Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Rico és fivérei

2015.06.04. 13:34 Püspök utcai gombaszedő

Mint tudjuk, idehaza minden rendben van a futball háza táján, bezzeg a fejlett Nyugaton áll a bál: ma már az is tudja, mi fán terem a FIFA, aki mindig átkapcsol a Nóta TV-re, ha labdát lát a képernyőn.

blatter_zsebbe.jpg

 

Hogy miért pont most borult ki a bili, azt az idők végezetéig találgathatnánk és elemezgethetnénk, de az egyszerű válasz alighanem tényleg az, hogy most sikerült az amerikai ügyészségnek elég bizonyítékot gyűjtenie. Hogy miért pont az amerikaiak léptek az ügyben, azt már könnyebb megfejteni: egyrészt azért, mert a gyanú szerint a kifogásolt ügyletek az Egyesült Államok területén köttettek meg, illetve a pénzeket amerikai bankszámlákon keresztül folyatták át. No meg azért is – tenné hozzá a cinikusabb énünk –, mert ott nem számít mindennél fontosabb sportnak a foci.

Most már egyre egyértelműbbnek látszik, hogy az ügy kulcsfigurája Chuck Blazer, a CONCACAF egykori főtitkára, aki négy éve megegyezett az amerikai hatóságokkal (feltehetőleg saját büntetésének enyhítéséért cserébe), hogy besúgó lesz, és ha minden igaz, rengeteg adatot és bizonyítékot gyűjtött a FIFA különböző funkcionáriusairól.

chuck_blazer.jpgChuck Blazer a kép jobb oldalán látható

A maffiafilmek első szabálya, hogy a hedonista maffiózó bukik le először és itt se volt ez másképp. Chuck Blazer merőkanállal ette az életet, óvatossága az évtizedek során fokozatosan elpárolgott, mígnem elkövette a szintén klasszikus maffiózó hibát: elfelejtett adóbevallást beadni. Hat éven keresztül folytatólagosan. Ezzel sikerült a hatóságoknak először megfogni őt, egy külföldi bankszámla eltitkolásával együtt így tesznek ki az ellene felhozott tíz vádpont közül hetet. Bár együttesen már így is ötven-hatvan évnyi börtönbüntetést érhetnek maximálisan, de ez csak az aprópénz.

További két vádpont foglalkozik a korrupcióból szerzett pénz átutalásával, valamint egy csekkel, ami a new york-i JFK repülőtér érintésével lett kézbesítve. Ezek a vádak nem tűnnek túl izgalmasnak, de jelentőségük alighanem az, hogy ezek kötik a legelső vádpontot az Egyesült Államok joghatóságához.

Az első vádponttal kapcsolatban álljon itt Blazer saját vallomása (magyarra szó szerint lefordítani nem fogjuk, csak összefoglalni):

During my association with FIFA and C0NCACAF, among other things, I and others agreed that I or a co-conspirator would commit at least two acts of racketeering activity. Among other things, I agreed with other persons in or around 1992 to facilitate the acceptance of a bribe in conjunction with the selection of the host nation for the 1998 World Cup.

Beginning in or about 1993 and continuing through the early 2000s, I and others agreed to accept bribes and kickbacks in conjunction with the broadcast and other rights to the 1996, 1998, 2000, 2002, and 2003 Gold Cups. Beginning in or around 2004 and continuing through 2011, I and others on the FIFA executive committee agreed to accept bribes in conjunction with the selection of South Africa as the host nation for the 2010 World Cup. Among other things, my actions described above had common participants and results.

Leegyszerűsítve a dolgokat, Blazer azt állítja, hogy a 98-as VB helyszínének kiválasztása meg volt bundázva, a Gold Cup jogainak eladása nagyjából tíz éven keresztül zajlott korrupt módon, valamint hogy Dél-Afrika gyakorlatilag megvásárolta a FIFA ExCo támogatását a 2010-es rendezéshez. Nagy meglepetés senkit sem ért, de azért mégiscsak szép eskű alatti vallomásban is elolvasni azt, amit már régóta gyanítunk.

További pikáns részlet, hogy az ügyészség a vádakban a FIFA-t úgynevezett RICO-ként (Racketeer Influenced and Corrupt Organization) jellemzi, vagyis "zsarolók befolyása alatt álló és korrupt szervezet". Ennek van gyakorlati jelentősége is, mivel ezt a jogi kategóriát többek között a maffia és a maffia által működtetett cégek elleni hatékony fellépés érdekében vezették be 1970-ben, és a lényege, hogy nem szükséges a vezetőkre konkrét bűncselekményeket rábizonyítani, elég ha az bizonyítható, hogy a szervezet korrupt volt és ők adták az utasításokat. Blatter "én nem is tudtam semmiről" védekezése tehát itt nem működne. De mi, műkedvelő amatőrök, csak ízlelgessük a kifejezést.

Itt tartunk most, az újabb letartóztatások szinte borítékolhatók, de a nagy kérdés az, hogy vajon Blatter szabad elvonulást kap-e, vagy rács mögé próbálják őt is dugni. Erre még tippünk se nagyon van, de ahogy a viccben is van, igény az volna rá.

Akármi is lesz a perek végkimenetele, az kijelenthető, hogy a FIFA vezérkarát gyakorlatilag lefejezték ezzel a manőverrel. Ennek akár örülhetnénk is, és egy kicsit bizony örülünk. Sovány vigasz ez az olaszoknak Byron Morenoért, vagy az angoloknak a 2018-as VB pályázat kudarcáért. Sőt, még arra is látszik némi halvány esély, hogy Katartól mégiscsak elveszik a rendezési jogot (az oroszokat senki nem fogja birizgálni, mert a medve nem játék), és egy olyan országnak adják, ahol nincs ötven fok árnyékban, nők is látogathatják a meccseket, és még egy sört is meg lehet inni. Ja, és nem halnak bele az őrült építési projektbe ezrével az építőmunkásnak becézett rabszolgák.

De tényleg csak egy kicsit örülünk, mert sajnos a FIFA szerkezetébe van kódolva a korrupció: amíg a döntéshozatalban minden nemzeti szövetségnek egyforma súlya van, és a világon többségben vannak azok az országok, ahol a korrupció nem hogy nem szégyellnivaló dolog, hanem életforma, addig várható, hogy újratermeli magát.

Címkék: korrupció fifa fodbal


2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr857516308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bkkzol 2015.06.08. 00:39:43

Valaki tud arról valamit, hogy Blatternek és kicsiny csapatának van-e beutazási engedélye az USA-ba?

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2015.06.08. 00:58:53

@bkkzol: Ha minden jól megy, nem csak engedélyük lesz, hanem egyenesen meghívójuk. :)
süti beállítások módosítása