan csak a döntőben találkozhat a korosztály két legerősebb csapatával, Oroszországgal ill. Dániával. A franciák ellen a remek védekezéssel 50 perc alatt mindössze 9 gólt kaptunk, és ezzel megnyertük a meccset.

Következett a nyolcaddöntő. Egy másik hatfős csoportból 4. helyen továbbjutó ellenféllel, Szlovéniával találkoztunk. A Dugo Selóban rendezett mérkőzésnek egyértelműen mi voltunk az esélyesei. A magyar csapat játékán ez ki is jött, valószínűleg a legtöbben már a következő mérkőzésre készültek fejben.

Ezúttal nem volt olyan sok magyar szurkoló, mint két nappal korábban Franciaország ellen. Akkor a szombat esti időpontot kihasználva kb. 2-300 fős magyar tábor képviselte hazánkat a lelátón, a nyolcaddöntőre ez nagyjából negyven főre olvadt, túlnyomórészt a játékosok hozzátartozói biztatták a csapatot.

Szokatlan körülmények között kellett játszani, 30 fok körüli hőmérséklet, ráadásul a zárt térben ugyan nem süt a nap, de nincs légmozgás sem, ezért a harmadik mérkőzésre (ez a mienk, előttünk a románok verték Portugáliát, a franciák pedig Brazíliát) rettentően fülledt levegő várja a csapatokat. Nehéz ilyen körülmények között koncentráltan, fegyelmezetten játszani, ezúttal nem is sikerült. Támadásban és védekezésben is nagyon sok hibával játszottunk. Az átlövéseink borzasztó rosszak voltak (Szekereczés Luca és Tóth Gabriella is mindössze 1-1 gólt szerzett távolról, mindketten 5-5 lövésből). Rengeteg eladott labdánk volt a pontatlan támadásbefejezések mellett, amikből több esetben indítani is tudtak a szlovének.

Fegyelmezetlen volt a védekezés is, hiányzott belőle a korábban látott feszesség. Könnyen kaptunk gólokat, ezúttal Szemerey Zsófi sem tudta hozni a korábbi meccseken látott formáját. Szerencsére a jobb egyéni képességek még így is kijöttek, a félidőben 15-12-re vezettünk. Megsérült viszont az utolsó percben Szemerey Zsófi. A második játékrész elején visszaállt a kapuba, de azután cserét kért, nem tudott tovább védeni. Viszont a helyére beálló Ferenczi Annamária nagyon jó teljesítményt nyújtott, és ezzel meg tudtuk nyerni a mérkőzést.

Fontos volt, hogy Hajdu János, a válogatott edzője, mert és tudott is cserélni. A rosszul kezdő Tóth helyére beküldte balátlövőbe még az első félidőben Walfisch Mercédeszt, aki öt perc alatt lőtt két gólt és kiharcolt egy hétméterest, majd kb. ugyanígy folytatta, 5 gól 6 lövésből. Igaz, a melegben később ő is kevésbé tudott koncentrálni már, az utolsó két lövése nem volt jó (5/8-cal zárta a meccset), ekkor Hajdu visszahozta Tóthot, akinek a pihenés jót tett, jó játékkal járult hozzá a 26-20-as győzelemhez.

Viszont tíz perccel a vége előtt begyűjtöttünk még egy sérülést: Kurucz Ivett faultolt meg egy szlovén játékost, aki aztán ráesett, és Kurucznak kifordult a bokája. Az első vizsgálat szerint elszakadt a bokaszalag, ami azt jelenti hogy a játékos a VB-n már nem léphet pályára. Hajdu János valóban azt érezhette, amit a címben említett ókori hadvezér: még egy ilyen győzelem, és nem marad több játékosunk.

Kurucz Ivett és Mészáros Rea adta meg, a két hármasvédő-poszton a válogatott védekezésének alapját. Ha Kurucz most kiesik, nehéz lesz a keretből pótolni. Védekező-képességei alapján Virág Noémi lehetne az első számú jelölt, de ő támadásban rendkívül gyengén játszott eddig a VB-n, és mindkét belső védőt egy meccsen keresztül nem lehet cserélni (Mészáros még egy korábbi sérüléssel küzd, őt mindenképpen cserélni kell, csak védekezésben van a pályán). Esetleg a támadásban jó Walfisch Mercédesz léphet be védekezésben, ill. a korábbinál többet játszhatunk nyitott védekezési felállásban (5-1 ill. 3-2-1), amihez csak egy középső védő kell. Mindenesetre, ha Szemerey esetleg szerdáig nem épül fel (elsőre nem tűnt vészesnek a sérülése, de később rosszabb lett az állapota), akkor komoly bajban lehetünk a negyeddöntőben, és nagyon jó teljesítményre lehet szükség a továbbjutáshoz.

A legjobb négy közé jutásért Kaproncán játszunk, július 9-én, szerdán este 20:45-kor, Németország csapata ellen. A kései kezdés azt jelenti, hogy Magyarország nagy részéről akár munka után is oda lehet érni, ha valaki szívesen biztatná a lányokat, és vállalja a kései hazaérkezést.

A sportcsarnok neve horvátul Sportska dvorana Fran Galovic, a cím pedig Ulica Zeljka Selingerova 3, Koprivnica. A Válogatott Blog kiküldött tudósítója ezúttal is helyszínen tekinti majd meg a mérkőzést, akárcsak az ugyanott rendezett másik három negyeddöntőt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr176484749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása