Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Megyei menők I.

2015.05.28. 21:40 Rich.mond

Szeretné megismerni az amatőr-futball krémjét? De annyira azért nem, hogy ezért végigböngésszen húsz tabellát, esetleg összeállításokat? Akkor Ön jó helyen jár! A Válogatott Blog most nagy országjárásba fog és pár mondatban méltatjuk a megyei első vonal bajnokait, vagy valószínűsíthető bajnokait. Azt is megmondjuk, hogy szerintünk kinek vannak NB III-as ambíciói és ki marad inkább megyei menő. Nosza induljunk, ne késlekedjünk, mert Baranyától Borsodon át Zaláig bizony hosszú az út! Ebben a bejegyzésben egy nagy múltú bányászcsapathoz látogatunk, akik 71 év után kényszerültek újra a megyei bajnokságban elkezdeni egy szezont. Majd együtt izgulunk, mert Bács-Kiskun megye páratlanul izgalmas bajnoki hajrája elé néz. Illetve ha már erre járunk, akkor bekukkantunk az ország egyik legrosszabb csapatához. De nem maradhat ki Békés sem a déli körútból. Benne a bajnok Kondorossal és szó esik két Orosházáról is.

khtk_hid.JPG

Képen: a Bács-Kiskun megyei aranycsata első felvonása: Kiskunfélegyháza-Híd SC

Elöljáróban a Megyei Menők fő típusai: 1. Éveken át, esetleg egy évtizede söpri be a bajnoki aranyakat, de legrosszabb esetben is dobogós. Ugyanakkor nem vágyik NB-s szereplésre. Lásd a Győrszemere. 2. A létszámszűkítésig ellébecolt az NB III-ban, most a támogató pénztárcájától függően marad a megyében, vagy küzd a feljutásért. De  a bajnoki címért biztosan. Egész sor ilyen csapat van, itt is írtunk róluk. Ez abból is ered, hogy a három csapatos harmadosztályt egy húszcsapatos negyedosztály követi az igen fura magyar futballpiramisban 3. Az üstökös, amely egy bőkezű és ambiciózus támogató segítségével néha kiüti a nyeregből akár az 1-es típust. Viszont könnyen eltűnhet nyomtalanul, mint az Ebes. 4. Ez a típus igen ritka. Egészen egyszerűen az kerül ide, amely nem illik bele az első háromba. Meglepő, de az élboly meglehetősen belterjes lett.

71 év után újra a "megyében"

„Ország gyöngye, aranya, legszebb megye Baranya!.... kivéve Komló!” – énekli az idén 25 éves magyar punklegenda, a HétköznaPICSAlódások. Hogy maga Komló milyen, azt szintén dalba foglalták, de azt senki sem tudja elvitatni, hogy a bányászvárosnak bizony komoly hagyományai vannak futball terén. Hiányoltuk is őket az első két osztályból. Tavaly aztán már a harmadosztályból is tükörsimán kihullottak, pedig NB III-as körképünk elején még komoly bajnokesélyesnek számítottak a téli holtszezonban, és a fél világból igazoltak a Mecsek északi lejtőjére. Történt, ahogy történt, a komlóiak 1943 után (!!!) kényszerültek újra megyei szinten futballozni. Becsületükre legyen mondva, nem szándékoztak sokáig ott maradni. Két fordulóval a vége előtt már tíz pontos az előnyük az üldöző PTE-PEAC előtt. Pedig mindjárt második bajnokijukon (az első fordulót később játszották le) vereséget szenvedtek Sellyén. De többször már nem kellett vesztes meccs után gratulálniuk, csak négy döntetlen csúfítja az összképet. Bár több esetben lemosták ellenfelüket (a 20. és 21. fordulóban egyaránt 5-0-ra), azért a döntetlenek és vereségek mellett is többször döcögött a szekér. Hét alkalommal is csupán egy góllal rúgtak többet riválisuknál – mondjuk elég egy góllal többet rúgni a győzelemhez... A 28. fordulóban úgy verték 2-1-re hazai pályán a Villányt, hogy a vendégcsapat összesen 12 fővel jelent meg Komlón. Mégis ők szerezték meg a vezetést. Nézzük a keretet!

Komlói stadion, sok nagy csata színhelye. A PVSK az ellenfél - forrás

Rögtön a kapusuknál (Laczkó Attila) elcsodálkoztam. A 21 éves cerberus Hódmezővásárhelyről került Röszke érintésével Tarpára, majd onnan Komlóra. Már csak Mosonmagyaróvár hiányzik ahhoz, hogy kipipálja az ország mind a négy sarkát. Ez így első pillantásra határőr-hajlamot sejtet. A szintén 21 éves Nébl Martint leszámítva a Villány elleni kezdőről elmondható, hogy mindenkinek van NB III-as tapasztalata. Illetve a kispesti nevelés Czár Tibor is kaukukktojás, mert ő NB II-ben mutatta már meg magát és futsal NB I-ben is találkozhatunk vele. Öccse, Czár Richárd egyébiránt az NB I-ben is pályára lépett idén, de leginkább az NB III-as csapatban számítanak rá. Még Czárra is igaz, hogy több szállal kötődik a megyéhez (futballozott jó pár évvel korábban Komlón). A legtöbb játékos soha nem játszott megyén kívül, így nem mondhatjuk, hogy nagy nevekkel sikerült kivívni a bajnoki címet. És ez így van jól. A 15 kapott gól kiválóan összerakott védelemről tanúskodik. A 81 rúgott is majdnem hármas átlag, de a PTE-PEAC már 107-nél jár! - pedig tíz ponttal kevesebbet gyűjtöttek.

Nem lehet azt mondani, hogy özönlenének a nézők. A PTE-PEAC elleni „bajnoki döntőre” is csak 300 néző volt kiváncsi.

Lesz ebből NB III? Jó kérdés. Tudtommal nem túl gazdag a klub – sőt, kimondottan szegénynek is nevezhetjük, azért az NB III-as búcsú sem volt a véletlen műve. Én nem tudok arról, hogy jelentős támogató állt volna a csapat mögé, így 50-50%-ra tesszük a jövő évi harmadosztályú szereplést. Ha igen-nemmel kell felelni, akkor inkább nem.

Újra versenyt futnak Bács-Kiskunban

Egy megyével arrébb, Bács-Kiskunban még semmi sem lefutott. Sőt! Két fordulóval a vége előtt 65-65 ponttal áll az élen a Némedi Norbert vezette Kiskunfélegyházi HTK és a Híd SC. Szombaton Híd-Félegyháza! Lehet ezt még fokozni? Tavaly egyébként a KHTK és a Híd között egyetlen pont volt a különbség előbbi javára. Akkor a Félegyháza az osztályozón idegenben verte 3-2-re a Szabadkígyóst a hazai 2-2 után. Majd visszalépett az NB III-tól. Ha a kiskunfélegyházi honvédek idén is jobban hajráznának, akkor zsinórban harmadjára szereznék meg a bajnoki aranyat. 2013-ban 63 ponttal lett bajnok, két pontot verve az üldöző Hetényegyházára. Majd ugye rá egy évre már 77 pont kellett ahhoz, hogy egyetlen ponttal megelőzzék a Híd SC-t. A Híd SC egyetlen szezon erejéig volt NB III-as, de balszerencséjükre pont akkor felezték meg a mezőnyt, ők pedig a vonal alatt maradtak.

A Híd SC az egyaránt 2200 körüli lakossággal rendelkező Nagybaracska és Csátalja közös csapata. Illetve inkább baracskai a csapat, de a főtámogató csátaljai. A Kiskunfélegyházi TK, majd Honvéd TK-t 2003-ban alapították újra, rögtön a megyei első osztályban. Három szezont húztak le az NB III-ban, 2009-ben estek ki. A városnak két harmadosztályú csapata is volt a múltban, a Kiskunfélegyházi Honvéd (Kun Béla SE) és a Kiskunfélegyházi TK.

Pár érdekesség a bajnokságról: a 2013-as ezüstérmes Hetényegyháza megszűnése miatt a 2013/14-es szezon 15 csapattal fejeződött be. Sem kieső, sem feljutó nem volt! Egyébként egyik sem jellemző errefelé. Most szintén 15 csapatos a bajnokság. De ez már előrelépés a 2013-as 13, vagy a 2012-es 12 csapathoz képest. Kíváncsian várjuk, hogy a tavaly és most is tökutolsó Harta vajon idén búcsúzik-e a megyei élvonaltól. Ők a hétvégén 6-0-ra kaptak ki a Hídtól. Egyetlen cserejátékosuk volt – mezszáma alapján egy kapus. Se gyúró, se edző, se senki más nem volt a kispadon. Alaposan unatkozhatott, mert nem is cserélték be. Egy fordulóval korábban a Tompa szintén 12 játékossal utazott el Tiszakécskére, ahol 15-0-ra kaptak ki. Ősszel 1-1-re végeztek Tompán.

A Bácsalmási PVSE ránézésre öt szerb játékossal és egy szerb edzővel operál – nem is eredménytelenül, mert a 27. fordulóban legyőzték a KHTK-t.

A 28. fordulóban két 6-0, egy 6-1 és egy 5-1-es eredmény született. Miután láttam egy fordulóval korábban a Kécske-Tompa 15-0-t, komolyan kételkedni kezdtem a bajnokság színvonalában. De ahogy fordulóról-fordulóra visszapörgettem, megállapítottam, hogy ezek nem feltétlenül általánosak. Bár a Kiskunfélegyháza a 23. fordulóban 5-5-re végzett a Soltvadkerttel, és nekik van idegenben 7-0-ás és 9-0-ás győzelmük is. Ha csak az eredményeket nézzük és a bajnokság létszámát, egyik-másik csapat keretét (11-13 fő jó pár meccsen) és feljutási hajlandóságát, akkor inkább tűnik ez „megye-kettőnek”, két kiemelkedő csapattal.

Van a bajnokságban egy Kecskeméti LC nevű csapat. 2011-ben alakult és rögtön a megye-kettőben indult. Második szezonjában ugyanitt a 11. helyet szerezte meg. De ősszel már a megyei élvonalban indultak. KI érti ezt?

Érdekesség, hogy a Tiszakécske és az Ági Nektár Akasztó révén két egykori NB I-es csapat is vadászik a pontokra. Kécskén talán a régi idők emlékére van egy Dos Reis Teixeira Alex Rajmund nevű játékos.

Emlékezzünk meg gyorsan a Híd SC két gólvágójáról! Szöllősi Tamás 35, míg Szentgyörgyi Ákos 21 találatnál tart. Tehát a 81-ből 56 gólt ők jegyeznek. Mindkettejüknek van már több szezonnyi NB II-es múltja – pl. mindketten játszottak Baján, emellett Budaörsön és Siófokon is.

A félegyháziaknál 16-16 találattal áll a házi góllövőlista élén Zsíros Juhász István és Balog Szabolcs Marcell. Zsíros egyébként több kiskunfélegyházi egyesületben játszott és pályafutása során 215 meccsen lőtt 104 gólt. Balog nevével egyébiránt nem találkoztunk az utóbbi fordulókban, hiszen télen az NB II-es Ceglédhez igazolt, ahol már hat találatnál tart. Azt mindenképpen említsük meg, hogy a rutinos, NB I-et is megjárt Némedi játékosként is beszáll és már összeszorgoskodott 12 gólt.

Lesz itt NB III? Nos, nekem vannak kétségeim. Mint mindig, amikor egy csapat gyanúsan sokszor lesz megyei bajnok – lásd Győrszemere. Bár láttunk arra példát a Kisvárda és az Andráshida esetében, hogy utóbb meggondolják magukat, de szerintünk itt marad a megye. Már csak azért is, mert a Honvéd honlapja szerint TAO-ból is alig 1.6 millió forintot kaptak + 10 milliót utánpótlásra. 

A KHTK második számú csapata jelenleg dobogón áll a megyei másodosztályban.

(Kiegészítés: a Híd SC 3-2-re verte a Kiskunfélegyházát, így minden valószínűség szerint ők lesznek a bajnokok).

Meg kell említenünk, hogy a megyében találhatjuk az ország egyik legrosszabb csapatát, a Tataházát. Róluk már szintén megemlékeztünk ebben a bejegyzésben. A megyei harmadosztály déli csoportjában tavaly megtörtént a csoda, és a zárófordulóban Kisszálláson megszerezte első pontjait a Tataháza, így három ponttal lettek utolsók a legalsóbb osztályban. Idén 18 forduló után csak azért nincs nulla pontjuk, mert három pontnyi büntetéssel sújtották őket, miután nem jelentek meg Borotán. A 18 mérkőzésen elért 18 vereség mellett a gólkülönbség sem túl fényes – 8-124. Mivel a bajnokságnak vége, így nehéz lesz javítani. Újra szeretném leszögezni, hogy jómagam kalapot emelek előttük, hogy minden kudarc ellenére minden ősszel újra ott vannak a mezőnyben.

 Békés bámulatos bajnoka

Ha valaki az első hét fordulóban nem kap gólt – vagy az első tíz fordulóban kap egyet – azt a labdarúgó szaknyelv „igen jól elkapott rajt”-nak nevezi. Ilyenkor a csapat bízvást reménykedhet abban, hogy a bajnokság végéig az élen maradnak.  A Békés megyében vitézkedő Kondorosi TE egy parádés, 13/13-as rajttal indított, csupán novemberben csúszott be egy döntetlen a dobogóért küzdő Szarvas ellenében. Ezt egy 8-0-ás és egy 7-1-es győzelemmel feledtették, hogy utána jöjjön egy újabb döntetlen az ezüstérem-várományos Orosházi Rákóczi Vasas SE ellenében. Még belefért egy elképesztő kudarcsorozat a 20-21-22. fordulókban (két döntetlen és a szezonbéli egyetlen vereség Füzesgyarmaton), de utána nem volt megállás. A zsinórban megszerzett ötödik győzelem után már a 27. fordulóban pezsgőzhettek a kondorosiak. 

Ez a „megyei” Orosházi Rákóczi nem azonos a másik, NB III-as Orosházával. Mivel utóbbi a hírek szerint súlyos anyagi gondokkal küzd, ezért jövőre akár városi rangadót is rendezhetnek Békés megyében. Ehhez az is kellene, hogy az OFC „csupán” kiessen és ne szűnjön meg. Sajnos a megszűnés nagyon is valós veszély.

A veretes kondorosi eredmények természetesen nem előzmény nélküliek. Az elmúlt hat szezonban két bajnoki cím, egy második, egy harmadik és két ötödik hely állt a KOTE neve mellett – tavaly ezüstérmet szereztek. Érdekesség, hogy az 1946/47-es szezonban Kondorosnak másodosztályú csapata volt, a kétezres évek elején pedig az NB III-ban vitézkedtek, bár az akkor a negyedik vonalat jelentette.

Mi a közös a hétvégén pályára lépő 14 játékosban? Egyrészt az, hogy sokan Kondoroson kezdtek futballozni, vagy egy kitérő után visszatértek Kondorosra. Ha mégsem a Békés megyei kisvárosból ismerik egymást, akkor biztosan Gyulán, a békéscsabai utánpótlásban, vagy Gyomaendrődön fociztak együtt valamikor. És a többségnek már van NB III-as tapasztalata. Ez önmagában még nem garancia a sikerre, de van még valami: a Csabacsűdöt idegenben 5-0 arányban kiütő csapatban pályára lépő 14 játékosból 11 pontosan egy évvel korábban is pályán volt Füzesgyarmat ellen – további egy akkor a cserepadon ült és nem cserélték be. Ha a két évvel korábbi keretet és a 2012/13-as zárófordulót nézzük, akkor is 9 pályára lépő és egy be nem cserélt játékost találunk. Magyarán igen összeszokott csapatról beszélünk.

A Szabadkígyós elleni diadalt ünneplik a kondorosiak. Forrás

Ha hat év alatt kétszer is az ő nyakukba akasztották az aranyérmet, akkor miért maradtak a megyében?

„A játékosok egy része a titkos szavazáson ugyan az NB III-as szereplés mellett tette le a voksot, de csapattagként többségük nem vállalta volna a magasabb osztállyal járó többletterheket, a több edzést, a messzebbre való utazást.” – írta a BEOL

Hát igen... persze új év, új remények. Korábban az egyik blogbejegyzésünkhöz érkezett egy komment, miszerint a Kondoros évek óta NB III-ra erősít. Másfelől a fenti problémák továbbra is fennállnak. Csabacsűdre csak 14 játékos utazott el, márpedig ilyen rövid kispad egészen biztosan kevés egy osztállyal fentebb. Ne felejtsük el, hogy oda már más infrastruktúra is kell, és további utánpótlás-csapatok. Kondoros lakossága jelenleg kb 5000 fő és gyorsan csökken (2003-ban még 6000 volt), tehát a merítési lehetőségek is szűkülnek. Az amúgy is kedvezőtlen országos demográfiai trend különösen igaz Békés megyére.

Magáról a bajnokságról meg kell említenünk, hogy mérkőzésenként 4,15 találat esik, amivel verik a 3,51-es mutatóval bíró Baranyát, viszont Bács-Kiskun egy hajszállal (4,16) jobbnak bizonyult. De a gól nélküli mérkőzés tényleg ritka, mint a fehér holló.

Egyelőre tehát a feljutásra aspirálók számát mi nullára becsültük – de ha egyszerre nézzük a három megyét, akkor inkább a 3/1-et jelölnénk meg. Vajon Borsod-Abaúj-Zemplén, Budapest, Csongrád és Fejér felfelé tornássza az eddig gyászos mutatót? Az ottani bajnokokra is rá tudjuk húzni az első három kategória valamelyikét? Túl lehet szárnyalni a 4,16-os átlagot? A sorozat következő részéből minden kiderül!

Kiegészítés a Komlói BSK-hoz: a város vezetése anyagi garanciát vállalt az NB II feltételrendszeréhez is, és 5 éves tervben ki is tűzte célul, a klub komolyabb visszatérését a magyar futball térképére. Szóval a szándék a feljutásra: 100%

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr627493690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pécsicigó 2015.05.28. 22:29:51

Komlóhoz adalék: – A körülmények nagyon jók, mindenki minden edzésen ott tud lenni, és a klub, a város is fontosnak érzi, hogy jól szerepeljünk – mondta Varga. – Ha sikerül feljutni az NB III.-ba, akkor nem is kérdés, hogy vállaljuk-e a szereplést, ezért dolgozunk. Az külön öröm, hogy a szurkolóink is kezdenek visszatérni. Siklósra például egy busznyi drukker kísért el minket, és fergeteges hangulatot varázsoltak. Már csak miattuk is nagyon fontos lenne a feljutás - nyilatkozta még áprilisban az edző.

Pálka 2015.05.29. 09:50:03

Remek cikk, köszi!

Kondoroson egyébként létszámprobléma nem hinném, hogy lenne - a szándék már más kérdés. Talán idén tényleg minden passzolna a váltáshoz, a licenc mindenesetre megvan az NB III-hoz.

Egyébként a Rákóczinak van egy nagyon patent kis honlapja (rakoczivasas.hu/), és köszönhetően az orosházi városvezetés sportpolitikájának az NB III-as OFC minden bizonnyal megszűnik - két megye I-es csapat valóban felesleges lenne a városban, ráadásul az OFC kerete tele van ULE-sokkal, akik az utánpótlásbázisból jöttek. Mondjuk hogy az utánpótlással mi lesz (relatíve jó infrastruktúra és minden egyéb), az nagy kérdés.

Rich.mond 2015.05.29. 14:31:47

Nofene, két honlapjuk is van? Pedig az első is elonek tűnik.
Amúgy most kaptuk a hírt, hogy Komló városa garanciát vállalt az NB II (!!!)-re, tehát ott már csak a csapaton múlik.

Rich.mond 2015.05.29. 14:33:42

@Pálka: nem tudom, pontosan hány főt számlál a keret, de a hivatalos jegyzőkönyv szerint tényleg 14-en voltak azon a meccsen

Pálka 2015.05.29. 16:15:49

@Rich.mond: 19 felnőtt játékosuk van (ami persze nem egy eget verő szám), csak tavaszra lett egy pár sérült. Egyébként kissé talán kuriózum, de a Kondoros ificsapata is bajnok lett, szóval talán lesz honnan pótolni, ha úgy alakul.

Pálka 2015.05.31. 11:06:25

... és még egy utolsó: az OFC biztos nem lesz megyeegyes, tegnap kikapott 1-0-ra az ESMTK-tól, ezzel kiesett, és már el sem utazik Vácra.
bmsextra.hu/veget-ert-az-ofc-halaltusaja/

Rich.mond 2015.05.31. 14:51:41

@Pálka: amúgy legalább becsületből elmehettek volna, mert akár ezen is múlhatott volna a bajnoki cím - jó, val'szeg a Vác így is, úgy is győzött volna, de azért mégis

Pálka 2015.05.31. 18:20:15

Hát igen, ezt kívánta volna a becsület, ugyanakkor érthető, hogy nem sok kedve van egy ilyen meccsre elutazni a klubtól senkinek, amikor a biztos megszűnés vár a csapatra függetlenül a kimeneteltől. Így bajnok a Vác.

Közben Csabán meg 7ezer néző előtt várják az NB I-et.

Tököm Állat 2015.06.04. 20:18:57

Bács-Kiskunban egy-két évtizede sem vállalták a bajnokok az NB III-at.Viszont egy ideig volt egy olyan szabály,hogy amennyiben a bajnok nem akar feljebb lépni,a következő szezonban csak a megye 3-ban indulhat.Úgyhogy az utolsó fordulókban nem kis harcok folytak a bajnoki cím elkerüléséért
süti beállítások módosítása