Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Szünetmentes nyár

2014.08.18. 11:00 Fradista Utazó

A kézilabdázók utánpótlás-világeversenyeit minden évben a nyári szünetben rendezik. Ez sok szempontból praktikus, a résztvevők számára azonban olykor kellemetlen következményekkel is jár. Mert attól, hogy ő júliusban valamilyen EB-n, VB-n vesz részt, nem fognak a számára külön egy másik júliust a naptárba iktatni.

noi_junior_valogatott_1994.jpg

A női junior válogatott. Fotó: MKSZ

Ráadásul mi magyarok elég nagy hangsúlyt fektetünk az utánpótlás-versenyekre is, ezért a válogatottak az EB-k, VB-k előtt általában több hétig készülnek az adott versenyre.

A lányoknak az idén világbajnokságokat rendeztek: az ifjúsági (U18) VB Macedóniában volt, a junior (U20) pedig Horvátországban - ez utóbbiról helyszíni tudósítást is közült blogunk.

Az U20 VB-t rendezték előbb, a magyar válogatott az első mérkőzést június 28-án játszotta, az utolsót július 13-án. A válogatott a felkészülést május 26-án kezdte meg. A junior válogatott játékosainak többsége felnőtt NBI-es csapatban játszik, a bajnokság május 17-én ért véget. Az ezt követő héten a legtöbb klubnál még tartottak levezető edzéseket. Volt csapat, amelyik erről elengedte a válogatottnál számba vett játékosait, de volt olyan is, aki nem.

Az NBI-es csapatok július 10-15 körül kezdték meg a felkészülést a következő szezonra (ellentétben a futballal, ebben a sportágban szeptember eleje előtt senkinek nincs témeccse). Azaz, amikor a junior VB-ről hazatértek a játékosok, akkor klubjaikban vagy már folyt az alapozás, vagy egy-két nappal később kezdődött. És bizony volt olyan klub, amelyik elvárta, hogy a játékosai ne hiányozzanak az edzésekről. Kaptak egy napot, hogy legalább kipakolhassanak, esetleg kettőt-hármat - akinek költöznie is kellett, az ezt a pár napot sem használhatta pihenésre. Több olyan játékosról tudunk, aki a nyáron összesen 1-3, hétköznapra eső szabadnappal rendelkezett.

Volt több olyan edző is, aki nagyvonalúbb volt: játékosának adott két hét pihenőt, bár akadt, aki abból is előírta, hogy a második héten milyen edzéseket kell (önállóan) elvégezni. Nyaralásra tehát ez az időszak már nem volt alkalmas.

Egy kicsivel jobban jártak azok, akik az ifi VB-n voltak érintettek.

noi_ifi_valogatott_1996.jpg

A női ifjúsági válogatott. Fotó: www.wch-mkd2014.mk

Ezt a világbajnokságot július 20. - augusztus 3. közt rendezték. Az egész VB legelső meccse a mienk volt, a legutolsó napon viszont sajnos már nem kellett játszanunk (az eredményekről egy későbbi cikkben számolunk be), számunkra augusztus 2. volt az utolsó játéknap. A felkészülést a csapat június 9-én kezdte meg. A játékosok tehát általában két hét szünet után érkeztek a válogatottba.

Amikor a csapat Macedóniából hazatért, már minden csapatnál folyt a közös munka. Az U18-as játékosok többsége azonban még csak a klubja junior csapatában szerepel, így az edzők a VB után kicsit lazábbak tudtak lenni, a legtöbben kaptak egy szabad hetet.

Ön, kedves olvasó, hány nap szabadságot kap egy évben? Bár tudjuk, a törvényes szabadság sok munkahelyen csak, a régi poénnal élve, járni jár, de nem jut, így is megkockáztatjuk, olvasóink többsége többet nyaralt, mint az ifi és junior válogatottak játékosai. Nem is beszélve a saját kortársaikkal való összevetésről: akik nem sportolnak, azoknak a nyári szünet 10 hét, de még a fiatal sportolók nagy részének is 4-6 hét jut. Itt meg többeknek 4-6 nap sem.

A 2012-es londoni olimpia után sok profi klubnál kérdés volt, hogy mikor is kezdjék meg a felkészülést az előttük álló szezonra. Emlékezetes volt, hogy a Győri ETO az olimpiáról visszatérő játékosoknak még adott némi pihenőt, míg a dániai Viborg HK éppencsak a visszatérést, esetleges költözködést engedte meg, de amúgy azonnal berendelte a játékosait edzésre.

A Viborgot komoly sérüléshullám sújtotta, volt olyan fiatal játékos, akinek nagy valószínűséggel derékba tört a ragyogóan induló karrierje. A klub sok éve legrosszabb nemzetközi szereplését produkálta: a BL-csoportkörben mind a hat mérkőzésüket elvesztették, ezzel véget is ért a nemzetközi szezonjuk. A hazai bajnokságot sem sikerült megnyerniük, sőt, még a döntőbe sem jutottak be. A Győr ellenben történetének legsikeresebb évét zárta, a magyar színpadon veretlenül bajnok lett és kupagyőztes, nemzetköziben pedig egyetlen vereséget szenvedett el - de az is felért egy győzelemmel, és végül, történetében először, megnyerte a Bajnokok Ligáját.

Tanulságos? Talán. Közvetlen összefüggés nem mutatható ki, hisz' Viborgban is volt, aki megjárta az olimpiát, és nem sérült meg. A magyar utánpótlás-játékosok terhelését sem lehet közvetlen összefüggésbe hozni az utána bekövetkezett sérülésekkel, ha így lenne, mindenkinek meg kellett volna sérülnie. Tény azonban, hogy a bajnokságra készülő csapatok játékosai közül már ketten is súlyos sérülést szenvedtek - mit ad Isten, mindketten részt vettek valamelyik utánpótlás-világbajnokságon.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr436611413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása