Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1980/81 6. forduló

2015.10.23. 14:20 maribor

1980. szeptember 3., Az ősz első szerdája.

idokapszula_nb_i_1980_81_6_fordulo_headlines.jpgAz ország általános- és középiskoláiban megkezdődik a tanítás 

22502.jpgBocs, de én az iskolakezdésre egész máshogy emlékszem (Sz. Dózsás megjegyzése) Forrás: fortepan.hu

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.  

Szeptember 1.

A tanév kezdetétől a Biblia „mint a magyar és a világirodalom nagy alkotása” a kötelező iskolai tananyag részét képezi.

Mohammad Ali Radzsai, a két héttel ezelőtt kinevezett iráni miniszterelnök, tegnap ismertette új kormányának névsorát. Az új kormánylistát éles viták előzték meg, melyek Baniszadr elnök és a parlament között folytak. Az elnök fenntartotta magának azt a jogot, hogy személyesen döntsön a bel- és a hadügyi tárca vezetéséről, míg a parlament, melyben többséget élveznek az iráni iszlám párt képviselői, támogatta Khomeini követelését, hogy a kormány tagjai kizárólag  az iszlám párt képviselői közül kerüljenek ki.  (Radzsai 1981. augusztus 2-án Irán elnöke lett amikor Baniszadr-ot Khomeini leváltatta, mert nem volt az iszlám klerikátus tagja. Radzsait 4 héttel később meggyilkolták, Baniszadr egy versailles-i villában él.)

Több hónapos huzavona után - Pozsgay Imre közbenjárására - az MSZMP PB elé kerül a Bethlen Gábor Alapítvány ügye, amely a népi írók önálló folyóirat-alapítási törekvéseihez kapcsolódik. Az alapítvány bejegyzésére végül csak 1985-ben kerül sor.

Szeptember 2.

Lengyelországban az élet lassan visszatér a normális kerékvágásba. A PAP lengyel hírügynökség jelentése szerint valamennyi üzemben megindult a munka, ismét működik a városi közlekedés, javul az ellátás, elsősorban a Balti-tenger partján.

idokapszula_nb_i_1980_81_6_fordulo_time.jpgA világsajtó mindenhol a lengyel eseményekkel foglalkozik, a Time magazin is a címlapon

Pakisztán képes uránércből nukleáris üzemanyagot gyártani — jelentette ki Karacsiban tartott sajtókonferenciáján a pakisztáni atomenergia-bizottság elnöke. Habár állítólag nem kívánják katonai célokra felhasználni az atomenergiát, mégis olyan hírek érkeztek, hogy Pakisztán kínai segítséggel nukleáris kísérletre készül a Kasmírral határos Karakoram-hegységben. (India 1974-ben robbantotta első -8 kilotonnás- atombombáját, melynek neve "Mosolygó Buddha" volt. Pakisztán első, 40 kilotonnás bombáját 1998. május 28-án robbantotta fel, válaszul India 1998. május 11-én  robbantott ''Erő'' nevű 60 kilotonnás atombombájára. Hirosimát egy 15 kilotonnás bomba pusztította el.)

A szovjetek elleni vereség miatt ülést tartott az MLSZ vezetősége. Mészöly Kálmán szövetségi kapitány sürgős intézkedéseket követelt: a válogatott érdekei fontosabbak mint a klubcsapatoké. Be kell vezetni, hogy Romániához hasonlóan, együtt tarthassák a válogatott keret tagjait, és a válogatottak csak a bajnoki mérkőzések előtt 48 órával csatlakozhassanak a klubcsapataikhoz (Románia, mint előző számunkban olvashatták, 4:1-re verte Jugoszláviát). Mészöly szerint a klubcsapatok edzései langyos lötyögések és nem elegendőek a nemzetközi szinthez.  

Szeptember 3.

Dél-Libanonban továbbra is feszült a helyzet. Az izraeli katonai repülőgépek sorozatosan megsértik Libanon légiterét, és az izraeli ágyúnaszádok libanoni felségvizeken cirkálnak.

UKK (Urho Kaleva Kekkonen) 80 éves. UKK 1956-tól 1982-ig volt Finnország választott elnöke.

Az OTSH engedélyt adott Illovszky Rudolfnak, hogy a görög Pierikosz edzője lehessen. Illovszky 1970/71-ben már ült ennek a csapatnak a kispadján, most a másodosztályba száműzött együttes feljuttatása a cél. Érdemes megemlíteni, hogy más magyar edzők is dolgoznak külföldön ebben az időben: Lóránt Gyula a PAOK, Baróti Lajos a Benfica edzője.

A japán kormány úgy döntött, hogy nincs pénz a nagojai olimpia támogatására, és ha Nagoja 1988-ban olimpiát akar rendezni, akkor a  3.6 millárd dolláros költséget a városnak a saját költségvetéséből kell fedeznie.

Antonin Mrkos csehszlovák csillagász új kisbolygót fedez fel, mely a 10026 (1980) RE1 nevet kapja.

Duncan Goodhew, a britek 100 méteres mellúszó olimpiai bajnoka a hétvégi pénzdíjas verseny megnyerése után bejelentette, hogy megtartja a pénzt (feladja amatőr státuszát). Goodhew régóta szorgalmazta, hogy a versenyek profitjából valami módon a versenyzők is részesülhessenek. Goodhew igazi polihisztor volt 1981-ben a brit bobcsapat tagjaként versenyzett az Európa-bajnokságon

Az amerikai és az európai slágerlistákat Diana Ross Upside down című száma vezeti. 

  cent.jpg

Vasárnap zárva tartottak, a sertésvelúr kabát pedig majd' kéthavi fizetésbe kerül.

idokapszula_nb_i_1980_81_6_fordulo_centrum_szatyor.jpgA centrum szatyor viszont később még fontos szerepet kap

zsengeller-zsolt-szechy-agnes-a-kutya-1980-szeptember-7194331-nagy.jpgValahogy a Kutya magazint is el kellett adni 

47032.jpgNovotny, Földes, Gyárfás 1980. Őket hallgathattuk.
45528.jpgA Szabad Európa Rádió stúdiója 1980 szeptemberében. Őket nem hallgathattuk.

Javában zajlanak a külföldi bajnokságok is. Ausztriában a GAK vezet a Sturm előtt, a németeknél a Düsseldorfot a 'Gladbach követi.  Angliában Ipswich, Southampton (kupában óriási meglepetésre épp most estek ki, az első meccsen 4:0-ra verték a második ligás Watfordot, a visszavágót 7:1-re elveszítették), Aston Villa a sorrend, a hollandoknál a Twente  és az AZ 67 áll az élen. A jugóknál a Zvezda vezet, mögötte a Rijeka, a csehszlovákoknál a Dukla és a Sparta áll pole pozicióban. Az Egyesült Államokban  a rájátszásban a Cosmos 8:1-re verte a Tulsát Chinaglia 7 góljával (Giorgio 213 meccsen 193 gólt szórt az USA-ban). A meccsen pályára lépett Beckenbauer is akiről azt rebesgetik, hogy Hamburgba igazol. 

idokapszula_nb_i_1980_81_6_fordulo_chinaglia.jpg

Csonka szerdai forduló, a Honvéd és a Diósgyőr kupameccset játszik. Két visszavágó, mindkét meccs már az első körben eldőlt a továbbjutást tekintve. A BEK-selejtezőben a Budapesti Honvéd Máltára utazik nyolc gólos előnnyel, a DVTK a KEK-selejtezőben skót ellenfelét fogadja hat gólos hátránnyal. Nézzük a két mérkőzést és egy rövid értékelést. A Népsport nem forgácsolta szét magát, hogy bővebben tudósítson a meccsről. Következő nap pedig egy sor értékelést sem írtak. Valószínűleg úgy vették, a kispestiek behúzták a kötelezőt. És ebben teljesen igazuk volt.

idokapszula_nb_i_1980_81_6_fordulo_la_valetta_bp_honved_bek.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_6_fordulo_diosgyor_celtic_kek.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_6_fordulo_diosgyor_celtic_kek_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_6_fordulo_diosgyor_celtic_kek_3.jpg

A bajnoki szünetet a Volán egy CSZKA Moszkva elleni barátságos mérkőzésre használta fel  és Zombori góljával 1:0 arányban nyertek (Mint a fentiekből kiderül, a Diósgyőri VTK – Volán és a Dunaújváros – Bp. Honvéd mérkőzéseket későbbi időpontokban játsszák majd le - a szerk.). 

És akkor a nemzetközi kupameccsek után lássuk a lényeget, az NB I. 6. fordulóját!  

Tatabánya – MTK-VM
A hazaiak eddig igazi döntetlenkirályok voltak, egy-egy győzelem és vereségen felül csak remiztek, míg a vendégek az előző fordulóban végre megszerezték az első győzelmüket, ráadásul pont a bajnok ellen.

Handel (a hálóban) nagy formában, győztes gólt szerzett a Népstadionban a Honvéd ellen.
handel.jpgMire lesz ez elég Tatabányán?

A Tatabányából ezúttal hiányzik majd a múlt fordulóban kiállított Deákvári, helyettesítésén dr. Lakat Károly egészen az utolsó pillanatig gondolkodik majd. Az MTK-VM-ből ezúttal kimarad Sebestyén, helyét Gyöngyösi foglalja el
m6_1.jpg

Kovács István teljesítménye mellett nem lehetett szó nélkül elmenni.

idokapszula_nb_i_1980_81_6_fordulo_tatabanya_mtk_vm.jpg

 

Rába ETO – Kaposvári Rákóczi

Én voltam ebben az időben egy pár Rába meccsen. Általában kevés néző és dögunalom jellemezte a stadiont (a Szerethető Dózsás rövid szerkesztőségi visszaemlékezését olvashatták).

A hazaiak eddig a közepesnél picivel jobban szerepeltek, a vendégek újonc létükre a 2. fordulóban még 100 százalékosak voltak, azóta kezd helyreállni a világ rendje. Pont 50 egységre rontották azóta a teljesítményüket. A Rábában Magyar és Hannich sérült, helyükön Mile és Szíjártó fognak kezdeni. A Rákóczinak is két sérültje van, Kozma és Havasi, de dr. Puskás Lajos az utolsó pillanatig kivár, hátha valamelyikük hadra fogható lesz a kezdő sípszóra.

m6_2.jpg

A mérkőzés színvonala hagyott némi kívánnivalót maga után. Így látták az edzők.

idokapszula_nb_i_1980_81_6_fordulo_raba_eto_kaposvari_rakoczi.jpg

 

Ú. Dózsa – Csepel
A lila-fehérek eddig méltatlanul szerepelnek a tavalyi ezüsthöz és az elmúlt tizenöt évhez képest, megszerezhető pontjaik fele sem jött össze. A csepeliek jobban teljesítettek, az újonc két-két győzelem és vereség mellett egy döntetlent jegyez.
 

elekes.jpgA mérkőzésen is játszó Elekes József ma utánpótlás (jelenleg Puskás II)  edzőként dolgozik.

A fentiek ellenére sima hazai győzelem várható, bár ez már a Volán ellen sem jött be. Sajnos Fazekast eddig sem Fekete, sem Törőcsik nem volt képes pótolni.  A kapuban hosszú idő után ismét Rothermel fog állni a keddi újságok szerint. A Csepelből külön megemlítjük Kelemen Gusztávot akit  egy évvel ezelőtt igazolt le  a Honvéd Szabó Lajos SE a Ferencvárostól és akinek a katonacsapat hazai meccsein én is szurkolhattam. Sok a kérdőjel a vendégeknél, hiszen Varga és Gálhidi is sérültek, és alighanem Lazsányi játékára sem számíthat Keszthelyi Mihály.
idokapszula_nb_i_1980_81_6_fordulo_u_dozsa_csepel.jpg

Törőcsik kiállítása mellett a tudósító sem tudott szó nélkül elmenni.

idokapszula_nb_i_1980_81_6_fordulo_u_dozsa_csepel_2.jpg

Videoton – Békéscsaba
A hazaiak három győzelemmel és két vereséggel a tabella első felében foglalnak helyet, a vendégek pedig eddig a bajnokság egyik meglepetéscsapata, hiszen úgy állnak a dobogó második fokán, hogy még vereséget sem szenvedtek. A Videotonban Verebes valószínűleg két újoncot küld a pályára, Csuhay és Ambrus személyében, míg Békéscsabán Marosvölgyi úgy döntött, formahanyatlás miatt Steigerwald helyett Rácz kerülhet a kezdőbe.
m6_4.jpg

A mérkőzést jó pár kirívó szabálytalanság is tarkította.

idokapszula_nb_i_1980_81_6_fordulo_videoton_bekescsaba.jpg 

Pécsi MSC – Vasas
A hazaiak eddig a lehetséges pontjaik felét szerezték meg, a vendégek pedig vezetik a tabellát, méghozzá vereség nélkül. Több a gond a pécsieknél, a válogatott Katzirz egész héten sérüléssel bajlódott, felmerült, hogy Bodnár fog lehetőséget kapni, az eltiltott Nagy Imre helyén pedig egész biztos, hogy Kardos Ernő lép pályára. A másik oldalon öt forduló után Bundzsák Dezső először kényszerül változtatni a kezdőcsapatán, a két sárgalapos Birinyi helyett Halász kerül a csapatba.
m6_5.jpg

A tízezer néző a hat gól ellenére nem volt maradéktalanul elégedett a látottakkal.

idokapszula_nb_i_1980_81_6_fordulo_pecsi_msc_vasas.jpg 

FTC – Zalaegerszegi TE
Ellentétes végletek mérkőzése, mivel a hazaiak nagyon jó formában vannak, eddig a legtöbb gólt szerezték, a vendégek a harmadik legtöbbet kapták és még ráadásul győzelem nélkül is állnak. A Ferencvárosban Rab kórházi ápolása és Major kiállítása miatt Mucha lesz a beállós, Takács pedig a balhátvéd. A ZTE motorja, Soós kiállítás miatt hiányzik.
m6_6.jpg

nyila.jpgNyilasit buktatják

idokapszula_nb_i_1980_81_6_fordulo_ftc_zalaegerszegi_te.jpg
idokapszula_nb_i_1980_81_6_fordulo_ftc_zalaegerszegi_te_2.jpgNyilasi lövi a negyedik gólt 

Nyíregyháza – Debreceni MVSC
Igazi rangadó, hatalmas érdeklődés, a jegyek jó előre elkeltek, teltház várható, ráadásul először találkoznak az NB I-ben a csapatok. Mindketten nagyon jól szerepelnek, a forduló előtt az 5. és 6. helyen állnak a csapatok pontegyenlőséggel, a nyíregyháziak csak jobb gólkülönbséggel állnak előrébb. A hazaiaknál jó hír, hogy kiengedték Buúst a múlt hétvége óta a kórházból.

idokapszula_nb_i_1980_81_6_fordulo_nyiregyhaza_buus_gyorgy.jpg

A még lábadozó portás helyett ismét Szendrei áll a kapuban, a vendégeknél a sérült Szigetit Szűcs J. fogja helyettesíteni. m6_7.jpg

A mérkőzések után a Népsport értékelte a látottakat.

idokapszula_nb_i_1980_81_6_fordulo_ertekeles.jpg

A csonka forduló miatt a Népsport nem hirdette meg a forduló válogatottjait.

A góllövőlistát holtversenyben vezeti Kiss László és Nyilasi Tibor. Mögéjük zárkózhatott fel a szintén eredményes Fekete László a játéknap nélküli Weimper mellé.

idokapszula_nb_i_1980_81_6_fordulo_gollovolista.jpg

A tabella állása az 6. forduló után: őrzi veretlenségét a Vasas és vezeti továbbra is a tabellát. Nyert az FTC, a Nyíregyháza és a Videoton is, ezzel nagyon szorossá téve az üldözőbolyt. A bajnok Budapesti Honvéd csak a 13. helyen tanyázik, de ők már két meccsel játszottak kevesebbet, mint riválisaik. Ha mindkét elmaradt meccsüket megnyernék, beérnék a Vasast a tabella élén. Továbbra is nyeretlen a Zete, a tabella legalján pedig az a pontnélküli DVTK áll, mely most a nemzetközi kupameccse miatt kihagyta a fordulót.

idokapszula_nb_i_1980_81_6_fordulo_tabella.jpg

Az NB II-es csapatok ezúttal pihentek, nem volt hétközi forduló. 

Sokat nem pihenhetnek viszont a csapatok az első osztályban, a hétvégén újra játéknap következik, szombaton ezúttal már teljes létszámban következik a 7. forduló az alábbi párosításokkal:

MTK-VM – Ú. Dózsa
Vasas – FTC (mindkettő a Népstadionban)
Volán – Rába ETO
Békéscsaba – Nyíregyháza
Debreceni MVSC – Diósgyőri VTK
Kaposvári Rákóczi – Dunaújváros
Zalaegerszegi TE –  Csepel
Pécsi MSC – Videoton
Bp. Honvéd– Tatabánya

  

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1980/81

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: e-mailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr27702318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zotyasa98 2015.10.23. 15:28:58

ETO-Kaposvár-
hárman vagytok buták, de legbutább a Huták.
süti beállítások módosítása