Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Rendőr a pályán

2015.01.26. 18:33 Szegedi.Péter

!ezert_nem_jartak_a_csaladok_meccsre_sorozatkep__vegleges.jpg

Az elmúlt években sokszor hallhattuk, hogy a szurkolók tartják vissza a családokat, „békés polgárokat” a magyar bajnoki mérkőzések látogatásától. Sorozatunkban korabeli tudósításokra támaszkodva mutatjuk be, hogy az erőszak a kezdetektől fogva része volt a magyar futball mindennapjainak. Az embereket ez mégsem tartotta távol a stadionoktól, hisz még igazi futballt láthattak...

1921 őszétől a budapesti kluboknak minden nyilvános mérkőzésüket a rendőrségnél engedélyeztetni kellett, a belügyminiszter pedig rendeletet adott ki a futballerőszak visszaszorítására. Ebben egyebek mellett az is szerepelt, hogy

A mérkőzéseket vezető bíró köteles a mérkőzésre kirendelt ügyeletes rendőrtisztviselőnek a mérkőzés zavartalan menetére, illetőleg a rend fenntartására vonatkozó utasításait minden ellenkezés nélkül pontosan teljesíteni. Ellenkező esetben az ügyeletes rendőrtisztviselő jogosult a mérkőzés további folytatását azonnal beszüntetni.”

Sokan nehezményeztek a rendelet e passzusát - és nem csak az MLSZ részéről érkeztek kritikák. A bécsi Sporttagblatt teljes terjedelmében közölte a rendeletet, a lap szerint, ha azt pontosan betartják, a rendőrség szerepe miatt a FIFA bojkottálni fogja az MLSZ-t. Egy másik fővárosi sportlap – jelezve, hogy sokan figyelnek a magyarországi eseményekre – a holland Nieuwe Rotterdamische Courant cikkét idézte:

„Budapesten oly szenvedélyes lett az egyesületek közötti versengés, hogy a leggyakrabban durva játék keretében találkoznak egymással a csapatok. Ennek folytán nemcsak számos baleset fordul elő, hanem a nagyszámú közönség is annyira izgatott lesz, hogy sok verekedés fordul elő. Ennek elkerülése végett legújabban rendőri csapatok szállják meg a sportpályákat. (…) A rendőrségnek ilynemű beavatkozása a játék menetébe valóságos »unikum« a futballsport annaleszeiben.”

A labdarúgó szövetség október elején reagált hivatalosan a történetekre, amiben - a sajtóvisszhangok ismeretében érthető módon - figyelmeztettek arra, hogy az intézkedés következtében nagyon rossz lesz a magyar labdarúgás nemzetközi megítélése: „jóformán Európa egész sportsajtóját bejárta a magyar belügyminiszter rendeletének híre, mindenfelé sötét megvilágításba helyezvén a magyar futballsportban uralkodó állapotokat”. Majd összegezték, hogy a szövetség mit tett az erőszak megfékezésére (pl. a bíráknak a durva játékosokat azonnal ki kell állítaniuk, minden balesetnél a szövetség hivatalból vizsgálatot indít, valamennyi pályán figyelmeztető táblákat helyeznek el). Az MLSZ arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendbontásokért elsősorban a közönség felelős, ezért kérték, hogy polgári ruhás rendőröket küldjenek a nézők közé, akik megfékezhetnék a „durva és sértően hangos rendbontó egyéneket”. Tiltakoztak viszont az ellen, hogy a rendőrség beleavatkozhat a játékba, utasításokat adhat a bírónak, és beszüntetheti a mérkőzést. Szerintük ugyanis „perdöntő szándékosság megállapítására egyedül a mérkőzést vezető és a szövetség részéről kiküldött játékbíró lehet hivatott”.

Ugyanebben a szellemben nyilatkoztak a játékvezetők részéről is. A Magyar Footballbírák Testületének elnöke átiratot intézett a budapesti rendőrfőkapitányhoz, melyben kérte, hogy

„a rendőrség az összes footballmérkőzésekre fokozottabb készenléttel vonuljon ki, a játéktér bejáratait a mérkőzés tartalma alatt állja el és ezzel tegye lehetetlenné az illetéktelen elemeknek a játékosok és a bíró közelébe való férkőzését. Polgári ruhás rendőri közegeknek a közönség körében való elhelyezése által pedig figyeltesse meg a rendzavarókat, brutális játékra izgatókat, valamint a játékosok és a bíró sértegetőit, ezeket statáriális úton büntesse meg és a büntetéseket a sajtó útján hozza nyilvánosságra.”

A sportlapok is kiemelten foglalkoztak az eseményekkel. A Nemzeti Sport bírálta az MLSZ-t, mivel „nem tudott úrrá lenni a fékét vesztett szenvedélyek felett, most tűrni kénytelen, hogy hatalmasabb kezek vegyék át a rendcsinálás munkáját – punctum!” A Sporthírlap az MLSZ-hez és a bírói testülethez hasonlóan úgy vélte, hogy a rendőrségnek elsősorban a közönség féken tartása a dolga. Nem értettek egyet azzal, hogy a rendőrség a bíró felé helyezte magát, mivel így „megdőlnek a futballsport alappillérei: hogy a két tizenegy közötti vitákat egy pártatlan s erre képesített embernek kell eldöntenie”. Hozzátették viszont, hogy „nagyon kívánatos, hogy az erélyes rendszabályok mielőbb meghozzák a maguk hasznos eredményét, mert ha a botrányok tovább folytatódnak, úgy külföldön nemsokára futballistáink is úgy fognak szerepelni, mint a puszták megfékezhetetlen fiai”.

Nos, ha végigtekintünk 1921 őszének botránykrónikáján, úgy megállapíthatjuk, hogy a rendőrség és belügyminiszter lépéseinek semmilyen érezhető hatása sem volt. A Nemzeti Sport 1921. október 10-én szalagcímben hozta a hétvégi forduló termését: „Rendőri beavatkozás az UTE–BTC meccsen. – A lóversenytéren is volt botrány. Két Erzsébetfalvai Törekvés játékost igazoltatott a rendőrség. – Verekedésbe fúlt a TLK–FIAK mérkőzés. Véresre verték a FIAK játékosait.” Ahogy a címből látható, a legnagyobb botrány a TLK–FIAK találkozón történt, a lap segítségével felidézhetjük a történteket (a terézvárosiak vicces nevű vendége a Fővárosi Ifjak Atlétikai Klubját takarta):

„A FIAK volt tegnap délután vendége a TLK-nak és miután vette magának a bátorságot és a II. félidő 30. percében még 2:1-re vezetett, a TLK közönsége részéről megindult a legféktelenebb terror a bíró ellen. A 30. percben egy TLK csatár és Deme, a FIAK hátvédje összeütköztek, a labda kiment az oldalvonalon. Miután az összeütközés teljesen ártatlan természetű volt, a bíró taccsot ítélt. A TLK közönség, élén a karszalagos TLK rendezőkkel, botokkal és szuronyokkal felfegyverkezve berontottak a pályára és 11-est követeltek a bírótól, Sallagtól, aki a »kellemetlen« érvek nyomása alatt ítélkezését megváltoztatva 11-est diktált a FIAK ellen úgy, hogy az eredmény 2:2-re változott. Újrakezdés után újból összeütközött a két játékos, mire a TLK egész közönsége a TLK rendezőkkel élükön, akik most már letépték a karszalagokat is, betörtek a pályára és formálisan véresre verték a FIAK játékosait, sőt a segítségükre siető nézőket is. Ezek futva menekültek a másfél kilométernyire fekvő rendőrszobába, ahol az előhívott mentők elsősegélyben részesítették a sebesülteket. Legsúlyosabban Deme (FIAK) sérült meg, aki koponyacsonttörést szenvedett, de súlyos sérüléssel szállították el Radicsot is és a nézők közül Friedet. A játékosok ruháját rendőrjárat hozta el a TLK pályáról. A bíró is csak jó sprinttehetségének köszönheti menekülését.”

1419689165_amerikai_uti_palya.jpg

A TLK Amerikai úti pályája 1934-ben (forrás: magyarfutball.hu)

Eltelt egy hét, s ismét az első osztályban volt balhé, egy olyan meccsen, ami „normális időben” a legbékésebbek közé tartozott volna. Az MTK–BTC mérkőzés után a bírót érte inzultus:

„A nézők soraiban hangos szidalmak röpködtek a bíró ellen, akit a levonuló játékosok öveztek körül, hogy esetleges inzultusoktól megóvják. Mégis, amint a közönség sorfala közt vonultak a bíróval a játékosok, nemcsak dörgő pfuj hangzott fel, de néhány bot is felemelkedett s Ivancsics bírót meg is ütötték!”

November közepén ismét a BTC találkozóján volt balhé, ezúttal sajátos szereposztásban: az egyik játékos támadt az őt folyamatosan provokáló nézőkre:

„A BTC jobbszélsője, Hajdu felment a Millenáris pálya tribünjére és a közönség néhány tagját tettleg inzultálta, mert a III. ker. csapatának közönsége részéről néhányan játékostársait és őt magát is otromba megjegyzésekkel és közbekiáltásokkal illették és hólabdákat dobáltak a BTC játékosaira.”

Két hét múlva a harmadosztályban, az I. ker.–Rákospalotai AC találkozó után is a játékosok voltak főszereplők, de ezúttal nem csak a nézőtéren verekedtek, hanem az ellenfél öltözőjében is:

„A bíró kiállította Huszárt, a RAC játékosát. Huszár és néhány társa berontott az I. ker. öltözőjébe s megtámadták az I. ker. játékosait. Mikor innen kituszkolták őket, a publikum körében rendeztek parázs verekedést. A rendőrök fékezték meg a magukról megfeledkező futballistákat, akikkel remélhetőleg nem fogunk többé sporttelepen találkozni.”

Érthető, miért volt teljesen hatástalan a rendőrség fellépése: a pályán elkövetett erőszakos összecsapások visszaszorítását tűzték ki célul, de az incidensek zöme nem a pályán történt, ráadásul gyakran a nézőkkel volt probléma. De hogyan lehetett fellépni hatékonyan a renitens szurkolókkal szemben? A sorozat következő részéből erre is választ kapunk.

Hamarosan folytatjuk sorozatunkat, de addig is szeretnénk olvasóink figyelmébe ajánlani jelen írás szerzőjének Riválisok című könyvét, amelyről blogunkban már tavasszal írtunk, Facebook oldala pedig itt található.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr1007108335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szegedi.Péter · www.szegedi.in 2015.01.27. 16:44:06

@kugi: Köszönöm, "aranyos" volt.:)
Sajnos nem tudom, hogy a 45 utáni időszakból mennyire lehet korrekt gyűjtést végezni hasonló esetekről. Tartok tőle, hogy nem: az ilyen esetek zöméről a sajtó nem számolt be, valószínűleg rendőrségi jelentésekből lehetne kutakodni, ha ezek fennmaradtak volna (tudtommal nem maradtak, csak a kiemelt meccsek kapcsán állambiztonsági jelentések).

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.01.27. 21:55:51

@Szegedi.Péter: Én ugyan csak véletlenül akadtam erre a cikkre (a falu történetét kutatva), de sok év lapszámait átnézve valóban nem lehet több ilyen újságcikkre akadni...

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2015.01.27. 22:15:17

@kugi: És ez is vélhetőleg csak azért került be, mert szép példabeszédet lehetett keríteni köré.
süti beállítások módosítása