Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Harangozunk: Magyarország-Észak-Írország

2014.09.05. 21:21 Fatusi

Kapaszkodjanak meg! Maradt még néhány olyan európai ország, amely létezett 1986-ban, és azóta nem jutott ki sem EB-re, sem pedig VB-re a fodball nevezetű sportágban! Az egyik ilyet fogadjuk vasárnap 18 órai kezdettel a vadonatúj Groupama Arénában, az első 2016-os EB-selejtezőn.

Észak-Írország nemzeti válogatottja utoljára hozzánk hasonlóan a mexikói Mundialon szerepelt, ahonnan csoportharmadikként, egy Algéria ellen szerzett ponttal búcsúzott. Ezen a meccsen Norman Whiteside rúgta a góljukat, biztosan emlékeznek még a nevére, arról volt híres, hogy a '82-es VB-n 17 évesen és 41 naposan lépett pályára, ezzel lekörözve Pelét a valaha volt legfiatalabb világbajnokságon szereplő játékos versengésében. Az algériaiak gólját pedig a jó nevű Djamel Zidane szerezte, aki meg arról nevezetes, hogy az égvilágon semmi köze nincs az Aranylabdás Zizou-hoz, de talán térjünk is a tárgyra.

Korábban négy alkalommal játszottunk a szigetországi alakulat ellen, idézzük fel ezeket a derby-ket!

Viszonylag későn, 1988 háborgó őszén játszottunk velük először hivatalos nemzetek közötti válogatott meccset, ami rögtön egy fontos világbajnoki selejtező is volt a Népstadionban, mintegy 18 000 néző előtt (ennyien remélhetőleg vasárnap is összegyűlünk). Olyan szép gólt lőtt a hajrában Vincze Pilu, hogy még a hidegvéréről híres Vitray Tamás is elkurjantotta magát, ezzel nyertünk 1-0-ra.

Ez volt a sorozat első meccse, tehát ekkor még minden szépnek és vidámnak látszott, főleg, hogy némi intermezzót követően ismét Mezey György ült a kispadon.

Aztán utána jött három iksz (ebből kettő Málta ellen, az elsőbe belebukott a méltatlanul egy szénhidrátban erősen bővelkedő étel nevével kifigurázott kapitány), és egy írországi vereség (milyen szép dolog is egyszerre két ír brigáddal egy csoportban lenni, hát még ők mennyire örülhettek egymásnak), ezek után látogattunk Belfastba '89 szeptemberében, még épphogy népköztársaságként.

Az este 9-kor kezdődő meccset remekül kezdtük kiváló légiósunk, Kovács Kálmán találatával, és nagyszerűen zártuk az első játékrészt, köszönhetően Bognár György bitang bombájának. A mérkőzés hajrájában a fentebb említett Whiteside ugyan szépített, ám az ekkor már Bicskei Bertalan által irányított legénység megszerezte második győzelmét is a csoportban.

már VIncze Ottó előtt hat évvel is szólt a "hohó"

Sajnos a maradék két selejtezőn, Spanyolország ellen nem sikerült gyarapítanunk a győzelmek számát, de legalább volt egy tisztes hazai döntetlenünk, köszönhetően jelenlegi kapitányunk duplájának.

Hosszabb moratórium következett, 2000-ig tartott, amikor is Bicskei Bertalannak ismét sikerült bevennie Belfastot, most egy barátságos meccs keretében, a győztes gólt Horváth Ferenc rúgta, tekintsék meg alább.

Végül, és eddig utolsósorban 2008-ban találkoztunk velük, ismét győztesen térhettünk haza a Windsor Parkból. Erwin Koeman gárdája 2-0-ra győzött a tét nélküli megméretésen Torghelle Sándor és a jelenleg is keretben lévő Gera Zoltán góljaival. A hat évvel ezelőtti brigádból egyébként két nap múlva a Ferencváros veteránján kívül még Juhász Roland és Vanczák Vilmos is pályára léphet, nem beszélve Rudolf Gergelyről és Dzsudzsák Balázsról.

Hutszí és Forgelé összehozták az első gólt

Az előzmények tehát teljes mértékben nekünk kedveznek, bár a közvélemény szkepticizmusa a jelenlegi válogatottal szemben vitathatatlan, ezt nem is lehetne másként letörni, mint mondjuk egy mindent elsöprő 1-0-al. A három pont kötelező, nincs más lehetőség, hajrá Magyarország!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr256673625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miller draft 2014.09.06. 10:57:16

Az első meccset a Népstadionban élőben láttam, már akkor is ilyen hülye voltam, hogy ilyen meccseket bevállaltam.
süti beállítások módosítása