Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Tíz ellopott év II.

2014.11.16. 17:11 Rich.mond

Új sorozatot indítunk a Válogatott Blogon. A méltán népszerű és igényes Időkapszula adta az ötletet arra, hogy visszarepüljünk az időben. Ám most nem harminc, hanem csupán tíz évet lapozunk vissza. Miért pont tíz évet és miért pont 2004 nyarától indul a visszaemlékezés? Egyrészt ez az az évtized, amit az eredeti Időkapszula által vizsgált időszakban születettek már felnőtt fejjel éltek meg. Érdemes lesz összevetni, hogy hová fejlődött a labdarúgás és a szurkolói élet egy szűk emberöltő alatt. Másfelől nem kevés hibája ellenére is tudunk nosztalgiával visszatekinteni erre az időszakra – olyannyira, hogy egy könyv is született azokról az időkről. Nosztalgia? Igen! Akkortájt még több magyar labdarúgó igazolt külföldre és a válogatott hosszú idő után stabil európai középcsapattá vált. Pont ebben az évben egészen novemberig volt magyar érdekeltség az európai kupákban. Mi több, 2004 tavaszán még játszott a Debrecen az azóta megboldogult UEFA-kupában. Nagy hangsúlyt fektetünk a lelátói viszonyokra is, mert hisszük, hogy szurkolók nélkül nincs futball és természetesen a lelátóra is hatással vannak a pályán történtek. Külön pikantériát ad a sorozatnak, hogy a legtöbb akkori labdarúgó még ma is aktív, tehát tíz év távlatából mondhatunk ítéletet  tíz éve fiatal tehetségnek, vagy csődtömegnek elkönyvelt játékosok felett.  Csődök, bundák, nemzetközi sikerek és kudarcok, nagy rendbontások, tömegek és üres stadionok, no meg a legendássá vált vasárnap délelőtti meccsek. Hová lettek az akkori remények? Back to 2004! - Második rész - az első osztály "reformja", a létszám felemelése 16 csapatra, a mezőny kialakítása és az újoncok.

A sorozatunk első részében már olvashattuk, hogy a válogatott körül óriási a felhajtás. A barátságos mérkőzéseken több, mint reményt keltő a produkció és az eredményesség. Ennek és az EU-csatlakozásnak hála pedig „tömegével” igazolnak külföldre az olcsó magyar labdarúgók. Gondolhatnánk, hogy az a remek közeg, amely őket kinevelte szintén sokadvirágzását éli. Persze csak akkor jutna ilyen eszünkbe, ha nem éltük volna át Magyarországon az elmúlt húsz esztendőt. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a labdarúgó bajnokságok történelmében még nem volt példa akkora káoszra, mint a 2004-es esztendő holtszezonjában. Nem kizárt, hogy az akkor vetett magok értek be mostanra és ez az elkapkodott döntés vezetett el odáig, hogy tíz évvel később minden eddiginél alacsonyabb nézőszámok játszanak a csapatok.

Történt ugyanis, hogy a Bozóky Imre vezette MLSZ és a Szieben László elnökölte Magyar Labdarúgó Liga (MLL) merészet húzott. A 12 csapatos NB I létszámát 16-ra emelték. Négy egyenes ági feljutó mellett az NB I 11-12. helyezett osztályozót játszhatott az NB I/B 5-6. helyezettjével.

Van itt ész! – Szieben László ligaelnök

Még egy csoportos az NB I/B a 2004/05-ös bajnokságban, és két csoportos a harmadosztályt jelentő NB II (Keleti ill. Nyugati csoport 16-16 csapattal). Illetve volt egy hat csoportos (papíron 6*16 csapatos), ekkor negyedosztályt jelentő NB III – itt a már ismert és később is használt Alföld, Tisza, Duna, Mátra, Dráva, Bakony megjelöléssel.

Képzelhetjük, hogy mennyire volt színvonalas az az NB III-as csoport, ahol Abaújszántó, Nyírkarász, Mád, Nyíradony, Szakoly, Sényő, Rakamaz és Szirmabesenyő tusakodott egymással a pontokért. Ám nem kizárt, hogy ez a 2004-es negyedosztály MOST nem is lenne botor gondolat. Korábban már többször jeleztük (például itt), hogy szerintünk az alsóbb ligák későbbi felduzzasztása talán még károsabb volt, mint az NB I 16 csapatossá tétele..

Már a létszámemelés elméleti megindoklása is erősen vitatható volt, a megvalósítás pedig bohózatba fulladt. további érdekesség, hogy a 2004/2005-ös versenykiírásról csak 2004 februárjában döntöttek

A hivatásos liga képviselői úgy érveltek, hogy új régiók bevonására is lehetőség nyílik a tizenhatos létszám révén, továbbá több magyar fiatal kaphat esélyt az élvonalbeli szereplésre. Ennek elősegítésére az MLSZ tervezi a külföldi labdarúgók szerepeltetésének korlátozását, pontosabban minőségi kritériumokhoz való kötését. A bajnokság átalakítása mellett érvelő szakemberek szerint a korábbi rájátszásos szisztéma nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, továbbá az is fontos érv, hogy az MLSZ edzőbizottsága évek óta a tizenhatos létszám mellett tette le a voksát. Az NB I-ben természetesen a 2004-2005-ös nyílt bajnokságban csak azok az egyesületek és gazdasági társaságok indulhatnak, amelyek megfelelnek a klublicenc előírásainak, vagyis már a kezdés előtt képesek a teljes bajnokságra érvényes racionális gazdálkodási feltételeket garantálni. (Kiemelés tőlünk)

Egy pillanatra kanyarodjunk vissza a 2003/2004-es bajnoksághoz! Talán a fiatalok már nem emlékeznek rá, de többünk szerint ez volt az elmúlt húsz év legizgalmasabb bajnoki hajrája. Az utolsó forduló előtt három csapat is megszerezhette volna a bajnoki aranyérmet, ebből kettő, a Ferencváros és az első bajnoki címére készülő Debrecen ráadásul egymás ellen játszott az Üllői úton. Az Újpestnek „csak” a tavaszra teljesen széteső MTK-t kellett volna legyőznie a Puskás Ferenc stadionban. A két találkozón összesen 20 ezer néző volt jelen. Hogy-hogy nem, végül a nevető harmadik Ferencváros játékosainak nyakába akasztották az aranyérmet. (Fotó: www.tempofradi.hu) 

A Debrecen nem egykönnyen adta oda a bajnoki aranyat a Fradinak, ugyanis megóvták a döntőnek is beillő utolsó bajnoki mérkőzést.

A Tököli Attila szerepeltetése miatti óvás tárgyalásának elhalasztását kérte a DVSC. Mint ismeretes, a Ferencváros válogatott csatárát Siófokon, a meccs lefújása után Kassai Viktor kiállítottnak nyilvánította.

A Magyar Labdarúgóliga (MLL) fegyelmi bizottsága első olvasatban három mérkőzésre eltiltotta a játékvezetőt megsértő labdarúgót, aki azonban tárgyalást kért. Ekkor, mivel ellentmondás volt a bírói jelentés és Tököli Attila nyilatkozata között, a futballista visszakapta játékjogát, ám fegyelmi tárgyalásra idézték. Így azonban a támadó pályára léphetett a DVSC elleni mérkőzésen a bajnokság záró fordulójában, sőt, gólt is szerzett. Ezt követően jelentette be a Debrecen, hogy óv. A fegyelmi bizottság hétfőn 14 órára írta ki a tárgyalást, ám a Loki most halasztást kért, mondván: nem tud felkészülni az eljárásra. A debreceniek arra hivatkoztak, hogy a szabályok szerint leghamarabb az idézés postai kézbesítésétől számított ötödik munkanapon lehet a tárgyalást megtartani, most azonban kevesebb idő állt volna a Loki rendelkezésére. Az eljárás elhúzásának ugyanakkor súlyos kockázata van: ha június 15-éig nem születne jogerős határozat, a magyar csapatok nem nevezhetnének az őszi nemzetközi kupasorozatokra!

Az óvást elutasították.

Szintén a Ferencváros nyerte a Magyar Kupa döntőt is az akkor még másodosztályú Budapest Honvéd ellen. Így a Fradi várhatta a BL-sorsolást, az újonc kispestiek és az ezüstérmes Újpest pedig az UEFA-kupára készülhetett. Az akkor még létező, gyakorlatilag teljesen tét nélküli Intertotó-kupára a Haladás és némi duzzogás után a DVSC-Megaforce adta le nevezését – a 2004-es nemzetközi kupaszereplést egy későbbi bejegyzésben vesézzük ki.

Lássuk, hogyan alakult ki a 16-os mezőny és kik a bajnokság újoncai!

Visszatérnek a honvédek

A létszámbővítés eredményeképpen a régen látott erősségű NB I/B  mezőnyének csaknem fele osztályt vált. Sokatmondó adat, hogy a később Siófokra költöző Bodajkkal együtt a 18-as mezőnyből 13 csapat lesz NB I-es az elkövetkezendő években (Honvéd, Vasas, Kaposvár, Diósgyőr, Nyíregyháza, Kecskemét, Vác, Tatabánya, Pápa, Dunaújváros, REAC, Szolnok). Simán visszajut a név és tulajdonosváltáson áteső Budapest Honvéd. Némi huzavona után megerősítik az amúgy élő szerződéssel rendelkező Gálhidi György helyét a kispadon, de Fehérvárra távozik Gál László ügyvezető igazgató. rajta kívül csak a német harmadosztályba igazoló Borgulya István hagyja el a XIX. kerületet. Eldől, hogy az UEFA-kupa meccseket az Üllői úton kell megrendezni. A kiesés után tulajdonosát elveszítő, adósságait ellenben megtartó kispestieket a húsüzemeiről ismert olasz milliárdos, Piero Pini veszi szárnyai alá – a másik, kisebbségi tulajdonos Kiss Zsolt.

Pini (jobbra) és Kiss Zsolt a Bozsik Stadionban

Igéretekből nincs hiány. Mivel azonnal, ráadásul bajnokként visszajutnak a vörös-feketék, a kupamenetelésnek hála nyáron még a nemzetközi kupában is érdekeltek, ezért a kósza mendemondák ellenére is töretlen a bizalom a vezetés felé. Pár pletyka: a Honvéd pénz híján nem tud elindulni az UEFA-kupában, ezért helyettük a Debrecen indulna, a hajdúságiak ezért is halogatják a nevezést az Intertoto-kupára. A hír nem bizonyul igaznak, a Kispest készülhet az örmény MIKA Ashtarak ellen. Rebesgetnek régi tartozásokról Tornyi Barnabás, Kozarek András, Hrutka János felé, de hivatalos döntés híján senki sem idegeskedik. Még. A felkészülési meccseken feltűnik pár ügyes mozambiki játékos és megkezdődik egy hosszú korszak a kispesti futballtörténelemben... 

Diósgyőri dupla-dinamit

A Honvédtól jóval leszakadva de biztos feljutóként érkezik a meglehetősen nagy vérfrissítésen átesett Budapesti Vasas és az NB I-ből 1988-ban kieső, még a harmadosztályt is megjáró, egyébként főleg somogyiakra és saját nevelésekre építő NABI-Kaposvári Rákóczi. Legutolsóként az egyenes ági osztályváltást csak az utolsó meccsén bebiztosító Diósgyőr szerzi meg a feljutó első négy hely valamelyikét.

De a történet ennyivel koránt sem ér véget. Sőt, innentől kezdve két hónapig teljes a bizonytalanság affelől, hogy kik szerepelhetnek augusztustól az NB I-ben.  Az egyébként is csőd szélén lavírozó Diósgyőr nem kap klub-liszenszet a Ligától, mivel a DVTK-tulajdonos Ott Erzsébet nem hajlandó eladni a klubot Varga Zsoltnak. Az önkormányzat azonban csak utóbbival közösködne és nem utolsósorban csak Vargának adna pénzt, így az Ott-féle Diósgyőr nem nevezhet az NB I-re. Sokáig egy németországi magyar üzletember, bizonyos Magyar Ernő (aki a kilencvenes években a Fradi körül is felbukkant) tűnt Ott utolsó reményének, de végül ebből az üzletből sem lett semmi. Ez diósgyőri szempontból nem feltétlenül baj. Magyar Ernő végül a kézilabda NB I-be frissen felkerült miskolci Hargita KC egyik fő támogatója lesz. (A Hargita később Honvéd-Hargita lesz és Solymáron játszotta meccseit, tehát eredményes volt az együttműködés miskolci szempontból)

Azonban Miskolc így sem marad csapat nélkül, mert A siófoki Balaton FC-t birtokló Kuti István először Diósgyőrbe költözteti a Kft-t, majd eladja Vargának, aki így már nem tart igényt Ott Erzsébet cégére.

Mi lesz akkor az „eredeti” DVTK-val? (DVTK 1910 Kft, melynek tulajdonosa Guti Miklós és a Nyíregyházáról ismert Őze Tibor is) Készülnek az NB I-re és reménykednek. Sőt, új edzőt neveznek ki, Détári Lajos pedig azonnal munkához lát.  Ugyan kerete lassan olvadozik, mert sokan átállnak Varga-féle, Kiprich József edzette, gyakran a pálya másik térfelén tréningező DVTK-BFC-hez. A diósgyőri nyár ettől egyébként sokkal érdekesebb és tartalmasabb volt, de helyhiány miatt nem tudunk mindnről részletesen beszámolni. Volt nem kevés néphülyítés, ebből adódóan tüntetés, ülősztrájk a stadion gyepén. Még a szlovák bajnokságban való indulást is hetekig lebegtetik, Ott lánya pedig szurkolói fórumon cigányozza a diósgyőrieket.

Érdekesség, hogy az Ott Erzsébet által gründolt DVTK gyakorlatilag a Miskolcra költöztetett Monor. Már a monoriaknak is tartozott a költözéskor a cég árával és ez a tartozás Diósgyőrben csak tovább növekedett.

A Hali halála?

A Lombard FC Haladás osztályozón vívta ki a bennmaradást a Nyíregyháza Spartacus ellen (1-1, 0-1). A másik párharcban a Békéscsaba kettős győzelemmel múlja felül az NB I-es liszenszet sem kérő REAC-ot (0-1, 1-2). A Diósgyőrrel ellentétben minden gond nélkül megkapta a liszenszet a Hali, Szombathely mégis NB I-es csapat nélkül maradt. Bíró Péter Tatabányáról Vas megyébe költöztetett Lombard FC Kft-je újra megyét váltott és a veszprém megyei Pápára teszi át a székhelyét. A háttérben állítólag a bőkezű pápai önkormányzat áll, illetve Bíró összekülönbözése a szombathelyi politikusokkal. Végszóra a Liga benyögi, hogy a Rohonci út alkalmatlan NB I-es mérkőzések megrendezésére és csak az NB I/B-ben indulhat a Haladás, ha leperkál 60 millió forintot. Az Intertotóban a Haladás helyett a MATÁV-Sopron indulhat.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az NB I/B-ben a tizedik helyet megcsípő Pápai Termál PELC hirtelen az NB I-ben találja magát, a pénz és tulajdonos nélküli Hali pedig mehet egy osztállyal lentebb és jobb híján az U-19-es csapatot indítják el. 2005 tavaszán az utolsó előtti, 13. helyen végeznek a másodosztályban. 

Innen datálódik a Hali fanatikusok erősen negatív hozzáállása a Lombard FC Pápához (rangado.hu)

Ekkor már csak két hét van hátra a bajnokság kezdetéig és a Balaton FC eltűnésével mindössze 15 csapat áll a rajtvonalnál. Ekkor felkérik az NB I/B-ben ötödik helyen végző Nyíregyháza együttesét az indulásra, amit ők rövid habozás után el is fogadnak, végre teljes a mezőny!

Tehát az Arany Ászok Liga 2004–2005-ös idényének mezőnye: Békéscsaba, Bp. Honvéd, Bp. Vasas, Debrecen, Diósgyőr (a Balaton FC jogán), Ferencváros, Győr, Kaposvár, Sopron, MTK, Nyíregyháza, Pápa (a Lombard FC Haladás jogán), Pécs, Újpest, Videoton, Zalaegerszeg

Az öröm mégsem lehet teljes:

A DVTK-val együtt korábban elutasított csapatok nevezését végül a liga elfogadta, de a bajnok és kupagyőztes Ferencváros, a (ne feledjük, hogy már miskolci) Balaton FC, a Videoton, a Békéscsaba, illetve a Budapest Honvéd mellé biztost jelöl ki, aki az adott gazdasági társaság működését felügyeli és segíti. Az ülésen elhangzott, hogy a Ferencváros van a legkritikusabb pénzügyi helyzetben, és amennyiben az anyagiakat nem rendezik november 1-jéig a zöld-fehér vezetők, akkor a klublicenc alapján pontlevonásra is sor kerülhet.

A nyitófordulóban a Siófok - Szombathelyi Haladás párosítás helyett a Diósgyőr a Pápát fogadta.

Az már hab a tortán, hogy az élvonal „csapatmozgásai” az NB I/B-t sem hagyták érintetlenül. Ugyebár így, vagy úgy, de feljutott hat csapat. A Kiss Károly vezette Balassagyarmat gyakorlatialg megszűnt létezni, a Dabas pedig visszalépett. Többek között ennek is köszönheti azt a páratlan bravúrt a Hévíz FC, hogy úgy sem lett harmadosztályú, hogy egymás után kétszer is tökutolsó lett az NB I/B-ben. Jobb híján 14 csapattal indul az NB I/B-s pontvadászat, pedig a tervek szerint jövőre (2005-től) már 32 együttest vár az NB II-re visszakeresztelt bajnokság.

A sorozat következő részében átnézzük a szezonkezdet előtt álló mezőny többi tagját, különös tekintettel az előző bajnokság dobogósaira és titkos esélyeseire. Sőt, már a nyári forróságban is mozgolódnak a budapesti szurkolók a Balaton-parton.

A sorozat eddig megjelent részei:

Első rész - A Lothar Matthäus-féle válogatott nyárra meghódítja az országot

Harmadik rész - A Fradi, Újpest és Debrecen holtszezonja

Ajánljuk szíves figyelmükbe blogunk állandó szerzőjének regényét! Városok, stadionok, kocsmák. Magyar futballregény, labdarúgásunk legsötétebb évtizedéről. Kapható a Líra és Lant könyvesboltjaiban, a Fókusz könyváruházakban és az Auchanban. Látogasson el a könyv hivatalos Facebook oldalára is! 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr186896291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tököm Állat 2014.11.16. 20:25:15

Magyar Ernő jó sokáig kihúzta ezzel a Hargitával.Pedig már a 90-es években is csak a megszűnt csapatok maradtak utána.Ha jól emlékszem,volt olyan NB III-as szezon,hogy két Hargita is volt az egyik csoportban.Az Építők női kézicsapatára is ő adta fel az utolsó kenetet,pedig előtte évekig mindent nyertek

Szelid sunmalac 2014.11.17. 14:25:02

Nem tudom jo helyen jarok-e, de segitsegre lenne szuksegem a mai magyar-orosz meccsel kapcsolatban. Tud valaki segiteni?

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2014.11.17. 14:42:46

A maival kapcsolatban nem tudunk segíteni.

Szelid sunmalac 2014.11.17. 14:52:09

@eMTé: A kerdes altalnosabb, hatha..a gyerek (14 eves) kitalalta, hogy a baratjaval (barataival) elmenne ma a meccsre. En nem ertek hozza, de azert komoly fenntartasaim vannak. Egyaltalan beengednek oket felnott kisero nelkul? Mennyire veszelyes/veszelytelen egy ilyen meccs? Belepon kivul van-e szukseg masra (szurkoloi kartya, venaszkenner stb.)

ohmyFgod 2014.11.17. 14:54:59

A címmel nem értek egyet. Ígéretesen indul, de aztán dögunalommá válik a cikk. Nem látom az elemzést, a következtetéseket. Mitől ellopott idő ez a 10 év? Ez csupán egy múltidéző.

ohmyFgod 2014.11.17. 14:59:35

@Szelid sunmalac: rendkívül szomorú a média és az mlsz kemény munkája - amivel a szurkolókat démonizálja - által behülyített dilettáns érdeklődését olvasni. (Ettől még pozitívum, hogy kérdezel.) Most legalább megismerheted a gyereken keresztül, hogy mennyire "borzalmasan veszélyes" meccsekre járni. Nyugodtan elengedheted, a kártyáról majd mások felvilágosítanak.
Az ég adta egy világon semmi baja nem fog történni egy ilyen barátságos meccsen, hacsak össze nem dől a stadion.

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2014.11.17. 15:00:31

@Szelid sunmalac: Akkor a legfontosabb: ma el ne küldd a gyereket meccsre, mrt holnap lesz. Biztos hogy beengedik. Nem veszélyes. Vénaszkennert nem kell vinni. Szurkolói kártya szerintem kell. Bár ebben nem vagyok biztos.

ohmyFgod 2014.11.17. 15:00:32

@Szelid sunmalac: viszont a meccs csak holnap lesz ;)

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2014.11.17. 15:01:48

@ohmyFgod: Ez egy cikksorozat, van amelyikben van elemzés, van amelyikben nincs.

Szelid sunmalac 2014.11.17. 15:02:14

Ok! Koszonom a valaszt mindenkinek! Akkor mehet...

Szelid sunmalac 2014.11.17. 15:02:49

Ja igen...tudom, holnap lesz :)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.11.17. 15:03:02

@ohmyFgod: Ez egy sorozat, és még nagyon az elején vagyunk. Egyelőre még csak a stáblista bemutatása folyik.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.11.17. 15:04:01

@Szelid sunmalac: Nem veszélyesebb, mint egy 14 éves gyereknek bárhova mennie egyedül.

Szelid sunmalac 2014.11.17. 15:07:34

En sem lehetek mindenben otthon, ezert kerdezek hozzaertoket. En spec. nem kedvelem a focit, de a gyerek igen, en meg tamogatom ebben.
Majd ha sznukerrol akartok tudni, akkor kerdeztek ti :)

Rich.mond 2014.11.17. 21:54:24

@ohmyFgod: Hát, azért meg vagyon említve a 2003/04-es bajnokság, majd ezzel összevetve "múltidézünk", hogy az új rendszer már az induláskor milyen nehézségekkel találta szembe magát. Főleg tíz év távlatából visszatekintve, a jelenlegi állapotok alapján szerintem nem kérdés, hogy mitől és miért érezzük ellopottnak ezt a tíz évet

koloslacko 2014.11.20. 11:54:13

Szerintem bíztató a kezdés, jó kis sorozat lesz/lehet ez. Én pl szívesen olvasok azokról az időkről, mert hiába voltam ott sok meccsen, azért az emlékek halványulnak.
süti beállítások módosítása