Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Invázió

2014.10.07. 10:41 Fradista Utazó

Már korábban is elmélkedtünk arról, hogy Magyarországon mostanában (túlnyomórészt állami forrásoknak köszönhetően) kiemelkedően sok pénz jut a kézilabdába. Különösen a női mezőny viszonyai alakultak át, a lányoknál jelenleg vita nélkül a magyar bajnokságban van a legtöbb pénz. Milyen változásokat hozott ez?

invazio_erd.jpg

Az Érd új igazolásai: egy orosz, egy francia és egy szerb lány (Fotó: Érdi VSE)

Az NBI-es csapatok mindegyike ki akarta használni a korábbinál jobb pénzügyi lehetőségeket, és meg akarta erősíteni a keretét. Csakhogy ennyi jó magyar játékos nem állt rendelkezésre, a jó képességű magyar játékosok már majdnem mind Magyarországon játszottak korábban is, így a csapatok ővelük maximum egymás kárára tudtak erősíteni. Jelenleg külföldön, profi szinten, magyar játékosok csak a Bundesligában játszanak, és onnét is maximum négy-öt játékos hazavitele lenne reális az NB I-be.

Az erősítés sok csapatnál nem is elsősorban minőségi, hanem mennyiségi jellegű volt. Korábban jónéhány klubnál volt például 4-5 jó és ugyanannyi közepes játékos, a létszám maradékát meg a juniorból töltötték fel, olyan játékosokkal, akik leginkább csak akkor kerülhettek a pályára, ha a mérkőzés már eldőlt. Ehelyett most törekszenek 10-12 jó játékos leigazolására, akik mellé ugyanúgy kerül 4-5 közepes, mint azelőtt, a junioroknak pedig a padon már nem jut hely. Magyarországról viszont ennyi jó játékost már képtelenség volt összeszedni. Főleg, hogy az állami segítségből a másodosztály élcsapatai is kiszakították a maguk részét, és javuló anyagi lehetőségeiket kihasználva az NB I-ből erősítettek. Egész seregnyi, az első osztályban is jól használható játékos került az NB I/B-be.

invazio_budaors.jpg

Volt NB I-es játékosok budaörsi színekben (Fotó: Budaörsi Kézilabda SE)

Így az NB I-es klubok elkezdtek külföldön szétnézni. A céljaikhoz általában nem világsztárok kellettek. Őket amúgy is nehéz volna leszerződtetni, a Fehérvár, az Érd vagy az MTK továbbra sem képes Európa élcsapataival versenyezni a fizetések terén.

Bár, hogy az MTK mire lehet képes, és mire nem, azt továbbra sem tudjuk. Ugyan korábban arról adtak ki közleményt, hogy Rózsa Gábor ötszörösen túllépte a pénzügyi keretet (kérdés, hogy egyáltalán hogyan, hiszen a hírek szerint az ő aláírása nem szerepel a játékosok szerződésén), mégis, Rózsa eltávolítása után (bár úgy tudni, Rózsa maga mondott fel, szóval még ez sem tiszta igazán) nem eresztették szélnek a játékosokat, úgy látszik, megvan a fedezete a folytatásnak. Honnét lett vajon hirtelen ennyi pénzük? Vagy, ha tudtak ennyi pénzt szerezni, akkor miért nem fordították azt eleve a kézilabdacsapat finanszírozására? Vajon tudnának akár még ötször ennyit is erre a célra fordítani?

Megannyi kérdőjel.

Sok klub tehát olyan játékosokat igazolt külföldről, akikről korábban csak a legelszántabb rajongók tudták, hogy egyáltalán a világon vannak, esetleg ők sem. Az idei nyári átigazolási szezonban a következőképpen alakult a külföldi játékosok száma a magyar női NB I-ben. Az első szám a távozó, a második az érkező külföldieket mutatja, a harmadik pedig az egyenleget. Ez negatív, ha a külföldi játékosok száma csökkent, és pozitív, ha nőtt. A táblázatban a határon túli magyarokat, valamint a korosztályos csapatokba érkező, vagy onnét távozó külföldieket nem vettük figyelembe.

  • Békéscsaba: 0, 0, 0
  • Dunaújváros: 0, 0, 0
  • Debrecen: 0, 2, +2
  • Érd: 1, 3, +2
  • Fehérvár: 1, 5, +4
  • Ferencváros: 1, 1, 0
  • Győr: 2, 5, +3
  • Vác: 2, 1, -1
  • Mosonmagyaróvár (tavaly Veszprém): 0, 2, +2
  • MTK: 0, 2, +2
  • Siófok: 0, 3, +3
  • Szeged: 0, 3, +3
  • Összesen: 7, 27, +20

A gyűjtésért köszönet Balunak!

Megjegyzések: A Ferencvárosból Laura Steinbach a szezon folyamán távozott. Győrben Katrine Lunde a klubnál maradt, de gyermeket vár, ezért az idei évben nem tud pályára lépni, az ő helyettesítésére igazolták Jelena Grubišićet, ez matematikailag +1, de a csapatban ténylegesen ezzel nem változott a külföldiek száma.

Érdemes megfigyelni, hogy a leggyengébb csapatok erősítettek leginkább külföldről: a Debrecen, az MTK, a Mosonmagyaróvár és a Szeged hozta össze az egyenleg majdnem felét - jelen cikk írásakor ez a négy csapat foglalja el a tabella utolsó négy helyét. Ezek a klubok mindent megtesznek, hogy bennragadjanak az első osztályban, és valószínűleg nem alaptalanul érzik úgy, hogy a magyar játékosok közül azokkal, akik nekik maradtak, nem sok esélyük lenne. Csak látszólag képez pozitív ellenpéldát a Békéscsaba együttese, náluk ugyanis szintén külföldiek a húzóemberek (a házi góllövőlista első és második helyezettje is külföldi), csak éppen őket nem az idén igazolták, hanem sok éve a liláknál játszanak.

Bár látni olyan friss külföldi igazolást, akivel talán mellényúltak a klubvezetők, összességében azt látjuk, hogy ezek a nagyrészt teljesen jegyzetlen új, külföldi játékosok húzóemberré tudtak válni a szerényebb képességű magyar játékosok között. A külföldi igazolásoknak komoly szerepük van abban, hogy a bajnokság alsóháza érdekesebbé vált: az előző években általában már szeptemberben látszott, melyik két csapat fog kiesni, most viszont sokkal kiegyenlítettebb a küzdelem, a négy felsorolt csapaton kívül a Békéscsaba és a Vác sem érezheti magát biztonságban. Ezért, bár a liga élcsapataival így sem tudják felvenni a versenyt, a bajnokság színvonalát összességében megemelik ezek az igazolások.

invazio_fehervar.jpg

Tanabe Juki és Isitate Majuko (Fotó: Fehérvár KC)

A legérdekesebbek a Fehérvár igazolásai, több szempontból is. Először is ők hozták (a Győrrel holtversenyben) a legtöbb új külföldit az országba, szám szerint ötöt. Hárman közülük a teljesen tipikus délszláv vonalat képviselik (a bajnokság alsó felében a délszláv idegenlégiósok dominálnak), ketten viszont egészen messziről, Japánból érkeztek. Azért is érdekes igazolások, mert a Fehérvár a bajnokság jobb csapatai közé tartozik, a céljuk a legjobb négy közé kerülés (nem reménytelen, de azért valószínűleg nem fog összejönni), ehhez képest igazoltak külföldről öt játékost, akik közül négyen teljesen ismeretlenek a nemzetközi kézilabda világában, és a japán válogatott irányítója, Isitate sem igazán klasszis. Valószínűleg a nyelvi problémák is közrejátszanak abban, hogy eddig ez a csapat nem igazán állt össze, de hosszú még a szezon, sok lehetőség áll még a fehérváriak előtt.

A nyelvi problémák másutt is jelentkeznek. A magyar edzői kar egy jelentős része ugyanis a sajátján kívül semmilyen nyelvet nem beszél, a külfölidek pedig nem mind törekszenek a magyar nyelv elsajátítására. Van is valami igazságuk: egy-két év múlva esetleg megint odébbállnak egy házzal, és a magyarra soha többet nem lesz szükségük. Emiatt a külföldi játékosok beépítése sok esetben nagyon elhúzódik, sokszor azt látjuk, hogy a külföldi játékos egyénileg képzett, és jobb, mint a csapattársai, de a legalapvetőbb összejátékban sem tud részt venni, mert esetleg nem is érti, mi volna a feladata.

A külföldi játékosok összességében emelik a magyar csapatok játékerejét, és ezáltal a bajnokság színvonalát is. (Elvileg a nemzetközi kupákban is előrelépést hozhatna a külföldiek szerepeltetése, ám eddig ezt igazán csak az ETO mutatta meg - de ez már egy másik téma lenne). De jót tesznek-e hosszabb távon a magyar kézilabdának? Erre most biztos választ még nem adhatunk. Az, hogy elveszik a magyar fiatalok elől a helyet, egyelőre alapvetően nem igaz, a két utolsó utánpótlás-korosztály (1992-95 közt születettek), akik egy EB-ezüsttel és egy VB-bronzzal büszkélkedhetnek, szinte teljes egészében jelen van az NB I-ben, többségük kezdő a csapatában.Talán Planéta Szimonetta és Susann Müller kapcsán jelenhet meg a probléma Győrben, a másik potenciális ilyen konfliktust az élet, pontosabban egy súlyos sérülés egyelőre "megoldotta". Ezekből a külföldiekből (az ETO világklasszisait leszámítva) senki nem akkora sztár, hogy ne tudná egy magyar fiatal simán kiszorítani, ha jobb lenne nála. Az a magyar fiatal pedig, aki nem jobb náluk, az sosem lesz annyira jó, hogy mondjuk válogatott játékos lehessen. A még teljesen be nem érett fiatalok számára pedig talán nem is baj, hogy nem ücsörögnek hétről hétre hatvan perceket a padon, abban reménykedve, hogy az 56. percben esetleg beállhatnak. Ők még koncentráljanak a saját korosztályukra, a saját versenyeikre, és a saját egyéni fejlődésükre. Aki pedig fiatalon Győrbe igazol, vagy szerződést hosszabbít az ETO-val, az minden bizonnyal tisztában lehet azzal, hogy ott a világ legjobb játékosait kellene kiszorítania - ha nem sikerül, hát magára vessen.

invazio_siofok.jpg

Nina Wörz, a Siófok német irányítója. (Fotó: Németh András, Siófok KC)

Van a kérdésnek egy olyan vetülete is, hogy a külföldi játékosok általában tisztában vannak vele, mekkora ajándék számukra, hogy Magyarországon kézilabdázhatnak, és, hogy sehol máshol nem tudnának kézilabdával ennyi pénzt keresni. És ennek megfelelően igyekeznek is, szorgalmasabbak és fegyelmezettebbek, mint a magyar játékosok. A magyarokra viszont pont fordítva hatott a klubok pénzügyi lehetőségeinek hirtelen feljavulása, sokan úgy érzik, eljött a Kánaán, mostantól a fotelben hátradőlve is sok pénzt leher keresni. Bár szinte mindenki, aki kicsit ismeri a kézilabdás világot, tudna most kivételeket mondani, a külföldiek többségére azért jellemző egy olyan profi mentalitás, amiből a magyarok sokat tanulhatnának. És, ha csak ennyi pluszt hoznak a külföldiek az NB I-be, már megérte.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr946761929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása