Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Augusztusi tanulságok

2014.08.11. 10:00 Fradista Utazó

Tíznapos válogatott felkészülésre hívta be a nemzeti csapat kapitánya, Németh András az ország legjobb női kézilabdázóit augusztus elején. Nem is keveset, némi szervezési nehézség miatt rögtön több mint harminc játékost. Ugyanis egy négycsapatos felkészülési tornát is rendezett a Magyar Kézilabda Szövetség Kecskeméten, de – mivel ilyenkor a legtöbb európai országban a játékosok a klubjaikkal végzik az alapozást – csak két ellenfelet sikerült keríteni, így negyediknek az úgynevezett magyar B-válogatott állt be.

valogatott_201408_hunhun.jpg

Magyarok egymás közt. (Fotó: MKSZ, Kovács Anikó)

Bár van ország, ahol rendszeresen összehívják a válogatott közvetlen hátországát is, nálunk szinte biztos, hogy az ad hoc létrejött B-válogatott nem lesz hosszú életű, és a közeljövőben nem fogják újra összehívni. De azon túl, hogy így legalább mindhárom napra jutott két mérkőzés, a B-válogatott léte arra is jó volt, hogy így meglehetősen sok játékost nézhetett meg Németh András ezen a tornán. Igaz, a B-csapat – hogy meglegyen a szükséges létszám – fel lett töltve olyan játékosokkal, akiknek nincs reális esélyük mostanában a nagyválogatottba kerülésre (esetleg majd a riói olimpia után), több játékos mintha kifejezetten azért került volna oda, hogy ott végigjátszhassa a három napot, és ne az első csapat kispadján ücsörögjön.

Azért az egész felkészülésre rányomta a bélyegét, hogy augusztus van, a játékosok az alapozásból lettek kivéve, nem olyan a formája senkinek sem, mint amilyennek versenykörülmények között lennie kell. Nem is teljesen érthető, hogy Németh miért most tartott edzőtábort, ill. felkészülési mérkőzéseket, miközben júniusban, amikor a versenynaptárban hivatalos válogatott időszak volt, és bizonyára edzőpartnereket is könnyebb lett volna találni (a németek és a hollandok pl. egymás ellen játszottak kétszer egymás után), akkor pedig elengedte szabadságra a játékosokat. Nem is mindenki egyformán reagál arra, hogy a felkészülés közepén kerül be másfél hétre a válogatottba, egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy a most látott csapaton belüli erőviszonyokat látjuk viszont majd ősszel is.

A háromnapos tornán egyébként mindkét magyar csapat legyőzte Romániát és Angolát is, az egymás közti meccsen pedig az A-válogatott győzött, így a kupát is ők nyerték meg - nem mintha egyébként ennek bármi jelentősége volna.

A közvetítések során ízelítőt kaphattunk abból is, mire számíthatunk az MTVA-tól a következő években. A helyszínről tudósító kommentátor komoly kihívásokkal küzdött a játékosok és a szabályok ismeretének terén is, a stúdióba hívott Konkoly Csaba viszont szakértőként kiváló választás volt, ahogy, némi meglepetésre, a műsorvezető Menczer Tamás is jól látta el a feladatát.

Németh láthatóan kettős céllal használta ezt a pár napot: egyfelől keresi, hogy a fix játékosok mellé kik kerülhetnek még be a decemberi EB-re a válogatott keretébe (főként a problémás posztokon), másrészt minél jobban be akarja gyakoroltatni az álala elképzelt játékot a csapattal.

Az A-csapat kapuját Kiss Éva, a B-ét Herr Orsolya védte szinte végig, ebből úgy tűnik, Németh ezt a két kapust fogja favorizálni, csakúgy, ahogy elődei is tették. Most ez nem is tűnik annyira rossz döntésnek, mint tavaly, Kiss és Herr is jó formában várja a kezdődő szezont, és nincs senki más, aki most egyértelműen a helyükre törhetne. A problémás jobbátlövő poszton az egyik esélyes, Kovács Anna, egy sérülés miatt részt sem vett a felkészülésen, a másik két játékos közül Planéta Szimonetta lényegesen jobb teljesítmény nyújtott, mint Soós Viktória (ez utóbbi játékos a harmadik, Románia elleni mérkőzésen már nem is játszott), de ez nem feltétlenül perdöntő most. Soós ugyanis tavasszal a klubjában alig játszott (majd el is küldték, és éppen Planétát vitték a helyére Győrbe, ami arra utal, hogy az ETO stábja őt tartja jobbnak), így nyilván az augusztushoz képest is formán kívül van. A jobbszélen a kapitány kellemesen nehéz döntés előtt áll: ezúttal is mindhárom szóba jöhető játékos remekül teljesített. A legtöbb bizalmat Bognár-Bódi Bernadett kapta, feltehetőleg ő lesz Németh első számú választása a posztra, a második helyért versenghet Orbán Adrienn és Kovacsicz Mónika.

valogatott_201408_kovacsics.jpg

Kovacsics Anikó (Fotó: MKSZ, Kovács Anikó)

A balszélen Kovacsics Anikó kiemelkedő teljesítményt nyújtott (őt is választották a torna legjobb játékosának), ha nem sérül meg, aligha lesz kihagyható. A legtöbb játékidőt ő kapta, itt Németh inkább az ő játékának csiszolására (a kapitány által elvárt taktikához való igazítására) használta a mérkőzéseket.

Döntő fontosságú lehet a megfelelő védekezés megtalálása. Ezt azonban több tényező is befolyásolja. Pl. a már említett jobbátlövők közül Soós kifejezetten gyenge védő, nemzetközi szinten biztosan cserélni kell, Planéta viszont elég jó hármas védő (bár a hírek szerint tavasszal gyengébb formát mutatott, de ha ősszel kap lehetőséget az ETO-ban, sokat várhatunk tőle). Ha Planéta kerül be, akkor a hármas poszton meg is vagyunk akár, ha Soós, akkor se a hármason, se a kettesen. A kihagyhatatlan Tomori mellett még Triscsuk Krisztina esélyes erre a posztra (ugye legalább három játékosra van szükség, aki hármast tud védekezni), amikor ők védekeztek Szucsánszki Zitával egymás mellett (Szucsánszki bal kettőben), az remekül működött, Bulath Anita jóval kevésbé volt meggyőző, és Görbicz Anitával nem is érezték egymást. Visszahathat ide a beállós poszt is: Szamoránsky Piroska tűnik jelenleg Németh első számú választásának, de egyfelől ő aligha bír végig egy ilyen sorozatterhelést, amit egy EB jelent, másfelől a kettes védőposzthoz is ma már túl lassúnak tűnik. Cifra Anita és Mészáros Rea is válogatott szintűvé válhat akár védekezésben decemberre, de mindketten hármas poszton játszanak. A negyedik szóba jöhető beállós, Mayer Szabina, talán a legjobb támadójátékot nyújtja ezen a poszton (legalábbis a tavalyi szezonban így volt, és a mostani felkészülési tornán is egyedül ő volt meggyőző az A-csapatból), de ő egyrészt nem tud védekezni, másrészt nincs olyan erőnléte, hogy végig tudjon játszani ilyen meccseket.

Nehezen érhető Németh ragaszkodása Temes Bernadetthez. Ő momentán támadásban egyik posztot sem tudja megoldani, és bár védekezésben nem rossz, ha kifejezett védőt keresünk (aki valaki helyett csak védekezni jön fel), arra sem ő a legalkalmasabb, hanem például Szekeres Klára.

valogatott_201408_gorbiczszucsanszki.jpg

Szucsánszki (balról) 100, Görbicz 200-szoros válogatott (Fotó: MKSZ, Kovács Anikó)

Bonyolult kombináció eredményeként fog tehát összeállni Németh András válogatottja. Augusztusban, az alapozásból beesve, a végső ítéletet még senki felett nem szabad kimondani. De azért talán ebben a pár napban is kicsivel okosabbak lettünk, jobban látjuk a kapitány elképzeléseit, a taktika és a keret terén egyaránt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr546592961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása