Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Elvették...

2015.05.27. 12:09 Nóbádi iz der

Tegnap délután az MLSZ erre illetékesnek nevezett bizottsága azt a jogerős döntést hozta, hogy az élvonalbeli tagságát már biztosan elveszített Lombard Pápa és Győri ETO mellett a Nyíregyháza Spartacusra, a Kecskeméti TE-re és a PMFC-re is kiadja a kilövési engedélyt. A pályán elért eredmények alapján a felsorolt csapatok közül egyedül a Pápának kellene búcsúznia az élvonaltól. De hát éppen ideje volt már azzal az illúzióval is leszámolni, hogy a magyar labdarúgásban a tabellán elfoglalt helyezésnek bármilyen szerepe is van.

 csanyi.jpeg

Az utóbbi időben egyre több, a labdarúgás környékén dolgozó tébláboló ember szájából hangzott el a 12 csapatos élvonal gondolata. Micsoda különös véletlen, hogy a hat kiesővel (szombaton este a Dunaújváros-Haladás-Honvéd trióból valaki még csatlakozik az Ötök csoportjához) és a két feljutóval ez a szépnek és nemesnek tűnő kezdeményezés azonnal megvalósulhat. Az pedig egyértelműen csakis a vakszerencse számlájára írandó, hogy azoknál a csapatoknál, amelyekről bizonyos megfontolások miatt úgy gondolják az urak, hogy „szükség van” rájuk, valahogy mindent rendben lévőnek találtak.

Természetesen a szabály az szabály, és ezek betartása mindenkire nézve kötelező erejű. Nincs és nem is lehet semmiféle kivételezés, hiszen az erkölcs és a tisztesség évszázados alapelvnek számít a sport területén is. Egy pillanatig se gondoljuk tehát, hogy ha nem egy szabolcsi vagy baranyai megyeszékhely, hanem például – tegyük fel – „csak” egy Fejér megyei falu csapatáról lenne szó, akkor az Igazság és a Törvény ökle nem ugyanilyen erővel sújtott volna le.

 dvtk_honved_hgy06-600x400.jpg

A licenchez jutás feltételei persze tiszták és világosak. Aki megfelel ezeknek, az maradhat, aki nem tudja teljesíteni a feltételeket, annak mennie kell. Mindenkit egyenlő mércével mérnek, hiszen a lehetőségek is egyenlőek. Természetesen minden másképp lenne, ha például a szövetséget és/vagy a csapatok nagy részét befolyásos üzletemberek vagy az éppen aktuális politikai hatalom irányítói és kiszolgálói vezetnék. Ebben az esetben a sok-sok fröcskölődő, rosszindulatú, rágalmazó és irigy ember akár nagyon-nagyon csúnya kifejezéseket is használhatna. Ilyeneket például: pénzmosás, korrupció, lopás, csalás.

Szerencsére ilyesmi nálunk, Európa szívében nem fordulhat elő.

Ha mégis előfordulna ilyesmi, akkor az egy nagyon csúnya világ lenne. Ebben a világban még az is elképzelhető volna, hogy pénzzel, befolyással és pillanatnyi hatalommal rendelkező dilettáns és mohó emberek kaparinthatnák meg játszóház gyanánt a különböző csapatokat. Egy ilyen világban bizony még az sem lenne kizárt, hogy a szurkolókra csak szükségtelen rosszként tekintenének, akik mindannyian potenciális bűnözők, ráadásul nem süketek, nem vakok és még véleményük is van. Tehát csak a baj van velük.

 Egy, a kizárás kapcsán érintett csapat szurkolója tegnap este ezt írta nekem:

 „Én egyébként csak azt nem értem, hogy jutott az egész idáig? Én gyerekkoromból teljesen másképpen emlékszem a magyar focira! És az jó volt, mindenki szerette, a pályán dőltek el a dolgok. Ez meg, ma már csak a pénzről szól. Nem a nézőkről, a szórakozásról, a sportra nevelésről, vagy a foci szeretetéről. És ez az, ami igazán szégyen!”

 Mit lehetne még ehhez hozzáfűzni? Az az egy hibája van, hogy nem én írtam.

 

puskas_stadion_ures_eredeti.jpg

 

A magyar labdarúgást kitartó és aprólékos munkával az utóbbi évtizedekben sikerült módszeresen tönkreverni. A fejetlen, ész nélküli kapkodás mellett csak egy valami, ami állandó: vannak, akik ebből kitűnően megélnek. És mára már arra is rájöttek, hogy ehhez a szurkolókra nincs is szükség.

Ezért hát inkább elvesznek tőlünk mindent.

 

Elvették a meccsre való készülődés örömét.

Elvették a lehetőséget, hogy ha kedvünk tartja, akkor bármikor, bármelyik meccsre, szabadon bejuthassunk.

Elvették tőlünk azt a jogot is, hogy a barátainkkal közösen nézhessünk meg egy meccset a lelátón és közben zrikálhassuk is egymást, mert nem ugyanannak a csapatnak szurkolunk.

Elvették tőlünk az emberi méltóság jogát is, mert bűnözőként tekintenek szinte kivétel nélkül mindannyiunkra.

Elvették a hitünket, hogy csakis az számít, ki mennyi pontot gyűjtött össze a mérkőzések során.

Elvették a kiszámíthatóság érzését is, hogy biztosan lesz még csapatunk holnapután is.

Elvették a zászlóinkat, a dalainkat, a kellékeinket. Ha pedig nem, akkor büntetnek érte.

Elvették a lelkesedésünket, az összetartozás érzését.

Elvették a régi nagyok emlékét.

Elvették a hangulatot.

Elvették a szabadságunkat.

Elvettek egy darabot a szívünkből.

Elvették a szerelmünket.

 

Hát mégis mit akartok még?

Még több pénzt?

 


11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr547495744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Millerdraft 2015.05.27. 12:24:14

Kitűnő, ahogy akkoriban írtuk mikor még volt hazai Ultra élet és ez a neten is "virágzott"
10/10 Nagyon adom amit írtál!

bbwd 2015.05.27. 15:47:19

"Hát mégis mit akartok még?

Még több pénzt?"

kiváló poszt!

emmersson 2015.05.28. 07:54:08

A szerencse az, hogy egy szurkoló sem felelős a kialakult helyzetért!
Mind jóravaló, tisztességes ember, tiszteli felebarátait és még véletlenül sem tenne benne kárt, ahogyan a közvagyonban sem!

Mert egy olyan világban, ahol ez nem így lenne, még véletlenül azt mondanám, hogy pont leszarom a magyar szurkolók zömét! Hogy nem vagyok kíváncsi széttört metrókocsikra, feltépett lelátói székekre, melyeket fegyverként használ a csürhe!

De, szerencsére ilyesmi nálunk, Európa szívében nem fordulhat elő.

Rich.mond 2015.05.28. 08:13:24

Vannak Németországban is huligánok - írtak is róluk a blogon. És mégis VB-t nyertek. Merkel kedvenc csapata a Cottbus nem alanyi jogon Bundesliga Einzban játszik. Bármelyik meccsre be tudok menni, ha megveszem a jegyemet. Soroljam? Mi a kurva anyádért felelős a szurkoló? A mutyik miattuk vannak? Miattuk nem jutunk ki sehová 86 óta? Miattuk nincs értékelhető magyar játékos egy TOP ligában? Miattuk kemény dió egy máltai csapat? Miről beszélsz ember? A valódi felelősök meg élnek, mint hal a vízben.

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2015.05.28. 08:42:07

@emmersson: Ez remek hozzáállás. A múltkor láttam egy balesetet, kiderült, hgoy a söfor ivott. El kéne gondolkozni hogy betiltsuk Magyarországon az alkoholt. Esetleg az autókat.
Egyébként mikor voltál utoljára futballmeccsen? Én az újpesti barátaimmal és a 7 éves fiammal mentem Újpestre, de nem láttam széttört metrókat, feltépett székeket stb. Amióta új rendszer van, ezt már nem tehetem meg.

Shikaka 2015.05.28. 09:58:08

@emmersson:
Nem, valóban nem felelős a kialakult helyzetért. A meccsre járók annyit tudnak tenni, hogy szurkolnak a csapatért, esetleg távolmaradásukkal tüntetnek (kb. másfél éve én is).

Mégis hogy lehetnének a szurkolók a felelősek az inkompetens MLSZ-vezetésért, a csapatok vezetésében uralkodó urambátyám viszonyokért, az utánpótlás jelen helzetéért?

Évekig jártam (Diósgyőr és haverok miatt Honvéd) meccsre, de feltépett széket fegyverként használó csürhét, és szétvert metrókocsit nem láttam.

Láttam viszont tahó biztonsági őröket, meccset elcsaló csapatot, szurkolókat hibáztató sportvezetőket és indokolatlan mennyiségű rendőrt.

those with loaded guns 2015.05.28. 10:09:37

@emmersson: A szerencse az, hogy egy majom sem okoskodik bele olyan dolgokba, amiről csak a közmédián hallott. Minden kommentelő kivétel nélkül olyan dolgokról próbál oktatni, amiről legalább alapszinten tájékozott, és nem a bulvár bérettegésből szedi az összes infóját.

Mert egy olyan világban, ahol ez nem így lenne, még véletlenül azt mondanám, hogy pont leszarom az ilyen kommentelők véleményét! Hogy nem vagyok kíváncsi ostoba, minden alapot nélkülöző hozzászólásokra, populista üres trollkodásra, amiket saját ostobasága palástolására használ a netes csürhe!

De, szerencsére ilyesmi nálunk, Európa szívében nem fordulhat elő.

emmersson 2015.05.28. 15:54:19

@eMTé:

"Én az újpesti barátaimmal és a 7 éves fiammal mentem Újpestre, de nem láttam széttört metrókat, feltépett székeket stb. Amióta új rendszer van, ezt már nem tehetem meg."

Jaa..csak azóta?!
Grat!

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2015.05.28. 15:59:29

@emmersson: Hiába trollkodsz, messziről bűzlesz.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2015.05.28. 16:01:50

@emmersson: És ezzel rövid trollkarriered itt véget is ért.

Legközelebb kéretik kimosni hipóval a szád kommentelés előtt. Illetve hát nem lesz legközelebb, de érted.
süti beállítások módosítása