Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Látványsportok: Krikett

2015.03.01. 20:08 szilvapálinka

 

anigif_enhanced-buzz-1570-1377181826-1.gif

Február 14. és március 28. között zajlik 14 ország részvétével Ausztráliában és Új-Zélandon a krikett világkupa. A focivébé és az olimpia után a krikett világkupa a legnézettebb sportesemény a világon, a Pakisztán-India meccset 1 milliárd néző látta. A sport a világ egyik részén olyan népszerű, hogy háborúkat szakítanak félbe a kedvéért, a világ másik részen pedig alig hallottak róla. Megpróbáljuk röviden összefoglalni a szabályokat. 

 

A világkupát az úgynevezett egynapos formátumban rendezik, itt ötven játszma (minden játszma 6 dobás) egy félidő (inning) hossza és egy meccs egy napig tart. Van két másik formátum is, a Twenty20, ez rövidebb (20 játszma), illetve a  játék csúcsa, a Test, amiben csak az arra érdemes csapatok mérkőzhetnek meg. A Test formátumban nincs játszmalimit, két-két inninget játszanak és 5 napig tart, ebéd- és teaszünetekkel.

Kezdjük a legfontosabbal, a pályával. 

120186_2.jpg

A pálya legfontosabb része a nagyjából 20 méter hosszú és három méter széles ''pitch''. 

 

464191410_10.jpg

A pálya közepén elhelyezkedő pitch-et,  körülveszi egy nagyjából kör alakú 140-150 méter átmérőjű terület, ami egy 30 méter sugarú belső mezőre és a fennmaradó külső mezőre van osztva. Itt helyezkednek el a pályaszéli játékosok (fielders) akiknek a pozíciója a taktika fontos eleme.

streaker_010303.jpg

És most ejtsünk néhány szót a célpontról. a kapukról.

 

1718.jpg

A pitch két végén helyezkednek el a 3 75 centi magas pálcából (stump) és két 11 centis tetőből (bail) álló kapuk (wicket).

  

streaker.jpg

A játékot  két, 11 főből álló csapat játssza.  Az egyik csapat az ütő, a másik a dobó, és ezek a szerepek minden inningben felcserélődnek.  A dobó csapatnak mind a 11 játékosa a pályán van, közülük egy a dobó, egy a kapu mögött áll (kapus), többi pályaszéli játékos a labda elkapására fog törekedni és a pálya fontosnak tartott pontjain tartózkodnak. A pályaszéli játékosok a kapusnak (vagy egyből a kapura) dobják vissza a labdát, amivel kiejthetik az ütő játékost.

 

gettyimages_98003243.jpg

A dobójátékos nagy erővel, nyújtott kézzel, a váll vonala felettről dobja a kapu fele a labdát, de úgy, hogy dobás közben a könyökizület nem egyenesedhet jobban ki. A képen Sarfraz Nawaz, a legendás pakisztáni dobó látható, aki a félelmetes reverse swing dobás egyik első alkalmazója. A cseles dobás a logikussal ellentétes irányba lendül ki (mintha a fociban  jobb belsővel jobbra csavarnánk): alkalmazásához egy kopott labda (egy 5 napos krikett meccsen ez adott), minimum 130 kilométer per órás sebesség, no meg Bernoulli áramlástani törvényének beható ismerete szükséges. Állítólag a magas páratartalom se árt. A dobónak hat próbálkozása van, ezután szerepet cserél egy pályaszéli játékossal.

 

4589589_600x400.jpg

 Az ütő célja világos. Lehetőség szerint akkora erővel kell megütnie a golyót, hogy az kirepüljön a pályáról.

 

scoop.jpegAz ütő maximum 96 centi hosszú és 10 centi széles. A képen látható Gray-Nicolls Scoop valaha minden gyerek álma volt. Az ütőre vájt mélyedésnek következtében ütő könnyebb és jobban irányíthatóvá vált mint elődei.

ricky_pointing.jpg 

Pontot csak az ütő csapat szerezhet, a dobó csapat csak védekezik. Az ütő csapatból két játákos tartózkodik a pályán, mindegyik kapunál egy. Az egyik ütőnek dobják a labdát, a másik felkészül a futásra. Ha az ütőnek sikerül elütnie a labdát, a két ütő  futva próbál helyet cserélni, ha sikerül elérni a szemközti kaput mielőtt a pályaszéli játékosok kiejtenék őket (visszajuttatnák a labdát a kapuhoz, vagy a levegőben elkapnák a megütött labdát) akkor pontot szereznek. Az oda vissza szaladgálást addig ismételhetik (újabb pontokért) amíg a pályaszéli játékosok a labda visszajuttatásával tökölnek. 

sri_lanka_wideweb_470x261_0.jpg

Néhány esetben  automatikusan pontot szereznek az ütők: Négy pont jár, ha a labda a pálya széléig gurul (erre persze a 140 kilométeres sebességgel dobott, csavart és a földön megpattanó labdát  is rá kell beszélni valahogy), 6 pontot ér az ütés, ha a labda le sem esik a pályán, egy pontot kapnak, ha a dobó hibázik, például túl széleset vagy túl magasat dob. 

053168-origin-streaker.jpg

A védők célja, hogy kiejtsék az ütőjátékosokat, vagyis azelőtt juttassák vissza a labdát a kapuhoz, mielőtt az ütő odaér (ekkor a kapus lerombolhatja a kaput). Ehhez el kell kapniuk a labdát, amihez, mint a képen látható, nem használhatnak kesztyűt. 

-wayne-ludbey-5920836.jpg

 

Az ütő akkor is kiesik, ha nem sikerül elütnie a labdát, és a labda lerombolja a kaput. A kiesett ütőjátékos helyett új ütőt küldenek a pályára, egészen addig, amíg el nem fogy a 11 játékosból álló csapat. (Ez tíz kiesést jelent, mert mint említettük, két ütőjátékosnak kell a pályán lennie.)

És persze joggal kérdezhetik, na de mi lesz a pályára berohanó pucér férfi sorsa? Addig üldözik amíg el nem kapják:

 

10472358.jpg Mert a biztonsági embernek mindenbe bele kell ütnie az orrát.

 

Címkék: krikett


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr777229749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sledger · http://krikett.blog.hu/ 2015.03.02. 17:09:43

Azért Symonds-ot érdemes videóról megnézni: www.youtube.com/watch?v=706552WGY5M Meg néha vannak csajok is: www.youtube.com/watch?v=7anpC2ZkbC0
süti beállítások módosítása