Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

A kukoricásba kergetett futballista esete

2014.12.19. 17:38 Szegedi.Péter

!ezert_nem_jartak_a_csaladok_meccsre_sorozatkep__vegleges.jpg

Az elmúlt években sokszor hallhattuk, hogy a szurkolók tartják vissza a családokat, „békés polgárokat” a magyar bajnoki mérkőzések látogatásától. Sorozatunkban korabeli tudósításokra támaszkodva mutatjuk be, hogy az erőszak a kezdetektől fogva része volt a magyar futball mindennapjainak. Az embereket ez mégsem tartotta távol a stadionoktól, hisz még igazi futballt láthattak...

Az 1920-as évek elején a debreceni – felekezeti vonásokat is megtestesítő – várospolitikai harcok a futballpályákra is kiterjedtek, aminek legkomolyabb következménnyel járó eseménye a DEAC és a DTE 1922-es, verekedésbe torkolló mérkőzése volt. Ráadásul a debreceniek megtehették, hogy csak magukkal foglalkozzanak: korábban Nagyvárad volt Debrecen ellenfele, Trianonnak „köszönhetően” a cívisváros klubjai egy időre regionális ellenfél nélkül maradtak. Eközben a nyíregyházi klubok egyre többet invesztáltak a labdarúgásba. Az 1885-ben alapított NYTVE, és az 1920-ban a vasutas és az iparos egyesületek fúziójából létrejött Törekvés mellett 1922-ben – élén Bencs Kálmán polgármesterrel – megalakult a kereskedők klubja, az NYKSE is. A szabolcsi megyeszékhely futballjának fejlődését misem mutatja jobban, mint hogy az 1924/25-ös kerületi bajnokság második és a negyedik helyén is nyíregyházi csapat végzett. A helyi labdarúgó szövetség viszont a debreceni klubok vezetése alatt állt, akik fegyelmi ügyekben egyre gyakrabban éltek vissza hatalmukkal. Ezeket a zöld asztalnál elszenvedett sérelmeket pedig a nyíregyháziak sokszor felnagyították, s a helyi sajtóban tüzelték szurkolóikat a debreceniek ellen. Csak idő kérdése volt, hogy a pályán is elszabaduljanak az indulatok.

Részlet a szerző Riválisok c. könyvéből.

Az 1920-as NYTVE–DVSC és DMTK–NYTVE mérkőzéseken még csak a közönség bekiabálásait kárhoztatta a sajtó. Két év múlva az egyik debreceni lap figyelmeztetett, hogy „ideje volna, ha a kerület erélyes kézzel nyúlna bele a nyíregyházi közönség mind fanatikusabb viselkedése folytán mindinkább elviselhetetlen nyíregyházi dzsungelbe”. 1923 tavaszán az NYTVE–DMTE mérkőzésen „az amúgy is hamar hevülő nyíregyházi közönség” többször zavarta meg a játékot azzal, hogy „behatolt a pálya területére”. 1923 végén először történt fizikai erőszakkal járó botrány debreceni és nyíregyházi klubok mérkőzésén, az NYKISE egyik drukkere almával dobta meg a bírót, aki ezért felfüggesztette a mérkőzést. Egy hét múlva már a karhatalomnak kellett rendet teremtenie: az NYTVE–DKASE találkozón két játékos összeverekedett, a verekedésbe a közönség is beavatkozott, a pályát rendőrök tisztították meg.

nytve_palya2.jpg

A Nyíregyházi TVE pályája az 1920-as években (forrás: Elit '07 Facebook-oldala)

A legsúlyosabb rendzavarás 1925 őszén egy NYKISE–DVSC találkozón történt, fél évvel azután, hogy a DVSC – a kerületi vezetés asszisztálása mellett – gyanús körülmények között nyerte meg a kerületi bajnokságot. Az eseményt teljesen eltérően tálalta a két város sajtója, az újságírók igyekeztek bebizonyítani, hogy a botrányért ellenfelük volt felelős. Nézzük először a Debreceni Hétfői Újság beszámolóját:

„Polaneczky (DVSC) támad a kapusra s állítólag belerúgott. Erre a közönség berohan a pályára s ütlegelni akarja Polaneczkyt, aki futásnak ered, s menekül. A közönség utána, Polaneczky elesik, mire a közönség ütlegelni kezdi. Erre rendőrök rohannak elő s kivont karddal kergetik el a verekedőket s mentik meg Polaneczkyt. Egyesek késsel is hadonásztak. A közönség nem akar tágítani a pályáról, mire a rendőrség és a bíró, látva az izgatott hangulatot, beszünteti a mérkőzést tizenkét perccel hamarább. A DVSC, a bíró és a kísérők csak rendőri fedezet mellett tudták elhagyni a pályát.”

A Nyírvidék "Rendőri karhatalommal kellett beszüntetni a tegnapi NYKISE–DVSC mérkőzést” című cikke szerint a botrányért az erőszakos debreceni labdarúgó és a gyengekezű játékvezető tehető felelőssé, a hazai közönség csupán igazságot szolgáltatott:

„A második félidőben az erélytelen Havas bíró még bátrabbá vadította a debrecenieket, ami Polaneczky (DVSC) részéről újabb pofonban és rúgásban nyert kifejezést. Az áldozat természetesen a nyíregyházi kapus volt, aki Barth helyett (ő az első félidőben sérült meg – Sz. P.) állt a háló elé. A közönség azonban megelégelte a dolgot, berontott a pályára és meg akarta lincselni Polaneczkyt, aki azután a futásban keresett menedéket. Ész nélkül rohant a pálya mellett lévő kukoricáson keresztül a fűtőház felé, a közönség pedig utána. Izgalmas hajsza kezdődött. Polaneczky nem vette észre, hogy egy drótkerítés is van előtte s annak teljes rohammal nekiment. Ez volt a veszte, mert így utolérték és alaposan megpofozták. Az erélyesebb népítéletnek Gödölle Béla rendőr felügyelő vetett véget, aki jóformán az agyonveréstől mentette meg a hallatlanul durván játszó vasutast. A rendőrség természetesen a mérkőzés további folytatását betiltotta. Helyes volna, ha az illető egyesület játékjogának megvonása iránt felterjesztést intéznének a belügyminiszterhez, mert ezeket a rendszeresen megismétlődő brutalitásokat tűrni tovább nem lehet.”

Az eset után sokáig higgadtak maradtak a felek, amihez az is kellett, hogy versengéseik szimbolikus tétjei elszürküljenek. Másképp fogalmazva: ahogy a nyíregyháziak átvették a nagyváradiak helyét, úgy pár év múlva a debreceniek új ellenfelet találtak, ezúttal a fővárosi klubokat. 1926-ban Debrecenben megalakult a Bocskai, a klub az országos profi bajnokságban indult, ahol azonban nem volt nyíregyházi ellenfele. Évtizedeknek kellett eltelnie, hogy a két szomszédvár csapatai és szurkolói azonos osztályban újra "egymásra találjanak".

Hamarosan folytatjuk sorozatunkat, de addig is szeretnénk olvasóink figyelmébe ajánlani jelen írás szerzőjének Riválisok című könyvét, amelyről blogunkban már tavasszal írtunk, Facebook oldala pedig itt található.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr126998103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2014.12.20. 17:46:53

Érdekes sztori. :) Szerencséje volt, hogy agyon nem verték!
süti beállítások módosítása