Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Leaving (Las Vegas) Reality

2014.10.10. 16:35 spyglass

Valamiért anno nagyon bírtam a filmet, amiben Nicolas Cage elhatározta, majd sikerrel teljesítette a halálra ivás projektet. Jó régen láttam utoljára, lehet nem is jó film, sőt talán nem is emlékszem jól a cselekmény minden mozzanatára, de a folyamat most beugrott. Nem vagyunk még a végén, de közelítünk, és már túl vagyunk a "point of no return"-ön.

Lement a bajnoki szezon egy harmada. Túl vagyunk pár EB selejtezőn, hétvégén utazunk Mordorba, aztán a bálnavadászokhoz. Közhely, hogy sok minden el fog most dőlni, de én ezzel inkább nem foglalkoznék, ugyanis szerintem sokkal több minden már eldőlt a közelmúltban, meg talán kicsit régebben is. A magyar futball elöljárói és a fránya tények, - amikról tudjuk: makacs dolgok - termelik a gólokat a napokban, de sajnos nem Air Sanyitól kérdezték meg melyik kapuba kell rúgni, hanem Devecseritől.

A honi labdarúgás első emberétől tudtuk meg nemrég, hogy a számonkérésnek nincs még itt az ideje, nekem azért pár dolog eszembe jutott, talán nem haragszik meg senki, ha leírom őket. Bár ki tudja, manapság egyre óvatosabban kell bánni a leírt szavakkal is. Na meg a melegvizet sem az elmúlt percekben találtam fel, akit még egy kicsit is érdekel ez a kabaré, az nagyjából tisztában van ezekkel a dolgokkal, és a maga módján hangot is adott esetenként a csodálkozásának. Szóval semmi újdonság.

A legfontosabb, hogy legyen rend a stadionokban, nem is kérdés. A Fradi vezetése mindannyiunk közös akaratát valósította meg, amikor ennek a magasztos célnak az érdekében egyre elmeroggyantabb intézkedéseket vezetett be. Van szkennerünk otthon, buszos városnézésünk idegenben, a stadionon belül nem állhatunk a kerítés két méteres közelébe, mert a csont üres utcáról valaki a rácson át még bead a végén egy vállról indítható rakétát, sőt még a lépcsőn sem lehet megállni a budira menet egy pillanatra ha éppen gólhelyzet alakul ki (mondjuk ez mostanában nem túl gyakori a meccseinken), szóval tényleg nehéz rosszalkodni. Ehhez képest az MLSZ által kiszabott büntetések tekintetében dobogón vagyunk majd' 2 millióval, a Diósgyőr áll előttünk, már közelebb a háromhoz, az Újpest pedig utcahosszal vezet, 5 millió az eddigi termés. Mi a közös ebben a három csapatban? Senki nem hinné, de ezeken a helyeken lelhető fel még aránylag magasabb számban az ún. szurkoló. Látszik, hogy ezek az elvetemült teremtmények vonzák a büntetést.

Persze mielőtt balhézó tömegeket vízionálnánk, jegyezzük meg, hogy a hivatalos nézőszám átlagok 8500, 5500 és 4100 körül mozognak ugyanezeknél a csapatoknál, a büntetéssel ellentétes sorrendben. A diósgyőri és a megyeri úti létszámokról nem tudok nyilatkozni, de a Fradi 8500-as száma csak úgy jöhetett létre, hogy (az állítólag) 5500 emberre rúgó bérletes társaságot minden esetben megjelentként tartják számon, holott ez messze nincs így. De persze hogyan is lehetne elvárni egy pontos nézőszámot, amikor csak a szurkolói kártyám és a tenyerem kell beolvasni a kapunál, ez nyilván nem elég a jelen levők egzakt számának meghatározásához. Joggal szisszen fel az egyszeri érdeklődő, hol vannak a kétezres évek sikercsapatai? A Kondás Elemér fémjelezte Loki, vagy az idei bajnoki címet már-már elkönyvelhető Videoton, vagy a magából szövetségi kapitányt is kitermelni képes szakmai műhely, a Győr? Ők bizony hárman összesen rendelkeznek valamivel több, mint átlag 10000 nézővel, nagyjából azonos arányban megosztva ezt. A lista vége felé is érdekes párharcokat látahtunk, a Felcsút ezer fölé, a Kispest pedig őt szorosan követve ezer alá lőtte be az átlagot, hiába no, Öcsi bácsi vitte magával a szurkolótábort is a magyar foci szívcsakrájába. De lám, aki sikeresen üldözi el a szurkolókat a pályáról, az elnyeri jutalmát: ez utóbbi két csapat eddig nem nem több, mint 50000 forint büntetést hozott össze, vagyis valójában csak a Honvéd.

Nincs ebben semmi meglepő, esetleg ezzel az irománnyal érdemes összevetni (akinek van kedve, a 27. oldalra is legörgethet, ott többek között a kupacsapataink nemzetközi szerepléseiről olvashat visszafogott, stratégiai terveket), ahol 2014-re 4500-as átlagnézőszámot vízionáltak. Az első 10 forduló után egy kövér százassal a bázisnak tekintett, 2010 évi 2800-nak is alatta vagyunk. De majd jönnek az őszi fordulók, lehűl az idő, szemerkél az eső, özönleni fognak a családok.

Próbáljuk meg összefoglalni, hogy mit tudunk, Vágó úr...

  • Ősz, az van.
  • Néző, az nincs.
  • Szurkolás, az sincs.
  • Klubcsapatunk a nemzetközi kupákban, az nincs.
  • Válogatott szinten zakó itthon Észak-Írországtól, az van.
  • Új stadion, az van, több is.
  • Magyar játékos értékelhető bajnokság értékelhető csapatában, szinte nincs.
  • A magyar labdarúgás ELSŐ EMBERÉNEK pofája kiállni és elmondani, hogy mindezért őt számon ne kérje senki, az van.

Hány megálló lehet még innen a végállomás? Közelít a gödör alja, de még nem vagyunk ott teljesen. Viszont ezen a pályán innen nem fogunk feljebb jutni, az biztos. Van még, aki beveszi egyébként azt a maszlagot, amit az orrunk elé tolnak? Vagy ez már csak saját maguk szórakoztatása és ők sem gondolják komolyan? Tippelni sem merek, mert egyik válasz rosszabb, mint a másik.

És igen, a hétvégén meccs... A kinevezését nagy hibának tartottam, és tartom most is, mert véleményem szerint feleslegesen kockáztatják Dárdai Pál személyes hitelét ebben a helyzetben, de ha ő elvállalta, nyilván tudja mit csinál. Ettől függetlenül nagyon drukkolok neki és a válogatottnak, hogy fagyassza a románok árcára a mosolyt, Hagi a fotelban pukkadjon meg, Jenei pedig méltósággal ismerje majd el a magyarok fölényét. Ennek drukkolok, mert másnak nem tudok. Pedig ha valami csoda folytán behúzzuk, akkor pont a legnagyobb trógerek fognak diadalittasan pöffeszkedni, és folytatják a magyar foci módszeres tönkretételét, egy újabb talmi felhatalmazással a kezükben, a realitás talajától nagyon messze.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr16775287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása