Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Ched Evans különös története

2015.01.28. 18:57 Püspök utcai gombaszedő

A walesi foci és a Sheffield United rajongóin kívül alighanem kevesen ismerik Ched Evans nevét. Evans 26 éves, csatár, walesi válogatott, a United színeiben 102 meccsen 42 gólt szerzett, 2012-ben még a harmadosztály álomcsapatába is beszavazták, jelenleg pedig épp klubot keres. Nem lehet nehéz dolga, gondolhatná az ember, csak van egy bökkenő: Evanst három éve jogerősen elítélték nemi erőszak vádjával.

A Sheffield United mezében (fotó: ibtimes.co.uk)

A történet banálisan hétköznapi, már ami az angol focisták életét illeti: Evans az egyik cimborájával bulizni ment Rhylbe, a walesi tengerpart egyik festői szépségű üdülővároskájába. Egy időre különváltak, eközben a barát (szintén futballista) találkozott egy igencsak ittas, 19 éves leányzóval, akit meginvitált a hotelszobájába, majd gyorsan írt Evansnak, hogy "fogtam egy csajt". A hotelben történt, ami történt, de közben megérkezett Evans is, és folytatta ott, ahol a haverja abbahagyta.

Evans vallomása szerint a lány beleegyezett, a lány viszont a bíróságon azt állította, hogy erre az epizódra, sőt, az egész hotelszobán való tartózkodásra nem emlékszik. Az esküdtszék Evans barátját felmentette arra hivatkozva, hogy mivel hosszasan beszélgettek, mielőtt a hotelhez értek, joggal gondolhatta, hogy bár a lány részeg, de nem annyira, hogy ne tudjon magáról. (Ezt a térfigyelő kamerák felvételei is alátámasztották.) Evanst viszont bűnösnek találták, mert nem járt el a tőle elvárható gondossággal. 

Fellebbezési kérelmét elutasították, így az ítélet jogerőre emelkedett: a kiszabott öt év felét letöltvén tavaly októberben szabadult feltételesen.

Napsütéses délután az Ír-tenger partján (fotó: rhyl.com)

És innentől kezdődik igaziból a történet.

Evans ugyanis mind a börtönben, mind azóta is ártatlanságát hangoztatja, és felülvizsgálati kérelmet adott be, amelynek elbírálása még várat magára. De amikor vissza akart volna menni a sheffieldi csapatához, a klub támogatóinak és szurkolóinak egy jelentős csoportja tiltakozni kezdett. A tiltakozás eredményeképpen a klub hamar meghátrált, a következő jelentkező azonban nem váratott sokat magára: a negyedosztály tökutolsója, a bentmaradásért bármit megtenni hajlandó Hartlepool United új edzője (akit korábbi csapatától fogadási csalás miatt rúgtak ki) nyilatkozta azt, hogy ő bizony leigazolná. A klub vezetősége azonban hivatalos közleményben cáfolta mindezt.

Következő állomás a máltai Hibernians lett volna, akik kapva kaptak az alkalmon, hogy egy gólerős, máltai szemmel nézve klasszis csatárral erősítsenek. Csakhogy ekkor a brit Igazságügyi Minisztérium hívta fel a figyelmet a "feltételes szabadláb" kifejezésben a "feltételes" szóra, azon belül is arra a feltételre, hogy nem vállalhat külföldön munkát.

A Hibernians otthona, nem egy Bramall Lane, de ez is megtette volna

Az Oldham Athletictől szintén szponzorok távoztak és szurkolók lázadtak, amikor megpedzegették, hogy ők esetleg szívesen látnák. Végül állítólag Evans maga állt el a szerződéstől.

Egy hete pedig az ötödosztályú Grimsby Town talált egy támogatót, aki hajlandó lett volna kifizetni Evans gázsiját, de végül az elnökség úgy döntött, hogy túl rizikós lenne.

Bár elsőre talán furcsának tűnhet maga az ötlet is, a súlyos bűncselekmények utáni visszatérés a profi futballba egyáltalán nem példa nélküli Angliában: Lee Hughes halálos autóbaleset okozása után kapott újra profi szerződést (épp a már említett Oldham Athletic-től), Luke McCormick nem csak hogy újra visszatérhetett a Plymouth Argyle kapujába, de még csapatkapitányt is csináltak belőle (az ő ittas száguldozásának két kisgyerek volt az áldozata), Marlon King pedig hosszú karrierje során tucatnyi különböző ügyben állt bíróság előtt.

Mindeközben persze Evans tábora sem maradt tétlen, petíciókkal és online fenyegetésekkel adták az ellenzők tudtára, hogy szerintük Evans nem hogy nem csinált semmi rosszat, de a nemi erőszak különben sem akkora dolog. Szeretünk azzal élcelődni, hogy Nyugaton már megoldották, és az angol futballszurkolók tagadhatatlanul jóval civilizáltabbak most, mint harminc éve. Ugyanakkor a szurkolói társadalom ott is, mint minden más országban, a "nagy" társadalom hű lenyomata, ahol évtizedeken keresztül lehetett a BBC egyik legnépszerűbb műsorvezetője az a Jimmy Saville, akiről halála után kiderült, hogy kiskorúak százait erőszakolhatta meg.

A futballszövetség és a liga is a szokásos döntésképtelen formáját hozta, elismerik ugyan, hogy a nemi erőszak súlyos bűncselekmény, de ugyanakkor mégiscsak támogatják azt, hogy kapjon egy új esélyt. De azért annyira mégsem támogatják, hogy tegyenek is valamit, hanem csak úgy elvben.

Persze azt, hogy Evansnak is joga van a tisztességes megélhetéshez és egy új esélyhez, valójában kevesen vitatják. Csakhogy úgy gondolják, hogy nem feltétlenül jó, ha a megélhetése nyilvánossággal jár, meg azzal, hogy számtalan gyerek példaképnek tekinti őt. Ami pedig az új esélyt illeti, annak előfeltétele kéne legyen a bűn beismerése és a megbánás.

Ez pedig egyelőre várat magára.

Címkék: anglia foci futball


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr867077561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása