Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Indul a görög aludni

2015.03.30. 17:25 Hatterasz_kapitány

“Aludtam” egyet a tegnapi mérkőzésre, és bár értékesebbnek tartom a válogatott teljesítményét, mint akkor frissen, melegében, de valamiféle kettősség továbbra is megvan bennem. Úgy tűnik, Dárdainak kialakult egy markáns elképzelése arról, hogy ezzel az emberanyaggal mi lehet a leghatékonyabb játékunk, és ezt hellyel-közzel keresztül is verte a játékosokon. Ez a görög meccsen – számomra sajnos csak utólag – elég jól érzékelhető volt.

gera_mti.jpg

 Fotó: MTI

 

Elvonatkoztatva hellenofíliámtól is azt kell hogy mondjam, ez a görög csapat – a mi szintünkön – nagyon veszélyes ellenfél. Hogy a Drukkerkocsma Magyar válogatott topikjának kedvenc okoskodóinak fordulataival éljek, a kétsoros, négyesláncos, tolódásos védekezést nem sokan csinálják náluk jobban a világon. Ráadásul kiválóan kezelik a labdát, viszonylag gyorsan és nagyon pontosan passzolgatnak. Igazából az EB-győztes stílusra építenek: igyekeznek tartani a labdát úgy, hogy a teret átadják az ellenfélnek, majd gyors ritmusváltással, kevés érintéses támadással rohamoznak. Ilyesmit csináltak a románok is Hagiék idején, azzal a különbséggel, hogy támadóerőben sokkal jobban álltak, mint Athanasiadisék. Ez ellen Dárdai kedvenc taktikája kiválóan adaptálható. Ha jól fogtam fel, akkor Geráék ugyanazt a türelemjátékot játszották, mint eddig gyakorlatilag mindig, de ennek betartása most élet-halál kérdése volt. Meccs közben egy barátomnak mondtam tegnap este, mikor örültünk egy a vendégek tizenhatosánál történt letámadásnak, hogy ugyan ez jól néz ki, de lehet, hogy a görögök pont ezt várják, és Dárdai pont ezt akarja elkerülni, és amennyire észrevettem, ezután nem is túl gyakran került sor ilyenre. Tegnap Fetfatzidis, Christodoulou, Kone és Torosidis párszor alaposan megfirkálták a védekezésünket, és ha kaptak volna időnként egy kis teret is, akkor még annak ellenére is beleszaladtunk volna a késbe, hogy a leépült akháj támadósor nem emelkedett Nikolicsék szintje fölé.

hun_gre_rangado1.jpg

 Fotó: rangado.hu

Tegnap – sokunkkal egyetemben – hiányoltam a győzelemre törést, és lehet, hogy tényleg egy pettyet túl óvatosak voltunk, de abszolút megértem Dárdait: tegnap egyszerűen monguzt kellett játszanunk a kobra ellen. Érdekes Szalai megítélése is. Most is látszott, hogy Ádám testileg és szellemileg is lassú. Sem megtartani, sem megjátszani nem tudta a labdát, viszont derekasan küzdött. Az, hogy lekötött két-három védőt, egyrészt ebben a formában nem igaz, másrészt bármely más csatár is lekötött volna ennyit, mert hogy a fent már általam hájpolt görög védekezésnek pont ez a lényege, és végeredménye: villámgyorsan körbeveszik a támadót. Nem is nagyon tudnám mire vélni Szalai játszatását, ha nem tűnne egyre tudatosabbnak Dárdainál ez a fajta taktika. Szalai erős, és ha elég helyet kap, veszélyes is. Emiatt láthatóan le tudja fárasztani még az európai élvonal védőit is. És ha ez megtörténik, jöhet a magyar Diego Costa, azaz Nikolics, és jöhet a gól, ami tegnap majdnem meg is érkezett.

hun_gre_rangado2.jpg

 Fotó: rangado.hu

Szóval igen, az egész tegnapi meccs, taktika egy rendesen átgondolt, és fegyelmezetten végrehajtott műveletnek tűnik, ami most egy pontot jelentett. Ez talán elég, talán nem, leginkább nézőpont kérdése, mert a lényegen sajnos nem változtat. Ugyanis ami egyszerre öröm, egyben üröm is: ezek a fiúk Dárdai alatt kihozzák magukból a maximumot, helytálltak egy olyan ellenfél ellen, aki ellen a játékosok nevei, értéke alapján nem kellett volna helytállni. De ennyi. Még akkor is, ha voltak hiányzóink (halkan jegyzem meg, hogy a Holebas, Mitroglou duó hiánya nem feltétlenül jelent kisebb hátrányt a görögöknek, mint a Korcsmár, Lovrencsics kettősé nekünk). Ennél több nem lesz.  Ezek ugyanis nem azok a fiatal srácok, akik majd fejlődnek, és beépülve Palika rendszerébe, elhoznak egy középerős európai válogatottat. Ezek a játékosok Magyarország legjobb focistái, vagy erejük teljében vannak, vagy már levezetnek egy szép karrier végén. Pont annyira predesztinált ez a csapat, mint a Koeman- vagy az Egervári-féle volt. A taktika és a játékosok erejének összessége akkor és most is arra jó, hogy éppen ne kerüljünk ki sehova. A legtöbb, amit várhatunk, annyi, hogy egy a világ legjobb 20-30. közötti válogatottal szoros meccset tudunk játszani, és vért izzadva le tudjuk gyűrni a következő tíz-húsz helyezettet. Ez ahhoz képest, hogy milyen trágyadomb a magyar labdarúgás hátországa, igencsak megsüvegelendő eredmény. Ahhoz képest viszont, hogy társadalmilag, és főleg a többi sporthoz képest milyen elfogadottsága, kultúrája, vonzásköre van a labdarúgásnak az országban, egy nagy semmi. És a kép annyival még sötétebb, hogy már nincs a pakliban egy fiatal Lisztes, Gera, de még egy Koman vagy Németh Krisztián sem. Az akadémiák a beléjük fektetett százmilliók és milliárdok dacára a magyar utánpótlásképzés legsötétebb korszakát jelentik. Mert amikor Kovács István követi Gerát, az visszalépés lesz. Amikor Vécsei követi Tőzsért, az is visszalépés lesz. És sajnos a sort folytathatjuk szinte az összes posztra vetítve, pedig már most sem a mieinktől zajosak a menő játékosmenedzserek tárgyalótermei. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr267319974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a ködlovag 2015.03.30. 21:08:01

Azon, hogy Kovács Pistike visszalépés lesz-e Gerához képest, azért elgondolkodtam, amikor utóbbi gólhelyzetben egy kellemesen guruló labdát képes volt kirúgni a stadionból... Mondja már meg nekem valaki, ezt hogy lehet? Ennyi év rutinnal? Az ifjúkori züllés? Vagy pszichésen nincs rendben? És ő a legtechnikásabb játékosunk?

vilagpolgar 2015.03.30. 21:10:55

"Ahhoz képest viszont, hogy társadalmilag, és főleg a többi sporthoz képest milyen elfogadottsága, kultúrája, vonzásköre van a labdarúgásnak az országban, egy nagy semmi."

A 2013/2014-es szezonban nem volt csapat, aminek átlagos nézőszáma meghaladta fordulónkénti 10000 főt.
Azóta csak romlott a helyzet. A külföldi top ligás meccseket nagyságrendekkel többen nézik TV-ben itthon, mint az NB1-et.

Ezzel szemben a kézilabda, vizilabda stb,"elfogadottsága" átlag feletti Európában. Jobb kézi meccsekre igen komoly harc jegyet szerezni, focistadionok meg konganak az ürességtől.

Ezek alapján kijelenthető, hogy a hazai futballbajnokság elfogadottsága
, vonzóereje jóval az európai átlag alatt van. Meg a színvonal is, ezzel arányos.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2015.03.30. 21:29:04

@vilagpolgar:

"Ez ahhoz képest, hogy milyen trágyadomb a magyar labdarúgás hátországa, igencsak megsüvegelendő eredmény. Ahhoz képest viszont, hogy társadalmilag, és főleg a többi sporthoz képest milyen elfogadottsága, kultúrája, vonzásköre van a labdarúgásnak az országban, egy nagy semmi."

Tehát nem a hazai futballbajnokság, hanem a futball, mint sport. És maga a tény, hogy mennyien nézik a külföldi topligás meccseket is azt támasztja alá, hogy igény lenne a futballra. Azt meg, hogy mit kapunk ehelyett...hát pont ez a baj.

JuAn 2015.03.30. 22:34:23

Hosszú idő után a magyar-görög meccset igyekeztem végig követni és ha nehezen is, de sikerült.
Továbbra is borzasztó a helyzet, szerintem semmire semmi esély, pedig Dárdai nem akar többet a csapattól, mint amire az legjobb napjain egyáltalán képes.
És a látszat ellenére nekünk sokkal többször volt szerencsénk.
Továbbá nem Szalai az egyetlen, aki mindkét szempontból lassú, hanem szinte az egész csapat, szóval jogosnak tűnik az a kb. 50. hely a ranglistán, ami alapján még egy felpumpált létszámú EB-részvételhez is óriási szerencsesorozat szükségeltetne.
Szép lassan Irapuato nem fájó seb lesz, hanem az idők ködébe vesző egyszerű emlék. :(

miketbeszéltek 2015.03.30. 23:18:53

Jó lett volna a győzelem, persze...
De: -Egyik kérdés valóban az utánpótlás, ledöbbentem azon, hogy több nemzetközileg jegyzett albán játékos van, mint magyar.Hogy Gera "semmi" játéka mennyit ér, azt meg elfogulatlanul nézve jól megmutatta az oroszok ellen a helyén játszó Kovács I. teljesítménye.
-A mai mezőny kiegyenlített, a románok is csak egyet tudtak a Feröernek lőni.
-Minden fikázással szemben a görög egy nálunk jobb, tudásához képest most mélyen alulpontozott csapat, amelyik az edzőváltás után rendkívül motivált volt. Bármely nagy csapatnak meg kellett volna velük harcolni az X-ért.
-Igenis, elképesztően fegyelmezett magyar védelmet láttunk, és lehet, hogy hülye vagyok, de magyar csapattól ilyen gyors ritmusváltásra, gyors ellentámadásokra nem nagyon emlékszem.
Mi tudtuk kifárasztani, hibára kényszeríteni a görögöket, de most nem volt szerencsénk. Élvonalbeli csapatok , szupersztár játékosok sem rúgnak be minden ziccert.

Ivan Olsen · http://halottindian.wordpress.com 2015.03.31. 10:15:28

Kösz a korrekt cikket, az elmúlt nap újságírói kirohanásai után jó volt ilyet olvasni. Mindennel egyetértek, sajnos az utánpótlás minőségét illetően is. Úgy tűnik, az akadémiák valóban nem hozzák el azt, amire létrehozták őket. Bár nekem úgy tűnik, a jelenlegi MLSZ vezetés komolyan gondolja ennek megreformálását, reméljük sikerül eljutniuk valahova.
Annak, hogy a külföldi topligás meccseket többen nézik, mint az NB1-es meccseket, hol lehet utánanézni?Én az ellenkezőjét hallottam.

Shaja 2015.03.31. 11:11:03

Rendben van az írás. A helyzet az, hogyha a mostani veteránok is befejezik, akkor lesz szembetűnő a helyükre lépők még rosszabb minősége, tapasztalatlansága. Na, az lesz csak a kilátástalanság.
süti beállítások módosítása