Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Barangolás a BLSZ-ben - A Tétényi Terminátor

2014.10.20. 19:35 Rich.mond

Mint korábban kifejtettem, eszem ágában sincs a Mennyei mérkőzésein fárasztani magam, helyette az amatőr labdarúgás szépségei felé fordulok. Még mindig meg tudom érteni, hogy valaki megszokásból még kijár egy jó kis Pécs-Pápára, vagy egy Kispest-Paksra, bár a tévében megnézve ezeket a meccseket kezdem érteni, hogy miért tartottak a régi meccsrejárók, majd a meccslátogatást abbahagyók hülyének. Mert ezt tényleg rossz nézni, még a bukaresti pontszerzés után is. Ám még mindig nem kell kizárólag  a külföldi focira fanyalodnunk! Egyrészt jó esetben ott az NB III, vagy van mindenkinek jó kis lokális csapata – legyen az falu, vagy kerületi egylet. Az sem kizárt, hogy a helyi erő egykoron szebb napokat ért meg, mint például a BVSC-Zugló. A szebb napok alatt mindenféle mókás dolog is megesett.

Miért pont a BVSC?

Például mert zuglói vagyok és két hete elmaradt a meccs. Azt már tudtuk korábbról, hogy iram van és szerencsés esetben hangulat is. A Honvéd-Pakshoz képest egyébként a BVSC-Nagytétény mind a kilencven perce kifejezetten felüdülésként hatott. Egyrészt volt öt gól, a kispestitől alig elmaradó nézőszám, helyzetek, valamint szikrázó feszültség a pályán. Voltak családok is a lelátón, erőszak csak a pályán, végül pedig győzött a BVSC-Zugló, tehát elégedetten tapsolhattuk meg a kék-sárgákat. Ezalatt a vendég kék-pirosak éppen egymást gyepálták, de ne szaladjunk ennyire előre!

Fod’bal nélkül mit érek én? – tesszük fel magunknak a kérdést a 2014/15-ös szezonban. NB I-re nem járunk, de a tévében sem látunk labdarúgásra emlékeztető cselekedeteket, ha magyar bajnokira kapcsolunk. Nosza, akkor ennyi erővel tényleg kilátogathatunk a friss gyepszőnyeget avató Szőnyi úti BVSC-stadionba. Belépő nincs. Azt viszünk be, amit akarunk. A lelátó egyébiránt fedett, de a derűs napsütésben most nincs jelentősége. Az ellenfél a tabella elején tanyázik, tehát jó mérkőzésre van kilátás.

Végül mindenki hoz magával még egy embert – én pluszban két gyereket – és tíz fős kompániánk százalékosan olyan nézőszám-emelkedést eredményez, hogy arra még Csányi Sándor bajsza is megmoccan. Ez a vegyes társaság – kispesti, fradista, BKV-szimpatizáns – foglalta el a stadion mintegy felét. Ne tessenek aggódni, a többieknek is maradt elég hely, jöjjenek bátran!

Stadionmustra

Középen foglal helyet immáron harmadik évtizede a tegnap jó féltucat fővel megjelenő Blue Boys. Le a kalappal előttük, mert tényleg minden meccsen ott vannak, mióta újáalakult a felnőtt csapat Zuglóban. A felső sorokban kisebb-nagyobb csoportosulások, illetve a szemközti, omladozó lelátón egészen pontosan 16 fő szemlélte a mérkőzést. Mindent összevetve olyan hetvenen választották ezt a délutáni programot.

Tudom, hogy erre kapásból rá szokták vágni, hogy „keresztapáméknál, Zala-megye III-ban kétszázan járnak ki / Látnál egy borsodi rangadót a két szomszéd falu között... legalább ötszázan vannak kint!”, de az az igazság, hogy a megyei nézőszám is valahol itt van, 50 és 150 között. Ettől függetlenül több nézőre számítottam előzetesen. És most jöjjön a kötelező fanyalgás.

Tényleg épül-szépül a teljes BVSC-sportkomplexum. Még vasárnap délután is dolgoztak a munkások. Uszoda, sportóvoda, műfüves pályák, gyepcsere a centerpályán stb. Sportolónak lenni jó lesz Zuglóban. Azon nem lepődök meg, hogy nézőkkel nem kalkuláltak (Zuglóban sose’ voltak tömegek), de ezen a téren biza sok a hiányosság.

Háttérben az építkezés

Először is: nincs se WC, se büfé. Jó, utóbbi gazdaságos fenntartásához még nincs meg a kritikus tömeg, de egy asztalkába és pár doboz sörbe/szotyiba igazán beruházhatnának. Nem romlik rá senkire. Nem mintha nem lehetne hozni kintről sört, de még az uszoda is messze van, még a szünet alatt is bajosan lehet megjárni. Főleg most, hogy csak a Teleki Blanka felől lehetett bemenni. Az ember már csak kényelmes, 15-20 doboz sör biztosan elfogyna még ekkora nézőközönségnél is.

Nincs WC sem. Semmilyen. Azért is körbe kell járni az amúgy nem kis alapterületű stadiont. A lépcsők életveszélyesek, a korláton pedig éles pengeként lesnek áldozatokra az egykori festék maradványai. Az új gyepről nézőként nem tudok nyilatkozni, de fentről többen is ugyanazt vették észre: nem egyenletes. Persze lehet, hogy csak a szemünk csalt meg, illetve a késő délutáni árnyékok.

Mozgásba lendült a zuglói lokomotív

És akkor térjünk rá a meccsre!

A BVSC szépen lassan kezdi megszokni az eggyel magasabb osztályt. Emlékezhetünk, BLSZ IV-es abszolút újoncként az első három fordulóban négy pontot szórtak el a zuglóiak. Tavaly ősszel a kilencedik fordulóban is csak a negyedik helyen álltak. Mégis mindkétszer fölényesen nyerték meg a bajnokságot. Azért a BLSZ II keményebb diónak tűnik, de a trend bíztató: két szoros vereség (a bajnokságot vezető Inter és ASR Gázgyár ellen), majd következett három döntetlen és immáron zsinórban három győzelem. Van még két elmaradt meccs, tavasszal többnyire hazai mecccsek, huszáros hajrával meglehet a dobogó is. Sajnos a feljutó helyek már most nagyon távoliak, de „majd jövőre”.

A meccs maga tényleg jó volt. Aki szombaton végignézte a Kispest-Paksot, vagy a Fradi-Pécset, annak meg különösen. Egyérintőzés, cselek, megindulás, kaput eltaláló lövések, szép robinzonádok. Jó, a védők nem mindig helyezkednek tökéletesen, a labdaátvétel néha nem sikerül, és hát nem is minden lövés talál kaput. De ők ugye ezt amatőrként csinálják és hát hibákat látunk az NB I-ben is. Amúgy távol álljon tőlem a klasszikus amatőr-romantika. Minden problémája – korrupció, sportfogadások, csillagászati fizetések stb. – ellenére sem utálom a profi labdarúgást és eszem ágában sem lenne felégetni mindent, és újra kezdeni az egészet valami homályos, maoista elv alapján. Nálam a professzionális, üzleti alapokra helyezett labdarúgás mellett-alatt létezik az amatőrsport. Szeretem a kis budapesti stadionok, vagy a falusi pályák hangulatát, de a végső cél mégiscsak az lenne, hogy kedvenc együttesünk az első osztályban, majd a nemzetközi porondon harcoljon ki magának elismerést.

Terminátor? Balotelli!

A BLSZ-ben valami oknál fogva húsz percre jut egy kakaskodás és lökdösődés – ez most is így volt, bár a végén a kakaskodásból valami egészen más lett.

A BVSC beszorítja a Nagytétényt, csak idő kérdése, mikor születik meg a hazai gól. Turcsán Richárd fél óra elteltével végre meglövi hetedik meccsén a hatodik gólját is. Róla tudni érdemes, hogy a Fenerbahce igazolt labdarúgója volt. Nem az isztambuli, hanem a csepeli Feneré (lásd a képen) . A hazaiak sorra hagyják ki a helyzeteket, majd a második félidő alapján a második találattal eldöntik a mérkőzést. Gondoljuk mi. Erről a gólról egyébként lemarad a nézők legalább fele – lásd megjegyzésemet a büfé hiányáról.

Így kezdődött

Tehát úgy nézett ki, hogy itt fölényes hazai győzelem fog születni. Vígan sörözgettünk, a lányom talált egy hasonló korú pajtit magának és vígan lépcsőzhettek, mászhattak kerítést. Azon morfondíroztunk, hogy eddig miért nem jöttünk ki? Ezen felül a társaság két, Feröert megjárt tagja tartott élménybeszámolót. A Nagytétényiek minden figyelmeztetés nélkül rondítottak bele az idillbe. Erre mondaná a szakértő a sajtópáholyban, hogy „ a két gólos előny a legveszélyesebb / hamisítatlan amatőr-mérkőzést láthattunk / Tyukodi Zoltán jól nyúlt a mérkőzésbe”.

Azám, Tyukodi! A legendás Dr. Szieben-Ács-Medgyes-Baranyai-Tyukodi-Pena-Váczi Dini-Jakab-Süveges –Stefanov féle Csepel-Kordax, amely képes volt 20 rúgott és kapott góllal lehozni egy bajnokságot. Most ő trenírozza a Nagytétényt.

Vagy tényleg elkényelmesedtek a zuglóiak, vagy csak eltolódtak. Godár a ziccert kapufára rúgja, de a kipattanó is az övé, másodjára nem hibázik. Máris 2-1. Majd jön az egyenlítés. A zuglói védő senkitől sem zavartatva akarta előre rúgni a labdát, de a saját kezét találta el. Nem hibáztatom, velem is megesett már, és kapusként nem is járt érte szabadrúgás, ellenben akkor a kezemről a kapumba pattant a labda... A BVSC megúszta egy szabadrúgással 18 méterről. A szabadrúgásból pedig gól lett. Hidegzuhany a Szőnyi úton! – írná a Népsport online tudósítása. Visszajött a meccsbe a Nagytétény! Hátmikvannak...

Nem egy díjnyertes fotó, de egyenlít a Tétény

Kicsit több lett a tusakodás a középpályán, kicsit több lett a verbális agresszió. Ekkor jött el a tétényi Balotelli ideje. A kilences számú vendégjátékos minden lökdösődésben ott van. Megmondja a nézőknek, megmondja a hazai játékosoknak és megmondja a bírónak. Utóbbi ezt elnéző mosollyal veszi tudomásul. Lapot nem szeret osztani. Egy jogosnak tűnő – némileg váratlanul kiharcolt – tizenegyest ellenben befúj. Lökdösődés, reklamálás, magyarázás, tüntető, majd a kapuba végül mégis beálló kapus. Nagyjából tíz perc telik el, végre Erdő-Lahner Tas elrúghatja a büntetőt, ismét előny a hazai oldalon.

A hazai publikum egyre többet foglalkozik a vendégcsapattal, zúg a „Csüüüürhe!” A hazai csapat szilárdan áll a lábán. Az izgalmakat nem is a tétényi helyzetek jelentik – a zuglóiak még kihagynak egy ajtó-ablak lehetőséget – hanem a vendégek kilencese szolgáltatja a műsort. Az őt békítő/nyugtató játékostársának ugrik neki. A lefújáskor pedig már nehéz kibogozni, hogy ki-kit fog le, üt meg, vagy kerget a kék mezesek közül. Azért ez kicsit árnyalja a képet az amatőr foci romlatlanságáról.

 Nagytétényi háziderbi

A balhé kitolódik a vendég kispadhoz, az eleinte tanácstalan kék-sárgák kijönnek a szurkolókhoz. Kölcsönösen megtapsolják egymást – mi is elismerően ütjük össze tenyerünket, mert jól éreztük magunkat.

Elsőkézből kapott infók alapján az egykori Don Pepe helyén nyílt pizzéria jó hely, olcsó a pizza és jó a kiszolgálás. Ideális hely győzelem megünneplésére.Mindenki BVSC meccsre! Hajrá, Zugló! 

Ajánljuk szíves figyelmükbe blogunk állandó szerzőjének regényét! Városok, stadionok, kocsmák. Magyar futballregény, labdarúgásunk legsötétebb évtizedéről. Kapható a Líra és Lant könyvesboltjaiban, a Fókusz könyváruházakban és az Auchanban. Látogasson el a könyv hivatalos Facebook oldalára is! 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr756811567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása