Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Magyarország - Lengyelország 29-23

2014.12.09. 22:57 Fradista Utazó

Németh András kétségkívül bevállalós stílust hozott az EB-re. A benevezett 16-os keretben nem kevesebb, mint öt újonc van, Planéta Szimonetta, Erdősi Ildikó, Bíró Blanka, Mayer Szabina és Mészáros Rea még sosem szerepelt világversenyen (közülük Planéta, Bíró és Mészáros egyaránt a 21. életévében jár). Ráadásul Németh mindenkit a pályára is küld, folyamatosan forgatja a csapatot. Ez nagyon hasznos lehet a második héten (és az már biztos, hogy eljutunk odáig), amikor éles végjátékokat dönthet el, hogy melyik csapat bírja jobban a sorozatterhelést.

eb2014_hun_pol.jpg

Fotó: Uros Hocevar, EHF

De, amikor nagyon muszáj volt, Németh is cserélt, terven felül. Kovacsicz Mónika negyedórát töltött a pályán, azalatt csak hibás megmozdulásai voltak (szám szerint négy), a pozitív oldalon nincs bejegyzés. Őt lecserélte, bár eredetileg nyilván nem ez volt a terv. Szintén, immár a második mérkőzésen is, idő előtt kellett levenni a pályáról Klivinyi Kingát. Összességében elmondhatjuk, hogy a cserékkel Németh eddig jól gazdálkodik.

Bár az eredeti szlogen az volt, hogy mi majd gyorsan játszunk, ez ezúttal sem jött be. A lengyelek gyorsabbak voltak nálunk. Szerencsére ez az egyetlen játékelem, amiben értékelhetőt tudtak felmutatni, minden másban egyértelműen mi voltunk erősebbek, a helyenként egészen gyámoltalan támadójátékunk ellenére is. Igaz, ma legalább megfontoltabban játszottunk. Ugyanúgy 4 gólt szereztünk átlövésből, mint Oroszország ellen, de ezúttal ehhez csak 13 kísérletet használtunk fel, nem pedig 23-at, mint két nappal korábban. Azaz a statisztika is visszaadja azt, amit láthattunk is, hogy nem lövöldöztünk messziről felelőtlenül.

Sőt, igazából felelősen sem, főként Planéta Szimonetta volt nagyon visszafogott. Ha a közelébe jött egy védő, már nem mert lőni. Pedig ezzel a magassággal ezt kellene csinálnia. Igaz, a rossz lövőteljesítményt kiegyenlítették a gólpasszok, leginkább a beállós-poszton hibátlanul játszó (6/6) Mayer Szabinát találta meg. Mayer beállásával ma is érzékelhetően feljavult a támadójátékunk - Szamoránsky Piroska viszont legalább védekezésben jól teljesített, nagy szerepe volt abban, hogy 3 akciógólon tartottuk Karolina Kudłaczot. És szerepe volt ebben a kapusteljesítménynek is. Érdekes, hogy Németh András Herr Orsolyát ma be sem állította, Kiss Éva volt a kezdő, aki meg is hálálta a bizalmat, majd, amikor őt elbizonytalanították a lerohanásgólok, Bíró Blankát küldte be a kapitány. Úgy tűnik, egyelőre az újoncban is jobban bízik, mint a Győr kapusában.

De összességében is jó volt kb. 40 percig a felállt védekezésünk. Lerohanásokból, indításokból sok gólt kaptunk, felállt fallal viszont nagyon keveset, és ez volt a győzelem kulcsa. Merthogy támadásban sokat hibáztunk. A közeli területekről nagyon sokat lőttünk, és nagyon rossz hatásfokkal. Összesen 7 labdánkat sáncolták le, ez sok. Ma is kiugróan sokszor lőttünk kapura (55), akárcsak az oroszok ellen, a kapitány által elképzelt gyors kézilabdát leginkább azzal valósítottuk meg, hogy sokszor kapkodva, helyzet nélkül lőttünk. Ez főleg a második félidő közepén okozott sok problémát, akkor sorra hibáztunk, és ebből sorozatban kaptuk a lerohanásgólokat, szinte pillanatok alatt megfelezve a stabil védekezéssel és jó kapusteljesítménnyel kialakított tízgólos előnyt. De ma ez is belefért. Legközelebb nem fog.

Ha a továbbiakban valami értékelhető eredményt szeretnénk elérni, akkor a támadások hatásfokán mindenképpen javítani kell. Több pontos passz kell, és több jó lövés kell. A támadójátékunk sokszor nagyon tanácstalan, elakadunk, elbizonytalanodunk. Ez Lengyelország ellen még elmegy, Oroszország ellen már pont nem, Dánia és Norvégia pedig keményen fogja ezeket a pontatlanságokat büntetni.

Az már egészen biztos, hogy továbbjutunk. De ennek ellenére fontos az utolsó, Spanyolország elleni csoportmérkőzés, mivel a másik két továbbjutó ellen szerzett pontokat átvisszük a középdöntőbe (és Spanyolország is már biztos továbbjutó). Ha csütörtökön kikapunk, akkor valószínűleg csak 1 pontot vinnénk magunkkal, onnét pedig az elődöntőre már csak matematikai esély van. A spanyolok elleni mérkőzés csütörtökön, december 11-én, 20:30 órakor kezdődik, és szintén az m1 közvetíti.

És persze sokat segíthetne a szurkolás is. Az üres székek nem fogják a csapatot biztatni. És egyébként is nagyon kínos, hogy Győrben jó félház előtt játszik a hazai csapat. Elvileg minden jegy, amit meg lehetett venni, elkelt. A csarnokban mégis százasával voltak üres helyek. Valamit itt nagyon elrontott a jegyértékesítéssel a szervező. Ennek kell, hogy legyen felelőse.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr536971125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbeng 2014.12.16. 03:45:34

"Bulath Anita, Szamoránsky Piroska és sajnos Triscsuk Krisztina is roppant körülményes, megfontolt, ami egy dán válogatott ellen nem kifizetődő."

Ebben igazad van, de nem nevezném megfontoltságnak. A körülményes megnevezés helytálló, de ez is inkább adottság, semmint technikai/taktikai hiba. Az edző felelőssége ezt felismerni!

Kriszta játékát jól ismerem, kb. 8 évig kevés kivétellel végigkísértem.
Neki véleményem szerint kissé csőlátása van, egyszerűen nem látja jól az oldalra kieső területeket, főleg gyors mozgás közben. Ezért nem is alkalmas irányítójátékra, mert csak addig tudja követni törésmentesen a játékot, amíg egy begyakorolt figurát játszanak. Amint megtörik a lendület pl. egy jó ütemű megállító fault esetén, máris meg kell állnia és megnézni/keresni szó szerint, hogy kinek is teheti tovább a labdát. Ezért is átlövő elsősorban és csak átmeneti irányító feladatokat tud megoldani.
A védekezése sem túl jól ismert NA előtt. Hármast nem tud hosszasan jól játszani, mert alapvetően egy dinamikus játékos, aki remekül tudja kiegészíteni szükség szerint egy jó hármas játékát, felvállalva időlegesen a feladatát, de kényszeresen mozgásban kell lennie, mert ez a lételeme. Egy viszonylag statikusabb hármas poszt már kevés számára. Ezért is írtam másutt, hogy kettes az igazi posztja, ahol maxra képes bármikor és sorozatban is.

Visszatérve a körülményes játékra, volt már vitám a váciakkal pl. T Szabina játékáról is korábban.
Talán nem meglepő, hogy épp NA váci évei alatt került oda Szabina, és mit látott benne NA? Egy irányító posztra alkalmas játékost!
Szabinát is volt alkalmam látni szinte minden meccsén Fehérváron. Hasonlóan Krisztához, Bulihoz és Piroshoz, Ő sem 'lát' a pályán, mégis egész életében irányítónak készült.
Csak azt nem akarta látni senki - SzE-t is megtévesztette - hogy a kezdeti sikeres időszak alatt végig átlövőt játszott egy olyan irányító mellett, aki korának egyik legjobbja volt, sérülés miatt befejezett aktív pályafutásáig. Hiába játszott az up-ban gyakran irányítót, nem tudott nagyot alkotni, és feltehetően ott még elment ez a hiányossága.

Aki nem lát jól a pályán, az alkalmatlan irányító posztra. Az improvizációs készség és a váratlan helyzetmegoldó képesség egymással összefüggő képességek és csak a pályát kivételesen jól belátó játékosok képesek azt magas szinten, folyamatosan játszani.
Egy meglévő képességről van szó, amit lehet fejleszteni, de megtanítani nem, ha a delikvens nincs birtokában az alapkövetelménynek.

bbeng 2014.12.16. 03:49:28

Bocsánat, de az előbbi eredetileg a "Magyarország - Dánia 20-23" c. cikkhez készült, nem értem, hogy került ide!

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2014.12.16. 08:02:31

Nem baj, elolvastuk itt is, köszönjük :-)
süti beállítások módosítása